Skocz do zawartości

Internet bezprzewodowy

Recommended Posts

Napisano
Planuję zawarie umowy na dostęp do bezprzewodowego Internetu. Jednak będę z niego korzystał głównie w niezbyt "cywilizowanej" okolicy. Zasięg sieci komórkowych jest tam dość słaby, zastanawiam się czy przy Internecie nie będzie jeszcze gorzej? Ewentualnie czy da się wyraźnie wzmocnić sygnał stosując antenę zewnętrzną do modemu? Jeśli tak, to jaką? No i który modem dobrze radzi sobie przy słabym zasięgu?
Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
U nas był podobny problem z zasięgiem telefonów komórkowych, postawiliśmy antenkę...i wszystko pięknie ładnie działa... nie mamy jeszcze internetu ale gościu powiedział nam, że ta antenka jest zarówno do telefonów jak i internetu...
nawet ładnie wygląda:) popatrz sobie tutaj
Napisano
Ja też będę miała problem z internetem, bo już teraz czasem mam problem z komórką, muszę się dowiedzieć, może wmoim przypadku też taka antena starczy.
Pozdrawiam
Napisano
el-instalator zastanów się jeszcze nad zawarciem umowy wiążącej cię na rok lub dwa. Era ma fajną ofertę bezprzewodowca z miesięcznym wypowiedzeniem. Musisz tylko kupić modem (200 złotych). Jest kilka opcji: 300 MB za 29 złotych miesięcznie, 1 GB za 49 zł, 2 GB za 79 zł, 6 GB za 119 zł (1 GB to około 2000 stron).
Napisano
Dzięki za rady. Play odpadł "w przedbiegach", bo nie ma zasięgu na mojej działce, szkoda bo ofertę miał fajną.
Znalazłem w sieci też taki sklep z antenami do bezprzewodowych modemów. Niestety nie wszystkie modele mają gniazdo antenowe, więc na to też muszę uważać.
Napisano
Ja tam korzystam z neostrady. 79 zl miesięcznie za 2 Mb/s wydaje mi się okey:D Działa zresztą bez zarzutu 1,5 MB zdjęcie ściąga w ok 5s), wiec jak tylko skończy mi się umowa to zamierzam przedłużyć.
Napisano
Cytat

Ja tam korzystam z neostrady. 79 zl miesięcznie za 2 Mb/s wydaje mi się okey:D Działa zresztą bez zarzutu 1,5 MB zdjęcie ściąga w ok 5s), wiec jak tylko skończy mi się umowa to zamierzam przedłużyć.

A neostrada jest bezprzewodowa? bo chyba o tym w tym temacie mowa...
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Sprawdź sobie przynajmniej na początek zasięg różnych sieci, najprościej chyba kupić kartę sim z zestawu "startowego". U mie np. zasięg mojej sieci komórkowej (orange) jest b. niestabilny i jak ostatnio skorzystałem z Internetu przez GPRS, to szło tak tragicznie, że na kilkuset megowy plik trzebaby mu chyba miesiąca!
Napisano
Cytat

Sprawdź sobie przynajmniej na początek zasięg różnych sieci, najprościej chyba kupić kartę sim z zestawu "startowego". U mie np. zasięg mojej sieci komórkowej (orange) jest b. niestabilny i jak ostatnio skorzystałem z Internetu przez GPRS, to szło tak tragicznie, że na kilkuset megowy plik trzebaby mu chyba miesiąca!

No, ale Jarek02 nie musisz teraz uzalezniac dostepu do netu w Orange od zasiegu sieci komorkowej. Pomarancza ma w swojej ofercie teraz nowa technologie nazywa sie ona CDMA, i dostepna jest w dwoch wariantach - stacjonarnego internetu bezprzewodowego i mobilnego internetu przenosnego (Orange Free Optimum). W testach to CDMA wypada lepiej niz dotychczasowo stosowane technologie.

Napisano
Tylko jak mam sprawdzić czy będę miał zasięg przy tej metodzie przesyłu danych? Mapki zasięgu ze stron różnych sieci nijak mają się do rzeczywistości (o tym się już przekonałem).Ostatnio sprawdziłem, że internet przez GPRS z mojej sieci działa b. marnie (to akurat też Orange) w tym miejscu. Zastanawiam się czy inna technologia przesyłu coś pomoże na zanikający zasięg? Bo na prędkość to pewnie tak.
Szkoda, że tylko Play daje tydzień na testy..
Napisano
Witam
Nie wiem jak w sieciach komórkowych ale w Netii mozna tez zamowic internet radiowy i wtedy dostajesz antene na dach i zanim Ci to zamontuja to wczesniej ktos wchodzi na dach i sprawdza czy dobry zasieg bedzie:)
Napisano
el-instalator: nie tylko play. W Orange masz 30 dni na testy. A jakosc lacza powinna byc o wiele wyzsza. Co do zasiegu to poszukaj map bts. Zreszta najlepiej po prostu przejdz sie do salonu Orange i wez Free Optimum na probe, bedziesz wiedzial najlepiej. Jak bedziesz mial jakies jeszcze pytania, to pisz. W ostatecznosci, moge pozniej te mapke BTS poszukac.

