panw Napisano 14 sierpnia 2008 Udostępnij #1 Napisano 14 sierpnia 2008 Zakupiłem od producenta kilka przedmiotów ogrodowych (stół, krzesełka, huśtawkę). Chciałem je czyms pomalować, bo kiepska pogoda ma być.. Co jest najlepsze? Link do komentarza
leszko Napisano 15 sierpnia 2008 Udostępnij #2 Napisano 15 sierpnia 2008 Cytat Zakupiłem od producenta kilka przedmiotów ogrodowych (stół, krzesełka, huśtawkę). Chciałem je czyms pomalować, bo kiepska pogoda ma być.. Co jest najlepsze? Zwykle producent mebli ogrodowych zabezpiecza je odpowiednimi impregnatami.Niestety zwykłe impregnaty np do płotu będą plamic ubranie i długą "pachną". Link do komentarza
panw Napisano 18 sierpnia 2008 Autor Udostępnij #3 Napisano 18 sierpnia 2008 No dobra, czyli już nie muszę nic z tym robić? Drewno jest lekko zielone, ale nie wygląda na jakoś zabezpieczone. Woda zatrzymuje się, powoli ścieka. A co najgorsze, miałem taki namiot-altankę, te wichury wszystko porwały, wszystko zmokło.. Byłem w markecie, przy okazji chciałem poradzić się sprzedawcy co tu zrobić, ale sprzedawca nie potrafił pomóc. Jakiś koleś z żoną podszedł i mówił, że pomalował lakierobejcą z teflonem Śnieżki. Chwalił sobie ten środek. Dobre to jest? I najważniejsze, czy zdrowe, jak stół będę malował to sami wiecie... Link do komentarza
Minime Napisano 21 września 2008 Udostępnij #4 Napisano 21 września 2008 Cytat No dobra, czyli już nie muszę nic z tym robić? Drewno jest lekko zielone, ale nie wygląda na jakoś zabezpieczone. Woda zatrzymuje się, powoli ścieka. A co najgorsze, miałem taki namiot-altankę, te wichury wszystko porwały, wszystko zmokło.. Byłem w markecie, przy okazji chciałem poradzić się sprzedawcy co tu zrobić, ale sprzedawca nie potrafił pomóc. Jakiś koleś z żoną podszedł i mówił, że pomalował lakierobejcą z teflonem Śnieżki. Chwalił sobie ten środek. Dobre to jest? I najważniejsze, czy zdrowe, jak stół będę malował to sami wiecie... Czy zdrowe... Niby we wszystkim dzisiaj są szkodliwe związki chemiczne, od pudełek śniadaniowych po drzwi kuchenne. Moim zdaniem to dobre rozwiązanie, taka lakierobejca powinna być dobrym zabezpieczeniem. Link do komentarza
Kopacz Napisano 29 września 2008 Udostępnij #5 Napisano 29 września 2008 Nic nie jest w 100% zdrowe, sam pewnie słyszałeś jak w chinach te mleczka dla dzieci z jakimś cholerstwem mieszali, żeby w badaniach pokazywało większą zawartość białka. A ze stołu raczej jadł nie będziesz, poza tym takie preparaty po wyschnięciu nie wykazują praktycznie żadnej toksyczności (chodzi o powierzchnie). Link do komentarza
mint Napisano 25 maja 2009 Udostępnij #6 Napisano 25 maja 2009 To zależy jaki efekt chcesz uzyskać. Można pomalować impregnatem z bejcą i np z woskiem. Drewnochron coś takiego robi. Wtedy drewno wygląda na naturalne i dalej są usłojenia. Można lakiero bejcą, dłuższa ochrona, ale w kontakcie nie czuć już pod dłonią drewna, bo pozostawia skorupę. Lub najgorsza jak dla mnie wersja farbami olejnymi. Które zupełnie pokrywają drewno i gubimy nawet wizualnie strukturę drewna. Link do komentarza
Kosmo Napisano 26 maja 2009 Udostępnij #7 Napisano 26 maja 2009 Konserwacja drewnianych mebli ogrodowych zależy od rodzaju drewna i tego jak są wykończone przez producenta. Jeśli chodzi o meble z drewna krajowego - można je zabezpieczyć:-lakierem bezbarwnym,-impregnatem barwiącym lub-farbą kryjącą. Link do komentarza
