LUCas Napisano 30 marca 2008 Udostępnij #1 Napisano 30 marca 2008 Czy rekuperator podłącza się pod okap czy nie ? czytałem już kilka opinii o tym i nie są jednoznaczne, niektórzy twierdzą że przez to zacznie osadzać sie tłuszcz w kanałach i rozmnożą sie bakterie, ale niektóre okapy mają filtry, które powinny temu zapobiec. Proszę o opinię, najlepiej ludzi, którzy mają rekuperator zainstalowany i mogą coś z doświadczenia o tym powiedzieć. Link do komentarza
Redakcja Napisano 31 marca 2008 Udostępnij #2 Napisano 31 marca 2008 Kanał do którego podłącza się okap nadkucheny traktowany jest jako spalinowy, a więc nie powinien łączyć się z rekuperatorem. Link do komentarza
piwopijca Napisano 1 kwietnia 2008 Udostępnij #3 Napisano 1 kwietnia 2008 Cytat Kanał do którego podłącza się okap nadkucheny traktowany jest jako spalinowy, a więc nie powinien łączyć się z rekuperatorem. Ja uwazam ze nad kuchenka elektryczna jak najbardziej mozna podlaczyc wywiew. Tyle ciepelka do odzyskania jest, ze grzech to wypiscic bez odzyskuPzdr. Link do komentarza
Mathir Napisano 16 września 2009 Udostępnij #4 Napisano 16 września 2009 Cytat Ja uwazam ze nad kuchenka elektryczna jak najbardziej mozna podlaczyc wywiew. Tyle ciepelka do odzyskania jest, ze grzech to wypiscic bez odzysku Też prawda. Ale to tylko w przypadku kuchenki elektrycznej Link do komentarza
janekluki Napisano 16 września 2009 Udostępnij #5 Napisano 16 września 2009 Cytat Czy rekuperator podłącza się pod okap czy nie ? czytałem już kilka opinii o tym i nie są jednoznaczne, niektórzy twierdzą że przez to zacznie osadzać sie tłuszcz w kanałach i rozmnożą sie bakterie, ale niektóre okapy mają filtry, które powinny temu zapobiec. Proszę o opinię, najlepiej ludzi, którzy mają rekuperator zainstalowany i mogą coś z doświadczenia o tym powiedzieć. NIE NIE NIE okap tylko i wyłacznie odzielnie na zewnatrz mozna wyprowadzic Link do komentarza
T. Brzęczkowski Napisano 17 września 2009 Udostępnij #6 Napisano 17 września 2009 Zyski z kuchenki są żadne w stosunku do wymiany kanałów, para wodna drobiny tłuszczu i to co "urośnie" zaszlichcą kanały wywiewne. Link do komentarza
Jarek02 Napisano 17 września 2009 Udostępnij #7 Napisano 17 września 2009 Ciepła się nieco traci, ale jak się to ma do kosztów częstej wymiany filtrów (czy typowe w ogóle nadają się do użytku, gdy powietrze zawiera np. drobiny tłuszczu?), kosztów czyszczenia rur, zanieczyszczzenia kanałów wymiennika? Może i filtr w okapie część tego brudu zatrzyma ale ja odradzam takie połączenie. Nawet profesjonalne wentylatory kanałowe do kuchni mają specjalną konstrukcję, pozwalającą np. na częstsze czyszczenie. Brudu w usuwanym znad kuchni powietrzu się nie uniknie. Link do komentarza
LUCas Napisano 18 września 2009 Autor Udostępnij #8 Napisano 18 września 2009 Ciekawe jak to rozwiązane jest w domach pasywnych, może zamiast okapu podłączonego do systemu wentylacyjnego powinno się stosować zwykły okap z filtrem, który oddzieli tłuszcz i wyrzuci powietrze do pomieszczenia.Redakcja i janekluki piszecie, że osobnymi kanałami należy wyprowadzić okap, ale z teoretycznego punktu widzenia sam okap ma od 400 do nawet ponad 800m^3/h co oznaczało by stworzenie w domu podciśnienia, bo przecież rekuperator w średnim domu dostarcza 300-400m^3/h i tyle samo odprowadza. Link do komentarza
