Skocz do zawartości

Zwrot za materiały budowlane

Recommended Posts

Napisano
Cytat

Witam,
Jeśli buduje systemem gospodarczym dom,czy mogę ubiegać się o zwrot podatku za materiały budowlane?
POzdrawiam

Oczywiście , że tak.To, że budujesz systemem gospodarczym nie zmienia faktu, ża materiały musisz kupić. Podstawą odliczeń są oczywiście faktury VAT na materiały budowlane.
Napisano
Cytat

Oczywiście , że tak.To, że budujesz systemem gospodarczym nie zmienia faktu, ża materiały musisz kupić. Podstawą odliczeń są oczywiście faktury VAT na materiały budowlane.

Ile będę w takim razie mógł odliczyć procent VAT za materiały 7% czy 22%?
Pozdrawiam
Napisano
Cytat

Ile będę w takim razie mógł odliczyć procent VAT za materiały 7% czy 22%?
Pozdrawiam

Możesz rozliczyć tylko faktury 22-procentowe i tylko z listy materiałów (z wykazu ustawy o zwrocie VAT za materiały budowlane). I do zwrotu będziesz miał 15 procent z 22 procent podatku VAT (różnica międzu 7% a 22%). Wszystkie materiały (druk podania, rozliczenia i wykaz materiałów bodowlanych) są na stronach ministerstwa finansów albo każdej stronie urzędu skarbowego.
Napisano
To prawo o rozliczeniach nie miało sie czasami zmienic? W przyszłym roku ciągle bedzie obowiazywac?

PS. To chyba faktycznie dotyczy systemu gospodarczego ponieważ gdy materiały kupuje ekipa wykonujaca to robi to z 7% vatem. Gdy kupujesz to na siebie to płacisz już 22% i rozumiem, że 15 mi oddadzą?
Rozliczenie jest w stosunku rocznym czy po zakończeniu budowy?
Napisano
Cytat

To prawo o rozliczeniach nie miało sie czasami zmienic? W przyszłym roku ciągle bedzie obowiazywac?

PS. To chyba faktycznie dotyczy systemu gospodarczego ponieważ gdy materiały kupuje ekipa wykonujaca to robi to z 7% vatem. Gdy kupujesz to na siebie to płacisz już 22% i rozumiem, że 15 mi oddadzą?
Rozliczenie jest w stosunku rocznym czy po zakończeniu budowy?

Prawo do zwrotu VAT miał się skończyć w tym roku ale odeszli od tego pomysłu. Więc na razie jest.
Co do zwrotu 15 proc to jest tak jak napisałeś. Zwrotu VAT możesz dokonać raz w roku podatkowym, w trakcie budowy również.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Witam i proszę o poradę
Czy jeśli działka na której budowany jest dom i faktury na materiały są wystawiane na męża- będę mogła ja odliczyć vat (nie mamy rozdzielności majątkowej)??
Z gory dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Napisano
Cytat

Witam i proszę o poradę
Czy jeśli działka na której budowany jest dom i faktury na materiały są wystawiane na męża- będę mogła ja odliczyć vat (nie mamy rozdzielności majątkowej)??
Z gory dziękuję za pomoc
Pozdrawiam

Zwrot różnicy podatku VAT od kosztów zakupu niektórych materiałów budowlanych, dokonywany jest dla osoby która przedstawi imienne faktury zakupu i na która wydane zostało pozwolenie na budowę. W przypadku inwestycji "małżeńskiej" faktura może być wystawiona na jednego z małżonków, ale gdy jest to własność odrębna to faktura powinna być na formalnego inwestora. Ewentualnie można prosić o przepisanie faktur w miejscach sprzedaży na osobę prowadzącą inwestycję.
Napisano
Cytat

Zwrot różnicy podatku VAT od kosztów zakupu niektórych materiałów budowlanych, dokonywany jest dla osoby która przedstawi imienne faktury zakupu i na która wydane zostało pozwolenie na budowę. W przypadku inwestycji "małżeńskiej" faktura może być wystawiona na jednego z małżonków, ale gdy jest to własność odrębna to faktura powinna być na formalnego inwestora. Ewentualnie można prosić o przepisanie faktur w miejscach sprzedaży na osobę prowadzącą inwestycję.

bardzo dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Witam!

Bardzo prosiłabym o odpowiedź na następujące pytanie: Czy mój mąż, który pracuje za granicą może w Polsce ubiegać się o zwrot podatku za materiały budowlane w sytuacji, gdzie i pozwolenie na budowę i faktury są na jego nazwisko. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Napisano
Cytat

Witam!

