pixi Napisano 12 czerwca 2009 Udostępnij #1 Napisano 12 czerwca 2009 Czy może ktoś się spotkał z kalkulacją co wychodzi ekonomiczniej LPG z butli czy gaz ziemny.Ja czytałem że LPG ma większą wartość opałową od ziemnego z czego mniej się go zużywa do ogrzania np. 1 litra wody,ale nie wiem jak to przeliczyć na metry czy na litry gazu.Chodzi mi o sam stosunek ceny który gaz będzie tańszy do ogrzania tej samej ilości wody.Poza tym za gaz ziemny trzeba płacić co miesięczny abonament i i jak jest w dalszej odległości sporo kosztuje podłączenie,za to LPG wymaga oprócz kosztu montażu zbiornika i instalacji okresowych przeglądów legalizacyjnych.Ale głównie chodzi mi o relację cen gazu który jest tańszy , czy lepiej wychodzi LPG bo zużycie mniejsze (ale gaz droższy) czy więcej tańszego ziemnego (ale tańszy).Koszt doprowadzenia GZ czy LPG mogę sam przekalkulować . Link do komentarza
papuch Napisano 13 czerwca 2009 Udostępnij #2 Napisano 13 czerwca 2009 też jestem zaintetresowana kalkulacją (chociaż nie mam szans na gaz ziemny- ale jaki jest koszt instalacji gazu z butli wkopanej???) Link do komentarza
adamis Napisano 14 czerwca 2009 Udostępnij #3 Napisano 14 czerwca 2009 LPG jest zdecydowanie dużo droższy od gazu ziemnego. Ktoś, kto udowadnia, że jest inaczej jest nie uczciwy, albo ma w takim stawianiu sprawy jakiś interes. Link do komentarza
janekluki Napisano 16 czerwca 2009 Udostępnij #4 Napisano 16 czerwca 2009 LPG jest drozszy o przynajmniej 30% wzaleznosci jak liczyc od gazu ziemnego ,w niektórych regionach gdzie rozliczają LPG nie na litry tylko na metry to róznica moze dochodzic nawet do 60% Link do komentarza
el-instalator Napisano 19 czerwca 2009 Udostępnij #5 Napisano 19 czerwca 2009 Ogrzewanie gazem płynnym jest zdecydowanie droższe niż gazem ziemnym. Przy porównywaniu wyliczeń trzeba jeszcze dopytać czy wyliczenie dla płynnego zrobiono dla samego propanu czy mieszanki propan-butan. Propan-butan jest tańszy ale zbiornik nie może być narażony na niskie temperatury - można nim napełniać tylko butle ew. zbiornik na sezon wiosenno letni. Chyba, że ktoś ma zbiornik podziemny ale to znowu większe koszty. Przedstawiciele firm czasem przedstawiają na zachętę obliczenia dla mieszanki propan-butan a nie droższego propanu. Link do komentarza
qlaqla1 Napisano 25 października 2009 Udostępnij #6 Napisano 25 października 2009 wydaje mi sie , ze jednak Lpg wychodzi taniej , bo nie ma opłat przesyłowych Link do komentarza
janekluki Napisano 25 października 2009 Udostępnij #7 Napisano 25 października 2009 Cytat wydaje mi sie , ze jednak Lpg wychodzi taniej , bo nie ma opłat przesyłowych lpg jest drozszy od ziemnego przynajmniej o 40% Link do komentarza
awaria Napisano 25 października 2009 Udostępnij #8 Napisano 25 października 2009 Cytat lpg jest drozszy od ziemnego przynajmniej o 40% Chyba, że ziemny jest chrzczony azotem.... Link do komentarza
acia Napisano 25 października 2009 Udostępnij #9 Napisano 25 października 2009 LPG jest droższy od ziemnego, chociaż nie bardzo rozumiem dlaczego.Pozdrawiam Link do komentarza
janekluki Napisano 30 października 2009 Udostępnij #10 Napisano 30 października 2009 Cytat LPG jest droższy od ziemnego, chociaż nie bardzo rozumiem dlaczego.Pozdrawiam dlatego ze mafia orlenu tak chce..... Link do komentarza
