Gość Julia Głąb Napisano 26 grudnia 2018 Udostępnij #1 Napisano 26 grudnia 2018 (edytowany) Witam, budujemy z mężem dom (sami). Jesteśmy na etapie instalacji co która chcielibyśmy zrobić w marcu. Chciałabym uzyskać poradę dotycząca pieca, na co zwracać uwagę, co musi zawierać, może jakieś propozycje (domek 120m2). Z góry dziękuję za pomoc Edytowano 26 grudnia 2018 przez Julia Głąb (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 26 grudnia 2018 Udostępnij #2 Napisano 26 grudnia 2018 Zapomnij o ekogroszku, chce Ci sie babrać w nowym domku z paleniem węglem? Są inne czyściejsze źródła energii aby ogrzać dom. Link do komentarza
Gość Julia Głąb Napisano 26 grudnia 2018 Udostępnij #3 Napisano 26 grudnia 2018 Z całym szacunkiem pytałam o porady dotyczące dobrego pieca a nie o to czy mam taki instalować Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 26 grudnia 2018 Udostępnij #4 Napisano 26 grudnia 2018 5 minut temu, Julia Głąb napisał: Z całym szacunkiem pytałam o porady dotyczące dobrego pieca a nie o to czy mam taki instalować Z całym szacunkiem, nie ma dobrego pieca na ekogorszek. Z dwojga złego wybrałbym już na pellet. Weź pod uwagę cenę takie pieca, mam na myśli na ekogroszek 5 klasy, do tego cenę komina, o pracy ile godzin na sezon poświęcisz przy jego obsłudze nie wspomnę to czy logiczne jest się nad tym rozwodzić? A to że chcesz go instalować to chyba jasno się wyraziłaś w tych słowach co poniżej, dodam że tytuł tematu brzmi jednoznacznie o jaki piec chodzi. 52 minuty temu, Julia Głąb napisał: Witam, budujemy z mężem dom (sami). Jesteśmy na etapie instalacji co która chcielibyśmy zrobić w marcu. Chciałabym uzyskać poradę dotycząca pieca, na co zwracać uwagę, co musi zawierać, może jakieś propozycje (domek 120m2). Z góry dziękuję za pomoc Dla mnie jeżeli ktoś pisze, że chciałby uzyskać poradę co do wyboru pieca jest jednoznaczne że chce taki kupić, ale prosiłaś też o jakieś propozycje, więc podałem jakąś propozycję. Link do komentarza
Gość Julia Głąb Napisano 26 grudnia 2018 Udostępnij #5 Napisano 26 grudnia 2018 Wiec co by nam Pan polecił ? jeśli nie ekogroszek Link do komentarza
Gość Napisano 26 grudnia 2018 Udostępnij #6 Napisano 26 grudnia 2018 A jak masz grzać - grzejniki, czy ogrzewanie podłogowe? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 27 grudnia 2018 Udostępnij #7 Napisano 27 grudnia 2018 11 godzin temu, Julia Głąb napisał: Wiec co by nam Pan polecił ? jeśli nie ekogroszek To zależy jakie macie wytyczne co do ogrzewania domu. Czy zależy Wam na komforcie i bezobsługowym ogrzewaniu czy wolicie hardcorowe ogrzewanie. Ile osób będzie zamieszkiwało w tym domku? Link do komentarza
Gość Napisano 27 grudnia 2018 Udostępnij #8 Napisano 27 grudnia 2018 Przeoczyłem przy temacie tag "podłogówka" Ciekawe na jakim etapie jest budowa Waszego domu... kominy już stoją? Link do komentarza
Gość Julia Głąb Napisano 27 grudnia 2018 Udostępnij #9 Napisano 27 grudnia 2018 Stoja obecnie jesteśmy przy instalacjach 4 osoby Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 27 grudnia 2018 Udostępnij #10 Napisano 27 grudnia 2018 3 minuty temu, Julia Głąb napisał: Stoja obecnie jesteśmy przy instalacjach 4 osoby Widzisz, sposób ogrzewania domu powinno się wybierać wcześniej niż projekt domu, a Wy zrobiliście odwrotnie. Załóżmy, że zamontujesz PCi, więc kominy to wyrzucone pieniądze. Domniemywam, że te cztery osoby to Ty z mężem i dzieci, więc większą połowę dnia nie będzie was w domu, kto będzie wtedy nadzorował piec na paliwo stale w tym czasie? PCi nie potrzebuje całodobowego nadzoru, a przy ogrzewaniu podłogowym sprawdza się bardzo dobrze, mając jeszcze II taryfę i dobrze ocieplony dom, rachunki za prąd nie będą takie straszne jakby sie wydawało. Teraz musisz podjąć decyzję z mężem na czy Wam bardziej zależy. Link do komentarza
