Dawid.88 Napisano 28 października 2019 #1 Napisano 28 października 2019 (edytowany) Witam Serdecznie ! Samodzielnie zbudowałem takiego grilla (kompletnie nie znam się budowlance i nie ni miałem z tym dotąd nic wspólnego), stąd z głupoty zignorowałem temat przed obrobieniem komina postanowiłam sprawdzić jego szczelność, okazało się że 50/50 ucieka okienkiem / kominem Na dachu mam zamontowanego obrotowego "strażaka" ze stali nierdzewnej Przekrój wkładu kominowego 120 mm długość ok 180 cm Dach kominka pod ukosem - jak na zdjęciu Nie ma dopływu powietrza od dołu Macie może jakąś sensowną radę ?? Co zrobiłem źle ?? Za mały przekrój czy za krótki komin ? a może to że nie zaizolowałem jeszcze dziury w podbitce ?? Czy idzie to jeszcze jakoś uratować czy rozbierać klinkier i cały wkład kominowy ? jednak IMG_7352.MOV Edytowano 28 października 2019 przez Dawid.88 (zobacz historię edycji)
Gość Napisano 28 października 2019 #2 Napisano 28 października 2019 Moim zdaniem za duży otwór paleniska (należałoby przesłaniać od góry i pozostawić ze 20 - 25% powierzchni obecnej) i za krótki komin (myślę, że o około 2 metry nad dachem). Jak wygląda ruszt pod paleniskiem?
Dawid.88 Napisano 29 października 2019 Autor #3 Napisano 29 października 2019 Narazie rusztu nie zamontowałem, rozmiary wyglądają całkiem normalnie. Gdy zAkrylem polowe od góry blachą to i tak próbowało uciec dołem
Gość Napisano 29 października 2019 #4 Napisano 29 października 2019 Czy Ty myślisz, że dym, jako płyn, jest taki głupi i będzie leciał tam, gdzie jest ciasno i niewygodnie, czyli do cienkiej i zimnej rury, którą nazwałeś KOMINEM, kiedy ma piękne, szerokie wyjście przez palenisko? Musisz mieć taki komin, w którym MOŻE powstać efekt kominowy... musi on przede wszystkim mieć odpowiednią długość, w którym spaliny mają szansę"rozpędzić się" i zaciągać kolejne porcje powietrza... 10 godzin temu, uroboros napisał: Jak wygląda ruszt pod paleniskiem? Tu chodzi mi o połączenie pomiędzy komorą spalania, a przestrzenią pod tą komorą... ale pewnie nie ma go, bo napisałeś: 13 godzin temu, Dawid.88 napisał: Nie ma dopływu powietrza od dołu A Ty rusztem nazywasz tę " siatkę", na której rozkładasz smakołyki grillowane
Buster Napisano 29 października 2019 #5 Napisano 29 października 2019 58 minut temu, uroboros napisał: Czy Ty myślisz, że dym, jako płyn, jest taki głupi i będzie leciał tam, gdzie jest ciasno i niewygodnie, czyli do cienkiej i zimnej rury, którą nazwałeś KOMINEM, kiedy ma piękne, szerokie wyjście przez palenisko? dokładnie
bajbaga Napisano 29 października 2019 #6 Napisano 29 października 2019 (edytowany) Wykonać "odwrócony dyfuzor" w przestrzeni między komorą spalania a rurą komina. Czyli: Zrobić kanał przepływowy z malejącym przekrojem poprzecznym, np. stożkowo lub "piramida". Edytowano 29 października 2019 przez bajbaga (zobacz historię edycji)
Dawid.88 Napisano 29 października 2019 Autor #7 Napisano 29 października 2019 Dodaje jeszcze jedno wideo jeżeli technicznie mi ktoś to wytłumaczy będę wdzięczny IMG_7364.MOV
Gość Napisano 29 października 2019 #8 Napisano 29 października 2019 Ja mam na ekranie TYLKO AUDIO Coś słyszę, jakieś oddechy, ale obrazu nie mam... I w komputerze i w telefonie i na tablecie... W pierwszym poście tego wątku też nie widzę wideo...
Dawid.88 Napisano 29 października 2019 Autor #9 Napisano 29 października 2019 a teraz ?? 395CC579-DB6A-4406-AD69-38A0D6D88472.heic
Gość Napisano 29 października 2019 #10 Napisano 29 października 2019 Moje urządzenia nie znają rozszerzenia .heic... i w związku z tym - nic nie wiedzą co z tym zrobić...