KAROI Napisano 20 września 2009 Udostępnij #9 Napisano 20 września 2009 Cytat Ciekawe jak to rozwiązane jest w domach pasywnych, może zamiast okapu podłączonego do systemu wentylacyjnego powinno się stosować zwykły okap z filtrem, który oddzieli tłuszcz i wyrzuci powietrze do pomieszczenia.Redakcja i janekluki piszecie, że osobnymi kanałami należy wyprowadzić okap, ale z teoretycznego punktu widzenia sam okap ma od 400 do nawet ponad 800m^3/h co oznaczało by stworzenie w domu podciśnienia, bo przecież rekuperator w średnim domu dostarcza 300-400m^3/h i tyle samo odprowadza. Podoba mi się twoja dociekliwość. Chylę czoła. Link do komentarza
mimi Napisano 21 września 2009 Udostępnij #10 Napisano 21 września 2009 A dlaczego okap wpięty w system wentylacyjny ma zasyfić, zatkać, rozmnożyć świństwa itd itd w kanałach wentylacyjnych, A TEN SAM okap wpięty do bezpośredniego kanału wyrzutowego już takich szkód nie poczyni????I nie mówmy o filtrach bo w obu przypadkach są te same (bo to ten sam okap).A wracając do meritum: okap można podłączyć bezpośrednio do systemu wentylacyjnego lub zainstalować go jako "pochłaniacz" ze zwracaniem powietrza do pomieszczenia, a zużyte powietrze wyciągać kanałem wentylacyjnym kuchni. Oba rozwiązania są poprawne i dopuszczalne.W przypadku kuchenek gazowych okap pracuje jako komin spalinowy z całymi tego konsekwencjami, więc wywiew dałbym bezpośrednio na zewnątrz i nie wykorzystywał odzysku albo zastosował pochłaniacz. W przypadku kuchenki elektrycznej okap wpiąłbym bezpośrednio do systemu wentylacji. A jak kto sie boi zanieczyszczeń niech zrobi potrójny albo pięcio- czy dziesięciokrotny system filtrowania. Link do komentarza
LUCas Napisano 21 września 2009 Autor Udostępnij #11 Napisano 21 września 2009 http://www.lawendajuchnowiec.mojabudowa.pl/?page=1 już po raz któryś z rzędu trafiam na bloga, gdzie jest okap do rekuperatora podłączony.To jak, ustalamy, że najbardziej optymalnym prawidłowym rozwiązaniem jest okap, który po oczyszczeniu powietrza wyrzuca je z powrotem do pomieszczenia?podłączenie okapu czy pod osobny kanał wentylacyjny, czy pod rekuperator może wywołać poważne zaburzenia w przepływie powietrza poprzez system wentylacyjny. Należałoby obliczyć, jak może wpłynąć podłączenie takiego okapu do rekuperatora (czy nie spowodowało by wyrzutu części powietrza w innych pomieszczeniach np. w łazience), oraz jak wpłynęła by na wentylację stworzenie podciśnienia w szczelnym budynku gdyby okap podłączony był do osobnego kanału. Ktoś wie moze jak się to liczy? ja z całkami się pożegnałem dawno, a z mechaniki płynów wiele tez już nie pamiętam Link do komentarza
bajbaga Napisano 22 września 2009 Udostępnij #12 Napisano 22 września 2009 Zarówno Redakcja, jak i mimi podają, ze okap (kanał do niego podłączony) jest kominem spalinowym.Skoro tak piszecie, to może podajcie przepisy, które to regulują.Moim zdaniem, jest to błędne przeświadczenie i nie wynika z obowiązujących przepisów. – z zaznaczeniem, że dotyczy to budynków i pomieszczeń mieszkalnych.Przepisy zalecają, aby podczas użytkowania kuchni, zwiększyć ilości usuwanego powietrza minimum do 120m3/h - bez względu na rodzaj kuchenki.Przepisy stanowią również, że w jednym pomieszczeniu nie