Skocz do zawartości

Ścieżka w ogrodzie

Recommended Posts

Napisano
Próbuję zrobić w ogrodzie ścieżkę z kamieni polnych.
Opiszę, co zrobiłem: najpierw wykopałem dość spory dół, ubiłem ziemię i na dno nasypałem gruzu ceglanego mocno połupanego. Gruz jest tak potłuczony, że ziemia już nie wpada pomiędzy kawałki cegły i betonu. Na ubity gruz nasypałem warstwę ok. 10 cm ziemi, a na ziemię położyłem kamienie - w większości płaskie, aby lepiej się chodziło. Kamienie zasypałem ziemią i próbowałem poczekać na deszcz, aby zmył ziemię z kamieni w szczeliny pomiędzy nimi.
Niestety, ziemia nie chce się rozmyć, być może za dużo jej nasypałem.
Jakie błędy popełniłem?
Dzięki za opinie!
Andrzej
  • 1 rok temu...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Ja też będę robiła ścieżkę i podjazd z kamieni polnych, ew. otoczaków.
Na jaką głebokość powinnam wybrać ziemię?
  • 1 rok temu...
Napisano
odradzam takie scieżki gdyż nie chodzi sie po nich za dobrze a po kilku latach zarastaja dość mocno , a jesli myślidz ze wystarczy dbac to się żdziwisz ile pracy co tydzień trzeba włożyć w utrzymanie takiej ścieszki i do tego nie jest to takie proste .
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
a ja sie nie zgadzam z większością odpowiedzi ,sama robiłam taką ścieżkę i po pierwsze wygląda super ,chodzi się po niej bardzo dobrze a szczególnie w tzw. mokre dni nie wnoszę błota z podwórka do domu. moja ścieżka zrobiona jest z płaskiego leśnego kamienia zięmię pomiędzy kamienie w tzw. fugi ubijałam przecinakiem ,myślę że każde inne odpowiednio wąskie narzędzie się do tego nadaje.na sama górę wsiałam trawę i przysypałam cienką warstwą ziemi. w tej chwili koszę ją normalnie kosiarką a raz w roku przeważnie na wiosnę wycinam do zera podkaszarką żyłkową ,trawa bardzo szybko się regeneruje.jeśli ktoś nie chce trawy pomiędzy kamieniami to można w miarę potrzeby pryskć kamień randapem i napewno nic nie będzie rosło.pozdrawiam
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Mąż mówi ,że kamień ułożony z szerokimi fugami wypełnionymi czarną ziemią i obsiane to trawą daje fajny efekt i
można ścieżkę pielęgnować tak jak trawnik.
Napisano
Moim zdaniem dobrym materiałem na ścieżkę ogrodową są płyty, które do złudzenia imitują drewno i kamień naturalny icon_wink.gif Stosowane mogą być w różnego typu ogrodach, na tarasach lub balkonach. Mogą również posłużyć do budowy schodów, stopni lub ścieżek. Charakteryzują się dużą wytrzymałością na warunki atmosferyczne, co gwarantuje ich długą żywotność, czego nie można powiedzieć o podobnych elementach wykonanych z drewna. Różne wielkości elementów pozwalają na indywidualne dopasowanie do każdego typu ogrodu i różnych stylów aranżacji. Między poszczególnymi elementami można ułożyć żwir. Daje to piękny efekt, a chodzenie po takich ścieżkach jest przyjemne icon_smile.gif
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
A można fugi pomiędzy kamieniami tworzacymi ścieżkę wypełnić tak jak fugi w łazience, jednolitą zaprawą? Czy będzie to obskurnie wyglądało? Bo jeśli tak to lepsza trawa. Tylko się boje że mi ścieżka zarośnie.
Napisano
Zapraw między kamieniami szybko się wykruszy lepiej wiec zasiać trawę i regularnie ja kosić. Inny sposób to wypełnienie spoin piaskiem i okresowe niszczenie wyrastających tam roślin środkami chemicznymi.
  • 5 miesiące temu...
Napisano
  Cytat

Mąż mówi ,że kamień ułożony z szerokimi fugami wypełnionymi czarną ziemią i obsiane to trawą daje fajny efekt i
można ścieżkę pielęgnować tak jak trawnik.