Napisano
Też już wypatrzyłem tę opcję na stronie orange. Tyle, że u nich przepada mi kilkudziesięciozłotowa opłata aktywacyjna icon_smile.gif jeśli zrezygnuję. Za to dowiedziałem się, że na niektórych telefonach zasięg play może być pokazywany jako plus! Mój tel. w opcjach wyboru sieci nie pokazywał np. play. Kupiłem kartę za 5 zł (zestaw startowy) no i proszę tel. pokazuje plusa a działa z kartą play. Wezmę od nich zestaw z modemem i przetestuję, jak nie wypali to potem kolejne sieci - o ile mają takie oferty. Po weekendzie jedna sieć powinna być już sprawdzona.
Napisano
el-instalator: owszem jezeli chodzi o zasieg komorkowy, to play pozycza zasieg od plusa. Ale jezeli chodzi o internet to juz z roamingu plusa nie korzysta, tylko ze swoich wlasnych nadajnikow. Takze nie sugeruj sie zasiegiem komorkowym. Oplata aktywacyjna w orange z cdma, to chyba 61 zl wychodzi, ale warto.
Napisano
Play odpadł - brak zasięgu dla modemu. Inne sieci na razie czekają w kolejce. Jak będę miał trochę czasu, to podpiszę taką próbną umowę z inną siecią.
Mam przy tej okazji ciekawe obserwacje. Modem łapał zasięg jakieś 3 km dalej, gdy przejeżdżaliśmy koło stacji kolejowej, potem bliźej miasta, znowu długo, długo nic. Może to kwestia wyciętego pasa drzew w pobliżu torów?
Napisano
witam

Ja sam mieszkam w domu i nie wyobrażam sobie teraz życia ani bez Internetu, ani bez komórki. Zasięg rzeczywiście słaby komórkowy do tego nie daleko są dwie anteny, które wysyłają sygnał i gdzieś się czasem gubi. Jeśli chodzi o internet bezprzewodowy to raczej nie powinno być problemu z zakłócaniem sieci komórkowej, bo raczej tak jest, że do Internetu dostaje się antenę i ona odbiera sygnał od innej internetowej anteny, a komórki to osobno
Napisano
ja mam internet i24 http://i24.pl/ drogą radiową. Ten odbiornik kosztował jednorazowo 350 zł i abonament jest 48 zł miesięcznie. Działa o wiele lepiej niż neostrada którą miałam w bloku, sama jestem zaskoczona. Natomiast facet który nam przyszedł zamontowac nadajnik przeciął kabel i skopał nam instalację icon_evil.gif złożyliśmy już reklamację
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
el-instalator: naprawde w pierwszej kolejnosci wyprobuj orange'a z cdma. Albo free (optimum w gore), albo freedom pro (tez radiowy, tez na cdma). Wydaje mi sie, ze to bedzie optymalne rozwiazanie, o ile cdma lapie u Ciebie zasieg, a pewnie tak. Z etgo co ostatnio przegladalem, to jak przez orange.pl kupisz, to bedziesz mial wiekszy ilmit przesylu danych.
  • 3 miesiące temu...
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
Anteny wzmacniające sygnał można znaleźć na stronie wasserman.pl. Mają bardzo dużo tego typu elektroniki. Ja miałam problem z internetem w domu i dokupiłam antenę do routera, od razu zaczęło śmigać. W dodatku mają tam naprawdę tanio.
Gość qbek17
Napisano
U moich rodziców "na wiosce" też było słabo z zasięgiem. Testowaliśmy parę miesięcy temu wszystkie sieci i tragedia: połączenie jeśli już było to bardzo niestabilne. Ostatnio podobno postawili jakiś nowy nadajnik, więc znów spróbowaliśmy. I tym razem okazało się że Era całkiem nieźle łapie (o ile modem stał przy oknie icon_wink.gif ) Więc po zakupie routera i ulokowaniu go w dobrym miejscu mamy już net icon_biggrin.gif

Wniosek: Jak raz nie było zasięgu, to nie znaczy że nie ma go już teraz icon_smile.gif
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Cytat

Mam nadzieję, że nie jest to sklep posła Wassermana icon_smile.gif Sorki, ale nie mogłem się powstrzymać icon_smile.gif