Gość Napisano 27 grudnia 2018 Udostępnij #11 Napisano 27 grudnia 2018 Wiesz, mhtyl, ekogroszek - to brzmi tak eco, nie węglowo, kupujesz go w workach, konfekcjonowany, więc jest cool! Brzmi ładnie, wygląda ładnie, worek nie jest taki drogi, jeden worek oczywiście... Projekt przewidywał ekogroszek, producent kotła zapewnia o jego - kotła - wydajności, niezawodności, podajnikowi ślimakowemu przecież nie może się nic stać... inwestor łyka to jak indyk dżdżownicę... i kupuje taki "bezobsługowy" sprzęt... A świat poszedł naprzód, pompa ciepła przestała już być czarną magią, ale ekogroszek górą... 24 minuty temu, mhtyl napisał: sposób ogrzewania domu powinno się wybierać wcześniej niż projekt domu, a Wy zrobiliście odwrotnie. Słusznie prawisz!!! Ale już pozamiatane Link do komentarza
Gość Julia Głąb Napisano 27 grudnia 2018 Udostępnij #12 Napisano 27 grudnia 2018 Ogrzewanie zostało przez nas wybrane podczas tworzenia projektu w pełni świadomie. Ja w poście napisałam o co proszę. Nie potrzebuje podważania naszej decyzji o piecu na ekogroszek bo nie jesteśmy typem osób które nie potrafią nic zrobić czy boja się pobrudzić. Zapytalam tylko grzecznościowo co by Pan nam zaproponował lecz i tak zdania nie zmienimy. Pozdrawiamy Link do komentarza
Gość gawel Napisano 28 grudnia 2018 Udostępnij #13 Napisano 28 grudnia 2018 Dnia 26.12.2018 o 21:47, Julia Głąb napisał: Witam, budujemy z mężem dom (sami). Jesteśmy na etapie instalacji co która chcielibyśmy zrobić w marcu. Chciałabym uzyskać poradę dotycząca pieca, na co zwracać uwagę, co musi zawierać, może jakieś propozycje (domek 120m2). Z góry dziękuję za pomoc Proponuję przenieść się z XIX wieku do XXI. Kwestią czasu jest eliminowanie pieców węglowych wszelkiego rodzaju, będzie się to odbywało najprościej poprzez wyśrubowane ceny i parametry opału . Nie napalisz byle czym bo sąsiedzi ci na to nie pozwolą a koszty konfekcjonowanego i atestowanego paliwa spowodują nieopłacalność palenia w piecu. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 28 grudnia 2018 Udostępnij #14 Napisano 28 grudnia 2018 9 godzin temu, Julia Głąb napisał: Ogrzewanie zostało przez nas wybrane podczas tworzenia projektu w pełni świadomie. Ja w poście napisałam o co proszę. Nie potrzebuje podważania naszej decyzji o piecu na ekogroszek bo nie jesteśmy typem osób które nie potrafią nic zrobić czy boja się pobrudzić. Zapytalam tylko grzecznościowo co by Pan nam zaproponował lecz i tak zdania nie zmienimy. Pozdrawiamy To po jakiego za przeproszeniem zawracasz gitarrę? Jeżeli jesteście tak bardzo świadomi wyboru i zdania nie zmienicie bo jesteście przekonani do szpiku kości o wyborze pieca na ekogroszek i wyboru nie zmienicie a nie umiecie kupić pieca na ekogroszek? pytasz o porady? To na jakiej podstawie wybraliście ogrzewanie na ekogorszek? bo sąsiad czy szwagier tak ma? Jakie masz doświadczenie że tak bardzo obstajesz za ogrzewaniem ekogorszkiem? Posłuchaj się ludzi tu piszących, mających doswiadczenie i dobrze radzących. Link do komentarza
Gość gawel Napisano 28 grudnia 2018 Udostępnij #15 Napisano 28 grudnia 2018 (edytowany) 9 minut temu, mhtyl napisał: To po jakiego za przeproszeniem zawracasz gitarrę? Jeżeli jesteście tak bardzo świadomi wyboru i zdania nie zmienicie bo jesteście przekonani do szpiku kości o wyborze pieca na ekogroszek i wyboru nie zmienicie a nie umiecie kupić pieca na ekogroszek? pytasz o porady? To na jakiej podstawie wybraliście ogrzewanie na ekogorszek? bo sąsiad czy szwagier tak ma? Jakie masz doświadczenie że tak bardzo obstajesz za ogrzewaniem ekogorszkiem? Posłuchaj się ludzi tu piszących, mających