Pomocnik Napisano 27 kwietnia 2009 Udostępnij #1 Napisano 27 kwietnia 2009 Okap kuchenny, choć może nie do końca zdajemy sobie z tego sprawę, usprawni działanie kuchni oraz podniesie jego standard. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/wystroj-wnetrz/kuchnia/a/564-okap-kuchenny Link do komentarza
Gość Agnieszka Napisano 27 kwietnia 2009 Udostępnij #2 Napisano 27 kwietnia 2009 Witam, zupełnie nie znam się na okapach, a muszę dokonac zakupu takiego urządzenia. Powyższy artykuł jest dla mnie przydatny, jednak pozostaje nie wyjaśniona kwestia: czy okapy podszafkowe oraz szufladowe działają w systemie otwartym? pozdrawiam Link do komentarza
bajbaga Napisano 27 kwietnia 2009 Udostępnij #3 Napisano 27 kwietnia 2009 Jak zwykle bywa w takich przypadkach, autor artykułu, "zapomniał" dodać w jakich pomieszczeniach wolno stosować okapy wyciągowe - a moim zdaniem jest to istotne.A jest sporo ograniczeń. Nie wolno stosować okapów wyciągowych w pomieszczeniach w których jest wentylacja grawitacyjna - a okap wyciagowy jest wentylacją mechaniczna wyciągową.Rozporządzenie w sprawie WT Cytat § 148. 2. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej. Wymaganie to nie dotyczy pomieszczeń z urządzeniami klimatyzacyjnymi niepobierającymi powietrza zewnętrznego. Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 27 maja 2009 Udostępnij #4 Napisano 27 maja 2009 jak to? Ja mam osobną wentylację przygotowaną specjalnie na okap a poza tym mam grawitacyjną - czemu miałoby być nie wolno? Link do komentarza
mark01 Napisano 28 maja 2009 Udostępnij #5 Napisano 28 maja 2009 Chodzi zapewne o to, że jeśli uruchomimy wentylację wyciągową poprzez okap, to okap wyciąga powietrze na zewnątrz, w związku z tym powietrze w kuchni musi być uzupełnione i powietrze wentylacji grawitacyjnej zasysa powietrze z zewnątrz do środka.Stad też przypadek, gdy "wieje nam z kratki wentylacyjnej. Wyjściem z sytuacji jest rozwarcie okna podczas używania wentylacji wyciągowej w okapie. Wówczas wyciągane powietrze jest bilansowane powietrzem wchodzącym przez okno a nie przez kratkę wentylacyjną. Taki układ jest właściwy oczywiście tylko w przypadku, gdy mamy osobny kanał na wentylację grawitacyjną a osobny na wentylację mechaniczną okapu. Stosowanie okapów z wyciągiem mechanicznym w wiezowcach jest na przykład zabronione, z tego względu, że jeden przewód wentylacyjny "obsługuje" np. 4 mieszkania w pionie i gdyby była taka wentylacja w którymś z mieszkań, to reszta mieszkań nie ma wentylacji. Ja mam rozwiązanie tak jak kropeczka_ns Link do komentarza
acia Napisano 17 stycznia 2010 Udostępnij #6 Napisano 17 stycznia 2010 Ale te ceny to chyba z kosmosu bo nie wiem kogo stać na okap za ponad 5 000, chyba bardzo niewielu. Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 19 stycznia 2010 Udostępnij #7 Napisano 19 stycznia 2010 dokaldnie. Ladne te okapy ale bardzo drogie - ceny zupelnie niekonkurencyjne. Ja mam okpa bardzo podobny do tego modelu- http://www.italprodukt.pl/index.php?option...e&Itemid=53z firmy mastercook http://www.ceneo.pl/1989291 ten model, polecam- bardzo dobrze się sprawuje i jest cichy- a cena jak widzicie dwa razy niższa:) Link do komentarza
Gość Leszek Napisano 19 stycznia 2010 Udostępnij #8 Napisano 19 stycznia 2010 Moze i droge, ale płaci się za jakość i design. Albo ktoś ma Opla albo Mercedesa i to i to jezdzi... Link do komentarza
Gość GLOBALO Napisano 21 stycznia 2010 Udostępnij #9 Napisano 21 stycznia 2010 witajcie, moim zdaniem najważniejszym kryterium przy wyborze okapu jest jego głośność lub inaczej jest jego cichość :-) Co z tego, że kupimy bardzo ładny okap, z super wydajnością jak będzie głośny... poprostu nie będziemy go używać i nic z takiego urządzenia Może jeszcze inaczej, co z tego, że kupimy ładne fajne buty jak będą nas obierać, czy cisnąć... nie będziemy w nich chodzić. I tutaj tkwi cały problem, przy wyborze okapu należy w pierwszej kolejności kierować się tym aby była cicha możliwość używania okapu, nawet przy mniejszej wydajności, Nie kierujmy się max. wydajnością bo i tak tylko kilka razy do roku uruchomimy go na najmocniejszy bieg, ważne jest aby na pierwszych biegach okap pracował i był na tyle cichy aby nam nie przeszkadzał w gotowaniu :-) pozdrawiam Krzysztof Link do komentarza
