Skocz do zawartości

Dyskusja na forum: Działki budowlane mogą stać się bezużyteczne. Wielu Polaków straci oszczędności życia!

Recommended Posts

We wszystkich gminach w Polsce powinny właśnie trwać prace nad planami ogólnymi. To nowe narzędzie planistyczne, które zastąpi studia uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego. Plany ogólne mają m.in. zapobiegać nadmiernemu rozlewaniu się zabudowy - budowaniu domów i osiedli w szczerym polu. Cel jest słuszny, ale w praktyce może się okazać, że w wielu wypadkach plany obiorą ludziom możliwość budowania się na działkach, otoczonych domami i kupionych za duże pieniądze.

Pełna treść artykułu pod adresem:
https://budujemydom.pl/budowlane-abc/dzialka/a/114640-dzialki-budowlane-moga-stac-sie-bezuzyteczne-wielu-polakow-straci-oszczednosci-zycia

Komentarz dodany przez Ale jak to:
Brakuje specjalistów, no niezupełnie. Jestem po planowaniu przestrzenym. Nie pracowałem przy opracowywaniu Studiów i MPZP, bo pracy nie było, bądź było za mało miejsc dla wszystkich. Bo przecież trzeba oszczędzać na niepotrzebnej biurokracji, a jak potrzeba takie osoby jak ja to nagle się wszyscy budzą z ręką w nocniku, bo nie ma specjalistów, nie mam doświadczenia, nie ma za dużo takich przedsiębiorstw. A nie założę przedsiębiorstwa dotyczącego planowania przestrzennego bo nie pracowałem przy takich dokumentach. Ale to pal licho, żeby taka firma mogła spełnić warunek formalny zamówienia bądź zapytania ofertowego to oprócz doświadczenia wymagany jest warunek prowadzenia takiej firmy i opracowania x stisownych dokumentów. Mam swoje przemyślenia na ten temat, domyślam się w jaki sposób można dostać się na rynek planowania przestrzennego, są 3 drogi. Jedną drogę mogę zdradzić, te same nazwiska pewnych osób.
Komentarz dodany przez Adam:
Tak się zastanawiam, czy ten pseudo polski rząd ma na celu dobro obywateli, czy też chce z polski zrobić skansen z dzikami aby niemieccy obywatele mogli rozerwać się na weekend? Pozamykano szkoły podstawowe, zlikwidowano kopalnie, zniszczono przemysł. Było głośno o tym aby zachęcić Polaków z zagranicy do powrotu. Szczerze, przy takim sposobie rządzenia, to chyba jaja!
2 godziny temu, Zdaniem Czytelnika napisał:

Pozamykano szkoły podstawowe,  

Rząd ani podstawówek nie otwiera, ani nie zamyka, ruski trollu. Bo to nie jego rola. A Ty jak dziecisków nie narobiłeś to nie smędź i nie kwękaj, tylko hajda! Granica na Białoruś jeszcze otwarta, możesz tam jechać i zażywać tamtych rozkoszy, jak ci tutaj coś nie pasuje. 

3 godziny temu, Zdaniem Czytelnika napisał:

Tak się zastanawiam, czy ten pseudo polski rząd ma na celu dobro obywateli, czy też chce z polski zrobić skansen z dzikami aby niemieccy obywatele mogli rozerwać się na weekend? Pozamykano szkoły podstawowe, zlikwidowano kopalnie, zniszczono przemysł. Było głośno o tym aby zachęcić Polaków z zagranicy do powrotu. Szczerze, przy takim sposobie rządzenia, to chyba jaja!

Adamie! obudź się, PiS już nie rządzi :krzeslo:

