PaniSmith Napisano 3 czerwca 2010 Udostępnij #351 Napisano 3 czerwca 2010 jakie były koszty zdrobienia tego DGP u was? Link do komentarza
Maximilian Napisano 3 czerwca 2010 Udostępnij #352 Napisano 3 czerwca 2010 Cytat jakie były koszty zdrobienia tego DGP u was? Trudno mi powiedzieć, ile kosztowało samo DGP. Podejrzewam, że niewiele. Cała robocizna (montaż, zabudowa ale bez murowania klinkieru) + materiały na kominek (rury DGP, pustaki, drewno, karton-gips, zaprawa, ale bez kamienia i klinieru) kosztowało 3700.A kominek wygląda tak:https://forum.budujemydom.pl/static/gallery/123288...0_62_110146.jpg Link do komentarza
PaniSmith Napisano 4 czerwca 2010 Udostępnij #353 Napisano 4 czerwca 2010 bardzo ładny kominek Link do komentarza
iza_pawel Napisano 4 czerwca 2010 Udostępnij #354 Napisano 4 czerwca 2010 Witajcie,u nas powolutku do przodu, czekamy na pozwolenie na budowę. Wykonaliśmy płot , teraz szukamy garażu i będziemy składać kibelek z resztek desek jakie mamy planujemy rozpocząć w lipcu-sierpniu.Pani Smith przeglądałem Twój dziennik budowy i jestem bardzo ciekawy jak wykonałaś fundamenty. My chcielibyśmy ten etap wykonać sami. U Was widzę (jeśli się nie mylę) wylaną samą ławę bez murowania bloczków i bezpośrednio na ławy już murujecie ściany właściwe? tak?na jaką głębokość wkopywaliście się żeby wylać ławy? i jaka jest ich wysokość? taka jak w projekcie 30cm?Maxymilian, witaj po długiej nieobecności. Mam nadzieję, że będziesz tutaj czasami zaglądał i pomożesz nam ustrzec niektórych błędów jako mieszkaniec i użytkownik domu Leo.My również zamierzamy wykonać DGP grawitacyjne dla wszystkich bliskich pomieszczeń za wyjątkiem sypialni nad garażem, bo to już za daleko i trzeba byłoby stosować jakąś turbinę, żeby tam przetłoczyć gorące powietrze. Niebardzo rozumiem jak u Was idzie rura do sypialni nad kuchnią, nad sufitem? czyli nad stropem - w podłodze poddasza?reszta rur do innych pomieszczeń? w pionie komina+kratki wentylacyjne w kazdym pomieszczeniu?Bardzo dużą popularność ostatnimi czasy zyskały rekuperatory, ktoś z Was orientował się w temacie? warte swojej ceny? ja chyba wolałbym zaniwestować w zamian w panele słoneczne. Link do komentarza
rotgier Napisano 4 czerwca 2010 Udostępnij #355 Napisano 4 czerwca 2010 A jeżeli chodzi o DGP to w jaki sposób to realizowaliście? Czy należy do tego wykonać odpowiedni projekt jeszcze przed rozpoczęciem budowy stanu surowego tak, żeby budowlańcu uwzględnili odpowiednie rzeczy? Czy później DGP montuje ta sama ekipa, która montuje kominek (czyli pewnie ekipa montująca ogrzewanie w domu??)?Pozdrawiam,Marek Link do komentarza
Maximilian Napisano 4 czerwca 2010 Udostępnij #356 Napisano 4 czerwca 2010 Cytat Niebardzo rozumiem jak u Was idzie rura do sypialni nad kuchnią, nad sufitem? czyli nad stropem - w podłodze poddasza?reszta rur do innych pomieszczeń? w pionie komina+kratki wentylacyjne w kazdym pomieszczeniu? Zgadza się - w pionie komina+kratki. A do sypialni nad kuchnią rura idzie z pionu komina na poziomie strychu nad sufitem tejże sypialni. I wylot jest na suficie. Kiedy wykonawca (który robił tylko kominek, i był pierwszym wykonawcą wchodzącym