Piotrp Napisano 21 stycznia 2010 Udostępnij #10 Napisano 21 stycznia 2010 zgadzam się z przedmówcą im cichsze wydobywające sie z okapu dźwięki tym większy komfort Link do komentarza
Magdalena_79 Napisano 11 lutego 2010 Udostępnij #11 Napisano 11 lutego 2010 Zgadzam się z moimi przedmówcami. Najważniejsze w okapie są dobre parametry, bo od nich przecież uzależniony jest nasz komfort psychiczny podczas gotowania Ciężko się gotuje kiedy coś huczy nam koło głowy… niestety mój wcześniejszy taki był. Długo szukałam czegoś interesującego i trafiłam na Magneri 90.4 MAX, miał ciekawe parametry, jak również dobre opinie – to mnie przekonało. Okap rzeczywiście cicho pracuje i bez problemu radzi sobie z pochłanianiem oparów no i też ładnie się prezentuje. Link do komentarza
Marcin123 Napisano 11 lutego 2010 Udostępnij #12 Napisano 11 lutego 2010 Brzmi jak słabo ukryta reklama, pokażesz nam zdjęcie swojego okapu zamontowanego w kuchni? Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 11 lutego 2010 Udostępnij #13 Napisano 11 lutego 2010 Marcin sam wiesz....wracając do okapu- to bardzo ważny i bardzo widoczny element więc musi byc ładny i pasowac do kuchniBardzo głośny okap przerobilam w bloku i byl faktycznie uciązliwy. Ten który mam teraz http://www.ceneo.pl/1989291 na "1" jest bardzo cichy, na "2" troche go slychac (ale nie tak żeby to przeszkadzalo) a "3" nigdy jeszcze nie użylam, "2" spokojnie wystarcza. Link do komentarza
Violcia Napisano 11 lutego 2010 Udostępnij #14 Napisano 11 lutego 2010 Cytat Marcin sam wiesz....wracając do okapu- to bardzo ważny i bardzo widoczny element więc musi byc ładny i pasowac do kuchniBardzo głośny okap przerobilam w bloku i byl faktycznie uciązliwy. Ten który mam teraz http://www.ceneo.pl/1989291 na "1" jest bardzo cichy, na "2" troche go slychac (ale nie tak żeby to przeszkadzalo) a "3" nigdy jeszcze nie użylam, "2" spokojnie wystarcza. WitamWłaśnie stolarz wykonuje mi meble. Zdecydowałam się na okap do zabudowy w szafce, mam na myśli konkretnie LB 80.3 producent GLOBALO. Nie wiem jednak czy to dobry wybór. Czy jest coś, co może powstrzymać od jego zakupu?Słyszałam też, że decydując się zna okap do zabudowy muszę sobie odpowiednio wygłuszyć szafkę. Problem w tym, że nie wiem za bardzo jak mam to zrobić i czy to jest w ogóle konieczne?Czy jest ktoś kto już użytkował ten model. Jak to wszystko wygląda w praktyce?Z góry dziękuję za sugestie. Link do komentarza
Magdalena_79 Napisano 12 lutego 2010 Udostępnij #15 Napisano 12 lutego 2010 Cytat Brzmi jak słabo ukryta reklama, pokażesz nam zdjęcie swojego okapu zamontowanego w kuchni? Jasne, że pokaże a co....już się nawet pochwalić nie można Link do komentarza
Babi Napisano 20 lutego 2010 Udostępnij #16 Napisano 20 lutego 2010 Cytat Jasne, że pokaże a co....już się nawet pochwalić nie można A co jest na ścianie pod okapempłyta ze stali inox??Pytam ponieważ sam szukam czegoś takiegoPozdrawiam Link do komentarza
Magdalena_79 Napisano 21 lutego 2010 Udostępnij #17 Napisano 21 lutego 2010 Cytat A co jest na ścianie pod okapempłyta ze stali inox??Pytam ponieważ sam szukam czegoś takiegoPozdrawiam hej!tak na ścianie pod pod okapem mam płytę z inox-u bardzo praktyczne rozwiązanie dla tych, którzy nie chcą mieć na ścianie w kuchni płytek. łatwo się ją czyści - po skończony gotowaniu wystarczy przetrzeć jakimś dobrym preparatem - ja używam Bernera. Można też zamontować sobie szybę - też ciekawie się to prezentuje - moja koleżanka coś takiego ma. Link do komentarza
Babi Napisano 25 lutego 2010 Udostępnij #18 Napisano 25 lutego 2010 Cytat hej!tak na ścianie pod pod okapem mam płytę z inox-u bardzo praktyczne rozwiązanie dla tych, którzy nie chcą mieć na ścianie w kuchni płytek. łatwo się ją czyści - po skończony gotowaniu wystarczy przetrzeć jakimś dobrym preparatem - ja używam Bernera. Można też zamontować sobie szybę - też ciekawie się to prezentuje - moja koleżanka coś takiego ma. Zdecydowałam się jednak na szybę z dwóch powodów:jest znacznie tańsza i łatwiejsza w utrzymaniu w czystości niż inoxMontuje się ją dużo prościej i szybciej niż kładzie płytki, widać przez nią ładnie kolor ściany która nigdy się nie zabrudzi Link do komentarza
