Skocz do zawartości

kapitalny remont domu - kostka z lat 70'

Gość

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
19 godzin temu, Elfir napisał:

masz ogródek do którego wgląd ma najemca z piętra, czyli bez prywatności.

Ale jednak jakiś ogródek jest. A na mój ogródek wychodziłoby tylko 1 okno najemcy i okno z klatki. W mieszkaniu nie ma ogródka.

Ale fakt, w porównaniu z "normalnym" domem jest to ograniczenie prywatności 

Edytowano przez iwona_89 (zobacz historię edycji)
  • 2 miesiące temu...
Napisano

Taki dom można znaleźć gdzieś w bardziej odległych rejonach miasta, gdzie mogą być uderzająco tańsze. Ale często stan może być po prostu okropny, nie wiadomo, który będzie droższy, aby dokonać remontu lub zbudować nowy dom.

Napisano

W sumie, lepszy chyba taki ogródek niż żaden - po prostu nikt sie na nim opalać nie będzie mógł (no chyba, że nie przeszkadza potencjalne podglądnięcie), ale grilla zrobić można. Ba, można nawet sąsiada zaprosić :D A taki sąsiad, nawet najemca, w dobrych stosunkach - to skarb! Pamiętam, jak raz wymieniałem podłoga w salonie i mi nie szło, to sąsiad z klatki usłyszał, że remont (drzwi otwarte miałem, bo gorąco strasznie, to chciałem przeciąg zrobić) i się okazało, że robi remonty i mi za pizzę pomógł podłogę zrobić ;)

• 5 tygodnie temu...
Napisano

Czy autor tematu, albo ktoś inny, dysponuje ostatecznym zestawieniem kosztów remontu?

Jestem w podobnej sytuacji - rozważam zakup kostki w atrakcyjnej lokalizacji. Dom ma ok. 50m2 na parterze i tyle samo na piętrze, więc chciałbym nadbudować podasze użytkowe (pod względem prawnym nie będzie problemu z pozwoleniem na to), no i oczywiście wyremontować. Konieczny remont będzie prawie kapitalny, ale nie do końca - w domu są nowe grzejniki i piec (ale rury w ścianach zostały w większości stare), są nowe okna, parkiety są przyzwoite, stan ścian wewnątrz generalnie też. Nie ma problemów z konstrukcją budynku, ani z dachem. 

Potrzebuję więć ocieplić, zrobić nową elewację, wyburzyć ścianki na dole, pewnie wymienić różne instalacje, no i właściwie od nowa zrobić kuchnię i łazienki. Do tego nadbudowa poddasza: ścianki kolankowe 120 cm + dach dwuspadowy + wstawienie schodów w strop DMS i wykończenie. Jeśli koszt całości byłby do. 350 tys, to byłbym przekonany. Jeżeli 400-450 to do przemyślenia, 500 tys i więcej raczej odpada.

Ponieważ zakres remontu może różnić się od tego co robili inni z podobnymi domami, będę bardzo wdzięczny za zestawienie kosztów, ale i za każdą opinię o przewidywanych kosztach - nawet bardzo "na oko".

Napisano

Nikt Ci tu nie napisze, ile będzie Cię to kosztować. Zbyt duża odpowiedzialność ;)

Ponadto - ceny materiałów budowlanych są teraz bardzo niestabilne, czyli szybują do góry w trybie ekspresowym.

Nie masz pod ręką jakiejś zaprzyjaźnionej firmy budowlanej, żeby zerknęli fachowym okiem?  Nawet jeśli będzie Cię to kosztować kilka złociszy to i tak warto, bo będziesz miał konkretny zakres prac do wykonania i koszt :)

Teraz zupełnie moja i tylko moja opinia ;) Nie każdy musi się z nią zgadzać i nie jest bynajmniej niepodważalna.

Według mnie powinieneś się zmieścić w 350-400.000 - to kupa kasy.

Ja 12 lat temu dom wybudowałam (240 m2 po podłogach) za 260.000 zeta ;) - gdyby nie boom budowlany, pewnie wybudowałabym za 220.000.  Ale - teorię miałam w jednym palcu, wiedziałam, co chcę, sama zatrudniałam fachowców i rozliczałam ich z jakości wykonanej pracy i pilnowałam.  Sama też wybierałam i kupowałam materiały, szukałam gdzie najtaniej (a budowałam w czasie, kiedy tanio nie było).

Napisano

Wielkie dzięki za odpowiedź! Oczywiście spytałem już i spytam jeszcze budowlańców, ale nie za bardzo chcą/potrafią podać mi całkowity koszt, co jest zresztą zrozumiałe. Najlepszym wyjściem byłoby przyjrzeć się kosztom, którzy ludzie w podobnej sytuacji musieli ponieść, ale z braku tego nawet zgrubne szacunki od różnych osób są pomocne.