może być mieszana wentylacja, a okap mechaniczny jest klasyfikowany jako element wentylacji mechanicznej wywiewnej.Oczywiście, że włączenie okapu spowoduje zawirowania w działaniu wentylacji. Ale, są to urządzenia pracujące okresowo i o stosunkowo krótkim czasie działania (choćby ze względu na upierdliwy szum wentylatora), tak więc ich realny wpływ na całość systemu wentylacyjnego jest pomijalna – i to nawet w bardzo szczelnym domu.Z drugiej jednak strony, podczas intensywnego gotowania (np. kapusty ) i tak z reguły otwiera się, lub uchyla, okno w kuchni – tak więc wentylacja ustabilizuje się. Link do komentarza
janekluki Napisano 22 września 2009 Udostępnij #13 Napisano 22 września 2009 Cytat A dlaczego okap wpięty w system wentylacyjny ma zasyfić, zatkać, rozmnożyć świństwa itd itd w kanałach wentylacyjnych, A TEN SAM okap wpięty do bezpośredniego kanału wyrzutowego już takich szkód nie poczyni????I nie mówmy o filtrach bo w obu przypadkach są te same (bo to ten sam okap).A wracając do meritum: okap można podłączyć bezpośrednio do systemu wentylacyjnego lub zainstalować go jako "pochłaniacz" ze zwracaniem powietrza do pomieszczenia, a zużyte powietrze wyciągać kanałem wentylacyjnym kuchni. Oba rozwiązania są poprawne i dopuszczalne.W przypadku kuchenek gazowych okap pracuje jako komin spalinowy z całymi tego konsekwencjami, więc wywiew dałbym bezpośrednio na zewnątrz i nie wykorzystywał odzysku albo zastosował pochłaniacz. W przypadku kuchenki elektrycznej okap wpiąłbym bezpośrednio do systemu wentylacji. A jak kto sie boi zanieczyszczeń niech zrobi potrójny albo pięcio- czy dziesięciokrotny system filtrowania. poczyni ,ale to juz nikogo nie interesuje bo poprostu po jakims czasie trzeba te murowane elenenty wyczyscic lub elestyczne wymienic i na tym sie konczy natomiast jesli ktos wpiąłby okap kuchenny w wentylacje mechaniczną to zycze powodzenia w wymianie systemu za kilka lat ,jak znajde gdzies na karcie to wkleje fotki z takich kanałów połaczonego sytemu ,widok odrażający i zapach też Link do komentarza
mimi Napisano 22 września 2009 Udostępnij #14 Napisano 22 września 2009 LUCAS możesz przyjąć, że pozbycie sie 1m3 powietrza powoduje zmianę ciśnienia o 1Pa. I to pod warunkiem, że masz dom tak, szczelny, że nic ci nie napłynie (drzwiami, oknami, dachem, kominami itd). Dasz za to głowę?Życiowo ciśnienie mierzymy w hPa=100Pa. Dalej już chyba sobie poradzisz. Link do komentarza
mimi Napisano 22 września 2009 Udostępnij #15 Napisano 22 września 2009 Cytat Zarówno Redakcja, jak i mimi podają, ze okap (kanał do niego podłączony) jest kominem spalinowym.Skoro tak piszecie, to może podajcie przepisy, które to regulują. Nie napisałem, że jest kominem spalinowym według przepisów, tylko że pracuje jako komin spalinowy - dla jasności. Jeśli dla ciebie to nieistotne możesz sobie kuchenkę postawić i pod prysznicem, przepisy tego nie zabraniają. Jak dla mnie pod okapem jest spalany gaz i do okapu trafiają produkty jego spalania oraz niedopalenia. I to dla mnie wystarczający argument. Czasami oprócz przepisów należy również stosować zdrowy rozsądek Link do komentarza