na etapie wykończeń) mi to zaproponował, uważałem że to egzotyczny pomysł. Ale działa bez zarzutu. Cytat Bardzo dużą popularność ostatnimi czasy zyskały rekuperatory, ktoś z Was orientował się w temacie? warte swojej ceny? ja chyba wolałbym zaniwestować w zamian w panele słoneczne. Rekuperator to inny rząd wielkości kosztów. Trzeba liczyć minimum 15000 a najlepiej ok 20000. A solary już od ok 6000. Solary gorąco polecam! I tylko tyle moge powiedzieć, bo na rekuperator (mimo chęci) w budżecie już nie było... Link do komentarza
PaniSmith Napisano 4 czerwca 2010 Udostępnij #357 Napisano 4 czerwca 2010 Cytat Pani Smith przeglądałem Twój dziennik budowy i jestem bardzo ciekawy jak wykonałaś fundamenty. My chcielibyśmy ten etap wykonać sami. U Was widzę (jeśli się nie mylę) wylaną samą ławę bez murowania bloczków i bezpośrednio na ławy już murujecie ściany właściwe? tak?na jaką głębokość wkopywaliście się żeby wylać ławy? i jaka jest ich wysokość? taka jak w projekcie 30cm? fundamenty były robione z betonu na zbrojeniu, Wylany tam był B-20, a głębokość z tego co pamiętam na oko wyniosła conajmniej 1m, a potem jeszcze chudziak. I tak zakończyliśmy stan zero i ruszyły ściany (na chudziaku). Nie wiem czy dużo ci wyjaśnił taki babski opis? Link do komentarza
taurus2006 Napisano 2 lipca 2010 Udostępnij #358 Napisano 2 lipca 2010 (edytowany) Kominek zamontowany, Dgp również. Pierwsze rozpalenie Edytowano 2 lipca 2010 przez taurus2006 (zobacz historię edycji) 1 Link do komentarza
PaniSmith Napisano 2 lipca 2010 Udostępnij #359 Napisano 2 lipca 2010 (edytowany) piękne okna! Jaki to kolor? Edytowano 2 lipca 2010 przez PaniSmith (zobacz historię edycji) Link do komentarza
taurus2006 Napisano 2 lipca 2010 Udostępnij #360 Napisano 2 lipca 2010 Dzięki - ciemny brąz - Link do komentarza
PaniSmith Napisano 2 lipca 2010 Udostępnij #361 Napisano 2 lipca 2010 a wygląda na szary.. my właśnie się zastanawiamy jaki wybrać.. A jaką macie dachówkę? Jaką elewację? Link do komentarza
taurus2006 Napisano 2 lipca 2010 Udostępnij #362 Napisano 2 lipca 2010 To tylko kurz budowlany. Dachówka zielona. Elewacji jeszcze nie ma. Elewacja będzie jak dudków wystarczy Link do komentarza
PaniSmith Napisano 2 lipca 2010 Udostępnij #363 Napisano 2 lipca 2010 jak możesz wklej jakieś zdjęcia - bardzo jestem ciekawa jak wygląda Leo w zieleni!tu masz na zachętę nasz domek w szarym Link do komentarza
taurus2006 Napisano 2 lipca 2010 Udostępnij #364 Napisano 2 lipca 2010 Szary jest śliczny ale problem z elewacja. Tak jak u nas. Nie byloby problemu z kolorem gdyby na ścianach była płytka klinkierowa. Ale to jest wydatek pewnie ze 30.000zł. Zdjęcia śa na str. 7 Link do komentarza
PaniSmith Napisano 2 lipca 2010 Udostępnij #365 Napisano 2 lipca 2010 to jest zielony? Taki bardzo ciemny chyba? To właśnie z waszego domu braliśmy inspirację do tej szarej dachówki i potem białego - albo perłowo - białego wykończenia (ponoć silikonowe się nie brudzą..) Link do komentarza
taurus2006 Napisano 2 lipca 2010 Udostępnij #366 Napisano 2 lipca 2010 (edytowany) Ten szary (aK) jest również sliczny. Edytowano 2 lipca 2010 przez taurus2006 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