Rozwiń  

A jak to wygląda na zdjęciu? Opis jest całkiem ciekawy tylko obrazka mi brak icon_lol.gif
Napisano
  Cytat

Moim zdaniem dobrym materiałem na ścieżkę ogrodową są płyty, które do złudzenia imitują drewno i kamień naturalny

Rozwiń  

Są takie płyty? A gdzie można podejrzeć takie drewniane?
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
  Cytat

Moim zdaniem dobrym materiałem na ścieżkę ogrodową są płyty, które do złudzenia imitują drewno i kamień naturalny icon_wink.gif Stosowane mogą być w różnego typu ogrodach, na tarasach lub balkonach. Mogą również posłużyć do budowy schodów, stopni lub ścieżek. Charakteryzują się dużą wytrzymałością na warunki atmosferyczne, co gwarantuje ich długą żywotność, czego nie można powiedzieć o podobnych elementach wykonanych z drewna. Różne wielkości elementów pozwalają na indywidualne dopasowanie do każdego typu ogrodu i różnych stylów aranżacji. Między poszczególnymi elementami można ułożyć żwir. Daje to piękny efekt, a chodzenie po takich ścieżkach jest przyjemne icon_smile.gif

Rozwiń  

To naprawdę przypomina drewno? Takie złudzenia mogą być łudzące.
Napisano
  Cytat

To naprawdę przypomina drewno? Takie złudzenia mogą być łudzące.

Rozwiń  

Z definicji złudzenia są łudzące a masło jest maślane.Miałam kiedyś malucha naprawdę przypominającego samochód. icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif
Napisano
  Cytat

Z definicji złudzenia są łudzące a masło jest maślane.Miałam kiedyś malucha naprawdę przypominającego samochód. icon_biggrin.gif icon_biggrin.gif

Rozwiń  

A ja miałam przyjaciół w szkole - od ludzi byś ich nie odróżniła na pierwszy rzut oka.icon_biggrin.gif
Napisano
  Cytat

Cze.Polecam ścieżki z odpadów kamienia od kamieniarzy,wychodzą extra kompozycje.Pozdro

Rozwiń  

Czy nie trzeba ich przeszlifować przed ułożeniem? Ścieżka z nierównych kawałków to samobójstwo icon_sad.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
  Cytat

Nikt przy zdrowych zmysłach by ścieżki nierównej nie układał. icon_eek.gif

Rozwiń  

A dlaczego? Ścieżka z kawałków potrafi mieć bardzo ciekawą fakturę. Wszystko tu zależy od inwencji a tak zawsze układasz te same kwadraty.
Napisano
  Cytat

A dlaczego? Ścieżka z kawałków potrafi mieć bardzo ciekawą fakturę. Wszystko tu zależy od inwencji a tak zawsze układasz te same kwadraty.

Rozwiń  

A właściwie to dlaczego nie można mieć prawdziwej ścieżki czyli wydeptanej w trawie? icon_biggrin.gif
Napisano
  Cytat

A właściwie to dlaczego nie można mieć prawdziwej ścieżki czyli wydeptanej w trawie? icon_biggrin.gif

Rozwiń  

Jak najbardziej, mam tez kilka takich sciezek. Przeciez nie sposob brukowac sciezki na 3 ha. A te blizej domu tez sa rozne--z kawalkow kamieni-bardzo ciekawe-tylko troche pracy z wyrywaniem chwastow, wydeptane, z betonu, a nawet z kompozytu "udajacego" plaski i okragly kamien w ktorym sa swiatelka zasilane energia sloneczna. Ta sciezka swieci sie delikatnym ale wyraznym swiatlem w nocy. A wiec taki ogolny "melanz" sciezkowy i wcale nie obawiam sie ze jest "passe" tylko jest ciekawie ladnie i praktycznie.Pozdrawiam, Ela.
Napisano
  Cytat