A że to dużo kasy - to prawda. Ale to klasyczny dylemat - drogi, stary dom do remontu w dobrej lokalizacji, vs dom taki jaki chcemy i nowy, ale w gorszym miejscu. Szczerze mówiąc ciągle nad tym myślimy :)

Napisano
14 minut temu, Michal.z napisał:

A że to dużo kasy - to prawda. Ale to klasyczny dylemat - drogi, stary dom do remontu w dobrej lokalizacji, vs dom taki jaki chcemy i nowy, ale w gorszym miejscu. Szczerze mówiąc ciągle nad tym myślimy :)

Też kiedyś taki miałam - ale ostatecznie wybudowałam :) 

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Kupiłam stary dom, w którym jest stare przyłącze wody. Problem w tym że na mapie nie ma zapisu jaka jest średnica rury. W domu wychodzi stalowa rura 30mm. Przyłącze pewnie jest bardzo stare może być nawet lata 70-80. Mój budynek to 12 sąsiada młodszy 11 i zapisy są jakie wielkości rur. Myślę o zmianie miejsca przyłącza ale żeby już nie ciągnąć tak jak stara rura do okoła budynku tylko tak jak różowa kreska blisko granicy działki. Czy ktoś się orientuje czy w przypadku takiej zmiany jest potrzebny projekt czy wystarczy tylko geodezyjna inwentaryzacja powykonawcza ?
    • Oczywiście 🙂 Pozostaje trzymać kciuki, żeby mnie czarne baterie do szału nie doprowadziły      Wiem, rozumiem 🙂 Obecnie łazienkę też mam w beżu z niewielkim dodatkiem ciemnego brązu - mówię o ścianach 🙂 Teraz mam styl klasyczny - tradycyjny. Nie chciałam go zostawiać, bo nie pasuje mi do reszty mieszkania. Będzie zatem nowoczesny - loft.  Pokażę foty "przed" i "po" odświeżeniu wnętrza, na pewno będzie duża różnica i mam nadzieję więcej wolnego miejsca 🙂   Z rzeczy bieżących. Metaloplastykę pod blat umywalkowy i półki robi Dragon. Pomyślał o mnie i w regale zamontuje jedną dodatkową półkę wysuwaną - taki dodatkowy wysuwany blat.  Wie, że na blacie obok umywalki nie będzie wystarczającej ilości miejsca, żebym rozłożyła się ze wszystkimi kosmetykami (w tym wieku to makijaż już prawie teatralny ) Miło, że o mnie pomyślał   
    • Nie ma nic całkiem bezobsługowego, więc nie ma sensu dokładać sobie roboty. Trzeba też pamiętać że kiedyś zupełnie inaczej projektowano łazienki. Choć potem był robiony remont to trudno już było wszystko przerobić na nowoczesny układ z różnych powodów.
    • To trzeba oszczędnie wyciskać a nie na max      O, mozaika      No spoko. Klasycznie, schludnie i czysto. Taki styl lubicie i pochwalam bezobsługowość wnętrza  My (nie)stety lubimy czerń i szarości. To jest zdecydowanie bardziej obsługowe 😉   
    • Formalnie 10 kWh z groszami, ale pojemność użytkowa 9,2 kWh, bo mają ustawione ograniczenie rozładowania. To się w aplikacji robi.  I w nocy (znaczy po zachodzie słońca) jeśli bez ekscesów energetycznych, to zużywam około 4 kWh. Znaczy różne oświetlenia, lodówka, zamrażarka, mój respirator, laptopy, szereg sprzętów standby i podobne pierdołki kilkuwatowe, których mam kilkanaście.  I co dziwne, kiedy byłem podłączony do sieci (miałem wtedy tylko jedną baterię 5 kWh, od 7 marca mam dwie), to nocne zużycie przekraczało 6 kWh i nad ranem bateria była bardzo pusta. Tak falownik dziwnie gospodarował. W stanie off grid zużycie energii jest zaskakująco mniejsze. Znaczy dla mnie to zaskoczenie i to duże. Okazuje się, ze falownik sobie tak różnie działa jeśli ma wyjście na sieć. Przede wszystkim całe swoje działanie zasila z sieci a nie z baterii i nie wiem czy jest to w aplikacji ustawialne. Na gwarancji nie chcą dawać dostępu do aplikacji z poziomu admina, zobaczymy jak będzie później.   Na dobę zużywam na razie (tak szacuję) w przedziale 10 - 12 kWh, a 8 - 10 kWh jest niewykorzystane, przy dobrym nasłonecznieniu oczywiście. A to dopiero marzec, dzień i noc po 12 godzin.          Ceny spadły dużo, ale chyba to już koniec obniżek, bo Chińczycy ponoć znieśli dotacje dla swoich eksporterów i wymusiły na producentach ograniczenie produkcji. Co przy wzroście cen pierwiastków rzadkich zapowiada chyba zmianę tendencji.    
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...