Skocz do zawartości

Pamiętajcie o ogrodach

lara

Recommended Posts

Napisano
Cytat

Co innego "zabawka" dla dzieci a co innego stawianie takich figurek na pierwszym planie przed wejściem do domu.

Prawda. A one zwykle im większe tym brzydsze.
Napisano
Cytat

Odnośnie estetyki i rzeźby.
Co obecnie dominuje w ogrodach? Do niedawna co drugi ogród miał gipsowego krasnala icon_cool.gif

Od monotonni trawnika poprzez rabatki do gipsowych krasnali. Hmm... Ale krasnala z gipsu rzeźbą nie nazwę. Za nic. icon_lol.gif
Napisano
Cytat

A kto ich tam sprzedał? icon_lol.gif

Sprzedawczyki jak zwykle.Krasnale są cwane i nawiewają z niemieckich ogrodów ale są wyłapywane i powtórnie sprzedawane.Ostatnio to takie lewki się rozmnożyły ,siedzą na słupach bram aż strach podejść. icon_sad.gif
Napisano
Cytat

Sprzedawczyki jak zwykle.Krasnale są cwane i nawiewają z niemieckich ogrodów ale są wyłapywane i powtórnie sprzedawane.Ostatnio to takie lewki się rozmnożyły ,siedzą na słupach bram aż strach podejść. icon_sad.gif

Ciesz się że nie sfinksy. Chimery , aniołki, pegazy.. wybór jest. Co jedno to bardziej piękne. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Ciesz się że nie sfinksy. Chimery , aniołki, pegazy.. wybór jest. Co jedno to bardziej piękne. icon_biggrin.gif

Znowu jakieś funeralne skojarzenia? icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Jakaś dziwna historia icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Znowu jakieś funeralne skojarzenia? icon_biggrin.gif

Nieprawda. Widziałam Sfinksa i pegaza (z papier mache). Sfinks był gipsowy - własnoręczna robota właścicieli domu. Robiony metodą drut, bandaż, gips. icon_lol.gif
Napisano
Straszna susza w naszym regionie . icon_twisted.gif Codziennie podlewam moje roślinki żeby żyły. Dobrze że mam naturalny zbiornik wody bo inaczej opłaty by mnie zjadły icon_rolleyes.gif . A co u was?
Napisano
Cytat

Straszna susza w naszym regionie . icon_twisted.gif Codziennie podlewam moje roślinki żeby żyły. Dobrze że mam naturalny zbiornik wody bo inaczej opłaty by mnie zjadły icon_rolleyes.gif . A co u was?

Cze.Bez przesady.U mnie 1000l wody chyba 1,3 czy 1,6zł kosztuje.W okresie suchym bez deszczu to max 40-50 zł na miesiąc.Studnia i pompa to po moim zejściu się zwróci.Pozdro icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Na szczęście się ochładza. Chociaż długoterminowe prognozy wróżą nam upalne lato. Radziesteta by się przydał lub inny magik by deszcz zamówić. icon_wink.gif
Napisano
Cytat

Aaaaha! To ten staw od karpi jest naturalny?
Napisano
Cytat

No i dalej nie wiem z czym to się je.O nekrofilkach to nie słyszałam. icon_biggrin.gif

Siemka.Funeralny-pogrzebowy,pogrzeb-funeral.Akcesoria pogrzebowe-akcesoria funeralne.Całuski icon_rolleyes.gif
Napisano
Cytat

Siemka.Funeralny-pogrzebowy,pogrzeb-funeral.Akcesoria pogrzebowe-akcesoria funeralne.Całuski icon_rolleyes.gif

Ne mylić z futerałem. icon_biggrin.gif A wracając do tematu jeśli rzeczywiście "grozi" nam lato - jak to niektóre długoterminowe prognozy zapowiadają to niejedna roślina może zejść z suchoty. Zraszacze by się przydały.
Napisano
Cytat

Na raze się ochłodziło. I nawet jakieś deszcze zaczęły padać. icon_lol.gif

Cze.U mnie tyle pada co kot napłakał.Leje z wodociągu ale tylko z samego rana bo póżniej ciśnienie spada . icon_sad.gif
Napisano
Cytat

Cze.U mnie tyle pada co kot napłakał.Leje z wodociągu ale tylko z samego rana bo póżniej ciśnienie spada . icon_sad.gif

Jakaś konsekwencja przynajmniej. Tutaj rano zimno po południu tropiki a w nocy deszcz.
Napisano
Cytat

Ne mylić z futerałem. icon_biggrin.gif A wracając do tematu jeśli rzeczywiście "grozi" nam lato - jak to niektóre długoterminowe prognozy zapowiadają to niejedna roślina może zejść z suchoty. Zraszacze by się przydały.