Gość Dorota Napisano 19 marca 2010 Udostępnij #19 Napisano 19 marca 2010 a może ktoś z czytających przerabiał problem okapu do zabudowy a raczej wkładu okapowego? Ciągle się mówi o szerokości okapów, że okap ma być przynajmniej tak szeroki jak kuchenka a najlepiej szerszy? a co z głębokością? Kuchenka ma zazwyczaj 50-60cm głębokości a taki wkład około 30cm? Czy to wystarcza?. Link do komentarza
Carolinaaa Napisano 13 lutego 2011 Udostępnij #20 Napisano 13 lutego 2011 Najważniejszą rzeczą jest dobrać moc silnika okapu do powierzchni kuchni. Możesz to sobie łatwo obliczyć:http://www.okapykuchenne.pl/shop,prodSzerokość i głębokość jest rzeczą ważną ale nie najważniejszą. Wiadomo im szersza powierzchnia ssania tym większe prawdopodobieństw, ze większość oparów zostanie pochłonięta. Ale wiem, że okapu skośne (mają tylko 30-40 cm głębokości też świetnie sobie radzą z pochłanianiem zapachów. Link do komentarza
Gość aga z wrocławia Napisano 13 listopada 2011 Udostępnij #21 Napisano 13 listopada 2011 Drodzy Forumowicze! Czy ktoś z Was ma może okap \"wyprowadzony\" na zewnątrz nie przez podpięcie do komina wentylacyjnego (oczywiście osobnego), tylko ma \"wywaloną\" dziurę przez ścianę, na której jest zawieszony okap. Mam tak w projekcie i nawet się już przyzwyczaiłam do tej myśli, tylko zaczęłam się zastanawiać czy będzie przez to ciągnęło zimne powietrze, tak, że nie zdołamy ogrzac domu (kuchnia otwarta na salon w domku jednorodzinnym), a w skrajnym przypadku rano zobaczymy zwisające sople nad kuchenką... Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 14 listopada 2011 Udostępnij #22 Napisano 14 listopada 2011 Cytat Drodzy Forumowicze! Czy ktoś z Was ma może okap "wyprowadzony" na zewnątrz nie przez podpięcie do komina wentylacyjnego (oczywiście osobnego), tylko ma "wywaloną" dziurę przez ścianę, na której jest zawieszony okap. Mam tak w projekcie i nawet się już przyzwyczaiłam do tej myśli, tylko zaczęłam się zastanawiać czy będzie przez to ciągnęło zimne powietrze, tak, że nie zdołamy ogrzac domu (kuchnia otwarta na salon w domku jednorodzinnym), a w skrajnym przypadku rano zobaczymy zwisające sople nad kuchenką... Rozwiązanie projektowe dość dziwne i mało eleganckie. Przy silnych mrozach może dochodzić do zaszronienia wylotu na zewnątrz gdyż odprowadzana para wodna natychmiast zamarznie. Nie ma to większego wpływu na ogrzewanie wnętrza - wyciągi nadkuchenne z reguły posiadają samoczynną przysłonę zamykającą przelot, gdy wentylator nie pracuje. Warto więcposzukać innego rozwiązania umożliwiającego wyprowadzenie wylotu ponad dach np. kanał wentylacyjny w ścianie zewnętrznej. Link do komentarza
Kalips Napisano 7 grudnia 2012 Udostępnij #23 Napisano 7 grudnia 2012 Cichość pracy to chyba wyłącznie czysto estetyczny powód wyboru takiego, a nie innego okapu? Czy też przekłada się to jakoś na wydajność? Też powinienem kupić teraz jakiś okap, bo widzę u niektórych, jak to wygląda, kiedy nie mają okapu, ale nie wiem, co wybrać. Czasami patrzę na ceny i kwoty, jakimi niektórzy operują i robi mi się dziwnie, bo szukam jednak czegoś tańszego. Kuchnia nie jest duża, okap też raczej nie powinien być większy gabarytowo. Link do komentarza
Gość Zbychu Napisano 24 listopada 2017 Udostępnij #24 Napisano 24 listopada 2017 Cichość pracy to nie tylko estetyka, ale zależy od tego czy wymieniamy filtry w terminie, i czy jest stabilnie zamontowany, bo drgania powodują wzrost głośności pracy okapu. A wydajność to inny temat, zależy czy jest odpowiedni by oczyścić powietrze z wielkości metraża twojej kuchni.A wydajność okapow podaje się w m3/h. Link do komentarza
Gość Tadzik Napisano 30 grudnia 2017 Udostępnij #25 Napisano 30 grudnia 2017 Technologia nie ominęła również okapów, te nanowocześniejsze mają elektroniczne sterowanie, programatory, wskażniki zuzycia filtrów, blokady, no i można sterować je pilotem. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się