doswiadczenie i dobrze radzących. Heniu nie mieszaj się niech się osoby sprawne intelektualnie nieco inaczej uczą , nic tak nie leczy z głupoty jak dieta finansowa wpakowanie się w kosztowne i nieafektywne rozwiązania to rewelacja są najlepsze jak do tego dodasz syf w mieszkaniu i brak perspektyw na zmianę to miód na moje serce. Edytowano 28 grudnia 2018 przez gawel (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 28 grudnia 2018 Udostępnij #16 Napisano 28 grudnia 2018 Oczywiście, niech sobie pala tym ekosyfem. Mnie jedynie co zastanawia to to, że jak pisze mają już z góry ustalony rodzaj ogrzewania przyszła po poradę o wybór pieca. Jeżeli np ja chce kupić auto to wybieram konkretny model, szukam po ogłoszeniach albo kupuje w salonie a nie pytam sie po forach czy warto kupić to auto. Link do komentarza
demo Napisano 28 grudnia 2018 Udostępnij #17 Napisano 28 grudnia 2018 (edytowany) A ja cały czas zastanawiam się skąd Heniu od początku wiedział że tej panci chodziło o piec na ekogroszek. A jak to już zostało potwierdzone choć wprawdzie tylko przez brak sprzeciwu, to może poradźmy jakie typy takiego pieca występujące na rynku są najlepsze. Edytowano 28 grudnia 2018 przez demo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 28 grudnia 2018 Udostępnij #18 Napisano 28 grudnia 2018 Po zajawce w temacie ? Ps. Podstawowa wiedza o źródle ogrzewania, to jego maksymalna moc. Zakładając, że dom spełnia wymagania minimalne to moc źródła ciepła dla tego/takiego domu oscyluje wokół 6 kW. To jest najważniejszy parametr i najlepiej go wyliczyć dla danego domu. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 28 grudnia 2018 Udostępnij #19 Napisano 28 grudnia 2018 6 minut temu, demo napisał: A ja cały czas zastanawiam się skąd Heniu od początku wiedział że tej panci chodziło o piec na ekogroszek. A wystarczy czytać nie tylko treść pytania tematycznego ale i tytuł tematu 8 minut temu, demo napisał: A jak to już zostało potwierdzone choć wprawdzie tylko przez brak sprzeciwu, to może poradźmy jakie typy takiego pieca występujące na rynku są najlepsze. Mój szósty zmysł podpowiada mi, że szkoda Naszego czasu na podawanie jakiś rodzajów czy modeli pieców bo inwestorzy mają już piec wybrany, to pytanie o model pieca jest podpuchą i dąży do reklamy. Link do komentarza
Gość Napisano 28 grudnia 2018 Udostępnij #20 Napisano 28 grudnia 2018 3 minuty temu, mhtyl napisał: A wystarczy czytać nie tylko treść pytania tematycznego ale i tytuł tematu Link do komentarza
demo Napisano 28 grudnia 2018 Udostępnij #21 Napisano 28 grudnia 2018 No faktycznie, się wygłupiłem. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 28 grudnia 2018 Udostępnij #22 Napisano 28 grudnia 2018 4 minuty temu, demo napisał: No faktycznie, się wygłupiłem. Drugi raz się już nie wygłupisz Link do komentarza
MrTomo Napisano 28 grudnia 2018 Udostępnij #23 Napisano 28 grudnia 2018 Dnia 26.12.2018 o 21:47, Julia Głąb napisał: Witam, budujemy z mężem dom (sami). Jesteśmy na etapie instalacji co która chcielibyśmy zrobić w marcu. Chciałabym uzyskać poradę dotycząca pieca, na co zwracać uwagę, co musi zawierać, może jakieś propozycje (domek 120m2). Z góry dziękuję za pomoc Zwracac uwage na: . zapotrzebowanie na moc budynku i w zwiazku z tym dobranie mocy kotla, . Sprawność kotła . Rodzaj palnika i sposób podawania opału (sruba, tlok itp) . Odpowiedni przekroj komina . Odpowiednia wielkość kotłowni i jej wentylację . Certyfikaty (kl. 5 itd) . Okres gwarancji i serwis pogwarancyjny . szukać opinii użytkowników danego rodzaju kotła. Link do komentarza