janekluki Napisano 22 września 2009 Udostępnij #16 Napisano 22 września 2009 Cytat Nie napisałem, że jest kominem spalinowym według przepisów, tylko że pracuje jako komin spalinowy - dla jasności. Jeśli dla ciebie to nieistotne możesz sobie kuchenkę postawić i pod prysznicem, przepisy tego nie zabraniają. Jak dla mnie pod okapem jest spalany gaz i do okapu trafiają produkty jego spalania oraz niedopalenia. I to dla mnie wystarczający argument. Czasami oprócz przepisów należy również stosować zdrowy rozsądek Link do komentarza
bajbaga Napisano 22 września 2009 Udostępnij #17 Napisano 22 września 2009 Cytat Nie napisałem, że jest kominem spalinowym według przepisów, tylko że pracuje jako komin spalinowy - dla jasności. Jeśli dla ciebie to nieistotne możesz sobie kuchenkę postawić i pod prysznicem, przepisy tego nie zabraniają. Jak dla mnie pod okapem jest spalany gaz i do okapu trafiają produkty jego spalania oraz niedopalenia. I to dla mnie wystarczający argument. Czasami oprócz przepisów należy również stosować zdrowy rozsądek Argumentacja taka jak przewidywałem. Napisałeś: Cytat ........W przypadku kuchenek gazowych okap pracuje jako komin spalinowy z całymi tego konsekwencjami,.... A jak nie ma okapu ? Bo nie jest przecież obowiązkowy i w wielu kuchniach go nie ma. To gdzie jest spalany gaz? To co ze zdrowym rozsądkiem ?Czym różni się przewód, którego kratka jest umieszczona na wysokości około 1,80m nad kuchenką, od przewodu zakończonego okapem, którego wlot jest około 1,40m nad kuchenką – oczywiście w sensie „zaliczenia go” do kategorii komina spalinowego? Link do komentarza
LUCas Napisano 22 września 2009 Autor Udostępnij #18 Napisano 22 września 2009 Cytat LUCAS możesz przyjąć, że pozbycie sie 1m3 powietrza powoduje zmianę ciśnienia o 1Pa. I to pod warunkiem, że masz dom tak, szczelny, że nic ci nie napłynie (drzwiami, oknami, dachem, kominami itd). Dasz za to głowę? okap 500 m^3/h daje 8,3 m^3/min to nie jest tak mało, aby w domu o kubaturze np. poniżej 500m^3 nie wpływało na wentylację, tym bardziej, że gotuje się nie kilka minut, ale kilkadziesiąt. Wymienione w nawiasie części domu to mały niewypał, kominy w domach z wentylacją mechaniczną nie są połączone bezpośrednio z pomieszczeniami, w kominkach i piecach gazowych stosuje się komory spalania zamknięte, gdzie powietrze doprowadzane jest z zewnątrz, a kominów do wentylacji grawitacyjnej nie ma, okna, drzwi również są bardzo szczelne, moda na oszczędzanie powoduje uszczelnianie domów. Link do komentarza
bajbaga Napisano 23 września 2009 Udostępnij #19 Napisano 23 września 2009 Szanowni koledzy – proponuję aby włączyć opcję myślenie (logiczne). Cytat poczyni ,ale to juz nikogo nie interesuje bo poprostu po jakims czasie trzeba te murowane elenenty wyczyscic lub elestyczne wymienic i na tym sie konczy natomiast jesli ktos wpiąłby okap kuchenny w wentylacje mechaniczną to zycze powodzenia w wymianie systemu za kilka lat ,jak znajde gdzies na karcie to wkleje fotki z takich kanałów połaczonego sytemu ,widok odrażający i zapach też To wszystko prawda tyle, że bez okapu też. No może w troszeczkę dłuższym czasie. Czy to oznacza, że pomieszczenia kuchennego z kuchnia gazową nie należy wpinać w WM? – bo tak czy inaczej kuchnia zasyfia przewody i w dalszej kolejności wymiennik.Zaryzykuję twierdzenie, że zastosowanie okapu, nawet bez filtrów, spowoduje, że kanały będą mniej odrażające niż w przewodach WM bez okapu