Skocz do zawartości

Ksiązki o budowaniu.

markoos

Recommended Posts

Napisano
Na początku witam wszystkich. Jestem tu nowy.Co prawda od dłuższego czasu czytam to forum, ale prawdopodobnie niedługo zacznę budowę domu, więc postanowiłem sie zarejestrować i dalej pogłbiać swoją wiedzę z forum .. i nie tylko.

Chciałem zapytać czy znacie jakies ciekawe (sprawdzone) książki, które byście mogli polecić.
Szukam książek gdzie znajdę techniczny opis co jak robić, od fundamentów po dach.

Mogą być e-booki, jaki i normalne książki.

Widziałem jedną pozycje o tytule "Szkoła Budowania" wydawnictwo Murator. (ktoś cos może o niej napisać) ??

Pozdrawiam
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Możesz korzystać z bogactwa wiedzy tego forum i licznych poradników zamieszczonych w internecie jak TEN odnoszący się do końcowego etapu budowy jakim jest wykończanie wnętrz, aby nie musiało sie stać wykańczaniem inwestora. icon_smile.gif
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Witam,
Ja mogę polecić książkę J. Panas "Nowy poradnik majstra budowlanego" z 2008 roku. Mnie sporo rzeczy rozjaśniło i pokazało co i jak. Nie jest tania (ponad 70 złotych) ale moim zdaniem warto.
Pozdrawiam
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Przed budową oraz w trakcie zamiast czytać książki, szybciej i wygodniej znajdziesz odpowiedzi na wszelkie pytania w serwisie www.bdb.com.pl
Wejdź do działu Poradnik > O co pytali inni? i się przekonaj jak korzystają inni.

Pozdrawiam,
Jerzy Zembrowski
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
No ja własnie poluję na ksiązke J. Panasa "Nowy poradnik majstra budowlanego" 2005 lub 2008 r.
Co do kupna to rzeczywiscie troche kosztuje wiec sporobuje znależć w bibliotece, pozyczyc i zeskanowac icon_smile.gif
chociaz z tego co widze to cieżko znależć bo albo jest wypożyczona albo mozna tylko korzystac na miejscu w czytelni.

A znacie może jeszcze jakies ksiązki/poradniki gdzie bedzie pokazane krok po kroku (najlepiej z ilustracjami) jak wykonac fundamenty, zbrojenie, postawić ściany (Solbet) itp
  • 4 miesiące temu...
Napisano
  Cytat

No ja własnie poluję na ksiązke J. Panasa "Nowy poradnik majstra budowlanego" 2005 lub 2008 r.
Co do kupna to rzeczywiscie troche kosztuje wiec sporobuje znależć w bibliotece, pozyczyc i zeskanowac icon_smile.gif
chociaz z tego co widze to cieżko znależć bo albo jest wypożyczona albo mozna tylko korzystac na miejscu w czytelni.

A znacie może jeszcze jakies ksiązki/poradniki gdzie bedzie pokazane krok po kroku (najlepiej z ilustracjami) jak wykonac fundamenty, zbrojenie, postawić ściany (Solbet) itp

Rozwiń  

jak o solbet to spotkałem się pewnie jak i ty z filmem instruktażowym z ich strony :
http://www.solbet.pl/podstawowe_narzedzia_...emie_solbet.php
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
To ja polecę taką pozycję

Membrany dachowe i paroizolacje w dachach skośnych

Pierwsza na polskim rynku wydawniczym pozycja kompleksowo traktująca o technologii właściwego zabezpieczania poddaszy przed wilgocią. Krzysztof Patoka jest wybitnym specjalistą w zakresie budowy dachów i autorem wielu publikacji. Książkę, mającą charakter poradnika napisanego przystępnym językiem, polecamy zarówno fachowcom - dekarzom jak i inwestorom.

DSC01446.jpg

Napisano
A ja polecam książkę pt. "Instalacje elektryczne" ma ona charakter zwięzłego poradnika, napisanego językiem prostym, zrozumiałym nie tylko dla inżyniera, lecz także dla montera elektryka, studenta i ucznia średniej szkoły technicznej. Traktuje o najważniejszych zagadnieniach dotyczących projektowania, wykonywania oraz eksploatacji instalacji elektrycznych w budownictwie przemysłowym i nieprzemysłowym.