Gość Napisano 28 grudnia 2018 Udostępnij #24 Napisano 28 grudnia 2018 Co Ty, MrTomo piszesz o takich oczywistych oczywistościach, wszak: 18 godzin temu, Julia Głąb napisał: Ogrzewanie zostało przez nas wybrane podczas tworzenia projektu w pełni świadomie. no i: 18 godzin temu, Julia Głąb napisał: Nie potrzebuje podważania naszej decyzji o piecu na ekogroszek bo nie jesteśmy typem osób które nie potrafią nic zrobić czy boja się pobrudzić Link do komentarza
Gość Napisano 28 grudnia 2018 Udostępnij #25 Napisano 28 grudnia 2018 W pełni świadomie, ze dwa lata temu w czasie projektowania domu wybraliście to, co wybraliście... ale chyba śledzicie co się dzieje obecnie w kraju, na świecie, te dyskusje o ogrzewaniu, węglu, smogu... nie myślicie, że będzie coraz więcej zastrzeżeń, obostrzeń, wymagań co do gatunku węgla, w związku z tym i ceną dobrego węgla... To, że DZISIAJ potraficie coś zrobić - i chwała Wam! - to, że nie boicie się pobrudzić, nie świadczy o tym, że za jakiś czas, oby jak najdłuższy, nie będziecie w stanie czegoś zrobić i nie będzie miał kto was umyć po zabrudzeniu... Ale skoro: 18 godzin temu, Julia Głąb napisał: i tak zdania nie zmienimy no to wszystkiego najlepszego... Link do komentarza
demo Napisano 28 grudnia 2018 Udostępnij #26 Napisano 28 grudnia 2018 (edytowany) No dobra, to może teraz po tych połajankach, ktoś zaproponuje jakiś konkretny dobry modelik kociołka, w sam raz pasowny dla Pani Julii. Bym to sam zrobił ale czas jakiś temu wypadłem z tematu, więc sam chętnie się zapoznam z najnowszymi, polecanymi modelami. Do mnie przemawia ten z komorą spalania wyłożoną szamotem, o którym wspominał Bajabaga w innym temacie, chyba Krzaczek z Nowego Sącza. Edytowano 28 grudnia 2018 przez demo (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Gość Napisano 28 grudnia 2018 Udostępnij #27 Napisano 28 grudnia 2018 A gdzie Ty widzisz jakieś POŁAJANKI Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 28 grudnia 2018 Udostępnij #28 Napisano 28 grudnia 2018 1 godzinę temu, demo napisał: Do mnie przemawia ten z komorą spalania wyłożoną szamotem, o którym wspominał Bajabaga w innym temacie, chyba Krzaczek z Nowego Sącza. Ale co tu doradzać? Jeżeli świadomie i z premedytacją wybrali takie a nie inne ogrzewanie a nie umieją wybrać pieca to o czym to świadczy? dla mnie śmierdzi jak już napisałem reklama albo nieświadomością inwestorów która niby wg nich jest świadoma ale tylko wg ich wiedzy a ich wiedza pochodzi zapewne stąd że sąsiad tak ma Niech koleżanka Julia poda jakiś typ, model kotła, wtedy będzie można się wypowiedzieć czy sie nada czy ma szukać dalej. Link do komentarza
Gość Julia Głąb Napisano 28 grudnia 2018 Udostępnij #29 Napisano 28 grudnia 2018 Polska życzliwość. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 28 grudnia 2018 Udostępnij #30 Napisano 28 grudnia 2018 1 minutę temu, Julia Głąb napisał: Polska życzliwość. Czekam na podanie wybranego pieca. Z miłą chęcią i z życzliwością odpowiem, bo z takim dialogiem jaki Ty prowadzisz z Nami nie mamy o czym pisać. I tak dodam od siebie, dla lepszego zobrazowania dlaczego namawiamy Cie na inny rodzaj ogrzewania. Czy samochodem dalej jeździsz gaźnikowcem czy masz już na pełnym wtrysku i napchanego elektroniką? to samo z telefonem, chyba nie używasz Noki 3210 tylko jakiego smartfona, telewizora też chyba nie masz czarno-białego kineskopowego. To jest to samo jak z piecem na ekogroszek, dobre było to kilka lat temu ale nie dzisiaj jest to już przeżytek. Link do komentarza
Gość Napisano 28 grudnia 2018 Udostępnij #31 Napisano 28 grudnia 2018 14 minut temu, Julia Głąb napisał: Polska życzliwość. A czy mamy jakiś powód, żeby być nieżyczliwymi? Każdy tu piszący coś wie, i chce się tą wiedzą podzielić Z PEŁNĄ ŻYCZLIWOŚCIĄ! Dlatego TU jesteśmy, bo żeby być nieżyczliwym to mielibyśmy więcej miejsc z większą publicznością i większymi możliwościami dokopania... Link do komentarza
