krzysiek102 Napisano 13 sierpnia 2009 Udostępnij #1 Napisano 13 sierpnia 2009 Czy z cegły klinkierowej można wykonać czapę kominową? Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 14 sierpnia 2009 Udostępnij #2 Napisano 14 sierpnia 2009 Wykonać można, tylko trzeba ją zabezpieczyć przed wnikaniem wody np. blaszaną "pokrywą". Link do komentarza
CRH Klinkier Napisano 14 sierpnia 2009 Udostępnij #3 Napisano 14 sierpnia 2009 Jak najbardziej cegła klinkierowa nadaje się do wykonania zarówno czapy , obudowy jak i samego przewodu komina. Zgodnie z obowiązującymi przepisami PN B 10425 na kominy (i ich elementy) należy stosować cegłę pełną wypalaną z gliny klasy minimum 15. Cegła klinkierowa spełnia wszystkie te wymagania. Link do komentarza
Mathir Napisano 18 sierpnia 2009 Udostępnij #4 Napisano 18 sierpnia 2009 Ale można ją (czapę kominową) wykonać również z PVC:http://www.wirplast.pl/?p=p.6Tylko, czy to pvc nadaje się tylko do przewodów wentylacyjnych, czy również do dymowych? Link do komentarza
KAROI Napisano 24 sierpnia 2009 Udostępnij #5 Napisano 24 sierpnia 2009 Ja z dymowymi bym nie ryzykował Link do komentarza
kingaj Napisano 3 września 2009 Udostępnij #6 Napisano 3 września 2009 czy zawsze na kominie należy montować nasadę kominową? Mój wykonawca twierdzi że ona jest niepotrzebna. W necie też nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi. Mam komin systemowy ocieplony jedynie do odprowadzenia spalin dymowych z kominka. Jak to jest. trzeba czy nie?z góry dziękuję Link do komentarza
acia Napisano 3 września 2009 Udostępnij #7 Napisano 3 września 2009 Nasady kominowe stosuje się w celu wyeliminowania zaburzeń ciągu. Jeśli w Twoim przypadku raczej nie będą miały miejsca to jest ona zbędna. Ja jednak w razie czego taką będę instalować (mam już kupioną)Pozdrawiam Link do komentarza
bajbaga Napisano 3 września 2009 Udostępnij #8 Napisano 3 września 2009 O ty decydują przepisy:§ 143. 1. W budynkach usytuowanych w II i III strefie obciążenia wiatrem, określonych Polskimi Normami, należy stosować na przewodach dymowych i spalinowych nasady kominowe zabezpieczające przed odwróceniem ciągu, przy zachowaniu wymagań § 146 ust. 1.2. Nasady kominowe, o których mowa w ust. 1, należy również stosować na innych obszarach, jeżeli wymagają tego położenie budynków i lokalne warunki topograficzne.3. Wymagania ust. 1 i 2 nie dotyczą palenisk i komór spalania z mechanicznym pobudzaniem odpływu spalin. Link do komentarza
NOTO Napisano 21 lutego 2010 Udostępnij #9 Napisano 21 lutego 2010 Czapa komina a nasada komina to chyba 2 różne sprawy .... Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się