leszko Napisano 5 lipca 2008 Udostępnij #1 Napisano 5 lipca 2008 Jaki ZESTAW KOLORÓW proponujecie na elewację domku jednorodzinnego, jako NAJNOWOCZEŚNIEJSZY, NAJŁADNIEJSZY:Chodzi o zestaw:1. Dachówka (dachówka ceramiczna) + 2. Stolarka + 3. Ściany zewnętrzneProszę też o krótką motywację, ale niekoniecznie.Dołączam sondę, takie miałem propozycje. co wy na to? Link do komentarza
agata_i_sebastian Napisano 5 lipca 2008 Udostępnij #2 Napisano 5 lipca 2008 My wybraliśmy czarną dachówkę + biała stolarka ze szprosami + tynk coś w berzu lub delikatnej starej żółci z białymi wykończeniami (obramówki okien+bonie narożne)dlaczego? a dlatego że chcemy dworek Link do komentarza
Bryskin Napisano 5 lipca 2008 Udostępnij #3 Napisano 5 lipca 2008 Mi się podoba granatowa dachówka. O reszcie elewacji jeszcze nie myślałem. Link do komentarza
to-ja Napisano 6 lipca 2008 Udostępnij #4 Napisano 6 lipca 2008 Chodzi o zestaw:1. Dachówka (dachówka ceramiczna) + 2. Stolarka + 3. [b]Ściany zewnętrzneDałam w sondzie c i d - bo są śmiszne - ale ja mam czerwon dachówkę, brązową stolarkę i białą ścianę Link do komentarza
leszko Napisano 6 lipca 2008 Autor Udostępnij #5 Napisano 6 lipca 2008 Cytat Dałam w sondzie c i d - bo są śmiszne - ale ja mam czerwon dachówkę, brązową stolarkę i białą ścianę Podoba mi się - ale jest to b. tradycyjne - zastanawiam się nad czymś lekko szokującym , ale nie wiem, czy słusznie? Czy mnie nie potraktuja sąsiedzi, jak czubka? Link do komentarza
Segarek Napisano 6 lipca 2008 Udostępnij #6 Napisano 6 lipca 2008 Cytat Chodzi o zestaw:1. Dachówka (dachówka ceramiczna) + 2. Stolarka + 3. [b]Ściany zewnętrzneDałam w sondzie c i d - bo są śmiszne - ale ja mam czerwon dachówkę, brązową stolarkę i białą ścianę Czarna dachówka, czerwone okna? Ciekawe... Link do komentarza
Nieformalny Napisano 7 lipca 2008 Udostępnij #7 Napisano 7 lipca 2008 Ja pozostanę przy tradycyjnych kolorach. Oryginalność to jak zaproszenie dla złodziei Link do komentarza
leszko Napisano 7 lipca 2008 Autor Udostępnij #8 Napisano 7 lipca 2008 Cytat Ja pozostanę przy tradycyjnych kolorach. Oryginalność to jak zaproszenie dla złodziei Coś w tym jest. Niemniej spróbuję zrobić jakieś obrazki do temat - bo traktuje go też jako sondę - jaka kolorystyka jest modna. Dzięki za głos. Link do komentarza
zenek Napisano 7 lipca 2008 Udostępnij #9 Napisano 7 lipca 2008 dziwny zestaw, ale dość elegancki na ktory głosowałem.Osobiście wolę bardziej tradycyjne zestawy typu czerwona lub brąz dachówka okna białe lub brąż a ściany białe lub szare. Link do komentarza
Nocturn Napisano 9 lipca 2008 Udostępnij #10 Napisano 9 lipca 2008 Cytat Coś w tym jest. Niemniej spróbuję zrobić jakieś obrazki do temat - bo traktuje go też jako sondę - jaka kolorystyka jest modna. Dzięki za głos. Nie wiem co jest modne. Ja proponuję jasne ściany i ciemny dach. Brązowy. Link do komentarza
to-ja Napisano 12 lipca 2008 Udostępnij #11 Napisano 12 lipca 2008 Cytat Nie wiem co jest modne. Ja proponuję jasne ściany i ciemny dach. Brązowy. Mama nowy typ:Dach brąz jasny, ściany czarne, stolarka zielona Link do komentarza
