YMichał Napisano 12 października 2023 #1 Napisano 12 października 2023 Na wstępie zaznaczę że jest to rozwiązanie dla osób posiadających biurko na 4 nogach z rur ewentualnie profili. Do pracy będą potrzebne następujące narzędzia: Szlifierka kątowa bądź brzeszczot ręczny/piłka do metalu. -Wiertarka z wiertłem do metalu (w moim przypadku wiertło fi 8) -Imadło a jezeli takowego nie posiadamy to wystarczy młotek i coś twardego (np. Bloczek betonowy, kostka brukowa, kowadło) -Przyda się też palnik gazowy w przypadku zastosowania rur aluminiowych aby nagrzać materiał, żeby zapobiec ewentualnym pęknięciom rury. -Pilnik do metalu jeżeli nie posiadamy szlifierki kątowej. Potrzebne materiały: -Rury aluminiowe o średnicy ok. 15mm i grubości ścianki 2 - 2,5mm lub stalowe o średnicy ok. 15mm o grubosci ścianki 1 - 1,5mm. -Obejmy ogrodzeniowe (w moim przypadku fi 60) - Śruby pasujące do otworów w obejmach. (Ja dostałem śruby razem z obejmami) Koszt materiałów to ok. 60-90zł Na początku należy rozłożyć obejmy na nogach (podobnie jak na zdjęciu poniżej) i dociąć rury na odpowiedną długość, (uwzględniając odległości pomiędzy otworami w obejmach) Następnie zaklepać dwa końce rur i nawiercić otwory. Można nagiąć delikatnie rurki na środku w miejscu krzyżowania zeby nie mieć później problemu z montażem. *Info* w przypadku nóg z profili np 50x50mm wszystkie nogi muszą tworzyć prostokąd (u mnie nogi tworzą trapez) inaczej trzeba będzie naginać "uszy" na końcach zastrzałów. W moim przypadku takie ustawienie zastrzałów pomogło. Aluminiowych rur nie musiałem malować i nie muszę się już przejmować trzęsącym się monitorem podczas ruchów myszką.
vlad1431 Napisano 12 października 2023 #2 Napisano 12 października 2023 Czy Pan przypadkiem nie nazywa się Słodowy?Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
YMichał Napisano 12 października 2023 Autor #3 Napisano 12 października 2023 (edytowany) Nie 5 godzin temu, YMichał napisał: Na wstępie zaznaczę że jest to rozwiązanie dla osób posiadających biurko na 4 nogach z rur ewentualnie profili. Do pracy będą potrzebne następujące narzędzia: Szlifierka kątowa bądź brzeszczot ręczny/piłka do metalu. -Wiertarka z wiertłem do metalu (w moim przypadku wiertło fi 8) -Imadło a jezeli takowego nie posiadamy to wystarczy młotek i coś twardego (np. Bloczek betonowy, kostka brukowa, kowadło) -Przyda się też palnik gazowy w przypadku zastosowania rur aluminiowych aby nagrzać materiał, żeby zapobiec ewentualnym pęknięciom rury. -Pilnik do metalu jeżeli nie posiadamy szlifierki kątowej. Potrzebne materiały: -Rury aluminiowe o średnicy ok. 15mm i grubości ścianki 2 - 2,5mm lub stalowe o średnicy ok. 15mm o grubosci ścianki 1 - 1,5mm. -Obejmy ogrodzeniowe (w moim przypadku fi 60) - Śruby pasujące do otworów w obejmach. (Ja dostałem śruby razem z obejmami) Koszt materiałów to ok. 60-90zł Na początku należy rozłożyć obejmy na nogach (podobnie jak na zdjęciu poniżej) i dociąć rury na odpowiedną długość, (uwzględniając odległości pomiędzy otworami w obejmach) Następnie zaklepać dwa końce rur i nawiercić otwory. Można nagiąć delikatnie rurki na środku w miejscu krzyżowania zeby nie mieć później problemu z montażem. *Info* w przypadku nóg z profili np 50x50mm wszystkie nogi muszą tworzyć prostokąd (u mnie nogi tworzą trapez) inaczej trzeba będzie naginać "uszy" na końcach zastrzałów. W moim przypadku takie ustawienie zastrzałów pomogło. Aluminiowych rur nie musiałem malować i nie muszę się już przejmować trzęsącym się monitorem podczas ruchów myszką. Przepraszam za ortografię. Edytowano 12 października 2023 przez YMichał (zobacz historię edycji)
animus Napisano 12 października 2023 #4 Napisano 12 października 2023 (edytowany) 5 godzin temu, YMichał napisał: Można nagiąć delikatnie rurki na środku w miejscu krzyżowania zeby nie mieć później problemu z montażem. Brawo Ty! Gdybyś jeszcze w miejscu skrzyżowania się tych rurek, delikatnie je sklepał i zrobił otwór przez oba elementy, oraz przykręcił je tam śrubą, to dopiero poczułbyś to usztywnienie. Łączenie w węźle to podstawa budowania konstrukcji. Edytowano 12 października 2023 przez animus (zobacz historię edycji) 1
YMichał Napisano 12 października 2023 Autor #5 Napisano 12 października 2023 3 minuty temu, animus napisał: Brawo Ty! Gdybyś jeszcze w miejscu skrzyżowania się tych rurek, delikatnie je sklepał i zrobił otwór przez oba elementy, oraz przykręcił je tam śrubą, to dopiero poczułbyś to usztywnienie. Łączenie w węźle to podstawa budowania konstrukcji. Pomyślałem o tym po złożeniu, ale miałem sprawną tylko wiertarkę stołową i nie chciało mi się już tego rozkręcać.
podczytywacz Napisano 12 października 2023 #6 Napisano 12 października 2023 1 godzinę temu, animus napisał: Gdybyś jeszcze w miejscu skrzyżowania się tych rurek, delikatnie je sklepał i zrobił otwór przez oba elementy, oraz przykręcił je tam śrubą, to dopiero poczułbyś to usztywnienie. Teraz, bez wiercenia zrób inaczej... Trytkami złap te węzły... każdy węzeł dwiema trytkami na krzyż zaciągniętymi...
retrofood Napisano 12 października 2023 #7 Napisano 12 października 2023 11 minut temu, podczytywacz napisał: Teraz, bez wiercenia zrób inaczej... Trytkami złap te węzły... każdy węzeł dwiema trytkami na krzyż zaciągniętymi... Albo na rzepy...
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się