androlo Napisano 25 marca 2021 #1 Napisano 25 marca 2021 Witam Mam na stronie trociny zmieszane z wapnem i na to jest położona vwylewka betonowa. Chcę docieplić teraz wełna mineralna bo najlepsza jest to opcja. Muszę zrywać to wszystko czy mogę położyć wełna na istniejącym docieplenie? Czy musi by położona folia najpierw na strop
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 25 marca 2021 #2 Napisano 25 marca 2021 Folia TAK - odetniesz wtedy migrację wilgoci z dołu i nie będziesz się bał, że pojawi się kondensacja w wełnie w wyniku migracji wilgoci od spodu. Układanie kolejnych warstw zależy od poziomów, które masz jeszcze w rezerwie. W ofercie producentów wełny są produkty dedykowane do ocieplania stropów. 1
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 25 marca 2021 #3 Napisano 25 marca 2021 Zależy co będzie na stropie = wolna przestrzeń czy mieszkanie. W wariancie pierwszym wystarczy położyć na betonie folię paroszczelną, a na niej wełnę. Oczywiście trzeba zapewnić wentylację jej przestrzeni (okienka w szczytach, wywietrzniki dachowe itp). 1
androlo Napisano 25 marca 2021 Autor #4 Napisano 25 marca 2021 Nie jest tam zamieszkane Czyli muszę to wszystko najlepiej usunąć? Wełna 2 warstwy pov20 cm tak?
Budujemy Dom - budownictwo ogólne Napisano 25 marca 2021 #5 Napisano 25 marca 2021 Bez demolki i zrywania. Czyli folia, na to wełna i wentylować przestrzeń pod dachem - jak wspomniał Ekspert Cezary. Grubość wełny zależy od skuteczności izolacji, jaka chcesz osiągnąć. Myślę, że 15 to minimum. 1
zenek Napisano 25 marca 2021 #6 Napisano 25 marca 2021 Dnia 25.03.2021 o 10:59, Budujemy Dom - budownictwo ogólne napisał: Bez demolki i zrywania. Rozwiń No nie wiem. Jeśli ma tam na stropie trociny i beton, to jeśli na beton da folię, to te trociny mogą zacząć stopniowo nabierać wilgoci z dołu. Dotąd mogło to parować przez beton w lecie - folia nie pozwoli. Może 1
Parkiet Komplex Napisano 25 marca 2021 #7 Napisano 25 marca 2021 Moim zdaniem, w obecnym układzie warstw wszystko się ułożyło i jest w pewnym porządku wilgotnościowym. Dołożenie wełny nie zakłóci tego porządku wilgotnościowego, natomiast folia paroszczelna może "namieszać".
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się