Dyskusja na forum: Działki budowlane mogą stać się bezużyteczne. Wielu Polaków straci oszczędności życia!
-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail
-
Najnowsze posty
-
ale jakim cudem wyciągniecie rur z mojej/naszej wspólnej ściany ma nie poprawić akustyki skoro wyciągną : - rurę z wodą ciepła prysznic - rurę z wodą zimną prysznic - rurę z wodą ciepła umywalka - rurę z wodą zimną umywalka - odpływ umywalka -32mm rozumiem że miałeś takie przypadki i wypowiadasz się z własnego doświadczenia ? głównie chodzi o szum wody w mojej ścianie. chciałbym aby wypowiedział się ktoś kto ma/miał taką sytuacje i na własnej skórze przeszedł przez ten cały proces i jak powie mi że to nic nie da to wtedy uwierzę. prostuje moje doświadczania tylko po to aby pomóc innym osobom którzy borykają się z takim problemem bo większość ludzi z różnych forum od razu mówiło mi ze PINB nawet nie weźmie takiej sprawy, od razu zakładając że nic nie zdziałasz gdzie ja konsultowałem to z biegłymi sądowymi którzy brali udział w takich sprawach i całkiem co innego się dowiedziałem niż to co spotykam na forach. jak dla mnie może tot rwać i 5 i 10 lat jakie to ma znacznie jeśli ktoś być może będzie mieszkać w danym miejscu kolejne 50lat ? to co nie warto poprawiać sobie komfortu :D? dodatkowo byłem pytać ludzi którzy maja te same układy i mówili że dosłownie nic nie słyszą z łazienki sąsiada. przedściankę zrobię, jeśli sąsiedzi naprawią i efekt dalej nie będzie dla mnie zadowalający
-
Przez Zdaniem Czytelnika · Napisano
Komentarz dodany przez zecia: Kocioł na pellet i drewno ma wiele zalet, jeśli cenisz wszechstronność. Drewno to tani opał, idealny przy własnym źródle, a pellet daje komfort dzięki podajnikowi – np. w Zębiec Duo. Efektywność powyżej 90% i niskie emisje to plusy, zwłaszcza z suchym materiałem i sterowaniem. Koszt zakupu (12-15 tys. zł) może być złagodzony dotacjami, a rachunki za ogrzewanie maleją. Wymaga jednak miejsca na paliwo i trochę wysiłku – załadunek drewna, czyszczenie komory. To świetna opcja dla tych, co stawiają na ekologię i mają czas na obsługę. Kluczowe są jakość opału i regularna konserwacja, ale dla oszczędnych z dostępem do drewna to inwestycja warta rozważenia. https://www.nowin.pl/2025/03/23/kociol-dwupaliwowy-czy-jednopaliwowy-porownanie-systemow-grzewczych-dla-domu/ -
Kotły na pellet i drewno nie tylko wspierają ekologię, ale również umożliwiają istotne zmniejszenie wydatków na ogrzewanie. Aby jednak eksploatacja tych urządzeń była w pełni wydajna i bezpieczna, kluczowe jest posiadanie informacji o ich prawidłowym użytkowaniu i utrzymaniu. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budownictwob2b.pl/instalacje/baza-wiedzy/urzadzenia-i-akcesoria-grzewcze/55113-uzytkowanie-i-konserwacja-kotla-na-pellet-i-drewno-przydatne-wskazowki
-
Ściana z betonu o masie 300 kg/m² może osiągać izolacyjność akustyczną na poziomie 50-55 dB. Więc niczego to raczej nie zmieni jeżeli wykonano pomiar i wyszło np. Jak masz wyczulony słuch, to warto też zastanowić się nad tą propozycją.
-
Przez Zdaniem Czytelnika · Napisano
Komentarz dodany przez zecia: Kocioł na pellet i drewno może być strzałem w dziesiątkę, jeśli szukasz uniwersalności. Drewno to tania baza, zwłaszcza przy własnym źródle, a pellet daje komfort – automatyczne dozowanie i mniej sprzątania, jak w Heiztechnik Duo. Efektywność na poziomie 90% i czyste spalanie to atuty, szczególnie z suchym opałem i sterownikiem. Inwestycja startuje od 10-14 tys. zł, ale z programami typu „Czyste Powietrze” staje się przystępna, a koszty ogrzewania spadają. Wymaga przestrzeni na paliwo i trochę pracy – załadunek drewna, czyszczenie. Dla tych, co stawiają na ekologię i mają czas na obsługę, to sensowny wybór. Kluczowe są dostępność opału i gotowość do regularnej konserwacji kotła. https://www.nowin.pl/2025/03/23/kociol-dwupaliwowy-czy-jednopaliwowy-porownanie-systemow-grzewczych-dla-domu/
-
-
Popularne tematy
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się