Skocz do zawartości

JAKI ZESTAW KOLORÓW ELEWACJI ?

leszko

Recommended Posts

Napisano
Jaki ZESTAW KOLORÓW proponujecie na elewację domku jednorodzinnego, jako NAJNOWOCZEŚNIEJSZY, NAJŁADNIEJSZY:

Chodzi o zestaw:
1. Dachówka (dachówka ceramiczna) + 2. Stolarka + 3. Ściany zewnętrzne

Proszę też o krótką motywację, ale niekoniecznie.
Dołączam sondę, takie miałem propozycje. co wy na to?
Napisano
Chodzi o zestaw:
1. Dachówka (dachówka ceramiczna) + 2. Stolarka + 3. [b]Ściany zewnętrzne

Dałam w sondzie c i d - bo są śmiszne - ale ja mam czerwon dachówkę, brązową stolarkę i białą ścianę
Napisano
Cytat

Dałam w sondzie c i d - bo są śmiszne - ale ja mam czerwon dachówkę, brązową stolarkę i białą ścianę

Podoba mi się - ale jest to b. tradycyjne - zastanawiam się nad czymś lekko szokującym , ale nie wiem, czy słusznie? Czy mnie nie potraktuja sąsiedzi, jak czubka?
Napisano
Cytat

Chodzi o zestaw:
1. Dachówka (dachówka ceramiczna) + 2. Stolarka + 3. [b]Ściany zewnętrzne

Czarna dachówka, czerwone okna? Ciekawe...
Napisano
Cytat

Ja pozostanę przy tradycyjnych kolorach. Oryginalność to jak zaproszenie dla złodziei icon_sad.gif

Coś w tym jest. Niemniej spróbuję zrobić jakieś obrazki do temat - bo traktuje go też jako sondę - jaka kolorystyka jest modna. Dzięki za głos.
Napisano
dziwny zestaw, ale dość elegancki na ktory głosowałem.
Osobiście wolę bardziej tradycyjne zestawy typu czerwona lub brąz dachówka okna białe lub brąż a ściany białe lub szare.
Napisano
Cytat

Coś w tym jest. Niemniej spróbuję zrobić jakieś obrazki do temat - bo traktuje go też jako sondę - jaka kolorystyka jest modna. Dzięki za głos.

Nie wiem co jest modne. Ja proponuję jasne ściany i ciemny dach. Brązowy.
Napisano
Cytat

Nie wiem co jest modne. Ja proponuję jasne ściany i ciemny dach. Brązowy.

Mama nowy typ:
Dach brąz jasny, ściany czarne, stolarka zielona
Napisano
ostatnio widziałem taki zestaw w Krakowie (zbudowala to Buma):
dach czarny, ściany czarne, okna różne, np zielone. Domki prefabrykowane.
Napisano
Cytat

Cóż , moda a bezpieczeństwo tyo czasem dwie różne sprawy. U nas jakoś tak jest że jak ktoś się wyróżnia to potem "sam sobie winien".
Napisano
Cytat

Cóż , moda a bezpieczeństwo tyo czasem dwie różne sprawy. U nas jakoś tak jest że jak ktoś się wyróżnia to potem "sam sobie winien".

A jakie kolory można uznac za bezpieczne? Jaki zestaw?
Napisano
Cytat

Zgodne z zasadami mimikry. Rozejrzyj się w około i naśladuj sąsiadów. icon_smile.gif

Nie wiem co to mimikra.Serio.
Ale chętnie się dowiem.

Natomiast pytanie o kolorystykę traktuję jako sondaż - bo to dość ciekawy temat.
Równie fajnie wygląda stonowana czy ujednolicona kolorystyka - jak i jakieś czasem zwariowane (ale trafione) zestawy.

Więc proszę o propozycje (może z mini-obrazkiem?) !!!
Napisano
Już widziałam wykończenie - czarna dachówka, białe okna ale z czerwonymi ramkami i biała elewacja.
Mi się podoba, choć osobiście czerwieni nie zastosowałabym, bo oryginalność albo może sie znudzić i zbrzydnąć (ew. przestaje sie ją zauważać icon_smile.gif
U mnie będzie - już za 3 tygodnie icon_smile.gif - grafitowa blacha - białe okna z białymi obramówkami i białe narożniki domu, filary i brama garażowa z drzwiami zewn. Elewacja - chłodny beż - b. jasna kawa z mlekiem...
Napisano
Cytat

Nie wiem co to mimikra.Serio.
Ale chętnie się dowiem.