Nie jest hehe, na szczęście. Jest za to całkiem dobrze zaopatrzony w routery, anteny, nawigacje, radia samochodowe i CB i inne takie przydatne gadżety. I tanio, naprawdę na wasserman jest tanio. Nie wiem jak u posła;)
  • 3 miesiące temu...
Gość adiqq
Napisano
nie do konca limity - w mniejszych miejscowosciach moga nie działać, o czym dobitnie sie przekonała moja żona...
  • 7 miesiące temu...
Napisano
Cytat

Planuję zawarie umowy na dostęp do bezprzewodowego Internetu. Jednak będę z niego korzystał głównie w niezbyt "cywilizowanej" okolicy. Zasięg sieci komórkowych jest tam dość słaby, zastanawiam się czy przy Internecie nie będzie jeszcze gorzej? Ewentualnie czy da się wyraźnie wzmocnić sygnał stosując antenę zewnętrzną do modemu? Jeśli tak, to jaką? No i który modem dobrze radzi sobie przy słabym zasięgu?
Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

jeżeli jedynym dostępnym rozwiązaniem w Twojej okolicy jest dostęp do internetu przez sieć GSM to osobiście zwróciłbym uwagę na Zasięg poszczególnych operatorów i nie chodzi tutaj o ilość "kresek" a głównie o rodzaj sieci.
Możesz mieć:
- GPRS
- EDGE
- 3G
- CDMA - (orange)
to jest dla Ciebie kluczowa sprawa gdyż na GPRS-ie nie da się swobodnie korzystać z internetu,
EDGE - dla mnie jest irytujący bo jest wolny aczkolwiek do przeglądania www wystarczy.
optymalnym rozwiązaniem jest sieć 3G i CDMA (orange). Zwróć uwagę, który z operatorów dostarczy Ci internet w tej technologi.

Pozdrawiam
Adrian Sokół
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

U nas był podobny problem z zasięgiem telefonów komórkowych, postawiliśmy antenkę...i wszystko pięknie ładnie działa... nie mamy jeszcze internetu ale gościu powiedział nam, że ta antenka jest zarówno do telefonów jak i internetu...
nawet ładnie wygląda:) popatrz sobie tutaj

takie pytanie.. ta kierunkowa antena podlaczona jest do czego ?? do karty wifi w kompie? modemie usb/expresscard/pcmcia z wyjsciem zewnetrznym?to antena typowo internetowa do przesylu na wiekszych odleglosciach..

..nie rozumiem jaki ona ma zwiazek z telefonami?
Napisano
Cytat

takie pytanie.. ta kierunkowa antena podlaczona jest do czego ?? do karty wifi w kompie? modemie usb/expresscard/pcmcia z wyjsciem zewnetrznym?to antena typowo internetowa do przesylu na wiekszych odleglosciach..

..nie rozumiem jaki ona ma zwiazek z telefonami?

Antenę z tego co wiem podłącza się pod modem, aby zwiększyć zasięg. Taki ma związek z telefonami, że tak jak sieci komórkowe mają pewien zasięg tak i internet przez nich dostarczany takowy posiada icon_smile.gif
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Antenę z tego co wiem podłącza się pod modem, aby zwiększyć zasięg. Taki ma związek z telefonami, że tak jak sieci komórkowe mają pewien zasięg tak i internet przez nich dostarczany takowy posiada icon_smile.gif

Ogólnie z tym zasięgiem bywa. Czasem to nie las cz góry są przeszkodą ale np. konstrukcja domu. Zbrojone ściany, użycie jakiś materiałów - to wszystko wpływa na to że sygnał do środka nie dociera..
Napisano
A jak jeszcze ktoś zastosował izolacje refleksyjną to w ogóle ma kredki icon_wink.gif

W takich lokalnych enklawach często tworzy się sieci radiowe oparte na antenach zewnętrznych 2,4GHz o zasięgu 5-10km, choć są i o zasięgu maksymalnym 20km.
Jedynie brak otwartego terenu może stanowić problem... no brak lokalnego providera.
Napisano
ciekawy wątek, ja ze swojej strony chciałbym tylko przestrzec przed bezprzewodowym netem z cyfrowego polsatu, najgorsza jakość, najwyższe ceny
Napisano
Cytat

ciekawy wątek, ja ze swojej strony chciałbym tylko przestrzec przed bezprzewodowym netem z cyfrowego polsatu, najgorsza jakość, najwyższe ceny