DSC01446.jpg

• 2 miesiące temu...
Napisano
  Cytat

Witam,
Ja mogę polecić książkę J. Panas "Nowy poradnik majstra budowlanego" z 2008 roku. Mnie sporo rzeczy rozjaśniło i pokazało co i jak. Nie jest tania (ponad 70 złotych) ale moim zdaniem warto.
Pozdrawiam

Rozwiń  

Zdecydowanie zgadzam się, że jest to świetna książka. Dla poszukujących jej - jest to wydawnictwo Arkady (www.arkady.com.pl).
Polecam nie tylko wydanie 2008, ale również starsze - mają zdecydowanie więcej ilustracji i szkiców, dzięki czemu niektóre rzeczy łatwiej zrozumieć. Sama często z niej korzystam (wydanie 2008) i wszystkim gorąco polecam.
Z tego co się orientuję książka ta obecnie w wydawnictwie kosztuje 80 zł. Ale oczywiście np. na allegro można ją kupić dużo taniej.

Ciekawą pozycją jest również "ABC domu" wydawnictwa Arkady.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Troszkę o tym co między okładkami icon_smile.gif

W nowej edycji poradnika podano aktualną wiedzę techniczną niezbędą majstrom budowlanym. Uwzględniono najnowsze uregulowania prawne i normalizacyjne związane m.in. z dostosowywaniem budownictwa do wymagań obowiązujących w Unii Europejskiej.

Spis treści:
- Rola majstra budowlanego
- Organizacja robót budowlanych
- Dokumentacja budowy
- Prace pomiarowe w budownictwie
- Roboty ziemne
- Fundamenty
- Rusztowania
- Drewno na budowie i deskowania
- Zbrojenie i betonowanie konstrukcji
- Montaż konstrukcji prefabrykowanych
- Montaż stalowych konstrukcji budowlanych
- Spoiwa budowlane
- Roboty murowe
- Roboty izolacyjne
- Stropy
- Dachy
- Ściany działowe
- Schody
- Lekkie ściany osłonowe
- Roboty dekarskie i blacharskie
- Roboty tynkowe i okładzinowe
- Dobór i montaż okien i drzwi
- Roboty szklarskie
- Malowanie i tapetowanie
- Konstruowanie i wykonywanie podłóg
- Instalacje sanitarne
- Instalacje elektryczne na placu budowy
  • 2 tygodnie temu...
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
  Cytat

Ja tam wolę książkę papierową i z okładkami. Czytanie z ekranu komputera... masakra icon_sad.gif

Rozwiń  

Nie wiem dlaczego jeszcze nie poleciłem w tym dziale poradnika "Jak kupić dobre okna?". Super pozycja dla wszystkich, którzy stoją przed dylematem wyboru okien do własnego domu.. I wydana na papierze.. icon_rolleyes.gif
Poradnik
  • 8 miesiące temu...
Napisano
  Cytat

Ja tam wolę książkę papierową i z okładkami. Czytanie z ekranu komputera... masakra icon_sad.gif

Rozwiń  

Dokładnie. Jednak chyba tradycyjna forma książki to z jednej strony kwestia przyzwyczajenia, że książka to książka. Poza tym spędzamy tyle czasu przed komputerem, że szkoda naszego wzroku na więcej i najlepiej czytać 'papierowe' książki. No i w każdej chwili można ją otworzyć i poczytać icon_smile.gif

A może ktoś odkrył jakąś nową godną polecenia książkę?

• 3 tygodnie temu...
  • 1 rok temu...
  • 7 miesiące temu...
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
Myślę,że warto- każda literatura,nawet ta w wersji elektronicznej fajnie się sprawdzi i nie zaszkodzi poczytać. Polecam także szukać i przeglądać forum. Tutaj masz szeroki zakres i dowiesz sie niemal wszystkiego z zakresu budownictwa.
Napisano
  Cytat

cena tej książki jest niewielka bez zastanawiania bym ją kupił gdybym się tylko tym interesował

Rozwiń  

Ale której bo jest tu ich trochę wymienionych icon_biggrin.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
  Cytat

Nie dojść że się po dwóch latach nie zdezaktualizowała, to jeszcze na przestrzeni 10 postów jest drugi raz polecana icon_biggrin.gif