To trochę dużo trawy do koszenia icon_lol.gif

Rozwiń  

Nie jest tak zle kochana. Jeden wiekszy traktor drugi mniejszy i pare recznych kosiarek, jedna elektryczna, jedna spalinowa i jedna na baterie i jakos z tym osprzetem trawe trzymamy w ryzach-ha,ha,ha. Ale nie scinamy wszystko i wszedzie--sa "dzikie ostepy" ale przyjemnie wygladaja. Poza tym przeciez jestesmy farma -i uprawy tez zajmuja spory kawalek naszej posiadlosci. Pozdrowionka, Ela.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Zastanawia mnie jedna z informacji z artykuły o ścieżkach w tym nowym ogródkowym serwisie. Czy ktoś miał lub ma znajomych którzy mają ścieżki układane z drewna?
Napisano
Poco było sypać ziemie na gruz, skoro przedtem dałeś gruz na ziemię. należało dać piasek.
Ogólnie odradzam sypanie gruzuw ogrodzie. Poco niszczyć ziemię odpadami, przecież kiedyś być moze zmienisz zdanie i kierunek ścieżki - a gruz zostanie, albo bedziesz męczył sie z jego usuwaniem.
Są też podsypki - jeśli jest dolomitowa, to nawet zmieszana z ziemią jest dlaniej dobrym dodatkiem.
Dojście do gliny rodzimej (jesli czarnoziem jest płytki) też niejest złe, bo glina jest b. stabilna .
Napisano
  Cytat

Nie z podkładów kolejowych, a ładnych okrąglaków. Zresztą i podkłady kolejowe mogą być ciekawe icon_smile.gif

Rozwiń  

Nke wyobrażam sobie takiej ścieżki. To coś podobnego do złotych kranów tylko inaczej. icon_biggrin.gif
Napisano
  Cytat

icon_eek.gif Ja chyba potrzebuje męża paulony żeby to przetłumaczył na polski. icon_biggrin.gif

Rozwiń  

Mąż mówi że służy uprzejmie.Impregnacja pod ciśnieniem powoduje głęboką penetracją środka impregnującego ,cyli lepiej zabezpiecza drewno. icon_biggrin.gif
Napisano
  Cytat

Mąż mówi że służy uprzejmie.Impregnacja pod ciśnieniem powoduje głęboką penetracją środka impregnującego ,cyli lepiej zabezpiecza drewno. icon_biggrin.gif

Rozwiń  

Starsznie to mondre. icon_biggrin.gif Dobrze że nie muszę się znać na takich rzeczach icon_biggrin.gif
Napisano
  Cytat

Mąż mówi że u nas to się mówi mundre . icon_biggrin.gif Instrukcja obsługi gwożdzia jest bardziej pogmatwana. icon_biggrin.gif