w pomieszczeniu. Cytat okap 500 m^3/h daje 8,3 m^3/min to nie jest tak mało, aby w domu o kubaturze np. poniżej 500m^3 nie wpływało na wentylację, tym bardziej, że gotuje się nie kilka minut, ale kilkadziesiąt. Też prawda. Ale:Co to znaczy wpływa – zwłaszcza w domu szczelnym? Ano fizyka to wyjaśni. Będzie zwiększony nawiew z kanałów nawiewnych – w sumie zwiększy się wymiana powietrza w całym domu o wartość wydajności okapu. Moim zdaniem, powstałe podciśnienie będzie dla mieszkańców niezauważalne – nie będą bolały uszy. Link do komentarza
mimi Napisano 25 września 2009 Udostępnij #20 Napisano 25 września 2009 Cytat okna, drzwi również są bardzo szczelne, moda na oszczędzanie powoduje uszczelnianie domów. ha ha nawet nie wiesz jak nieszczelny dom masz!!! Każde okno ze skrzydłami (chyba że masz same witryny) ma współczynnik infiltracji powietrza, jest zatem z definicji nieszczelne. Drzwi szczelne? pochwal sie jak masz rozwiązany próg, przylgi.Napiszę ci tak: nie przejmuj sie okapem, nic złego sie nie stanie, fizyka za ciebie juz dawno rozwiązała ten problem. Jak masz dwa ośrodki o różnym ciśnieniu (załóżmy że tak sie stanie jak wydmuchasz powietrze okapem) to tworzy sie "wiatr" dążący do wyrównania ciśnień, wiejący tym mocniej (szybciej) im ta różnica większa. I przez te niewielkie nieszczelności w domu, o których istnieniu nawet nie zdajesz sobie sprawy napłynie ci brakująca ilość powietrza. Przebiłeś kiedyś oponę w aucie? Link do komentarza
mimi Napisano 25 września 2009 Udostępnij #21 Napisano 25 września 2009 Bajbaga - nie polemizując - zupełnie sie z tobą zgadzam, myślimy o tym samym, tyle że to inaczej opisujemy. Też uważam, że lepiej włączyć okap do WM bezpośrednio niż przez inna kratkę w kuchni. I też uważam że ta druga bedzie bardziej zasyfiona. Identycznie bedzie z kanałem (kominem) murowanym jeśli przez niego wyrzucimy od razu powietrze z okapu. Dlatego pytam: dlaczego tego kanału nikt nie chce czyścić, a wszyscy obawiają sie czyszczenia kanałów WM czy wymiennika (ten akurat banalnie można umyć).Co do "komina spalinowego". Nie ma obowiązku go posiadać. W mieszkaniu go np nie mam...a mam kuchenkę gazową. Przy kuchence gazowej JA dałbym pochłaniacz (co napisałem wcześniej) i syfił wywiewnik w kuchni. Albo wyrzucał na zewnątrz marnując ciepełko. Napisałem wcześniej że JA takbym zrobił. Czemu tak? Ano temu, że nie lubię igrać z ogniem (choć nigdy mi krzywdy nie zrobił) i nie chcę wciągać "ognia" w kanały WM (ewentualny zapłon). I to ten mój "zdrowy rozsądek" i "konsekwencje" . Jak ktoś nie ma takich obaw, uprzedzeń, to niech wpina okap z kuchenki gazowej do WM. A żeby nie mieć dylematów instaluję kuchenkę elektryczną a opary wpinam bezpośrednio do WM. Link do komentarza
LUCas Napisano 26 września 2009 Autor Udostępnij #22 Napisano 26 września 2009 Cytat Też uważam, że lepiej włączyć okap do WM bezpośrednio niż przez inna kratkę w kuchni. jeśli włączysz okap w instalację WM to jak sobie poradzisz z cofkami w kanałach które odbierają zużyte powietrze? Jeśli rekuperator będzie daleko od okapu wówczas opory na kanałach mogą spowodować cofkę w niektórych częściach instalacji i zamiast odbierać powietrze z pomieszczenia to będzie je tłoczyć tam łącznie z kuchennymi zapachami. Potrafisz wyliczyć opory instalacji