taurus2006 Napisano 2 lipca 2010 Udostępnij #367 Napisano 2 lipca 2010 Zielona angoba (matowa). Okna miały być też zielone ale trudno było dobrać kolor. Zamiast okien beda zielone okiennice. Link do komentarza
PaniSmith Napisano 2 lipca 2010 Udostępnij #368 Napisano 2 lipca 2010 i kto by pomyślał.. praktyczna kobieta mówiąca o tynkach spotyka romantycznego mężczyznę fotografującego zające, które niczym nie spłoszone biegają wokół domu, jakby to było pole... heh jak czasem życie potrafi zatrzymać w miejscu.. żona też lubi te szar (aki)/(ości)? Link do komentarza
PaniSmith Napisano 2 lipca 2010 Udostępnij #369 Napisano 2 lipca 2010 .... ooo u nas też będą okiennice Link do komentarza
taurus2006 Napisano 2 lipca 2010 Udostępnij #370 Napisano 2 lipca 2010 [Walcz walcz - URUGWAJ. Link do komentarza
PaniSmith Napisano 4 lipca 2010 Udostępnij #371 Napisano 4 lipca 2010 Cytat [Walcz walcz - URUGWAJ. no i wygrali.. Link do komentarza
taurus2006 Napisano 6 lipca 2010 Udostępnij #372 Napisano 6 lipca 2010 Trzecie miejsce też będzie OK. Link do komentarza
PaniSmith Napisano 10 lipca 2010 Udostępnij #373 Napisano 10 lipca 2010 no9 to trzymamy mocno kciuki, żeby ośmiorniczka się pomyliła Link do komentarza
PaniSmith Napisano 23 lipca 2010 Udostępnij #374 Napisano 23 lipca 2010 hej hejjak tam wasze Leo? Link do komentarza
marcikm4 Napisano 24 lipca 2010 Udostępnij #375 Napisano 24 lipca 2010 NA DZIEN DZISIEJSZY my etap rozprowadzania wody i centralnego ogrzewania mamy już za sobą. podłogi tez mamy wylane, teraz czekamy na wycene instalacji elektrycznej i na wiosne zostana tynki i sufity. 1 Link do komentarza
PaniSmith Napisano 24 lipca 2010 Udostępnij #376 Napisano 24 lipca 2010 a to ciekawa kolejność.. My na początek zrobiliśmy elektrykę - trochę kabi poszło po ziemi, pod wylewkami.. Link do komentarza
PaniSmith Napisano 25 lipca 2010 Udostępnij #377 Napisano 25 lipca 2010 możesz napisać na ile wyceniono wam instalację wod - kan i czy było to z grzejnikami? Link do komentarza
marcikm4 Napisano 25 lipca 2010 Udostępnij #378 Napisano 25 lipca 2010 my jestesmy kotki wywrotki i robimy wszystko na odwrót, wodkan wycenione na 22tys(+ - 2 tys). łacznie z piecem i grzejnikami. Link do komentarza
PaniSmith Napisano 27 lipca 2010 Udostępnij #379 Napisano 27 lipca 2010 nam pierwszy fachman wycenił 20 000zł bez grzejników i pieca.. Trochę dużo mi się wydawało, poszło do drugiej wyceny. Link do komentarza
rotgier Napisano 27 lipca 2010 Udostępnij #380 Napisano 27 lipca 2010 Hej,ja u was wyglądały wyceny robocizny za stan surowy otwarty u budowlańców?U nas dwie najlepsze oferty to: 50 000 zł i 52 000 zł (netto).No i jak wychodziły was koszty materiałów do stanu surowego otwartego?Pozdrawiam,Marek Link do komentarza
marcikm4 Napisano 27 lipca 2010 Udostępnij #381 Napisano 27 lipca 2010 dzis rozmawialismy z elektrykiem i cena wynosi 8000zl za zrobienie calej elektryki wlacznie z uzbrojeniem skrzynki rozdzielczej i przygotowaniem całej dokumentacji a takze podłaczenie garazu odległego o 20 m od domu. Link do komentarza