Rozwiń  

Cze.Proste jak budowa gwożdzia się mówi.O instrukcji obsłubi gwożdzia nie słyszałam.Pozdro icon_biggrin.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Zapraszam do zapoznania się z usługami firmy elektrycznej działającej na terenie Warszawa.  Szeroki zakres usług  wykonywanych przez elektryk warszawa, instalacja infrastruktury elektrycznej, montaż kamer CCTV, usuwanie awarii elektrycznych typu brak prądu.  Pogotowie działające 24 h na dobę. Firmę cechuję rzetelność profesjonalność i fachowość. Pomożemy każdemu potrzebującemu w jego awarii z prądem . Zapraszamy do kontaktu i dzwonienie w potrzebie o każdej porze.
    • Cześć wszystkim, dołączyliśmy do forum, aby przedstawić Wam naszą ofertę. Tworzymy dla Firm i Osób Prywatnych.     Szukasz sprawdzonego partnera do realizacji sufitów napinanych i innych elementów dekoracyjnych? Gładki Sufit to firma z 15-letnim doświadczeniem na rynku, która stawia na jakość, innowację i zadowolenie klienta. Działamy na terenie całego kraju, gwarantując szybką i sprawną realizację każdego projektu.   Dlaczego warto wybrać Gładki Sufit? Doświadczenie i profesjonalizm: - Nasze 15-letnie doświadczenie to gwarancja perfekcyjnego wykonania i dbałości o każdy szczegół. Znamy branżę od podszewki i wiemy, jak sprostać najbardziej wymagającym oczekiwaniom. Najlepsze materiały w atrakcyjnych cenach: - Dzięki wynegocjowanym cenom z dostawcami, możemy zaoferować Ci najwyższej jakości podzespoły w konkurencyjnych cenach. Nie uznajemy kompromisów – nie montujemy tanich, śmierdzących folii ani wadliwych LED-ów czy zasilaczy. Stawiamy na trwałość i bezpieczeństwo. Indywidualne podejście: Często profile wykonujemy sami, aby idealnie dopasować je do specyfiki Twojego zlecenia. To pozwala nam na realizację nawet najbardziej nietypowych i skomplikowanych projektów. Szybkość realizacji: Montaż sufitu napinanego, np. w przedpokoju, zajmuje nam około 3 godzin. Szanujemy Twój czas i staramy się, aby prace przebiegały sprawnie i bez zakłóceń.   Co oferujemy? Nasze usługi to znacznie więcej niż tylko sufity napinane. Materiał, który wykorzystujemy do sufitów, z powodzeniem montujemy również na ścianach, tworząc unikalne i spójne aranżacje. Ponadto, specjalizujemy się w projektowaniu i tworzeniu: Nowoczesnych lamp: od subtelnych podświetleń po designerskie konstrukcje, które staną się ozdobą każdego pomieszczenia. Efektownych reklam: Nietypowy sufit podświetlany z Logo wyróżnią Twoją Firmę. Ścianek działowych: lekkich i estetycznych konstrukcji, które pozwolą Ci elastycznie zaaranżować przestrzeń. Elementów dekoracyjnych: trójwymiarowych form, półek – wszystko, co pozwoli Ci stworzyć wnętrze z charakterem. Akustycznych paneli: idealnych do biur, sal konferencyjnych czy domowych kin, poprawiających komfort akustyczny.   Naprawy i poprawki po innych wykonawcach Czy Twoja poprzednia ekipa zawiodła, a efekt końcowy jest daleki od oczekiwań? Oferujemy również kompleksowe naprawy i poprawki po źle wykonanych zleceniach.   Zaufaj naszemu doświadczeniu i daj nam szansę na przywrócenie blasku Twoim wnętrzom. Skontaktuj się z nami już dziś i pozwól nam zrealizować Twoje wizje! Gładki Sufit – jakość, na którą zasługujesz. https://gładki-sufit.pl
    • EQ Entrance to najnowsza propozycja renomowanej firmy Konsport, która łączy w sobie estetykę, funkcjonalność i bezpieczeństwo. Jest to idealne rozwiązanie dla nowoczesnych systemów ogrodzeniowych. Multifunkcyjny słupek furtkowy z zadaszeniem wyznacza nowe standardy w projektowaniu przestrzeni zewnętrznych. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/wokol-domu/ogrodzenia/polecane/110363-zwieksz-bezpieczenstwo-swojego-domu-z-eq-entrance-funkcjonalnym-slupkiem-furtkowym
    • Dzień Dobry,   Cześć, szukam właśnie sobie jakiegoś projektanta/firmy, która zaprojektuje mi mieszkanie. I interesuje mnie nadzór inwestorski. Mieszkanie w Warszawie - 67 metrów  - Firma 1 - projekt 19430 PLN(290 p m2) + nadzór 11250 PLN(4500 za miesiąc) - Firma 2 - projekt 13400 (200 m2) + nadzór 13400 PLN (200 za m2)   Waszym zdaniem - dużo - za mało? jak to stoi rynkowo w Warszawie.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...