Rozwiń  

Bo ma dobry tytuł
"Budowa i remont domu"
a jeszcze lepszy ma podtytuł
"Poradnik bez kantów" icon_mrgreen.gif
Dlatego ma takie wzięcie icon_lol.gif
Napisano
Myślę,że wiele ciekawych,interesujących Cię pozycji dotyczących budowy domu i porad takich typowo z własnego doświadczenia- znajdziesz na forum. Mi np bardzo podobaja się tutejsze artykuły oraz fachowe komentarze z poradami.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Prof. Łukasz Łuczaj, botanik z Uniwersytetu Rzeszowskiego, co roku zachęca, by nie kosić trawy wiosną. W tym roku poszedł o krok dalej, zaapelował na portalach społecznościowych, by zakazać używania kos i kosiarek spalinowych na cztery wiosenne tygodnie. Na swoim profilu na Facebooku napisał: "Nasza planeta potrzebuje radykalnych działań. Bioróżnorodność terenów nieleśnych potwornie spadła w ostatnich latach. Zanikły bogate w gatunki łąki i pastwiska zamiast tego większość terenów trawiastych w Polsce to albo trawniki koszone nisko co tydzień nawet, albo zarośla zupełnie niekoszone porośnięte inwazyjną nawłocią kanadyjską".   Zwrócił uwagę na hałas, który produkujemy, używając kosiarek spalinowych: "Wręcz nie da się żyć po prostu w miejscowościach, gdzie zabudowa jest gęstsza: co chwilę słychać warkoczące kosiarki". Zaproponował wprowadzenie zakazu koszenia jakichkolwiek terenów, także traktorami, do 1 czerwca. Jak uzasadnił "umożliwi to odrodzenie się Flory Łąkowej, zwiększenie bioróżnorodności trawników i zwiększy ilość pokarmu dla ptaków. Stworzy także kryjówki dla owadów".   Profesor przypomina, że nisko skoszony trawnik jest niemal martwym ekosystemem: "W bardzo krótko skoszonej trawie rozwija się tylko kilka gatunków pospolitych kwiatuszków i kilka gatunków traw. Tak krótka trawa nie może też być pokarmem dla gąsienic motyli, a takie organizmy jak mrówki czy koniki polne nie mogą się schować przed ptakami". I apeluje: Wzywam polski rząd do delegalizacji kos spalinowych i kosiarek elektrycznych. - Delegalizacja maszynowych kosiarek także umożliwi odrodzenie się zwyczaju koszenia kosą ręczną. Mechaniczne dozwoliłbym jedynie dla rolników, którzy wykaszają większe tereny, ale tylko po 1 czerwca. Okres do 1 czerwca powinien być wypełniony śpiewem ptaków, a nie warkotem kosiarek - podkreśla.   Na Zachodzie Europy i w Ameryce jest ruch, który nazywa się "No Mow May", czyli "Maj Bez Koszenia". Bardzo wiele szkody robi się majowym koszeniem, kiedy trawa dopiero rośnie. Takie koszenie jest bardzo inwazyjne, szczególnie kiedy jest powtarzane. Ono eliminuje wiele gatunków. Gdybyśmy pozostawili trawę do czerwca, zakwitłyby w niej złocienie, firletki, jaskry, bodziszki, dzwonki, a tak mamy mało zróżnicowany i ubogi garnitur gatunków: mniszek, kilka gatunków do niego podobnych, kilka gatunków koniczyny i traw. W tym roku jest taka wielka susza, a ludzie niemiłosiernie koszą już trawę, na razie nic nie odrasta.
    • Takie trzy żarłacze pasiaste wyłowiłem wczoraj z oczka.  
    • Zgadza się, ale 1/3 połączeń zwykle nie jest fabryczna i tu robią się schody. Farba tania nie jest, a obstawiam, że bez gładzi na całości dwie warstwy nie przykryją tych połączeń. Wiadomo że więcej roboty jest położyć gładź na całości i do tego też trzeba mieć w miarę wprawę, ale uważam że lepiej zużyć więcej gładzi niż malować 3 razy. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Ze styropianową będzie więcej roboty, żeby ją ostatecznie wykończyć. Z takim choćby ćwierćwałkiem z tworzywa lub drewna zachodu będzie mniej. Można je nawet wkleić używając masy akrylowej.
    • Z zasady tylko połączenia i wkręty. Ale celowo boczne krawędzie, czyli te, którymi stykają się płyty są tak ukształtowane,żeby dało się tam zmieścić szpachlę i siatkę wzmacniającą. Ostatecznie, po zaszpachlowaniu, miejsce połączenia i środkowa część płyt mają tworzyć dzięki temu jedną równą płaszczyznę. 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...