PaniSmith Napisano 28 lipca 2010 Udostępnij #382 Napisano 28 lipca 2010 czy masz ogrzewanie podłogowe w tej cenie wod - kan? Jak dużo masz tej podłogówki jeśli tak? - my za prąd zapłaciliśmy 6 000zł, ale mamy tylko 120 punktów bez specjalnych pomysłów typu podświetlane schody.Rotqier - my mieliśmy podobną cenę za SSO - niektórzy mówili że można znaleźć sporo taniej, ale to chyba zależy od regionu i od ekipy - my mieliśmy taką z polecenia, która było wiadomo, ze jest solidna, poza tym umowa była spisana. Cena materiałów - w zależności czy chcesz oszczędzać czy nie, wyniesie cię co najmniej drugie tyle, ale jeśli będziesz kupował np. gotowe systemy kominowe to może być i dwa razy więcej niż robocizna Link do komentarza
marcikm4 Napisano 28 lipca 2010 Udostępnij #383 Napisano 28 lipca 2010 ogrzewanie podłogowe mamy w łazienkach, w wejsciu do domu i całym korytarzu. Cena 6000 zl. to jest juz z uzbroiona skrzynka rozdzielczą i kablem zasilajacym cały dom? Link do komentarza
rotgier Napisano 28 lipca 2010 Udostępnij #384 Napisano 28 lipca 2010 Cytat Rotqier - my mieliśmy podobną cenę za SSO - niektórzy mówili że można znaleźć sporo taniej, ale to chyba zależy od regionu i od ekipy - my mieliśmy taką z polecenia, która było wiadomo, ze jest solidna, poza tym umowa była spisana. Cena materiałów - w zależności czy chcesz oszczędzać czy nie, wyniesie cię co najmniej drugie tyle, ale jeśli będziesz kupował np. gotowe systemy kominowe to może być i dwa razy więcej niż robocizna U nas również jest solidna ekipa z polecenia z którą będziemy spisywali umowę. Także myślę, że cena jest w miarę adekwatna.Jeżeli chodzi o wycenę materiałów to w obu ofertach było ona mniej więcej na poziomie 100 k. Poniżej zamieszcza szczegółową wycenę:KOPARKA 3 PRZYJAZDY 0 1500STOPA FUNDAMENTU 20M3 4500PUSTAKI FUNDAMENTOWE 800SZT 4880WIENIEC 4M3 1000DRUT ZBROJENIOWY 2 TONY 5200PŁYTA FUNDAMENTU 24M3 5400PIACH,CEMENT,WAPNO,CEGŁA MODULRNA,PEŁNA ITD. 0 9500STYRODUR GR8CM +IZOLACJE FUNDAMENTU 0 3000RYRY PCV-ODPŁYWY KANALIZACJI 0 500KOMINY +KLINKIER 2 8000NADPROŻA 0 1500PUSTAK PHOROTHERM GR 25CM 1818 8000DZIAŁÓWKI 620 3100SCHODY ZEWN I WEWN. 2 5000STROP ZELBETOWY BETON B20 24 6000WIEZBA 11M3 7150DACHÓWKA 265 27000STEPLE 200 1200DESKI 10M3 4500Razem: 106930Czy moglibyście doradzić czy warto spróbować oszczędzić na którymś z materiałów albo zdecydować się na jakiś tańszy zamiennik?Czy u was materiały wyglądają podobnie?Marek Link do komentarza
Etka Napisano 28 lipca 2010 Udostępnij #385 Napisano 28 lipca 2010 Co to za pustaki fundamentowe? Po 6,10zł za sztukę? Link do komentarza
PaniSmith Napisano 28 lipca 2010 Udostępnij #386 Napisano 28 lipca 2010 1. u nas dachówka - Roben monza natracyt, 20 0002. pustaki kupowaliśmy po 2,20 szt3. kominy robione a nie gotowe - koszt - 1500zł 2 szttyle na gorąco. Marcikm4 - cena za prąd z uzbrojoną deską rozdzielczą, ale nie wiem o co chodzi z tym kablem - o przyłączenie do słupa? Bo jeśli tak, to na to podpisywaliśmy umowę z elektrownią, to ona robiła przetarg i oni wyznaczyli gościa który prowadził kabel ze słupa do skrzynki z licznikiem. kosztowało to 1400zł. Link do komentarza
