Skocz do zawartości

dom podpiwniczony

Recommended Posts

Napisano
Zamierzam budować dom. Zastanawiam sie czy warto - i kiedy warto budować dom podpiwniczony... mam mieszane uczucia co do tego - proszę o wasze opinie na ten temat.
Napisano
Cytat

Zamierzam budować dom. Zastanawiam sie czy warto - i kiedy warto budować dom podpiwniczony... mam mieszane uczucia co do tego - proszę o wasze opinie na ten temat.

ŁĄCZNE KOSZTY stanu zero domu bez piwnicy to około 27 tys. zł, a z piwnica około 62 tys.

Budowa domu z piwnicą będzie droższa o około 35tys.zł, ale mamy większą powierzchnię domu. icon_confused.gif:
Pozdrawiam.
Napisano
Na pewno nie warto budować domu z piwnicą jesli tereny wokół naszej działki podmiękają po ulewach. Lepiej zastanowić się nad poddaszem użytkowym
Napisano
Cytat

Piwnica jest droga, ale można tam urzadzić swietny kącik z barkiem i stołem bilardowym ...

Witam
Piwniczka zawsze może się przydać jak jest częściowo podpiwniczony koszty są porównywalne ławy i tak trzeba wylać ściany trzeba postawić strop też jedyny koszt to schody ale i tu jest przy parterowym bez podpiwniczenia trzeba mieć dach czyli koszty są podobne natomiast jeśli pod całością koszty rosną.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Cytat

Piwnica jest droga, ale można tam urzadzić swietny kącik z barkiem i stołem bilardowym ...

Już lepiej palarnie - jak ktoś ma takie potrzeby.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Na pewno warto, pod warunkiem, że poziom wód gruntowych jest nizszy od posadzki w piwnicy. Musisz jeszcze wziąć pod uwagę możliwość okresowego podnoszenia wód gruntowych. Najlepiej zweryfikować to u sąsiadów. Dobrze jest jeszcze zrobić dla pewności drenaż. Z tym, że wody z drenażu trzeba gdzieś odprowadzić, nie zawsze istnieje taka mozliwość.
Jeżeli będziesz miał pewność co do dobrych warunków wodnych, to rób piwnicę. Tam możesz zlokalizować kotlownię, pralnię, klub dla kumpli, silownię, saunę lub uprawę pieczarek.
Warunek - nie żałuj kasy na izolację ściany piwnic.
Pozdrawiam

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Po układzie rurek tak pomyślałem... A co to jest inhalator najprościej wyjaśni woojek Google, albo jakaś inna AI...
    • Dawno nie wchodzilam na Forum, i tu troche sie pozmienialo, juz myslalam, ze nie uda mi sie zalogowac. Ostatnio tez nader rzadko zagladalam na dzialke, wszystko niezle pozarastalo. Warzywnik jest piekny      Truskawki robia co moga, ale to juz chyba ich ostatni rok, bo po trzech latach podobniez nalezy posadzic nowe     Troche popielilam, bo siewki sosenek i brzozek mialy sie zbyt dobrze... Mam nadzieje, ze brama zarosnie powojnikiem i bedzie troche lepiej wygladac         Oprocz wiewiorek ktore tu mieszkaja, na dzialke zagladaja rowniez zajace i dziki.        Sasiad powiedzial, ze to mlode tak poryly, bo grudki sa male. Moze to i prawda, bo to taka miniatura sladow dzialalnosci duzych dzikow. Znalazlam spory podkop pod ogrodzeniem, a moze przelazly pod brama. Troche mnie to martwi, bo to mlode i glupie, moze miec trudnosci z odnalezieniem drogi jak mamuska bedzie wolac. A nie jestem pewna, czy ogrodzenie by wytrzymalo napor zdesperowanej rodzinki. Mam nadzieje, ze mlode szybko rosna i nie dadza juz rady wejsc na dzialke.
    • Jestem zainteresowany jestem.Tylko tez pracuje.To nie jest polski dom.mieszkam w innym kraju.Duzo informacji przydatnych mi podaliście.Co to jest ten inhibitor?Jakie informacje są jeszcze potrzebne?
    • Obstawiać to my możemy różnie, w zależności od naszej wiedzy o takich układach, ale @macijek - żebyś mógł mu KONKRETNE pomóc - musi podać więcej danych, a on wrzucił temat i od 20 godzin jakby nie jest zainteresowany odpowiedzią...   A najlepiej, gdyby zaprosił na konsultację jakiegoś kumatego hydraulika i on, widząc jak wygląda sytuacja - pokaże co zamknąć, co ewentualnie zaślepić, co zostawić bez zmiany...
    • W zależności jaki jest zasobnik, obstawiam że stojący, a w tej sytuacji woda do góry nie popłynie. A jak wiszący, to obstawiam, że ma zawory odcinające na we/wy. Poza tym, przy kotle gazowym wydaje mi się że CWU ma swój osobny obieg i w tej sytuacji nie trzeba nic ruszać. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...