zenek Napisano 12 lipca 2008 Udostępnij #12 Napisano 12 lipca 2008 ostatnio widziałem taki zestaw w Krakowie (zbudowala to Buma):dach czarny, ściany czarne, okna różne, np zielone. Domki prefabrykowane. Link do komentarza
Nieformalny Napisano 15 lipca 2008 Udostępnij #13 Napisano 15 lipca 2008 Cytat Coś w tym jest. Niemniej spróbuję zrobić jakieś obrazki do temat - bo traktuje go też jako sondę - jaka kolorystyka jest modna. Dzięki za głos. Cóż , moda a bezpieczeństwo tyo czasem dwie różne sprawy. U nas jakoś tak jest że jak ktoś się wyróżnia to potem "sam sobie winien". Link do komentarza
leszko Napisano 16 lipca 2008 Autor Udostępnij #14 Napisano 16 lipca 2008 Cytat Cóż , moda a bezpieczeństwo tyo czasem dwie różne sprawy. U nas jakoś tak jest że jak ktoś się wyróżnia to potem "sam sobie winien". A jakie kolory można uznac za bezpieczne? Jaki zestaw? Link do komentarza
Nieformalny Napisano 17 lipca 2008 Udostępnij #15 Napisano 17 lipca 2008 Cytat A jakie kolory można uznac za bezpieczne? Jaki zestaw? Zgodne z zasadami mimikry. Rozejrzyj się w około i naśladuj sąsiadów. Link do komentarza
leszko Napisano 18 lipca 2008 Autor Udostępnij #16 Napisano 18 lipca 2008 Cytat Zgodne z zasadami mimikry. Rozejrzyj się w około i naśladuj sąsiadów. Nie wiem co to mimikra.Serio.Ale chętnie się dowiem. Natomiast pytanie o kolorystykę traktuję jako sondaż - bo to dość ciekawy temat.Równie fajnie wygląda stonowana czy ujednolicona kolorystyka - jak i jakieś czasem zwariowane (ale trafione) zestawy.Więc proszę o propozycje (może z mini-obrazkiem?) !!! Link do komentarza
mlagodna Napisano 22 lipca 2008 Udostępnij #17 Napisano 22 lipca 2008 Już widziałam wykończenie - czarna dachówka, białe okna ale z czerwonymi ramkami i biała elewacja. Mi się podoba, choć osobiście czerwieni nie zastosowałabym, bo oryginalność albo może sie znudzić i zbrzydnąć (ew. przestaje sie ją zauważać U mnie będzie - już za 3 tygodnie - grafitowa blacha - białe okna z białymi obramówkami i białe narożniki domu, filary i brama garażowa z drzwiami zewn. Elewacja - chłodny beż - b. jasna kawa z mlekiem... Link do komentarza
Nieformalny Napisano 23 lipca 2008 Udostępnij #18 Napisano 23 lipca 2008 Cytat Nie wiem co to mimikra.Serio.Ale chętnie się dowiem. Mimikra to inaczej upodabnianie się do otoczenia. Stosują to z powodzeniem zwierzęta , owady i rośliny i to działa. Trudniej takiego wypatrzyć , upolować i zjeść. (W naszym przypadku - okraść) Link do komentarza
leszko Napisano 27 lipca 2008 Autor Udostępnij #19 Napisano 27 lipca 2008 Cytat Już widziałam wykończenie - czarna dachówka, białe okna ale z czerwonymi ramkami i biała elewacja. Mi się podoba, choć osobiście czerwieni nie zastosowałabym, bo oryginalność albo może sie znudzić i zbrzydnąć (ew. przestaje sie ją zauważać U mnie będzie - już za 3 tygodnie - grafitowa blacha - białe okna z białymi obramówkami i białe narożniki domu, filary i brama garażowa z drzwiami zewn. Elewacja - chłodny beż - b. jasna kawa z mlekiem... Podoba mi sie twoja propozycja: jest elegancka moim zdaniem.Dzięki. Link do komentarza