PaniSmith Napisano 22 sierpnia 2010 Udostępnij #387 Napisano 22 sierpnia 2010 hej hejmam drugą wycenę wod - kan15.700zł z materiałami (bez pieca i grzejników, ale z podejściem pod solary)chyba ich wezmę.. Link do komentarza
rotgier Napisano 5 września 2010 Udostępnij #388 Napisano 5 września 2010 Etka: nie mam pojęcia jakie pustaki przyjął budowlaniec do wyceny. Ostatecznie jednak zdecydowaliśmy się na innego budowlańca, którego oferta cenowa była podobna ale bardziej przypadł nam do gustu.Drodzy forumowicze, czy w waszym Leo robiliście strop Terriva czy zamienialiście na monolityczny (żelbetonowy). Po konsultacjach i doczytywaniu skłaniamy się bardziej ku stropowi monolitycznemu, który pozwoli nam zrobić na piętrze ścianki nie GK lecz normalne murowane. Ponadto jeżeli w przyszłości będziemy chcieli zmienić układ ścianek działowych będziemy to mogli zrobić (w stropie Terriva układ ścianek jest uwzględniany przy dozbrajaniu stropu i później raczej nie powinno się go zmieniać). Słyszałem, że stropy Terriva lubią czasem 'klawiszować', co manifestuje się pękaniem tynku. Czy mieliście takie problemy? No i ostatnie pytanie czy porównywaliście koszty jednego i drugiego stropu. Ja takie porównanie będę robił na dniach. Postaram się je zamieścić.Pozdrawiam,Marek Link do komentarza
PaniSmith Napisano 6 września 2010 Udostępnij #389 Napisano 6 września 2010 ja nie mam terrivy i tak jak u was w planach, na górze ścianki z pustaka a nie GK. Nie sprawdzałam jednak różnicy w kosztach. Link do komentarza
rotgier Napisano 8 września 2010 Udostępnij #390 Napisano 8 września 2010 Przy zamianie na strop monolityczny koszt robocizny wzrósł, ale koszt materiałów się zmniejszył. Sumarycznie strop monolityczny został wyceniony na 2 tys. zł netto drożej.Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Konstruktor który projektował strop umieścił w suficie belkę między kuchnią a salonem, która musi przenosić obciążenia. Belka została zaprojektowana w rozmiarze 25 x 30 co przy 14 cm stropie powoduje, że będzie wystawała 16 cm z sufitu. Czy u was też tak wygląda konstrukcja stropu?Załączam zdjęcie, które pokazuje miejsce w którym będzie się znajdowała belka. Link do komentarza
Barbossa Napisano 8 września 2010 Udostępnij #391 Napisano 8 września 2010 co jest nad belką?słupy więźby, ciężka ściana? Link do komentarza
rotgier Napisano 8 września 2010 Udostępnij #392 Napisano 8 września 2010 Cytat co jest nad belką?słupy więźby, ciężka ściana? Na piętrze nad belką jest pokój i częściowo ścianka działowa. O ile wiem więźba nie ma żadnych dodatkowych słupów. Szkic piętra możesz podejrzeć w moim poprzednim poście: https://forum.budujemydom.pl/index.php?show...ost&p=96435 Link do komentarza
Barbossa Napisano 8 września 2010 Udostępnij #393 Napisano 8 września 2010 architektura za wiele mi nie mówi (swoją drogą - lustrzane odbicie?)ale jeżeli nic tam się nie opiera (konstrukcyjnego) to belka moim zdaniem zbędna, nie służy niczemumasz rzuty konstrukcyjne? Link do komentarza
