andrzej96 Napisano 12 lipca 2023 Udostępnij #1 Napisano 12 lipca 2023 Dzień dobry. Chciałbym się czy z połączeniem kanalizacji tak jak na obrazku to jest dobrze? Przy przyłączu do rury która idzie pod asfaltem został zastosowany trójnik aby podłączyć nowy dom i stary pod jedną główną rurę. Działka jest podzielona na pół ze służebnością. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Miłego wieczoru i pozdrawiam. Link do komentarza
podczytywacz Napisano 12 lipca 2023 Udostępnij #2 Napisano 12 lipca 2023 Ten trójnik to chyba fi 160, a nie fi 16... i powinien być 160/160 67 Dałbym jeszcze pomiędzy trójnikiem a studzienką na drodze zasuwę burzową w studzience rewizyjnej. Link do komentarza
animus Napisano 12 lipca 2023 Udostępnij #3 Napisano 12 lipca 2023 (edytowany) Może tak być, tylko to musi być taki trójnik. Zgodnie z kierunkiem spływu fekaliów. Edytowano 12 lipca 2023 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
andrzej96 Napisano 12 lipca 2023 Autor Udostępnij #4 Napisano 12 lipca 2023 taki właśnie zastosowałem. Naczytałem się, że trójników nie można dawać wiec stąd moje pytanie. Jeszcze jedno, jak zrobiłem inaczej nitkę kanalizacyjną jak było narysowane w warunkach to musze to zgłosić do projektanta? bo to co oni mi narysowali to mija się z celem. Link do komentarza
animus Napisano 12 lipca 2023 Udostępnij #5 Napisano 12 lipca 2023 (edytowany) Do doprecyzowania kątów używać kolan o małym kącie Kolanko kanalizacyjne ϕ-160 mm Kąt 15° Kolanko kanalizacyjne ϕ-160 mm Kąt 30° Można po dwa, trzy jeden za drugim o kącie 30° albo 15°+30° zależy jak wyjdzie. To muszą być łagodne łuki. 13 minut temu, andrzej96 napisał: Jeszcze jedno, jak zrobiłem inaczej nitkę kanalizacyjną jak było narysowane w warunkach to musze to zgłosić do projektanta? bo to co oni mi narysowali to mija się z celem. Trzeba będzie, na koniec budowy zinwentaryzować to i inne przyłącza, jeżeli nie są wrysowane. 13 minut temu, andrzej96 napisał: taki właśnie zastosowałem. Naczytałem się, że trójników nie można dawać wiec stąd moje pytanie. Lepsza by była studzienka rewizyjna w miejscu trójnika, ale teraz są urządzenia do przywracania drożności . Edytowano 12 lipca 2023 przez animus (zobacz historię edycji) Link do komentarza
andrzej96 Napisano 12 lipca 2023 Autor Udostępnij #6 Napisano 12 lipca 2023 obawiam się ze wodociągi będą chcieli robić mi z tym problem Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 13 lipca 2023 Udostępnij #7 Napisano 13 lipca 2023 Problem nie jest techniczny, ale formalny - każda nieruchomość powinna mieć oddzielny przykanalik i ZWiK może tego nie przyjąć. Link do komentarza
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 13 lipca 2023 Udostępnij #8 Napisano 13 lipca 2023 Zasadnicze pytanie brzmi - jak się to ma do projektu, na ile od niego odbiega? Czy spadki są przy tym zachowane itp. Ponadto ja bym zrobił w miejscu tego trójnika studzienkę rewizyjną. To najbezpieczniejsze rozwiązanie. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się