Dawid.88 Napisano 29 października 2019 Autor #11 Napisano 29 października 2019 A no tak, załączam mov FullSizeRender.mov
bajbaga Napisano 29 października 2019 #12 Napisano 29 października 2019 13 minut temu, uroboros napisał: nie wiedzą co z tym zrobić... --Bo to jest rozszerzenie nadgryzionego jabłka (mekintosza)
Gość Napisano 29 października 2019 #13 Napisano 29 października 2019 3 godziny temu, Dawid.88 napisał: jeżeli technicznie mi ktoś to wytłumaczy A co tu tłumaczyć? - przedłużyć komin, - uformować stożkowy, zwężony u góry "sufit" komory grillowej, - wykonać napływ powietrza od dołu, - wydatnie zmniejszyć otwór komory grillowej (przynajmniej na czas rozpalania węgla i "uruchamiania" komina) Ale - zaznaczam - jest to MOJE zdanie... Są na forumie fachowcy - praktycy grillownictwa, bardziej obeznani i doświadczeni... może któryś coś dorzuci, sprostuje, podpowie... Mamy tu doświadczonego budowniczego grillów wszelakich, pięknych, betonowych... mam nadzieję, że popatrzy fachowym okiem i wskaże ewentualne niedoróbki i drogę ich eliminacji...
TINEK Napisano 29 października 2019 #14 Napisano 29 października 2019 pierwsze, na próbę, to bym wyrzucił tego strażaka (wiem, że teraz moda taka, ale mimo wszystko) rozpalił i zobaczył
Pit-4 Napisano 5 listopada 2019 #15 Napisano 5 listopada 2019 (edytowany) Dnia 29.10.2019 o 14:53, Dawid.88 napisał: Komin jaki skleciłeś ....w zasadzie nie komin, tylko "coś" dziwnego o średnicy 120 mm pozwoliłby w miarę dobrze funkcjonować kominkowi / grillowi (zasada ta sama jak nie ma dymić) którego otwór frontowy byłby o wymiarach: wys 20 cm, szer. 25 cm. Pod warunkiem, że część robocza miałaby ok 5 mb i byłby to komin, a nie jakaś rura. Cytat IMG_7364.MOV 10 minut temu, Pit-4 napisał: Twój kominek ma wymiary: szer. ok 90 cm, wys. ok 55 cm. Zakładając, że prawidłowo wykonałbyś zwieńczenie komory spalania - w postaci półki dymowej lub stożka, komin jaki do tego jest potrzebny musiałby mieć przekrój wewnętrzny kanału dymowego 25 x 25 cm przy wysokości roboczej 4 - 5 mb. Wysokość robocza to nie ta od podstawy kominka (paleniska), tylko od zakończenia komory dymowej (lub stożka). Zmniejszenie wysokości komina to proporcjonalne powiększanie przekroju komina...Np przy wysokości 2,5 mb części roboczej zrobiłbym kanał dymowy 50 x 50 cm. Edytowano 5 listopada 2019 przez Pit-4 (zobacz historię edycji)
Pit-4 Napisano 5 listopada 2019 #16 Napisano 5 listopada 2019 (edytowany) To są bardzo bardzo proste i czytelne zasady, opisywane w podręcznikach murarskich starej daty. Nie zduńskich, bo to jest sztuka bardziej skomplikowana...W murarskich! Z rysunkami, wymiarami, informacjami pomocnymi w przygotowaniu materiałów i narzędzi. Wpisałem w wyszukiwarkę "budowa kominka otwartego" i ciekawie sie zrobiło....https://www.google.com/search?sxsrf=ACYBGNQUEbyw-oVAOBPZusAK8tZ8akC3ew:1572942543054&q=budowa+kominka+otwartego&tbm=isch&source=univ&client=firefox-b-d&sxsrf=ACYBGNQUEbyw-oVAOBPZusAK8tZ8akC3ew:1572942543054&sa=X&ved=2ahUKEwjKnp_M09LlAhVxlFwKHfE5AYIQsAR6BAgGEAE Nie wszystko jest tam jak należy, nie ze wszystkim się zgadzam....niemniej dość mocno różni się od Twoich pomysłów. Musisz rozebrać górną część paleniska i pociągnąć na wzór tego co Ci powklejałem. Zwężać stopniowo idąc w górę, otworzyć dach nad kominkiem i zbudować nad kominkiem np 3 mb komina 40 x 40 cm w środku. Nad tym zrobić daszek z blachy o wymiarach 60 x 60 cm i prześwitem między daszkiem a ostatnia cegłą ok 25-30 cm. Coby Ci się woda na steki nie lała.... Polecam inspirację: http://www.kominki-batura.pl/grille,58,49 Edytowano 5 listopada 2019 przez Pit-4 (zobacz historię edycji)
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się