leszko Napisano 27 lipca 2008 Autor Udostępnij #20 Napisano 27 lipca 2008 Cytat Mimikra to inaczej upodabnianie się do otoczenia. Stosują to z powodzeniem zwierzęta , owady i rośliny i to działa. Trudniej takiego wypatrzyć , upolować i zjeść. (W naszym przypadku - okraść) Wiesz - to jest taka koncepcja - domki ziemne - całkiem serio.Domki ziemianki, ale całkiem komfortowe, schowane w ziemi i upodobnione do otoczenia.Chyba jakiś włoch to proponował.Ładne to było i ekologiczne - blisko przyrody. Link do komentarza
zenek Napisano 27 lipca 2008 Udostępnij #21 Napisano 27 lipca 2008 Cytat Wiesz - to jest taka koncepcja - domki ziemne - całkiem serio.Domki ziemianki, ale całkiem komfortowe, schowane w ziemi i upodobnione do otoczenia.Chyba jakiś włoch to proponował.Ładne to było i ekologiczne - blisko przyrody. No to co powiesz o domkach w skałach - wykute i tez do mieszkania.Widziałem też w Australii gdzies na polach diamentowych - prawie rezydencje - i chłodno w nich i bezpiecznie. Link do komentarza
leszko Napisano 1 sierpnia 2008 Autor Udostępnij #22 Napisano 1 sierpnia 2008 Cytat No to co powiesz o domkach w skałach - wykute i tez do mieszkania.Widziałem też w Australii gdzies na polach diamentowych - prawie rezydencje - i chłodno w nich i bezpiecznie. Rzeczywiście - one nawet należą do poszukiwaczy diamentów - a własnie maja chronić przed skwarem, bo to jest gdzieś w pustynnym terenie.I nie należą do jakichś magnatów diamentowych - bo tam jest dość rygorystyczny zakaz kumulowania działek w jednych rękach. Link do komentarza
vena Napisano 12 lipca 2009 Udostępnij #23 Napisano 12 lipca 2009 Cytat ostatnio widziałem taki zestaw w Krakowie (zbudowala to Buma):dach czarny, ściany czarne, okna różne, np zielone. Domki prefabrykowane. I podaboało Ci się????? Link do komentarza
Jan_13 Napisano 15 lipca 2009 Udostępnij #24 Napisano 15 lipca 2009 Stawiam na wariant drugi. Link do komentarza
acia Napisano 16 lipca 2009 Udostępnij #25 Napisano 16 lipca 2009 Jak dla mnie wszystkie te zestawienia są okropne, ale ja jestem raczej za tradycyjnym zestawem barw, czerwona dachówka, piaskowa elewacja i drewno na oknach.Pozdrawiam Link do komentarza
tukaj Napisano 16 lipca 2009 Udostępnij #26 Napisano 16 lipca 2009 Witam,A u mnie dachówka w kolorze miedzianym, elewacja w kolorze pastelowym kremowym, okna białe (z tworzywa dla wygody)pozdrrawiam:Darek Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 20 lipca 2009 Udostępnij #27 Napisano 20 lipca 2009 zgadzam się z Acią że jakieś totalnie kosmiczne te kolorki u mnie jeśli pojeździ się po okolicznych wioskach to można zobaczyc takie zestawy kolorów ze mózg się odkręca. Są domy buraczkowe, w kolorku zielonej sałaty albo jajecznicy:) Tukaj bardzo ładny dom- elegancki i ponadczasowy zestaw, zawsze będzie modny. Tak sądziłam po Twoich postach że będzie mi się podobał Twój domJa mam klasykę- dach w kolorze miedzianym, tynk piaskowy, okna - orzech i podobnie drzwi. Wkleję niedługo:)Inne zestawienia które mi się podbały:grafitowy dach i do tego białe okna, tynk albo delikatny łosoś albo jasnopopielatyczarny dach, elewacja biała i elemantami piaskowymiDlaczego w ankiecie sa jakies takie horrorystyczne zestawienia a nie normalne? Link do komentarza
