Skocz do zawartości

Przebudowa kotłowni/pralni na spiżarnię


Recommended Posts

Napisano

Witam

Otóż, chciałem przeznaczyć część kotłowni/pralni na spiżarnię. W tym celu postawiłem ściankę z gk i ociepliłem wełną, Niestety temperatura jest nadal zbyt wysoka. Poniżej przedstawiam schemat.

W części 1 (warsztat, obecnie mam 15 stopni) - brak ogrzewania, brak rekuperacji

W części 2 (pralnia, kocioł gazowy 20 stopni)- ciepło pochodzi od urządzeń + nawiew i wywiew rekuperacji

W nowej części 3 (spiżarnia - 18 stopni) - brak ogrzewania, brak rekuperacji

Co mogę jeszcze zrobić aby temp była przynajmniej taka jak w części 1?. Może dokleić X cm styropianu/wełny/płyty PIR do ściany z  gk, bo podejrzewam, że to właśnie pralnia dogrzewa mi spiżarnię?

piwnica.png

Napisano

Proszę naszkicować rzut, tak aby było widać jakie inne pomieszczenia sąsiadują z tą spiżarnią. Zaznaczyć jaka jest temperatura w tych pomieszczeniach przyległych oraz jakie ściany je rozdzielają (izolowane lub nie).

Czy są gdzieś tam okna?

Co jest na innych kondygnacjach? Podłoga to podłoga na gruncie, czy nad piwnicą? Co jest nad spiżarnią?

Jak  ma być rozwiązana sprawa wentylacji w tej spiżarni, bo wymiana powietrza jest tam jednak potrzebna. 

Bez tych informacji nie określimy skąd pochodzi ciepło wnikające do pomieszczenia. Szkoda zaś tracić czas i pieniądze na docieplanie ścianki g-k, jeżeli to nie ona będzie głównym problemem. 

Napisano

Dokładnie tak obecnie zamierzam, własne przetwory (dżem, sałatki itp w słoikach).
Choć mam też przygotowany otwór od komina wentylacyjnego, w którym jest rura PCV, i mogę ją poprowadzić do spiżarni. Trochę świeżego powietrza będzie.

Napisano
8 minut temu, Dawid Narloch napisał:

Dokładnie tak obecnie zamierzam, własne przetwory (dżem, sałatki itp w słoikach). 

 

Dla stoików temperatura ma niewielkie znaczenie. Ja miałem przetwory w piwnicy bloku, gdzie obok mojego regału szły rury c.o. na cały pion. W piwnicy było znacznie cieplej niż w mieszkaniu. I słoikom nic nie było.

Napisano
37 minut temu, retrofood napisał:

 

Dla stoików temperatura ma niewielkie znaczenie. Ja miałem przetwory w piwnicy bloku, gdzie obok mojego regału szły rury c.o. na cały pion. W piwnicy było znacznie cieplej niż w mieszkaniu. I słoikom nic nie było.

 

W marketach również nie są magazynowane w chłodniach, tylko stoją na ciepłej półce,
 

Napisano

Niby tak. Ale jak jak wspominałem w przyszłości będą tam leżeć inne rzeczy np. zebrane jabłka być może dojrzewalnia wędlin itp. I by się przydała niższa temperatura.
Planuje też mieć miejsce na fermentację brzeczki piwnej :)

Napisano

Masz pomysły, ale chyba za mało wiedzy. Jabłek z wędlinami nie da się pożenić, bo tu są potrzebne różne składy atmosfery, oprócz różnych temperatur. I osuszanie powietrza. W domowych warunkach duże koszty, przy małej wydajności. Szkoda czasu i atłasu.

Napisano

W takiej sytuacji dodanie izolacji na ścianie pomiędzy kotłownią i spiżarnią pozwoli minimalnie obniżyć temperaturę w tej ostatniej. Ale i tak będzie tam ciepło - coś pomiędzy temperaturą w warsztacie i kotłowni.

Za to działanie wentylacji, z dopływem powietrza zewnętrznego i jego usuwaniem, pozwoli ją obniżyć. Ale na zasadniczą zmianę nie ma co liczyć. 

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Utwórz nowe...