Skocz do zawartości
Róża Ocean Niebo Wiosna Betoniarka Jajoszczypiorny Bruk Wrota Hadesu Purpurowy obłęd Smok
Dawid.88

Brak ciągu w grillu ogrodowym

Recommended Posts

Witam Serdecznie ! 

Samodzielnie zbudowałem takiego grilla (kompletnie nie znam się budowlance i nie ni miałem z tym dotąd nic wspólnego), stąd z głupoty zignorowałem temat
przed obrobieniem komina postanowiłam sprawdzić jego szczelność, okazało się że 50/50 ucieka okienkiem / kominem 
Na dachu mam zamontowanego obrotowego "strażaka" ze stali nierdzewnej 
Przekrój wkładu kominowego 120 mm 
długość ok 180 cm 

Dach kominka pod ukosem - jak na zdjęciu 
Nie ma dopływu powietrza od dołu 

Macie może jakąś sensowną radę ?? Co zrobiłem źle ?? Za mały przekrój czy za krótki komin ? a może to że nie zaizolowałem jeszcze dziury w podbitce ?? 
Czy idzie to jeszcze jakoś uratować czy rozbierać klinkier i cały wkład kominowy ? 
jednak IMG_0745.thumb.JPG.ec1c4e4cd1f194461af85f2412e9bd48.JPGIMG_4408.thumb.JPG.6ca764b9f51c2c383b0eb93da4fefc12.JPGIMG_3522.thumb.JPG.832a712f749b254e0670c07f1965a64c.JPGIMG_6524.thumb.jpg.349d3cd11463fe1497c644158d5cc6a5.jpgIMG_3183.thumb.JPG.92442836505c765654e6f2d0923c0374.JPGIMG_5773.thumb.JPG.d77e76d52496fd952fdb95610e32a112.JPGIMG_6524.thumb.jpg.7831d63a83a498082d7019c822dd5cfd.jpgimageproxy.php?img=&key=b39437adb5321c44

Edytowano przez Dawid.88 (zobacz historię edycji)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem za duży otwór paleniska (należałoby przesłaniać od góry i pozostawić ze 20 - 25% powierzchni obecnej) i za krótki komin (myślę, że o około 2 metry nad dachem).

 

Jak wygląda ruszt pod paleniskiem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Narazie rusztu nie zamontowałem, rozmiary wyglądają całkiem normalnie. Gdy zAkrylem polowe od góry blachą to i tak próbowało uciec dołem 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czy Ty myślisz, że dym, jako płyn, jest taki głupi i będzie leciał tam, gdzie jest ciasno i niewygodnie, czyli do cienkiej i zimnej rury, którą nazwałeś KOMINEM, kiedy ma piękne, szerokie wyjście przez palenisko? :scratching:

 

Musisz mieć taki komin, w którym MOŻE powstać efekt kominowy... musi on przede wszystkim mieć odpowiednią długość, w którym spaliny mają szansę"rozpędzić się" i zaciągać kolejne porcje powietrza...

 

10 godzin temu, uroboros napisał:

Jak wygląda ruszt pod paleniskiem?

Tu chodzi mi o połączenie pomiędzy komorą spalania, a przestrzenią pod tą komorą... ale pewnie nie ma go, bo napisałeś:

 

13 godzin temu, Dawid.88 napisał:

Nie ma dopływu powietrza od dołu

A Ty rusztem nazywasz tę " siatkę", na której rozkładasz smakołyki grillowane :icon_mrgreen:

  • Lubię to 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
58 minut temu, uroboros napisał:

Czy Ty myślisz, że dym, jako płyn, jest taki głupi i będzie leciał tam, gdzie jest ciasno i niewygodnie, czyli do cienkiej i zimnej rury, którą nazwałeś KOMINEM, kiedy ma piękne, szerokie wyjście przez palenisko?

dokładnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wykonać "odwrócony dyfuzor" w przestrzeni między komorą spalania a rurą komina.

Czyli:

Zrobić kanał przepływowy z malejącym przekrojem poprzecznym, np. stożkowo lub "piramida".

 

 

 

 

 

Edytowano przez bajbaga (zobacz historię edycji)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja mam na ekranie TYLKO AUDIO :bezradny:

Coś słyszę, jakieś oddechy, ale obrazu nie mam...

I w komputerze i w telefonie i na tablecie...