tukaj Napisano 22 lipca 2009 Udostępnij #28 Napisano 22 lipca 2009 Cytat zgadzam się z Acią że jakieś totalnie kosmiczne te kolorki u mnie jeśli pojeździ się po okolicznych wioskach to można zobaczyc takie zestawy kolorów ze mózg się odkręca. Są domy buraczkowe, w kolorku zielonej sałaty albo jajecznicy:) Tukaj bardzo ładny dom- elegancki i ponadczasowy zestaw, zawsze będzie modny. Tak sądziłam po Twoich postach że będzie mi się podobał Twój domJa mam klasykę- dach w kolorze miedzianym, tynk piaskowy, okna - orzech i podobnie drzwi. Wkleję niedługo:)Inne zestawienia które mi się podbały:grafitowy dach i do tego białe okna, tynk albo delikatny łosoś albo jasnopopielatyczarny dach, elewacja biała i elemantami piaskowymiDlaczego w ankiecie sa jakies takie horrorystyczne zestawienia a nie normalne? Witam,Dzięki za opinię, będę czekał na Twoje fotki, napisz czy zamieścisz je w Swojej galerii czy też będą gdzieś w postach.pozdrawiam:Darek Link do komentarza
tukaj Napisano 22 lipca 2009 Udostępnij #30 Napisano 22 lipca 2009 Cytat Witam,Super, bardzo mi się podoba Twoja Chata, i już Ci zazdroszczę części zadaszonej tarasu ( ja będę musiał zrobić markizę albo i dwie) oraz balkonu. Żonka mnie namawiała by trochę zmodyfikować projekt i zamiast lukarny zrobić balkon na poddaszu , ale się nie zgodziłem bo byśmy popsuli bryłę domu . Na załączonym zdjęciu według tego samego projektu jest właśnie taka modyfikacja, co Ty o niej sądzisz?. Cytat pozdrawiam:Darek Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 23 lipca 2009 Udostępnij #31 Napisano 23 lipca 2009 Tukaj mnie się bardziej podoba Twoja wersja, jest bardziej symetryczna i harmonijna. Ja miałam w projekcie 3 balkony z czego jeden - z tyłu domu- zlikwidowalismy, dwóch pozostałych się nie dało bo by sie popsuło wejście no i nad wykuszem musiał być. To jest mój projekt http://www.domenaprojekt.pl/search.aspx?na...wnica=wszystkie Ja uważam że balkony wogóle nie sa jakos bardzo potrzebne jeśli ma się taras. Kiedy poszłam z tym projektem do pani architekt jej pierwsza wersja była ze to niemozliwe, że musimy go przerobić bo nie buduje się domów z salonem od północy:) Owszem buduję się Ja mam salon od północy a południe od frontu, od kuchni. Ten genialny zadaszony taras- najcudowniejsze miejsce domu- jest od północnego zachodu i teraz w środku upałów do 16-17 kryje się w głębokim cieniu, a w ciepłe letnie wieczory świeci na niego zachodzące słońce:) żyć nie umierać, kocham mój taras:) Link do komentarza
kingaj Napisano 24 lipca 2009 Udostępnij #32 Napisano 24 lipca 2009 Tukaj, mi Twoja wersja też bardziej się podoba, harmonia to jest to co w domach lubię najbardziej, aczkolwiek.........teraz trochę krytyki, ten drugi dom ma fajniejsze kolory:( Te Twoje są ładne, ale bardzo dużo domów ma takie. Jako użytkownik takiego koloru tynku, nie lecą Ci do niego owady? podobno nie jest to fajnepozdroKinga Link do komentarza