Mimikra to inaczej upodabnianie się do otoczenia. Stosują to z powodzeniem zwierzęta , owady i rośliny i to działa. Trudniej takiego wypatrzyć , upolować i zjeść. (W naszym przypadku - okraść) icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Już widziałam wykończenie - czarna dachówka, białe okna ale z czerwonymi ramkami i biała elewacja.
Mi się podoba, choć osobiście czerwieni nie zastosowałabym, bo oryginalność albo może sie znudzić i zbrzydnąć (ew. przestaje sie ją zauważać icon_smile.gif
U mnie będzie - już za 3 tygodnie icon_smile.gif - grafitowa blacha - białe okna z białymi obramówkami i białe narożniki domu, filary i brama garażowa z drzwiami zewn. Elewacja - chłodny beż - b. jasna kawa z mlekiem...

Podoba mi sie twoja propozycja: jest elegancka moim zdaniem.
Dzięki.
Napisano
Cytat

Mimikra to inaczej upodabnianie się do otoczenia. Stosują to z powodzeniem zwierzęta , owady i rośliny i to działa. Trudniej takiego wypatrzyć , upolować i zjeść. (W naszym przypadku - okraść) icon_biggrin.gif

Wiesz - to jest taka koncepcja - domki ziemne - całkiem serio.
Domki ziemianki, ale całkiem komfortowe, schowane w ziemi i upodobnione do otoczenia.
Chyba jakiś włoch to proponował.
Ładne to było i ekologiczne - blisko przyrody.
Napisano
Cytat

Wiesz - to jest taka koncepcja - domki ziemne - całkiem serio.
Domki ziemianki, ale całkiem komfortowe, schowane w ziemi i upodobnione do otoczenia.
Chyba jakiś włoch to proponował.
Ładne to było i ekologiczne - blisko przyrody.

No to co powiesz o domkach w skałach - wykute i tez do mieszkania.
Widziałem też w Australii gdzies na polach diamentowych - prawie rezydencje - i chłodno w nich i bezpiecznie.
Napisano
Cytat

No to co powiesz o domkach w skałach - wykute i tez do mieszkania.
Widziałem też w Australii gdzies na polach diamentowych - prawie rezydencje - i chłodno w nich i bezpiecznie.

Rzeczywiście - one nawet należą do poszukiwaczy diamentów - a własnie maja chronić przed skwarem, bo to jest gdzieś w pustynnym terenie.
I nie należą do jakichś magnatów diamentowych - bo tam jest dość rygorystyczny zakaz kumulowania działek w jednych rękach.
  • 11 miesiące temu...
Napisano
Cytat

ostatnio widziałem taki zestaw w Krakowie (zbudowala to Buma):
dach czarny, ściany czarne, okna różne, np zielone. Domki prefabrykowane.

I podaboało Ci się?????
Napisano
Jak dla mnie wszystkie te zestawienia są okropne, ale ja jestem raczej za tradycyjnym zestawem barw, czerwona dachówka, piaskowa elewacja i drewno na oknach.
Pozdrawiam
Napisano

Witam,

A u mnie dachówka w kolorze miedzianym, elewacja w kolorze pastelowym kremowym, okna białe (z tworzywa dla wygody)

IMG_5712.jpg

pozdrrawiam:

Darek

Napisano
zgadzam się z Acią że jakieś totalnie kosmiczne te kolorki icon_biggrin.gif u mnie jeśli pojeździ się po okolicznych wioskach to można zobaczyc takie zestawy kolorów ze mózg się odkręca. Są domy buraczkowe, w kolorku zielonej sałaty albo jajecznicy:)
Tukaj bardzo ładny dom- elegancki i ponadczasowy zestaw, zawsze będzie modny. Tak sądziłam po Twoich postach że będzie mi się podobał Twój dom
Ja mam klasykę- dach w kolorze miedzianym, tynk piaskowy, okna - orzech i podobnie drzwi. Wkleję niedługo:)
Inne zestawienia które mi się podbały:
grafitowy dach i do tego białe okna, tynk albo delikatny łosoś albo jasnopopielaty
czarny dach, elewacja biała i elemantami piaskowymi
Dlaczego w ankiecie sa jakies takie horrorystyczne zestawienia a nie normalne?
Napisano
Cytat

