bobiczek Napisano 2 lutego 2024 Udostępnij #1 Napisano 2 lutego 2024 Jak w tytule. Wzeszło jesienią, przezimowało. Wygląda jak zeszłoroczna Maciejka, tak po liściach oceniłem, ale pewnie @Elfir mnie tu zaraz naprowadzi na trop, czy to wykarczować, czy jednak zostawić. Pozdrawiam Link do komentarza
animus Napisano 2 lutego 2024 Udostępnij #2 Napisano 2 lutego 2024 A masz zdjęcie, tego czegoś? 1 Link do komentarza
bobiczek Napisano 3 lutego 2024 Autor Udostępnij #3 Napisano 3 lutego 2024 9 godzin temu, animus napisał: A masz zdjęcie, tego czegoś? Kurcze. No od tego trzeba zacząć Sorry Byłem pewien że dodałem Link do komentarza
animus Napisano 3 lutego 2024 Udostępnij #4 Napisano 3 lutego 2024 Na oko to Chaber bławatek. 1 Link do komentarza
bobiczek Napisano 4 lutego 2024 Autor Udostępnij #5 Napisano 4 lutego 2024 11 godzin temu, animus napisał: Na oko to Chaber bławatek. Myślę że masz rację. Tym bardziej, że kwitły w tym miejscu kiedyś. Dzięki. Wszystko do usunięcia. Link do komentarza
animus Napisano 4 lutego 2024 Udostępnij #6 Napisano 4 lutego 2024 1 godzinę temu, bobiczek napisał: Myślę że masz rację. Tym bardziej, że kwitły w tym miejscu kiedyś. Dzięki. Wszystko do usunięcia. Nie! Cytat Uznawana za chwast polny, jest równocześnie cenionym gatunkiem leczniczym. Chaber bławatek zastosowanie znajduje nie tylko w fitoterapii, ale również w kosmetyce oraz jako roślina ozdobna. Warto wiedzieć, że jego kwiat jest jadalny Cytat Jednymi z piękniejszych kwiatów o niebieskiej barwie, które powszechnie występują w Polsce, są chabry bławatki. Są one źródłem antocyjanów i flawonoidów mających pozytywny wpływ na zdrowie. Kwiat chabra bławatka znajduje zastosowanie w leczeniu niewielkich stanów zapalnych narządu wzroku i problemów z układem moczowym. https://www.medonet.pl/zdrowie,chaber-blawatek---dzialanie-zdrowotne--wlasciwosci,artykul,1727335.html Owoce rozsiewane są przez wiatr i mrówki. Zachowują zdolność kiełkowania przez 5–10 lat. https://pl.wikipedia.org/wiki/Chaber_bławatek Link do komentarza
bobiczek Napisano 4 lutego 2024 Autor Udostępnij #7 Napisano 4 lutego 2024 Ale wyglądają na rabacie średnio. Długie łodygi, rzadkie kwiatki, takie sobie. Pewnie na łące jako takie, ale przed domem gdzie zawsze staram się wysiać nisko i kolorowo, mi nie pasują. Przełożę je w inne miejsce, mniej wyeksponowane. Link do komentarza
animus Napisano 4 lutego 2024 Udostępnij #8 Napisano 4 lutego 2024 18 minut temu, bobiczek napisał: Przełożę je w inne miejsce, mniej wyeksponowane. Link do komentarza
bobiczek Napisano 29 lutego 2024 Autor Udostępnij #9 Napisano 29 lutego 2024 (edytowany) Żeby mi @animus ufał Wydłubane precyzyjnie z bryłą korzeniową, już idę im znaleźć nowe miejsce parkingowe Edytowano 29 lutego 2024 przez bobiczek (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
animus Napisano 2 marca 2024 Udostępnij #10 Napisano 2 marca 2024 Dnia 29.02.2024 o 15:36, bobiczek napisał: Żeby mi @animus ufał Wydłubane precyzyjnie z bryłą korzeniową, już idę im znaleźć nowe miejsce parkingowe Link do komentarza
vlad1431 Napisano 2 marca 2024 Udostępnij #11 Napisano 2 marca 2024 Żeby mi [mention=20489]animus[/mention] ufał Wydłubane precyzyjnie z bryłą korzeniową, już idę im znaleźć nowe miejsce parkingowe Nie obraź się, ale dla mnie to zwykły chwast.Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się