kuba29 Napisano 8 lipca 2010 Udostępnij #11 Napisano 8 lipca 2010 Witam.A ma ktoś może taką instalację?Jakie są rzeczywiste koszty? Link do komentarza
NOTO Napisano 6 sierpnia 2010 Udostępnij #12 Napisano 6 sierpnia 2010 Miałem gaz lpg. Cena eksplotacji lekko poniżej kosztu grzania prądem (porównywałem wtedy ... lpg brałem z Shella). Nie polecam lpg jako podstawowego grzania. Dużo lepiej (calościowo z instalacjami) wyjdzie sie z prądem - tylko trzeba to zrobić z głową. Link do komentarza
aDw Napisano 18 sierpnia 2010 Udostępnij #13 Napisano 18 sierpnia 2010 (edytowany) droższy hmm.. mój teść ma własny zbiornik i propan kupuje za 1.60/1.70 zł za litr. Więc prosze opowiadać tych przesadnych bzdur. Fakt jeżeli dzierżawimy zbiornik i jesteśmy uzależnieni od "żyda" to płaci sie i 2.50 zł + dzierżawa. 1.70 za litr + piec kondensacyjny = 1kwh za niecałe 22 gr Edytowano 18 sierpnia 2010 przez aDw (zobacz historię edycji) Link do komentarza
kowal.adam Napisano 28 sierpnia 2010 Udostępnij #14 Napisano 28 sierpnia 2010 (edytowany) Obliczenia dla Piec DWU KONDENSACYJNY TANI VITOPEND 100 VIESSMANN 4 LATAGAZ PROPAN -butla na własność zakopana od 4 lat w tym miejscu ostrzegam przed zakopaniem bo są kontrole z UDT i opłaty , wypada zainstalować ochronę katodową bo czeka mnie odkopywanie butli w celach kontrolnych na rdze raz na 5 lat koszt gazu kwiecień 2010 1,84 pln brutto GASPOL SA dostawca z ŁOMŻY Piłsudskiego 135obliczenie 3 dni pt.sb.nd zużycie 8 litrów x 1,8 =14,4 pln lub 7 dni od 25.IX-01.I.2010 26 litrów x 1.8 = 46,80 plnmniej więcej tak wychodzi mi ale głównie opieram się na ogrzewaniu kominkowym /BRZOZA ,STARY PŁOT,TROCHE SOSNY Z DZIAŁKI DUŻA MOC GRZANIA ALE DUŻO BRUDU POTEM nie polecam / gaz wspomaga mi utrzymanie ciepła w nocy i do podgrzania wody. Budynek kubatura 365 m 3 w metrach dół 90m2 góra skosy 77m2 .Powiem tak z gazem jest drogo w bloku Warszawa płace czynszu za 82m2 590,00 plnW domku powinienem mieć piec typu HAJNÓWKADO SPALANIA węgla , drewna itp podłączonego do C.O lub kominek z SYSTEMEM DYSTRYBUCJI CIEPŁEGO POWIETRZA ale na moje 48 weekendy w roku na razie mi wystarcza kominek w okresie zimowym więc do tych rozwiązań jeszcze powrócę i na koniec SOLARY już za 7000 pln montują podobno zwrot KOSZTÓW to 8 -10 lat w moim przypadku to pewnie 20 lat ale powrócę do nich na pewno tak jak do oświetlenia prawie 90 % to mam już ledy W BLOKU na działce 70% duża oszczędność ale trzeba kupić dobre ledy mocne i drogie bo inaczej kiepskie światło mamy.Przepraszam ,że tyle wiadomościale zalogowałem się tu w innym celu : ostatnio zatankowałem gaz PROPAN i mamy wrażenie ,że jest inny niż poprzednio jak to sprawdzić zanim poinformuje GASPOL o złym gazie: czytałem o temperaturze propan 1600 st , a propan butan 800 stchyba kupie termometr techniczny.Oczywiście sprawdziliśmy czas gotowania się wody 2 szklanki na propan butan z małej butli czas to 3 min 45 sek a propan mój 4 min 50 sek i tu jest problem jak to sprawdzić----- czekam na info Edytowano 28 sierpnia 2010 przez kowal.adam (zobacz historię edycji) Link do komentarza
rijswijker Napisano 12 listopada 2010 Udostępnij #15 Napisano 12 listopada 2010 Szukam wlasnie dostawcy gazu lpg.Czy warto wchodzic w uklad z Baltykgaz?za kilka lat maja zalozyc infrastrukture gazowa ale co do tego czasu?padlo na lpg.Prosze o opinnie,mieszkam na pomorzu Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się