W pierwszym poście tego wątku też nie widzę wideo...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
13 minut temu, uroboros napisał:

nie wiedzą co z tym zrobić...

--Bo to jest rozszerzenie nadgryzionego jabłka (mekintosza) :icon_rolleyes:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, Dawid.88 napisał:

jeżeli technicznie mi ktoś to wytłumaczy

A co tu tłumaczyć?

- przedłużyć komin,

- uformować stożkowy, zwężony u góry "sufit" komory grillowej,

- wykonać napływ powietrza od dołu,

- wydatnie zmniejszyć otwór komory grillowej (przynajmniej na czas rozpalania węgla i "uruchamiania" komina)

 

Ale - zaznaczam - jest to MOJE zdanie... Są na forumie fachowcy - praktycy grillownictwa, bardziej obeznani i doświadczeni... może któryś coś dorzuci, sprostuje, podpowie...

Mamy tu doświadczonego budowniczego grillów wszelakich, pięknych, betonowych... mam nadzieję, że popatrzy fachowym okiem i wskaże ewentualne niedoróbki i drogę ich eliminacji...

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

pierwsze, na próbę, to bym wyrzucił tego strażaka (wiem, że teraz moda taka, ale mimo wszystko) rozpalił i zobaczył

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 29.10.2019 o 14:53, Dawid.88 napisał:

 

Komin jaki skleciłeś ....w zasadzie nie komin, tylko "coś" dziwnego o średnicy 120 mm pozwoliłby w miarę dobrze funkcjonować kominkowi / grillowi (zasada ta sama jak nie ma dymić) którego otwór frontowy byłby o wymiarach: wys 20 cm, szer. 25 cm. Pod warunkiem, że część robocza miałaby ok 5 mb i byłby to komin, a nie jakaś rura.

 

Cytat

 

10 minut temu, Pit-4 napisał:

 

 

Twój kominek ma wymiary: szer. ok 90 cm, wys. ok 55 cm. Zakładając, że prawidłowo wykonałbyś zwieńczenie komory spalania - w postaci półki dymowej lub stożka, komin jaki do tego jest potrzebny musiałby mieć przekrój wewnętrzny kanału dymowego 25 x 25 cm przy wysokości roboczej 4 - 5 mb. Wysokość robocza to nie ta od podstawy kominka (paleniska), tylko od zakończenia komory dymowej (lub stożka). Zmniejszenie wysokości komina to proporcjonalne powiększanie przekroju komina...Np przy wysokości 2,5 mb części roboczej zrobiłbym kanał dymowy 50 x 50 cm.

Edytowano przez Pit-4 (zobacz historię edycji)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To są bardzo bardzo proste i czytelne zasady, opisywane w podręcznikach murarskich starej daty. Nie zduńskich, bo to jest sztuka bardziej skomplikowana...W murarskich! Z rysunkami, wymiarami, informacjami pomocnymi w przygotowaniu materiałów i narzędzi.

Wpisałem w wyszukiwarkę "budowa kominka otwartego" i ciekawie sie zrobiło....https://www.google.com/search?sxsrf=ACYBGNQUEbyw-oVAOBPZusAK8tZ8akC3ew:1572942543054&q=budowa+kominka+otwartego&tbm=isch&source=univ&client=firefox-b-d&sxsrf=ACYBGNQUEbyw-oVAOBPZusAK8tZ8akC3ew:1572942543054&sa=X&ved=2ahUKEwjKnp_M09LlAhVxlFwKHfE5AYIQsAR6BAgGEAE

Nie wszystko jest tam jak należy, nie ze wszystkim się zgadzam....niemniej dość mocno różni się od Twoich pomysłów. Musisz rozebrać górną część paleniska i pociągnąć na wzór tego co Ci powklejałem. Zwężać stopniowo idąc w górę, otworzyć dach nad kominkiem i zbudować nad kominkiem np 3 mb komina 40 x 40 cm w środku. Nad tym zrobić daszek z blachy o wymiarach 60 x 60 cm i prześwitem między daszkiem a ostatnia cegłą ok 25-30 cm. Coby Ci się woda na steki nie lała.... Polecam inspirację: http://www.kominki-batura.pl/grille,58,49

 

Edytowano przez Pit-4 (zobacz historię edycji)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

×
×
  • Utwórz nowe...