i zrobić taką, by nie występowały takie cofki? Cytat ha ha nawet nie wiesz jak nieszczelny dom masz!!! Każde okno ze skrzydłami (chyba że masz same witryny) ma współczynnik infiltracji powietrza, jest zatem z definicji nieszczelne. Drzwi szczelne? pochwal sie jak masz rozwiązany próg, przylgi. nowoczesne okna mają współczynnik infiltracji około 0,3 - 0,1 czyli aby doprowadzić 20m^3/h powietrza przez okna to długość szczelin musiała by być od ponad 120 do około hmmm, ponad 400m (przy 0,1), masz aż tyle okien w domu? Jak się ma to przykładowe 20m^3 które przejdzie tymi szczelinami o łącznej długości policzmy średnio 300m, do wydajności okapu rzędu 300-500m^3/h? Mówisz tak, jak byś mieszkał w domu w którym nawet przy zamkniętych oknach masz przeciągi, trochę nie te czasy. Ja przedstawiam podejście przy prawidłowo założonych drzwiach i oknach, a nie przy stolarce z lat 70-80. Mała ciekawostka, dla zwykłego budynku z wentylacją mechaniczną w badaniu ciśnieniowym powinna być maksymalnie 1,5 wymian powietrza na godzinę (przy różnicy ciśnień 50Pa), a dla pasywnego 0,6. Jednak przy normalnym użytkowaniu nie występują tak duże różnice ciśnień. Link do komentarza
Mathir Napisano 11 marca 2010 Udostępnij #23 Napisano 11 marca 2010 Moim zadaniem ciekawy temat Link do komentarza
miki3 Napisano 21 marca 2010 Udostępnij #24 Napisano 21 marca 2010 Każde z przedstawionych rozwiązań ma + i -, moim zdaniem najlepiej dać okap z pochłaniaczem (filtrami) zwracający przefiltrowane powietrze a w pobliżu anemostat wywiewny do WM Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 19 czerwca 2010 Udostępnij #25 Napisano 19 czerwca 2010 mam kilka rozwiązań do wyboru1)dać okap z pochłaniaczem (filtrami) zwracający przefiltrowane powietrze a w pobliżu anemostat wywiewny do WM 2)podłączyć okap do wolnego kanału spalinowego i dac kominowi "czapke" z gory3)podłączyc okap bezpośrednio skłaniam sie do rozwiązania nr 1...jak daleko dac wywiew od okapu? akurat robie sufity podiweszane, wiec przyszedł czas na podjecie kolejnych decyzji... Link do komentarza
redlum Napisano 22 lipca 2010 Udostępnij #26 Napisano 22 lipca 2010 tak czytam wasze argumenty i większość dotyczy kuchenek gazowych - jak to ma się z kuchenkami indukcyjnymi? Czy przy takich instalacjach też nie stosuję się podłączenie okapu do rekuperatora? Link do komentarza
Amsel - wentylacja z odzyskiem ciepła Napisano 13 sierpnia 2010 Udostępnij #27 Napisano 13 sierpnia 2010 Cytat tak czytam wasze argumenty i większość dotyczy kuchenek gazowych - jak to ma się z kuchenkami indukcyjnymi? Czy przy takich instalacjach też nie stosuję się podłączenie okapu do rekuperatora? Moje wlasne doświadczenie, niekoniecznie zgodne z ogólnie panującymi wytycznymi:OKAP WYPOSAZONY W DWA FILTRY: przeciwtłuszczowy i przeciwzapachowy pełniący funkcje "oczyszczacza" powietrza w pomieszczeniu kuchni plus wywiew z rekuperatora jakiś metr-półtora od niego. Ale nie podłączony bezpośrednio.1. Mniejsze zanieczyszczenie przewodu wywiewnego rekuperatora2. Skuteczny odzysk ciepła z gotującej się zupy na kuchni.A jak mamy kuchnię gazową: to oprócz wywiewu w kuchni trzeba dać nawiew.Przy elektrycznej i indukcyjnej: wywiew w kuchni, nawiew w jadalni.PozdrawiamMaciej Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się