bogo88 Napisano 7 stycznia 2019 #1 Napisano 7 stycznia 2019 Witam, W marcu chciałbym wykonać remont jednego piętra starego domu. Mam aktualnie dwa nurtujące mnie pytania: 1. Jakie wykończenia można zastosować zamiast listw styropianowych przy sufitach? 2. Posiadam stare futryny w pokojach (bardzo głęboko osadzone). Co można z nimi zrobić? Usunąć i dać nowe? Zaadaptować, ale w jaki sposób? Pozdrawiam Robert
MrTomo Napisano 7 stycznia 2019 #2 Napisano 7 stycznia 2019 (edytowany) 3 minuty temu, bogo88 napisał: 1. Jakie wykończenia można zastosować zamiast listw styropianowych przy sufitach? 2. Posiadam stare futryny w pokojach (bardzo głęboko osadzone). Co można z nimi zrobić? Usunąć i dać nowe? Zaadaptować, ale w jaki sposób? 1. Można coś w stylu podświetlenia (półka sufitowa) 2. Najlepiej wstaw zdjęcie Edytowano 7 stycznia 2019 przez MrTomo (zobacz historię edycji)
bogo88 Napisano 7 stycznia 2019 Autor #3 Napisano 7 stycznia 2019 1. Raczej wolałbym listwy 2. Zdjęcie
Gość Napisano 7 stycznia 2019 #4 Napisano 7 stycznia 2019 49 minut temu, bogo88 napisał: 1. Jakie wykończenia można zastosować zamiast listw styropianowych przy sufitach? Możesz powtórzyć listwy/cokoły przypodłogowe i zrobić podobne opaski przy ościeżnicach 55 minut temu, bogo88 napisał: Posiadam stare futryny w pokojach Bardzo fajne futryny ! Jakie są skrzydła?
bogo88 Napisano 7 stycznia 2019 Autor #5 Napisano 7 stycznia 2019 (edytowany) Nie ma skrzydła... Dlatego chciałbym wymyślić coś fajnego Edytowano 7 stycznia 2019 przez bogo88 (zobacz historię edycji)
MrTomo Napisano 7 stycznia 2019 #6 Napisano 7 stycznia 2019 1 godzinę temu, bogo88 napisał: Witam, 1. Jakie wykończenia można zastosować zamiast listw styropianowych przy sufitach? 52 minuty temu, bogo88 napisał: Raczej wolałbym listwy
bogo88 Napisano 7 stycznia 2019 Autor #7 Napisano 7 stycznia 2019 Przed chwilą, MrTomo napisał: hahaha, listwy, ale nie koniecznie styropianowe
MrTomo Napisano 7 stycznia 2019 #8 Napisano 7 stycznia 2019 4 minuty temu, bogo88 napisał: Nie ma skrzydła... Dlatego chciałbym wymyślić coś fajnego Trudno coś tam wymyślić. W czasach PRL to takie koraliki się wieszało. To ściana nośna?
MrTomo Napisano 7 stycznia 2019 #10 Napisano 7 stycznia 2019 1 minutę temu, bogo88 napisał: hahaha, listwy, ale nie koniecznie styropianowe Tylko inne listwy będą wymagały idealnie równych ścian. Styropianowe są pod tym względem łatwiejsze w mocowaniu, zresztą nie tylko dlatego, po prostu je przyklejasz i łatwo przycinasz. No ale, rozumiem, nie lubisz takich.
bogo88 Napisano 7 stycznia 2019 Autor #11 Napisano 7 stycznia 2019 No a np. listwy przypodłogowe (ładne!) ?
MrTomo Napisano 7 stycznia 2019 #12 Napisano 7 stycznia 2019 Nie mam zdania. Do niedawna byłem tradycjonalistą - stosowałem odcięcie. Przy ostatnim remoncie przykleiłem w salonie listwy styropianowe (żona się uparła) i wyglądają całkiem ładnie. Jakoś brak mi wyobraźni, aby dostrzec listwy przypodłogowe pod sufitem.
Gość Napisano 7 stycznia 2019 #13 Napisano 7 stycznia 2019 1 godzinę temu, MrTomo napisał: Jakoś brak mi wyobraźni, aby dostrzec listwy przypodłogowe pod sufitem. nie listwy, a raczej cokoły, 6 do 8 cm wysokości, podobne wymiarowo opaski prze odrzwiach...
Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne Napisano 8 stycznia 2019 #14 Napisano 8 stycznia 2019 Odwrócone listwy przypodłogowe przy suficie jak najbardziej. W otworze drzwiowym drewno po całości nie jest złe, bo przynajmniej obtarć nie widać. Zrobiłbym je jednak bardzo jasne. To ciemne wygląda przytłaczająco.
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 8 stycznia 2019 #15 Napisano 8 stycznia 2019 Ciężkie listwy przypodłogowe na suficie to niebezpieczny pomysł. Ich przyklejenie nie gwarantuje pewności zamocowania (mogą odpaść razem z farbą, tynkiem), a mechaniczne zamocowanie będzie bardzo pracochłonne z niepewnym efektem estetycznym. Listwy styropianowe/ z pianki poliuretanowej mogą być oklejane folią dekoracyjną imitującą naturalne drewno.
Gość Napisano 8 stycznia 2019 #16 Napisano 8 stycznia 2019 8 godzin temu, Budujemy Dom - budownictwo i instalacje napisał: Ciężkie listwy przypodłogowe na suficie to niebezpieczny pomysł. Ich przyklejenie nie gwarantuje pewności zamocowania (mogą odpaść razem z farbą, tynkiem), a mechaniczne zamocowanie będzie bardzo pracochłonne z niepewnym efektem estetycznym Nie będę tego komentować... Z ostatnim zdaniem - zgadzam się.
TV BudujemyDom Napisano 27 marca 2019 #17 Napisano 27 marca 2019 Zobacz kolejny odcinek Pogotowia eksperckiego Budujemy Dom: - temat: diagnozowanie problemów starego domu (pęknięcia, brak ocieplenia, wilgoć na ścianach, brak izolacji fudandamentów):
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się