Skocz do zawartości

Niezgodność projektu z warunkami zabudowy

Recommended Posts

Napisano

Witam

Jestem na etapie pozwolenia na budowę, lecz otrzymałem listowną informacje, o nie zgodnym rodzaju dachu do warunków zabudowy. A mianowicie w warunkach był zapis, o dachu dwuspadowym symetrycznym, a zostałem poinformowany, że w moim projekcie jest dach wielospadowy nie symetryczny. Architekt adaptujący zapiera się, że dach spełnia wymagania. I tu moje pytanie do innych architektów lub osób w temacie o opinię czy budynek spełnia wymagania.

W załączniku rzuty budynku.

Z góry dziękuję za odpowiedź

Screenshot_2020-05-28-12-52-59-663_com.miui.gallery.jpg

Screenshot_2020-05-28-12-54-27-809_com.microsoft.office.officehubrow.jpg

Gość mhtyl
Napisano
  Dnia 28.05.2020 o 17:52, Macko88 napisał:

Architekt adaptujący zapiera się, że dach spełnia wymagania. I tu moje pytanie do innych architektów lub osób w temacie o opinię czy budynek spełnia wymagania.

Rozwiń  

Dla mnie spełnia warunki ale czy nie lepiej wysłać szkic tego domu, nawet ten sam co tu wkleiłeś do urzędu i niech sie określi czy spełnia, bo czort wie co oni tam sobie ubzdurali.

Niech architekt adoptujący projekt napisze że dach spełnia warunki, to powinno załatwić sprawę.

Napisano

eee tam

w samej idei są to dachy dwuspadowe symetryczne, bez dwóch zdań

niemniej może była mowa o jednej możliwej osi symetrii, tu masz dwie, po jednej dla każdej bryły

aha, nie jestem architektem, więc może w złym miejscu zadajesz pytanie

Napisano

Masz budynek z typowym dachem dwuspadowym symetrycznym oraz garaż z dachem dwuspadowym symetrycznym. Oba dachy maja osobne konstrukcje dachowe - a to że się przenikają na fragmencie - nie ma nic do rzeczy.

Masz budynek złożony z dwóch brył  - jesli to nie jest zabronione - to nie powinni robić trudności.

Musi być napisane w warunkach, że plan budynku jest dopuszczalny tylko na rzucie postokąta.

Jeśli nie ma tego zastrzeżenia - to możesz mieć kilka brył z różnymi dachami symetrycznymi, dwuspadowymi.

Dach wielospadowy to zupenie inna konstrukcja, sama w sobie, a niesymetryczny jest wtedy głównie, gdy ma różne kąty połaci, ew.  rożne długości połaci, ale przy tym to juz można dyskutować.

Myślę, że architekt robiący adaptację powinien to wyjaśnić w urzędzie. Jak fachowiec z urzędnikiem :12_slight_smile:

Co nie znaczy, że nie trafi na palanta, upartego jak osioł i zadufanego w sobie - który tutaj poczuje, ile ma władzy.:takaemotka:

Ale w razie czego masz odwołanie wyżej.

Napisano
  Dnia 29.05.2020 o 13:41, zenek napisał:

Masz budynek z typowym dachem dwuspadowym symetrycznym oraz garaż z dachem dwuspadowym symetrycznym. Oba dachy maja osobne konstrukcje dachowe - a to że się przenikają na fragmencie - nie ma nic do rzeczy.

Masz budynek złożony z dwóch brył  - jesli to nie jest zabronione - to nie powinni robić trudności.

Musi być napisane w warunkach, że plan budynku jest dopuszczalny tylko na rzucie postokąta.

Jeśli nie ma tego zastrzeżenia - to możesz mieć kilka brył z różnymi dachami symetrycznymi, dwuspadowymi.

Dach wielospadowy to zupenie inna konstrukcja, sama w sobie, a niesymetryczny jest wtedy głównie, gdy ma różne kąty połaci, ew.  rożne długości połaci, ale przy tym to juz można dyskutować.

Myślę, że architekt robiący adaptację powinien to wyjaśnić w urzędzie. Jak fachowiec z urzędnikiem :12_slight_smile:

Co nie znaczy, że nie trafi na palanta, upartego jak osioł i zadufanego w sobie - który tutaj poczuje, ile ma władzy.:takaemotka:

Ale w razie czego masz odwołanie wyżej.

Rozwiń  

Rozmawiałem dziś z architektem, oczywiście nadal stoi przy swoim, co mnie cieszy i będzie dzwonił w poniedziałek do urzędu.

Panie Zenku dziękuję za szczegółową  odpowiedź 

Gość mhtyl
Napisano
  Dnia 29.05.2020 o 15:32, Macko88 napisał:

Rozmawiałem dziś z architektem, oczywiście nadal stoi przy swoim, co mnie cieszy i będzie dzwonił w poniedziałek do urzędu.

Rozwiń  

Do jakiego urzędu, do gminy czy do starostwa?

Gość mhtyl
Napisano
  Dnia 29.05.2020 o 15:59, Macko88 napisał:

Do starostwa, do osoby prowadzącej sprawę 

Rozwiń  

Czyli jak rozumiem miałeś już zrobione 4 szt egzemplarzy projektu domu czy oddałeś tylko szkic projektu domu?