Ale nie piszesz o LTE?
To jednak "świeżoka" nie przypuszczam żebyś był wstanie wyrazić opinię o tej technologii.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Hej ekipo! 👋 Mam pytanie do wszystkich, którzy spędzają czas w warsztacie: czy Wasze narzędzia też czasem "znikają" w skrzynkach i szafkach? 😅 Zastanawiam się, jakie macie sposoby na utrzymanie porządku i szybki dostęp do narzędzi. Czy korzystacie z organizerów, przegródek, a może sami coś projektujecie? Słyszałem, że niektórzy drukują własne uchwyty i organizery 3D – to naprawdę działa? Podzielcie się swoimi doświadczeniami i pomysłami – może razem znajdziemy sposób, żeby nasze warsztaty były bardziej zorganizowane i mniej frustrujące! 💡🛠️ Dzięki z góry za odpowiedzi!  
    • To wygląda na to, że nie jest to garaż wolnostojący, jak wyglądałoby z treści pierwszego postu, tylko związany z budynkiem mieszkalnym... Czy może nie? Może jakiś szkic, czy fotka...
    • Jeżeli ostatecznemu wypoziomowaniu ścian fundamentowych ma służyć tylko różnica w grubości pierwszej warstwie zaprawy to faktycznie różnica nie powinna być większa niż ok. 1 cm. Po prostu, jeżeli będzie większa to trudno będzie zrobić korektę tylko w tej warstwie. Ale w praktyce można nieco korygować także zmieniając grubość warstwy zaprawy w kolejnych warstwach bloczków. W efekcie dramatu nie będzie niezależnie od tego czy trzeba będzie skorygować różnicę 1 cm, czy np. 4 cm. Da się natomiast poprawić nawet znacznie większą różnicę. Tylko ostatecznie po co się męczyć? im dokładniej będą wykonane same ławy, tym łatwiej i szybciej będzie można na nich wymurować ściany fundamentowe.  Podobnie będzie ze wszystkimi innymi pracami na budowie. Dla przykładu, niedokładności w murowaniu ścian w części nadziemnej da się skorygować grubością tynku. Ale ostatecznie każda taka niedoróbka i niedokładność to jednak pewien kłopot. 
    • Z opisu wnioskuję, że prawdopodobnie odkopanie ścian fundamentowych nie spowoduje zagrożenia. Jednak z naciskiem właśnie na prawdopodobnie. Nie będąc na miejscu i nie znając szczegółów nie mogę tego powiedzieć z całkowitą pewnością. Dlatego pomimo wszystko bezpieczniej będzie odkopywać każdą ścianę stopniowo, jako 2 lub 3 odcinki.  Natomiast odkopywanie fundamentu od strony wewnętrznej (od garażu) nie ma sensu. Natomiast co do wieńca to skoro go nie zrobiono, to teraz już się go i tak nie doda. 
    • Dzień dobry,   Zastosowanie odpowiedniego podkładu pod blachę jest kluczowym elementem prawidłowego wykonania dachu, nawet w przypadku pełnego deskowania. Warstwa ta pełni rolę dodatkowego zabezpieczenia konstrukcji dachowej oraz samego pokrycia. Brak membrany lub folii pod blachą może prowadzić do poważnych konsekwencji dla całej konstrukcji dachu. Wilgoć, która dostaje się pod pokrycie blaszane, nie mając możliwości odprowadzenia, powoduje stopniowe zawilgocenie elementów drewnianych. Z czasem prowadzi to do degradacji drewna, rozwoju grzybów i pleśni, a w konsekwencji do osłabienia całej konstrukcji nośnej dachu.   Kondensacja pary wodnej, która tworzy się na spodniej stronie blachy, bez odpowiedniej warstwy rozdzielającej przyspiesza procesy korozyjne. Nawet najlepsze zabezpieczenia antykorozyjne blachy mogą nie wytrzymać stałego kontaktu z wilgocią gromadzącą się między pokryciem a deskowaniem. Ponadto, podkład dachowy zapewnia dodatkową ochronę przed przeciekami w miejscach łączeń arkuszy blachy lub w przypadku uszkodzeń mechanicznych pokrycia. Stanowi on swoistą warstwę awaryjną, która zabezpiecza konstrukcję dachu przed wodą w sytuacjach krytycznych.   Profesjonalne wykonanie dachu z zastosowaniem odpowiedniego podkładu zwiększa również izolacyjność termiczną całej konstrukcji i ogranicza hałas powodowany przez deszcz czy grad uderzający w blachę. Jest to istotne zwłaszcza w przypadku pomieszczeń użytkowych znajdujących się bezpośrednio pod dachem. Inwestycja w wysokiej jakości membranę dachową  to stosunkowo niewielki wydatek w porównaniu do kosztów naprawy szkód spowodowanych przez zawilgocenie konstrukcji czy wymianę skorodowanego pokrycia. Nawet w przypadku dachów o pełnym deskowaniu, warstwa ta stanowi niezbędne zabezpieczenie trwałości całej konstrukcji.   ____________________________ Łata okapowa wentylacyjna https://pruszynski.com.pl/produkt/akcesoria/typowe-obrobki-blacharskie/lata-okapowa-wentylacyjna/  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...