Skocz do zawartości

Nierowna podłoga pod panele

Recommended Posts

Witam, przymierzam sie do zakupu domu w stanie deweloperskim i moją uwage zwrócily nierowności jak na załaczonych zdjeciach (róg to okno a drugie zdjecie to wejscie na taras). W całym domu jest ogrzewanie podłogowe i zastanawia mnie jaki cel był tej szpachli bo nie wyglada ona nawet za profesjonalnie aby cos ukryć i czy ewentualnie da sie to prostym sposobem wyrownac pod panele?

Dziękuje za pomoc

20230823_151416.jpg

20230823_151411.jpg

To miejsce połączenia płyty wylewki podłogowej z otworem drzwiowym w ścianie. Tę część w ścianie najpewniej musieli ręcznie wyrównać.  Ponadto chyba ktoś próbował zatrzeć szczelinę dylatacyjną, która powinna być w tym miejscu pozostawiona (może była zbyt duża?). Ściana i wylewka podłogowa nieco inaczej pracują i zawsze będą występować drobne ruchy na ich połączeniu. Jeżeli mają być tam panele to nie będzie to problemem, bo pod panelami i tak będzie podkład. 

Mnie bardziej niepokoi ta ciemna plama w rogu na drugim zdjęciu. Czy to czasem nie jest efekt przecieku wody deszczowej? Dobra izolacja przeciwwodna w takim miejscu to podstawa. Przy okazji warto sprawdzić czy kostka na zewnątrz jest ułożona ze spadkiem od budynku.

Dnia 24.08.2023 o 09:19, podczytywacz napisał:

Czy sprawdzałeś poziom długą, co najmniej dwumetrową poziomnicą? Jaką odchyłkę spowodowało to łatanie pod oknami?

A tak w ogóle, to o jakich panelach myślisz winylowych, czy tych z HDF laminowanych?

Jeszcze nie sprawdzalem bo czekam na dom do odbioru tak naprawde jeszcze wiec usterki bede zglaszac. Zakladam ze pojde w klasyk HDF

Dnia 24.08.2023 o 09:22, Budujemy Dom - budownictwo i instalacje napisał:

Wyrównać można przez zeszlifowanie, ale pytanie : gdzie jest izolacja przeciwwodna na murze pod oknem?

Moglbys rozwinac co masz na mysli? Dodam ze cale te okna wejsciowe a nawet wiecej znajduja sie pod balkonem i od zewnetrznej strony jest takie czarne na scianach ale do eksperta mi daleko :)

Dnia 24.08.2023 o 09:43, Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne napisał:

To miejsce połączenia płyty wylewki podłogowej z otworem drzwiowym w ścianie. Tę część w ścianie najpewniej musieli ręcznie wyrównać.  Ponadto chyba ktoś próbował zatrzeć szczelinę dylatacyjną, która powinna być w tym miejscu pozostawiona (może była zbyt duża?). Ściana i wylewka podłogowa nieco inaczej pracują i zawsze będą występować drobne ruchy na ich połączeniu. Jeżeli mają być tam panele to nie będzie to problemem, bo pod panelami i tak będzie podkład. 

Mnie bardziej niepokoi ta ciemna plama w rogu na drugim zdjęciu. Czy to czasem nie jest efekt przecieku wody deszczowej? Dobra izolacja przeciwwodna w takim miejscu to podstawa. Przy okazji warto sprawdzić czy kostka na zewnątrz jest ułożona ze spadkiem od budynku.

Dzięki za podpowiedz z kostkami! Faktycznie plama na zdjeciu wyglada na mokra wiec musze to zweryfikowac ale byloby to ciekawe jako ze cale to okno z kostkami znajduje sie pod balkonem.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...