tukaj Napisano 24 lipca 2009 Udostępnij #33 Napisano 24 lipca 2009 Cytat Tukaj, mi Twoja wersja też bardziej się podoba, harmonia to jest to co w domach lubię najbardziej, aczkolwiek.........teraz trochę krytyki, ten drugi dom ma fajniejsze kolory:( Te Twoje są ładne, ale bardzo dużo domów ma takie. Jako użytkownik takiego koloru tynku, nie lecą Ci do niego owady? podobno nie jest to fajnepozdroKinga Witam,Owadów nie zauważyłem, ale tak naprawdę to w tym temacie będę się mógl wypowiedzieć dopiero jak się wprowadzę i będę tam mieszkał , myślę że już wkótce. Ponadto razem z Żonką lubimy kolory cieple, więc na zewnątrz jak i od wewnątrz chata ma różne pastelowe odcienie kremu czy beżu, najważniejsze, że nam te kolory odpowiadają. Barwa tynków domu zamieszczonego w moim poprzednim poście nie jest w naszym guście, aczkolwiek potwierdzam że jest OK. Mnie chodziło o zmiany architektoniczne projektu i tego dotyczyło moje pytanie, ale każde opinie są mile widziane nawet te krytyczne.pozdrawiam:Darek Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 24 lipca 2009 Udostępnij #34 Napisano 24 lipca 2009 no to dla mnie zdecydowanie Twoje kolory! Drugi dom wyglada jakby był lekko różowy Link do komentarza
dziunia52 Napisano 20 października 2009 Udostępnij #35 Napisano 20 października 2009 Wolę grafitową dachówkę ceramiczną, brązowe okna z okiennicami w tym kolorze i oliwkową elewację. Taka będzie w naszym domku. Link do komentarza
dzempel Napisano 3 kwietnia 2010 Udostępnij #36 Napisano 3 kwietnia 2010 dla mnie te kolory do głosowania to porażka . Mój zestaw biały +szary Link do komentarza
miki3 Napisano 3 kwietnia 2010 Udostępnij #37 Napisano 3 kwietnia 2010 Ja mam czarny dach, brązową stolarkę a elewacja w planach - mnie pasuje błękit (odstrasza robactwo), a żona chce coś jak kawa z mlekiem. Link do komentarza
mysza223 Napisano 11 kwietnia 2010 Udostępnij #38 Napisano 11 kwietnia 2010 a co powiecie o tym Link do komentarza
Supersaxo Napisano 11 kwietnia 2010 Udostępnij #39 Napisano 11 kwietnia 2010 Tukaj - masz bardzo podobne kolory domku do mojego (w srodku takze dominuja cieple pastele i beze )moze i jestem staroswiecka - ale uwielbiam czerwone(czy tez miedzane ) , duze dachy ,jasne okiennice i cieple kolory scian .... Link do komentarza
jimt Napisano 12 kwietnia 2010 Udostępnij #40 Napisano 12 kwietnia 2010 Cytat a co powiecie o tym Bardzo fajny zestaw. Klinkier plus derwno, na tym zdjęciu, to nowoczesność z klasyką w wyważonej formie. Link do komentarza
jętka Napisano 12 kwietnia 2010 Udostępnij #41 Napisano 12 kwietnia 2010 Cytat Bardzo fajny zestaw. Klinkier plus derwno, na tym zdjęciu, to nowoczesność z klasyką w wyważonej formie. Też mi się podoba i prawdopodobnie na takie materiały się zdecyduję. Tylko w innej kolorystyce: naturalny ceglany kolor klinkieru + brązowo-czarne poszycie z desek Link do komentarza
mysza223 Napisano 12 kwietnia 2010 Udostępnij #42 Napisano 12 kwietnia 2010 Cytat Bardzo fajny zestaw. Klinkier plus derwno, na tym zdjęciu, to nowoczesność z klasyką w wyważonej formie. Cegła nie jest klinkierem - ręcznie formowana chłonna żużlówka Link do komentarza
mysza223 Napisano 12 kwietnia 2010 Udostępnij #43 Napisano 12 kwietnia 2010 tu z bliska i płot z niej Link do komentarza
acia Napisano 13 kwietnia 2010 Udostępnij #44 Napisano 13 kwietnia 2010 Fajna ta cegła. Link do komentarza
ashantess Napisano 20 maja 2010 Udostępnij #45 Napisano 20 maja 2010 Akurat tego zestawu, co u nas będzie nie ma -Dachówka - granatowa, wykończenia czarne.Elewacja - beż.Drewno - w kolorze drewna ;P Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się