zgadzam się z Acią że jakieś totalnie kosmiczne te kolorki icon_biggrin.gif u mnie jeśli pojeździ się po okolicznych wioskach to można zobaczyc takie zestawy kolorów ze mózg się odkręca. Są domy buraczkowe, w kolorku zielonej sałaty albo jajecznicy:)
Tukaj bardzo ładny dom- elegancki i ponadczasowy zestaw, zawsze będzie modny. Tak sądziłam po Twoich postach że będzie mi się podobał Twój dom
Ja mam klasykę- dach w kolorze miedzianym, tynk piaskowy, okna - orzech i podobnie drzwi. Wkleję niedługo:)
Inne zestawienia które mi się podbały:
grafitowy dach i do tego białe okna, tynk albo delikatny łosoś albo jasnopopielaty
czarny dach, elewacja biała i elemantami piaskowymi
Dlaczego w ankiecie sa jakies takie horrorystyczne zestawienia a nie normalne?

Witam,

Dzięki za opinię, będę czekał na Twoje fotki, napisz czy zamieścisz je w Swojej galerii czy też będą gdzieś w postach.

pozdrawiam:

Darek
Napisano
Cytat

Brak obrazka

Brak obrazka

Witam,

Super, bardzo mi się podoba Twoja Chata, i już Ci zazdroszczę części zadaszonej tarasu ( ja będę musiał zrobić markizę albo i dwie) oraz balkonu. Żonka mnie namawiała by trochę zmodyfikować projekt i zamiast lukarny zrobić balkon na poddaszu , ale się nie zgodziłem bo byśmy popsuli bryłę domu . Na załączonym zdjęciu według tego samego projektu jest właśnie taka modyfikacja, co Ty o niej sądzisz?.

Cytat

069-1.jpg

pozdrawiam:

Darek
Napisano
Tukaj mnie się bardziej podoba Twoja wersja, jest bardziej symetryczna i harmonijna. Ja miałam w projekcie 3 balkony z czego jeden - z tyłu domu- zlikwidowalismy, dwóch pozostałych się nie dało bo by sie popsuło wejście no i nad wykuszem musiał być. To jest mój projekt http://www.domenaprojekt.pl/search.aspx?na...wnica=wszystkie Ja uważam że balkony wogóle nie sa jakos bardzo potrzebne jeśli ma się taras.
Kiedy poszłam z tym projektem do pani architekt jej pierwsza wersja była ze to niemozliwe, że musimy go przerobić bo nie buduje się domów z salonem od północy:) Owszem buduję się icon_biggrin.gif Ja mam salon od północy a południe od frontu, od kuchni. Ten genialny zadaszony taras- najcudowniejsze miejsce domu- jest od północnego zachodu i teraz w środku upałów do 16-17 kryje się w głębokim cieniu, a w ciepłe letnie wieczory świeci na niego zachodzące słońce:) żyć nie umierać, kocham mój taras:)
Napisano
Tukaj, mi Twoja wersja też bardziej się podoba, harmonia to jest to co w domach lubię najbardziej, aczkolwiek.........teraz trochę krytyki, ten drugi dom ma fajniejsze kolory:(
Te Twoje są ładne, ale bardzo dużo domów ma takie. Jako użytkownik takiego koloru tynku, nie lecą Ci do niego owady? podobno nie jest to fajne

pozdro
Kinga
Napisano
Cytat

Tukaj, mi Twoja wersja też bardziej się podoba, harmonia to jest to co w domach lubię najbardziej, aczkolwiek.........teraz trochę krytyki, ten drugi dom ma fajniejsze kolory:(
Te Twoje są ładne, ale bardzo dużo domów ma takie. Jako użytkownik takiego koloru tynku, nie lecą Ci do niego owady? podobno nie jest to fajne

pozdro
Kinga

Witam,

Owadów nie zauważyłem, ale tak naprawdę to w tym temacie będę się mógl wypowiedzieć dopiero jak się wprowadzę i będę tam mieszkał , myślę że już wkótce. Ponadto razem z Żonką lubimy kolory cieple, więc na zewnątrz jak i od wewnątrz chata ma różne pastelowe odcienie kremu czy beżu, najważniejsze, że nam te kolory odpowiadają. Barwa tynków domu zamieszczonego w moim poprzednim poście nie jest w naszym guście, aczkolwiek potwierdzam że jest OK. Mnie chodziło o zmiany architektoniczne projektu i tego dotyczyło moje pytanie, ale każde opinie są mile widziane nawet te krytyczne.

pozdrawiam:

Darek
  • 2 miesiące temu...
  • 5 miesiące temu...
Napisano
Ja mam czarny dach, brązową stolarkę a elewacja w planach - mnie pasuje błękit (odstrasza robactwo), a żona chce coś jak kawa z mlekiem.
Napisano
Tukaj - masz bardzo podobne kolory domku do mojego icon_wink.gif
(w srodku takze dominuja cieple pastele i beze icon_smile.gif)

moze i jestem staroswiecka icon_redface.gif icon_razz.gif - ale uwielbiam czerwone(czy tez miedzane ) , duze dachy ,jasne okiennice i cieple kolory scian ....
icon_wink.gif
Napisano
Cytat

Bardzo fajny zestaw. Klinkier plus derwno, na tym zdjęciu, to nowoczesność z klasyką w wyważonej formie.

Też mi się podoba i prawdopodobnie na takie materiały się zdecyduję. Tylko w innej kolorystyce: naturalny ceglany kolor klinkieru + brązowo-czarne poszycie z desek icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Bardzo fajny zestaw. Klinkier plus derwno, na tym zdjęciu, to nowoczesność z klasyką w wyważonej formie.

Cegła nie jest klinkierem - ręcznie formowana chłonna żużlówka
  • 1 miesiąc temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Chodzi mi o to że chce dokleić kawałek płytki przy tarasie tej co jest na zdjęciu ,ponieważ odpadła kiedyś tam końcówka .Tylko mam problem od spodu nie mam jak tego przykleić i do czego przykleić .Przyłożyłem od spodu jakieś drewienko ale dotknę tego to całość odchodzi .    
    • A coś innego niż przekładanie bo nie oderwę teraz tych listw co są przy krokwi i jak sam w te szpary to brzydko będzie wyglądać.   
    • Taki kierunek zmian był rozważany już na początku XXI wieku i stąd wziął się pierwotny termin wymiany wszystkich liczników energii elektrycznej ustalony na rok 2022 roku. Na szczęście nie było takich mocy przerobowych światowego przemysłu licznikowego, żeby wyprodukować ich odpowiednią ilość, a i firmy odbiorcze nie byłyby w stanie wykupić takich ilości, więc temat energii biernej przycichł i nie jest poruszany publicznie. Bo nie da się obciążyć części odbiorców kosztami, a innych nie. Jednak nikt o nim nie zapomniał, jestem tego pewien i po wymianie wszystkich liczników na elektroniczne (jest nowy termin), na 100% energetyka wróci do poważnych rozważań, bo innego wyjścia nie ma. Bo do klasycznej mocy biernej (indukcyjna i pojemnościowa) doszła teraz moc odkształceń, będąca skutkiem stosowania wszelkich elementów półprzewodnikowych, której to mocy udział w przesyle całkowitym energii będzie tylko wzrastał. A ten  przesył generuje wyłącznie straty, tak jak i przesył innych rodzajów energii biernej. I ktoś za to zapłacić musi. 
    • Jest jeszcze jeden aspekt całej sprawy. Obecnie zakłady energetyczne nie naliczają odbiorcom indywidualnym opłat za przekroczenie dopuszczalnego obciążenia mocą bierną. Dotyczy to zarówno zwykłych gospodarstw domowych, jak i tych, w których są mikroinstalacje PV (panele PV). Jednak mają taką możliwość i mogą zacząć to robić już na bazie obecnie obowiązujących umów. Kilka lat temu już taka próba była ze strony jednego z zakładów energetycznych. Dotyczyła właśnie prosumentów, czyli odbiorców z mikroinstalacją PV. Szybko się z tego wycofano, gdy o sprawie zrobiło się głośno. Ale jestem praktycznie pewien, że ta sprawa do nas kiedyś wróci. Prędzej czy później dotknie nawet tych, którzy nie mają PV. Tym bardziej, że o ile stare liczniki analogowe w ogóle nie rejestrowały mocy biernej, to te nowe elektroniczne już to robią. Są więc techniczne możliwości żeby coraz więcej osób rozliczać uwzględniając moc bierną, czyli wziąć od nich więcej. 
    • Z tego, co się orientuję, to prawda – nie ma tam liczbowych progów, za to są w WT. Dyrektywa wprost zobowiązała państwa do nowych standardów nZEB i ZEB. Kraje same muszą ustalić, jakie parametry są konieczne, by budynek spełnił wymagania. Więc nie ma narzuconych wartości, ale jest narzucony cel.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...