Kosmo Napisano 27 maja 2009 Udostępnij #8 Napisano 27 maja 2009 Jeśli chodzi o meble konserwowane lakierem bezbarwnym, to warto wiedzieć, że przezroczysta osłona może ulec uszkodzeniu, np. odprysnąć, i trzeba na to uważać.Czasem odpryski czy złuszczenia może powodować wilgoć, któa odparowuje z drewna. Link do komentarza
HalinaKazimierz Napisano 28 maja 2009 Udostępnij #9 Napisano 28 maja 2009 Ja zakonserwowałam meble drewniane niebieską farbą kryjącą. Teraz pasują do tego jak urządziłam taras (jeśli jego wystrój porównać do pór roku to będzie to lato - Ci, któzy interesują się projektowaniem wnętrz pewnie wiedzą o czym mówię )Muszę powiedzieć, że jestem zadowolona. Wiadomo, że do mebli musi to być farba dająca cienką powołokę i zapewniająca paroprzepuszczalność tej powłoki, i takiej użyłam. Odpowiednie są farby na bazie żywic pliolitowych, wodorozcięczalne lub rozpuszczalnikowe.Nie powinno się stosować zwykłych farb ftalowych do tego celu; szybko złuszczą się, ponieważ tworzą grubą warstwę. Link do komentarza
HalinaKazimierz Napisano 2 czerwca 2009 Udostępnij #10 Napisano 2 czerwca 2009 Kosmo, a jeśli chodzi o impregnat barwiący, co co byś na ten temat istotnego powiedział? Czy odnawiając drewno impregnatem, nie będzie ono coraz ciemniejsze? Link do komentarza
Kosmo Napisano 3 czerwca 2009 Udostępnij #11 Napisano 3 czerwca 2009 Cytat Kosmo, a jeśli chodzi o impregnat barwiący, co co byś na ten temat istotnego powiedział? Czy odnawiając drewno impregnatem, nie będzie ono coraz ciemniejsze? Drewno pokryte impregnatem barwiącym odnawia się pokrywając je ponownie impregnatem. Rzeczywiście mogło by to spowodować, że kolor drewna będzie ciemniejszy, dlatego do odnawiania powinno się stosować impregnat o jaśnijszym kolorze niż wyjściowy, albo transparentny.Przed pomalowaniem odświeżanej powierzchni nie powinno się jej czyścić papierem ściernym, bo rysunek słojów drewna stanie się mniej wyrazisty. Link do komentarza
Kosmo Napisano 4 czerwca 2009 Udostępnij #12 Napisano 4 czerwca 2009 Oczywiście jeśli drewno (odświezane impregnatem barwiącym) ma zabrudzenia trudne do usuniecia, można je usunać szczotką drucianą, ale należy wykonywać nią ruchy wzdłuż włókien drewna.Pozdrawiam!!! Link do komentarza
HalinaKazimierz Napisano 8 czerwca 2009 Udostępnij #13 Napisano 8 czerwca 2009 Drewno egzotyczne natomiast wystarczy zawoskować lub zaolejowac...... Link do komentarza
Kosmo Napisano 9 czerwca 2009 Udostępnij #14 Napisano 9 czerwca 2009 Cytat Drewno egzotyczne natomiast wystarczy zawoskować lub zaolejowac...... Owszem. Jeśli chodzi o meble woskowane lub olejowane, po sezonie trzeba je umyć i zawoskować lub zaolejowac. Link do komentarza
HalinaKazimierz Napisano 10 czerwca 2009 Udostępnij #15 Napisano 10 czerwca 2009 No jasne, że trzeba...Woskowanie czy olejowanie drewna egzotycznego daje drewnu egzotycznemu przede wszystkim ładny wygląd Link do komentarza
Kosmo Napisano 15 czerwca 2009 Udostępnij #16 Napisano 15 czerwca 2009 Cytat No jasne, że trzeba...Woskowanie czy olejowanie drewna egzotycznego daje drewnu egzotycznemu przede wszystkim ładny wygląd Wosk czy olej przede wszystkim chroni drewno egzotyczne przed zabrudzeniami Link do komentarza
HalinaKazimierz Napisano 16 czerwca 2009 Udostępnij #17 Napisano 16 czerwca 2009 Cytat Wosk czy olej przede wszystkim chroni drewno egzotyczne przed zabrudzeniami tak, tak, zgadza sie i oby chronilo jak najlepiej! Link do komentarza