PaniSmith Napisano 8 września 2010 Udostępnij #394 Napisano 8 września 2010 Cytat architektura za wiele mi nie mówi (swoją drogą - lustrzane odbicie?)ale jeżeli nic tam się nie opiera (konstrukcyjnego) to belka moim zdaniem zbędna, nie służy niczemumasz rzuty konstrukcyjne? jest belka i ściana nośna. Takie rozwiązanie konstrukcyjne. U mnie tej ściany nie ma, mam tą przestrzeń otwartą, jest tylko szyna w stropie. Przeliczenia konstrukcyjne porobione i ściany nie ma. Link do komentarza
lsowa83 Napisano 5 października 2010 Udostępnij #395 Napisano 5 października 2010 Cytat jest belka i ściana nośna. Takie rozwiązanie konstrukcyjne. U mnie tej ściany nie ma, mam tą przestrzeń otwartą, jest tylko szyna w stropie. Przeliczenia konstrukcyjne porobione i ściany nie ma. Witam po bardzo długiej nieobecnościZe względu na zmianę usytuowania kuchni konstruktor usunął sciankę nośną po czym prawdopodobnie zmienił ułożenie belek stropowych nad salonem w wyniku czego musiał umiescic tam taką belkę. nie może być tak że pomieszczenia w całym domu są otwartęi do tego nie posiadają scian nośnych. Same belki nie zawsze wystarczają a tym bardziej takie belki które sa tylko wysokościa stropu. Balka im wyższa tym silniejsza sta ta zaznaczona czerwoną linią. A i jeszcze tym bardziej, że strop jest monolityczny, dopiero doczytałem to jak to jest dokładnie rozwiazane. Link do komentarza
Barbossa Napisano 5 października 2010 Udostępnij #396 Napisano 5 października 2010 Cytat Witam po bardzo długiej nieobecnościZe względu na zmianę usytuowania kuchni konstruktor usunął sciankę nośną po czym prawdopodobnie zmienił ułożenie belek stropowych nad salonem w wyniku czego musiał umiescic tam taką belkę. nie może być tak że pomieszczenia w całym domu są otwartęi do tego nie posiadają scian nośnych. Same belki nie zawsze wystarczają a tym bardziej takie belki które sa tylko wysokościa stropu. Balka im wyższa tym silniejsza sta ta zaznaczona czerwoną linią. A i jeszcze tym bardziej, że strop jest monolityczny, dopiero doczytałem to jak to jest dokładnie rozwiazane. o czym konkretnie piszesz?no i czemu nie może być pomieszczeń otwartych bez ścian nośnych?no i najważniejsze, skoro wcześniej jej nie było, to po co teraz? Link do komentarza
taurus2006 Napisano 6 października 2010 Udostępnij #397 Napisano 6 października 2010 (edytowany) Edytowano 6 października 2010 przez taurus2006 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
PaniSmith Napisano 6 października 2010 Udostępnij #398 Napisano 6 października 2010 bardzo ładnie taurus ciekawy pomysł na kolory. Podbitka dachu z ciemnego brązu? Link do komentarza
taurus2006 Napisano 6 października 2010 Udostępnij #399 Napisano 6 października 2010 Dziekuję.Podbitka brązowa, tylko co z elewacją? - pomysłow brak.Tak jak pisałem wcześniej - mam DGP - grawitacyjne. Obawiałem się, że do sypialni nie będzie dochodziło ciepłe powietrze - ale jest super. Obecnie trwa wykończeniowka i pomieszczenia ("niemnożka") dogrzewam wyłacznie kominkiem. Na zewnatrz jest ok 10 st. C a w salonie jest ok. 20st. c a na piętrze ok. 23 st. c. Link do komentarza
PaniSmith Napisano 8 października 2010 Udostępnij #400 Napisano 8 października 2010 ładnie jest tak na biało. To ja się zastanowię nad tym DGP skoro tak fajnie to grzeje. Jak doprowadziłeś do pokoju nad garażem? Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się