Siemka.W zeszłym roku też przepowiadali upały i nic takiego nie było.Całuski icon_biggrin.gif
Napisano
Cze.Mam taką obserwację,z braku czasu trawnik zarósł i poprosiłam awaryjnie pana z kosą spalinową aby podziałał i po przyjeżdzie z pracy zastałam trawnik przycięty na 0 ,myślałam że po trawniku.Teraz jest ok i na prawie 3 tygodnie był spokój z koszeniem.Dobra metoda na koszenie przed wyjazdem na urlop.Pozdro icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

To może tym razem trafią. icon_sad.gif

Lepiej nie. I rośliny i ludzie będą przegrani. Zeby cokolwiek urosło potrzebny jest deszcz. Już nas straszą 20% podwyżkami żywności na jesieni.
Napisano
Cytat

Cze.Mam taką obserwację,z braku czasu trawnik zarósł i poprosiłam awaryjnie pana z kosą spalinową aby podziałał i po przyjeżdzie z pracy zastałam trawnik przycięty na 0 ,myślałam że po trawniku.Teraz jest ok i na prawie 3 tygodnie był spokój z koszeniem.Dobra metoda na koszenie przed wyjazdem na urlop.Pozdro icon_biggrin.gif

To nie zasługa kosy ,to samo się osiągnie kosiarką obniżoną na pierwszy możliwy wymiar. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Lepiej nie. I rośliny i ludzie będą przegrani. Zeby cokolwiek urosło potrzebny jest deszcz. Już nas straszą 20% podwyżkami żywności na jesieni.

Niektórzy nie czekają do jesieni. Dziś widziałam w sklepie szynkę po 58 zł kilo. Czas zmienić zawód. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Niektórzy nie czekają do jesieni. Dziś widziałam w sklepie szynkę po 58 zł kilo. Czas zmienić zawód. icon_biggrin.gif

Na sprzedawcę w sklepie mięsnym? Jesteś spóźniona o 30 lat. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Na sprzedawcę nie, bo szynka po 58, a płaca i tak najniższa krajowa, icon_biggrin.gif na pewno na hodowcę świń .

Ostatnio któraś telewizja wyemitowała reportarz podając informację o spadku produkcji wieprzowiny w Polsce. Jest to podobno nieopłacalne - ceny skupu żywca są bardzo niskie w porównianiu z paszą itp.
Napisano
Cytat

Ostatnio któraś telewizja wyemitowała reportarz podając informację o spadku produkcji wieprzowiny w Polsce. Jest to podobno nieopłacalne - ceny skupu żywca są bardzo niskie w porównianiu z paszą itp.

Cze.Takie utyskiwania to słyszę od lat i jakoś mięska nie brakuje.To samo z eksportem ,nie opłacalny -a co roku rośnie.Nic się nie opłaca a robią ,kraj altruistów? icon_biggrin.gif Pozdro
Napisano
Cytat

Cze.Takie utyskiwania to słyszę od lat i jakoś mięska nie brakuje.To samo z eksportem ,nie opłacalny -a co roku rośnie.Nic się nie opłaca a robią ,kraj altruistów? icon_biggrin.gif Pozdro

Mięska nie brakuje bo ludzie wyjechali. A z tych co zostali połowa to wegetarianie. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Mięska nie brakuje bo ludzie wyjechali. A z tych co zostali połowa to wegetarianie. icon_biggrin.gif

Znaczy szczaw zdrożeje?A ja tak lubię szczawiową z ziemniaczkami. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Na sprzedawcę nie, bo szynka po 58, a płaca i tak najniższa krajowa, icon_biggrin.gif na pewno na hodowcę świń .

W domu wg. projektu ogólnego miejsca dla świnek nie będzie. icon_biggrin.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Kogo nie spytać to dokłada do interesu. icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

To już wiem dlaczego mamy inflację. icon_biggrin.gif Ale i tak coś mi się nie zgadza bo dolar tanieje. icon_biggrin.gif

Tak trzymać.Złotówek dokładają,dolar i euro tanieją.Zaczynają to dostrzegać handlowcy i obniżają ceny towarów z importu.Zbójectwem było przeliczanie cen po kursie np 3.8 zł za euro!! icon_sad.gif
Napisano
Cytat

Tak trzymać.Złotówek dokładają,dolar i euro tanieją.Zaczynają to dostrzegać handlowcy i obniżają ceny towarów z importu.Zbójectwem było przeliczanie cen po kursie np 3.8 zł za euro!! icon_sad.gif

jak wejdziemy do strefy euro będziesz miała przelicznik 1:1. icon_sad.gif
Napisano
Cytat

Jak dokładają złotówek to ceny rosną. icon_sad.gif
Napisano
Cytat

Jak dokładają złotówek to ceny rosną. icon_sad.gif

Super czasy icon_lol.gif Kiedyś nawet rubel kosztował ileś zł, a teraz odwrotnie. Cierpią Ci co zarabiają w dolarach np marynarze. icon_wink.gif
Napisano
Cytat

jak wejdziemy do strefy euro będziesz miała przelicznik 1:1. icon_sad.gif

Siemka.Skąd ta smutna mina?Taki przelicznik jest lux.Srednia krajowa 1600 euro.Jestem za. icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Super czasy icon_lol.gif Kiedyś nawet rubel kosztował ileś zł, a teraz odwrotnie. Cierpią Ci co zarabiają w dolarach np marynarze. icon_wink.gif

Siemka.Za to cieszą się wszyscy z kredytami w walutach typu dolar czy frank szwajcarski.Całuski icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Siemka.Za to cieszą się wszyscy z kredytami w walutach typu dolar czy frank szwajcarski.Całuski icon_biggrin.gif

I bardzo dobrze icon_biggrin.gif Nam się też coś należy icon_smile.gif
Napisano
Cytat

To kupa kasy zostaje w kieszeni. icon_biggrin.gif Ciekawe jak zadziała wejście do strefy euro?

Tu może być nie wesoło icon_sad.gif Specjaliści już nad tym pracują.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Utwórz nowe...