josev 33 Napisano 28 czerwca 2009 Udostępnij #18 Napisano 28 czerwca 2009 Wosk jest OK, ale czasem nie wystarcza. Chociażby w przypadku rodzimych gatunków drewna. Meble zaolejował bym olejem do mebli ogrodowych V33. Dobrze wyglądały będą i meble i ciuchy tych, którzy będą na nich siedzieć Link do komentarza
Adam123 Napisano 15 lipca 2009 Udostępnij #19 Napisano 15 lipca 2009 A ja bym wolał barwiony lakier nie ma wtedy problemu z corocznym odnawianiem wosków olei itp , metoda sprawdzona Pozdrawiam Adam Link do komentarza
Rysiek S. Napisano 16 lipca 2009 Udostępnij #20 Napisano 16 lipca 2009 no nie wiem... lakier na meble ogrodowe?... ja tam lakier stosuje tylko na meble wewnetrzne, bo na deszczu podchodzi woda i robia sie biale "bable"... do ogrodowki impregnaty albo oleje... Link do komentarza
Adam123 Napisano 17 lipca 2009 Udostępnij #21 Napisano 17 lipca 2009 Cytat no nie wiem... lakier na meble ogrodowe?... ja tam lakier stosuje tylko na meble wewnetrzne, bo na deszczu podchodzi woda i robia sie biale "bable"... do ogrodowki impregnaty albo oleje... lakiery też jak masz dobry lakier który wejdzie dobrze w drewno i będzie z nim pracował (czyli nie będzie to twardy lakier) to nie będzie takich rzeczy o jakich piszesz wyżej. Impregnaty jak najbardziej oleje też tylko do tych olei zniechęca mnie ta pielęgnacja..... Link do komentarza
Jan_13 Napisano 20 lipca 2009 Udostępnij #22 Napisano 20 lipca 2009 Rozumiem cię. Jak przeczytałem jak trzeba to robić to poczułem się zmęczony:woskowanie: http://www.castorama.pl/porada/woskowanie-mebli150/olejowanie: http://www.vernicolor.pl/pl/content/view/94/85/W drugim przypadku pracy jest niby mniej, ale... zależy ile ma się tych mebli Link do komentarza
bflip Napisano 4 lutego 2010 Udostępnij #23 Napisano 4 lutego 2010 Witam, do krajowego drewna polecam drewnochron + lakier a konkretnie to jedna warstwa drewnochronu bezbarwnego + 2 warstwy barwionego, na koniec lakier jachtowy lekko rozcieńczony z benzyna lakową (nie jest tani), taka metodę stosowałem na schodach ze sklejki które mam na dworze. Chodzę po nich dzienne, zimą leży na nich śnieg a latem pada na nie deszcz. Nie ma na nich żadnych plam, przebarwień itp. Link do komentarza
Jan_13 Napisano 5 lutego 2010 Udostępnij #24 Napisano 5 lutego 2010 O tym lakierze jachtowym ktoś już pisał. Znaczy sie sprawdzony sposób! Link do komentarza
Sfana Napisano 18 lutego 2011 Udostępnij #25 Napisano 18 lutego 2011 A tam niezdrowe. Nie wszystko jest niezdrowe. Z tym się nie zgodzę. Są przecież też środki z naturalnych surowców, które wcale nie są szkodliwe. Jeśli coś się składa tylko z naturalnych substancji jak olej słonecznikowy, lniany, ostowy, naturalne woski roślinne to jak ma być szkodliwe? Ja np. polecam jedną warstwę impregnatu do drewna WR Osmo, a na wierzch olej kryjący zewnętrzny albo lazurę olejną do ochrony drewna ( w zależności czy chcesz zachować naturalną fakturę drewna czy nie). No i jeszcze pytanie czy planujesz zmienić barwę drewna czy pozostawić naturalną, bo od tego zależy czy środek ma być bezbarwny czy koloryzujący. Link do komentarza
bajbaga Napisano 18 lutego 2011 Udostępnij #26 Napisano 18 lutego 2011 Dla ortodoksów zawsze pozostaje szelak – zwłaszcza dla drewien egzotycznych.A dla pospolitych gatunków drewna rodzimego – pokost lniany + woskowanie. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się