Komentarz dodany przez tin97:
Trzeba być kretynem zeby popelnic taki pseudoartykul. Zeby działka byla budowlana musi byc w MPZP jako budowlana, a MPZP nie ulegnie zmianie w zwiazku ze zmianami gdyz Plan Ogolny dotyczyc bedzie terenu niepokrytego mpzp. Jesli teren jest niepokryty mpzp nie moze byc to zatem dzialka budowlana, moze miec warunki zabudowy ale to wciaz grunt rolny ktory nie jest budowlanym. Powrot do podstawowki zamiast pisac artykuly.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• ale jakim cudem wyciągniecie rur z mojej/naszej wspólnej ściany ma nie poprawić akustyki skoro wyciągną : - rurę z wodą ciepła prysznic - rurę z wodą zimną prysznic - rurę z wodą ciepła umywalka - rurę z wodą zimną umywalka - odpływ umywalka -32mm rozumiem że miałeś takie przypadki i wypowiadasz się z własnego doświadczenia ? głównie chodzi o szum wody w mojej ścianie. chciałbym aby wypowiedział się ktoś kto ma/miał taką sytuacje i na własnej skórze przeszedł przez ten cały proces i jak powie mi że to nic nie da to wtedy uwierzę. prostuje moje doświadczania tylko po to aby pomóc innym osobom którzy borykają się z takim problemem bo większość ludzi z różnych forum od razu mówiło mi ze PINB nawet nie weźmie takiej sprawy, od razu zakładając że nic nie zdziałasz gdzie ja konsultowałem to z biegłymi sądowymi którzy brali udział w takich sprawach i całkiem co innego się dowiedziałem niż to co spotykam na forach. jak dla mnie może tot rwać i 5 i 10 lat jakie to ma znacznie jeśli ktoś być może będzie mieszkać w danym miejscu kolejne 50lat ? to co nie warto poprawiać sobie komfortu :D? dodatkowo byłem pytać ludzi którzy maja te same układy i mówili że dosłownie nic nie słyszą z łazienki sąsiada. przedściankę zrobię, jeśli sąsiedzi naprawią i efekt dalej nie będzie dla mnie zadowalający
    • Komentarz dodany przez zecia: Kocioł na pellet i drewno ma wiele zalet, jeśli cenisz wszechstronność. Drewno to tani opał, idealny przy własnym źródle, a pellet daje komfort dzięki podajnikowi – np. w Zębiec Duo. Efektywność powyżej 90% i niskie emisje to plusy, zwłaszcza z suchym materiałem i sterowaniem. Koszt zakupu (12-15 tys. zł) może być złagodzony dotacjami, a rachunki za ogrzewanie maleją. Wymaga jednak miejsca na paliwo i trochę wysiłku – załadunek drewna, czyszczenie komory. To świetna opcja dla tych, co stawiają na ekologię i mają czas na obsługę. Kluczowe są jakość opału i regularna konserwacja, ale dla oszczędnych z dostępem do drewna to inwestycja warta rozważenia. https://www.nowin.pl/2025/03/23/kociol-dwupaliwowy-czy-jednopaliwowy-porownanie-systemow-grzewczych-dla-domu/
    • Kotły na pellet i drewno nie tylko wspierają ekologię, ale również umożliwiają istotne zmniejszenie wydatków na ogrzewanie. Aby jednak eksploatacja tych urządzeń była w pełni wydajna i bezpieczna, kluczowe jest posiadanie informacji o ich prawidłowym użytkowaniu i utrzymaniu. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budownictwob2b.pl/instalacje/baza-wiedzy/urzadzenia-i-akcesoria-grzewcze/55113-uzytkowanie-i-konserwacja-kotla-na-pellet-i-drewno-przydatne-wskazowki
    • Ściana z betonu o masie 300 kg/m² może osiągać izolacyjność akustyczną na poziomie 50-55 dB.   Więc niczego to raczej nie zmieni jeżeli wykonano pomiar i wyszło np.   Jak masz wyczulony słuch, to warto też zastanowić się nad tą propozycją.  
    • Komentarz dodany przez zecia: Kocioł na pellet i drewno może być strzałem w dziesiątkę, jeśli szukasz uniwersalności. Drewno to tania baza, zwłaszcza przy własnym źródle, a pellet daje komfort – automatyczne dozowanie i mniej sprzątania, jak w Heiztechnik Duo. Efektywność na poziomie 90% i czyste spalanie to atuty, szczególnie z suchym opałem i sterownikiem. Inwestycja startuje od 10-14 tys. zł, ale z programami typu „Czyste Powietrze” staje się przystępna, a koszty ogrzewania spadają. Wymaga przestrzeni na paliwo i trochę pracy – załadunek drewna, czyszczenie. Dla tych, co stawiają na ekologię i mają czas na obsługę, to sensowny wybór. Kluczowe są dostępność opału i gotowość do regularnej konserwacji kotła. https://www.nowin.pl/2025/03/23/kociol-dwupaliwowy-czy-jednopaliwowy-porownanie-systemow-grzewczych-dla-domu/
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...