bajbaga Napisano 29 grudnia 2018 Udostępnij #32 Napisano 29 grudnia 2018 @Julia Głąb Wszystkie dane, związane z doborem kotła, masz w charakterystyce energetycznej budynku. Rzeczona charakterystyka jest integralną częścią zatwierdzonego projektu budowlanego. Link do komentarza
Gość Julia Głąb Napisano 29 grudnia 2018 Udostępnij #33 Napisano 29 grudnia 2018 Owszem mam ale nie siedzę w firmach produkujących takie piece i nie wiem która na obecna chwile jest marka wiodącą. Widziałam różne SAS, Ogniwo, Pleszew, Defro. Ciężko jest zdecydować gdy nie miało się styczności z tymi markami a każdy z producentów zawsze tylko chwali swój produkt. Link do komentarza
MrTomo Napisano 29 grudnia 2018 Udostępnij #34 Napisano 29 grudnia 2018 Na początek warto przejrzeć jakieś porównania produktów np porownanie-50-modeli-kotlow a jak się coś spodoba - szukać opinii w necie. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 29 grudnia 2018 Udostępnij #35 Napisano 29 grudnia 2018 1 godzinę temu, MrTomo napisał: Na początek warto przejrzeć jakieś porównania produktów np porownanie-50-modeli-kotlow a jak się coś spodoba - szukać opinii w necie. Na początek to należałoby określić zapotrzebowanie na ciepło i dobrać kocioł o odpowiedniej mocy, bo szukanie i przeglądanie wszystkich kociołków mija sie z sensem. Jeżeli będzie sie wiedziało jakiej mocy potrzebny będzie kocioł to szukanie ograniczy sie do minimum, zaledwie do kilku lub kilkunastu pieców. Koleżanka Julia świadomie wybrała rodzaj ogrzewania i sposób i myśli że My odwalimy brudną robotę za nią wyliczając jej zapotrzebowanie na ciepło i typ kotła. Przecież każdy kto tu się wypowiada chce w jakiś sposób jej pomóc, ale najwyraźniej ona nie chce sobie pomóc, nie udzielając dodatkowych ważnych informacji. Link do komentarza
NOTO Napisano 24 lutego 2019 Udostępnij #36 Napisano 24 lutego 2019 Jaka jest potrzebna maksymalna moc kotła ... w tych okolicach szukać. Nie przewymiarowywać !!! (-20 nie było już od kilku zim :)) Ale ciekawe co jest w projekcie ... bo różne cuda mogą być. Link do komentarza
Eksperci marki Bosch Termotechnika Napisano 6 maja 2019 Udostępnij #37 Napisano 6 maja 2019 Witam, Warto się również zastanowić nad zastosowaniem bardziej ekologicznego źródła ciepła od kotła na paliwo stałe. Takim rozwiązaniem jest pompa ciepła lub gazowy kocioł kondensacyjny. Obydwa rozwiązania są całkowicie bezobsługowe, dzięki czemu nie będą musieli Państwo wykonywać żadnych czynności z obsługą kotła. Przed wymianą ogrzewania warto wykonać wcześniej termoizolację budynku oraz wymianę starej instalacji CO. Pozwoli to na znaczne obniżenie zapotrzebowania na energię budynku co bezpośrednio wpłynie na niższe koszty ogrzewania. Warto również wspomnieć, że dzięki programowi „Czyste Powietrze” oferowanego przez NFOŚiGW można uzyskać dofinansowanie lub niskooprocentowaną pożyczkę na zakup i montaż pompy ciepła lub kotła gazowego oraz na wykonanie termomodernizacji budynku. Pozwoli to na dodatkowe oszczędności co pozytywnie wpłynie na opłacalność inwestycji. W celu doboru oraz montażu odpowiedniego typu urządzenia grzewczego polecam skontaktować się z jednym z Autoryzowanych Instalatorów, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie www.junkers.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny pod infolinią o numerze: 801 900 810. Wybrany instalator doradzi wybór najbardziej korzystnego rozwiązania. Więcej informacji o naszych kotłach gazowych oraz pompach ciepła znajduje się na stronie http://www.junkers.pl/produkty/. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Junkers-Bosch Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się