Ściana stara, mieszkanie z lat 70/80. Do tej pory była tapeta winylowa i stare warstwy farby, wszystko było zdzierane i szlifowane, drobne ubytki naprawione, położyłem grunt. Podkręciłem kaloryfery na maksa w całym mieszkaniu, więc raczej wydaje się że jest sucho, na pewno dość ciepło. Nie wiem czy otwierać okna przy obecnej pogodzie, na zewnątrz mży lekko deszcz i jest wilgotno. To pomieszczenie to jest przedpokój, więc też nie ma bezpośredniego dostępu do okna.
Możliwe też jest, że w niektórych miejscach było trochę więcej, w niektórych trochę mniej tej gipsowej masy nałożone, ściana była trochę nierówna. Ale dalej wydaje mi się to podejrzane, że jest taka rozbieżność między wysychaniem poszczególnych obszarów.
A co to za ściana? Stara czy nowo postawiona? Jednolita, czy naprawiana?
Wietrzysz to pomieszczenie czy jest zamknięte? Jaka jest temperatura? Mierzyłeś wilgotność powietrza?
To, ze wygląda na związaną, nie znaczy, że jest sucha. Mi się wydaje, ze ona nadal jest miejscami mokra stąd tez te plamy. Miejscami było położone grubiej i w tych miejscach jeszcze wysycha.
Witam, trzy dni temu, oczywiście po uprzednim zagruntowaniu, na ścianę położyłem gipsową masę szpachlową "Knauf G-K START". Na początku myślałem, że po wyschnięciu koloryt się wyrówna, ponieważ przez pierwsze godziny plamy stopniowo "zanikały", tak jakby była to właśnie kwestia schnięcia. Jednak po trzech dniach, ściana wygląda jak na załączonym zdjęciu. Do pewnego momentu te plamy zanikały, natomiast od wczoraj nie zmieniło się już nic. Czy to jest jakiś problem? Masa wygląda na związaną, nic nie odpada, jest twarda, nie odparza się ani nic. Jedynie te plamy. W dalszej kolejności planowałem kłaść jakąś szpachlę typu finish no i wykończenie częściowo farbą, częściowo tapetą. Zastanawiam się jednak czy nie będzie jakichś problemów, w stylu wykwity na kolejnych warstwach itd.
Pozdrawiam
Tobie się chyba bardziej przyda.
Nie no. Nawet gdybym chciał to nie mam czym przeciąć, nie mam czym przewieść do stolarza. Taniej już by było zamówić nowe.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się