Bardzo prosiłabym o odpowiedź na następujące pytanie: Czy mój mąż, który pracuje za granicą może w Polsce ubiegać się o zwrot podatku za materiały budowlane w sytuacji, gdzie i pozwolenie na budowę i faktury są na jego nazwisko. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Zwrot podatku VAT za materiały budowlane nie ma żadnego związku z podatkiem dochodowym, można więc wystąpić do US o jego zwrot.
  • 3 lata temu...
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Z ostatnich doniesień prasowych od 1 stycznia 2013 roku ma zostać zlikwidowana możliwość ubiegania sie o zwrot cześci podatku vat od materiałów budowlanych.

Trochę lipa bo wprawdzie mówiono o tym od kilku lat to taki konkret na 3 miesiące przed końcem 2012 roku może podciąć skrzydła osobom chcącym się budować
Napisano (edytowany)
Ależ ja właśnie mówię o takiej sytuacji, namawiam do odkupowania od innych inwestorów.

Co do okradania Państwa - to to Państwo nie dając nic w zamian (bezpłatna opieka zdrowia, szkolnictwo, emerytury itp zagwarantowane w konstytucji) wyciaga rękę po każdą zarobioną złotówkę.

Bokami nabija się kasę bankom - nasza zlikwidowana "vatowska ulga" ma iść na program zastępujący rodzinę na swoim - warunek: musisz wziąć kredyt (a Państwo łaskawie część nadpłaci) Edytowano przez marcin.a (zobacz historię edycji)
Napisano (edytowany)
Ja sam odkupiłem ostatnio bloczki - inwestor pierwszy zadowolony bo odzyskał kasę - ja też zadowolony bo taniej niż w hurtowni icon_smile.gif

A tak na marginesie to czuję, że nasi Politycy chyba też się wybrali na lot balonem w stratosferę bo pomysły coraz bardziej odlotowe mają - pewnie im tlenu na tej wysokości zabrakło - oby tylko nie rypnęli twardo o ziemię jak się wiatr zerwie... Edytowano przez Draagon (zobacz historię edycji)

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• @podczytywacz   Jest to salon z aneksem. Wentylacja jest grawitacyjna (czyli taka po prostu kratka). Południowa.  Ma wysoką klasę energetyczną, to pamiętam (A albo A+). Szczegóły doślę, jak będę w domu - ale chyba standardowe ocieplenie - napiszę potem to ocenicie. W tym salonie jest klimatyzacja - ale to pewnie od kilku lat. Nie, jest sypialnia.   @Budujemy Dom - działka i dom A jak mogę to potwierdzić? Czy takie plamy powinny się zmyć? Mam w szufladzie dwie płytki "kamienia", które zostały wymontowane prawdopodobnie na skutek instalacji telewizora podwieszanego. W każdym bądź razie jedną z nich mogę połamać i pozaglądać czy jest tam wyraźna struktura i wysłać tutaj zdjęcia. Mógłbym też wziąć ekspertka mykologa, ale to koszt. Jakie są jeszcze możliwości wykluczenia/potwierdzenia czy to pleśń ?
    • Niektóre miejsca wyglądają, jakby już malowane były strukturalną farbą   Powierzchnia sufitu jest bardzo nierówna i niejednorodna... Moim zdaniem żadna  nie pokryje satysfakcjonująco TEGO sufitu...  Może jakaś strukturalna da radę... może tynk japoński...   W żadne kasetony się nie pchaj, może tapeta strukturalna, ale jednobarwna - tylko umiejętnie położona - przy tym stanie wykończenia ścian byłaby najmniej "inwazyjna" i najmniej mogąca narobić szkód...      
    • Najlepiej doradzi doświadczony elektryk-praktyk, @retrofood już jutro, jak tylko wypocznie!     A moje uwagi? może się nie mylę...   Podwójny przełącznik A pozwoli załączać niezależnie oba punkty na suficie. B i C powinny być schodowe do włączania/wyłączanie kinkietu nad łóżkiem - niezależnie przez leżących po obu stronach łoża...        
    • Kurcze, raczej nie jest wykluczone, że masz rację na pierwszy rzut oka i po przeczytaniu opinii bobiczka, oraz spojrzeniu na pierwsze zdjęcie     - byłem przekonany, że to pleśń...   Ale teraz, jak powiększyłem drugie zdjęcie -      - widać przekrój  i strukturę  docinanego "kamienia"...   Jaka jest nauczka? Na ekranie telefonu zupełnie inaczej to widać, niż na dużym ekranie komputera...   Więc raczej    Ewentualnie można spróbować "zaretuszować" dobraną farbką i małym pędzelkiem tę "niby-pleśń"...     Ale o wentylację trzeba dbać...
    • A czy nie jest tak, że te kropki widać tylko tam, gdzie okładzina była docinana? Ten materiał może mieć po prostu taką strukturę - to nie są płytki z kamienia, tylko z gipsu albo betonu. Jeśli mam rację, to zupełnie nie ma się czym martwić.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...