Napisano
  Dnia 29.05.2020 o 17:11, mhtyl napisał:

Czyli jak rozumiem miałeś już zrobione 4 szt egzemplarzy projektu domu czy oddałeś tylko szkic projektu domu?

Rozwiń  

No tak, cztery egzemplarze to element wniosku na pozwolenie 

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Zapraszam do zapoznania się z usługami firmy elektrycznej działającej na terenie Warszawa.  Szeroki zakres usług  wykonywanych przez elektryk warszawa, instalacja infrastruktury elektrycznej, montaż kamer CCTV, usuwanie awarii elektrycznych typu brak prądu.  Pogotowie działające 24 h na dobę. Firmę cechuję rzetelność profesjonalność i fachowość. Pomożemy każdemu potrzebującemu w jego awarii z prądem . Zapraszamy do kontaktu i dzwonienie w potrzebie o każdej porze.
    • Cześć wszystkim, dołączyliśmy do forum, aby przedstawić Wam naszą ofertę. Tworzymy dla Firm i Osób Prywatnych.     Szukasz sprawdzonego partnera do realizacji sufitów napinanych i innych elementów dekoracyjnych? Gładki Sufit to firma z 15-letnim doświadczeniem na rynku, która stawia na jakość, innowację i zadowolenie klienta. Działamy na terenie całego kraju, gwarantując szybką i sprawną realizację każdego projektu.   Dlaczego warto wybrać Gładki Sufit? Doświadczenie i profesjonalizm: - Nasze 15-letnie doświadczenie to gwarancja perfekcyjnego wykonania i dbałości o każdy szczegół. Znamy branżę od podszewki i wiemy, jak sprostać najbardziej wymagającym oczekiwaniom. Najlepsze materiały w atrakcyjnych cenach: - Dzięki wynegocjowanym cenom z dostawcami, możemy zaoferować Ci najwyższej jakości podzespoły w konkurencyjnych cenach. Nie uznajemy kompromisów – nie montujemy tanich, śmierdzących folii ani wadliwych LED-ów czy zasilaczy. Stawiamy na trwałość i bezpieczeństwo. Indywidualne podejście: Często profile wykonujemy sami, aby idealnie dopasować je do specyfiki Twojego zlecenia. To pozwala nam na realizację nawet najbardziej nietypowych i skomplikowanych projektów. Szybkość realizacji: Montaż sufitu napinanego, np. w przedpokoju, zajmuje nam około 3 godzin. Szanujemy Twój czas i staramy się, aby prace przebiegały sprawnie i bez zakłóceń.   Co oferujemy? Nasze usługi to znacznie więcej niż tylko sufity napinane. Materiał, który wykorzystujemy do sufitów, z powodzeniem montujemy również na ścianach, tworząc unikalne i spójne aranżacje. Ponadto, specjalizujemy się w projektowaniu i tworzeniu: Nowoczesnych lamp: od subtelnych podświetleń po designerskie konstrukcje, które staną się ozdobą każdego pomieszczenia. Efektownych reklam: Nietypowy sufit podświetlany z Logo wyróżnią Twoją Firmę. Ścianek działowych: lekkich i estetycznych konstrukcji, które pozwolą Ci elastycznie zaaranżować przestrzeń. Elementów dekoracyjnych: trójwymiarowych form, półek – wszystko, co pozwoli Ci stworzyć wnętrze z charakterem. Akustycznych paneli: idealnych do biur, sal konferencyjnych czy domowych kin, poprawiających komfort akustyczny.   Naprawy i poprawki po innych wykonawcach Czy Twoja poprzednia ekipa zawiodła, a efekt końcowy jest daleki od oczekiwań? Oferujemy również kompleksowe naprawy i poprawki po źle wykonanych zleceniach.   Zaufaj naszemu doświadczeniu i daj nam szansę na przywrócenie blasku Twoim wnętrzom. Skontaktuj się z nami już dziś i pozwól nam zrealizować Twoje wizje! Gładki Sufit – jakość, na którą zasługujesz. https://gładki-sufit.pl
    • EQ Entrance to najnowsza propozycja renomowanej firmy Konsport, która łączy w sobie estetykę, funkcjonalność i bezpieczeństwo. Jest to idealne rozwiązanie dla nowoczesnych systemów ogrodzeniowych. Multifunkcyjny słupek furtkowy z zadaszeniem wyznacza nowe standardy w projektowaniu przestrzeni zewnętrznych. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/wokol-domu/ogrodzenia/polecane/110363-zwieksz-bezpieczenstwo-swojego-domu-z-eq-entrance-funkcjonalnym-slupkiem-furtkowym
    • Dzień Dobry,   Cześć, szukam właśnie sobie jakiegoś projektanta/firmy, która zaprojektuje mi mieszkanie. I interesuje mnie nadzór inwestorski. Mieszkanie w Warszawie - 67 metrów  - Firma 1 - projekt 19430 PLN(290 p m2) + nadzór 11250 PLN(4500 za miesiąc) - Firma 2 - projekt 13400 (200 m2) + nadzór 13400 PLN (200 za m2)   Waszym zdaniem - dużo - za mało? jak to stoi rynkowo w Warszawie.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...