retrofood Napisano 20 października 2017 Udostępnij #51 Napisano 20 października 2017 Dnia 20.10.2017 o 17:27, mhtyl napisał: Wiem, że Ty to wiesz ale tak obrazowo KABEL ELEKTRYCZNY PRZEWÓD ELEKTRYCZNY I to też jest umowne bo wielu nazywa linkę przewodem a drut kablem, tak więc bardziej precyzyjne nazewnictwo to powinno być linka lub drut. I tak dla przykładu do złączki wago ciężko będzie wpiąć linkę, drut jest w sam raz Rozwiń Pudło. A złączki wago do linek przecież są też. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 20 października 2017 Udostępnij #52 Napisano 20 października 2017 Pojedynczy czy wielożyłowy to tylko kwestia umowna nazewnictwa, ważniejsze jest szczegółowe oznaczenie które mówi co to jest za przewód czy kabel . Link do komentarza
retrofood Napisano 20 października 2017 Udostępnij #53 Napisano 20 października 2017 Dnia 20.10.2017 o 17:42, PeZet napisał: Mhtyl, źle. Popraw. Kabel ma jedną żyłę, a przewód jest wielożyłowy. Rozwiń E tam, nieprawda. Cytat Retro. Wywołałeś mnie, zacząłem szukać. Nie znalazłem. Trafiłem tylko na dwie informacje: jedna podaje, że to są różnice laboratoryjne, a druga że w odniesieniu do NORM, różnic nie ma. Rozwiń W odniesieniu do norm różnice są i to poważne. Cytat że prąd płynie obwodowo w kablu, nie środkiem, nie całą grubością kabla, tylko właśnie obwodowo, stąd liczy się pole przekroju (to akurat nie ma się nijak do obwodowości, mea culpa). To akurat jest dla mnie niezrozumiałe, bo w związku z tym mniejszy opór stawia kabel grubszy, tymczasem straty są większe... właśnie na grubszym. Rozwiń Zahaczasz tutaj o gęstość prądu i zjawisko naskórkowości, ale to jest absolutnie pomijalne dla częstotliwości sieciowej! Nie warto nawet rozpatrywać, bo to są różnice rzędu zero, zero, nic. Owszem, dla megaherców (częstotliwości w elektronice) to ważne, linka przewodzi lepiej niż drut, ale znowu w grę wejdą inne zjawiska... W każdym razie, to nie ma niczego wspólnego z różnicami kabla i przewodu. Cytat Wracając do tematu - przewód ma większe pole przekroju, więc większy prąd nim może popłynąć. ...czy jakoś tak. Rozwiń Nie! Zimno, zimno, zimno... porzuć tę ścieżkę, to błędny kierunek. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 20 października 2017 Udostępnij #54 Napisano 20 października 2017 Dnia 20.10.2017 o 17:52, retrofood napisał: Pudło. A złączki wago do linek przecież są też. Rozwiń Wiem, tylko zapomniałem, a to dlaczego że być może nie są tak popularne jak te na drut, no są droższe od tych co wspomniałem wcześniej. Link do komentarza
nocturnus Napisano 20 października 2017 Udostępnij #55 Napisano 20 października 2017 PeZet YKY 1,5mm2 ma jedna żyłe i jest kablem. YKY 3*1,5mm3 ma trzy żyły i też jest kablem DY 1,5mm2 ma jedna żyłe i jest przewodem. YDY 3*1,5mm3 ma trzy żyły i też jest przewodem Link do komentarza
retrofood Napisano 20 października 2017 Udostępnij #56 Napisano 20 października 2017 Dnia 20.10.2017 o 18:02, mhtyl napisał: Pojedynczy czy wielożyłowy to tylko kwestia umowna nazewnictwa, ważniejsze jest szczegółowe oznaczenie które mówi co to jest za przewód czy kabel . Rozwiń No właśnie, oznaczenie mówi... z jakiegoś powodu mówi wyraźnie. Dnia 20.10.2017 o 18:04, mhtyl napisał: Wiem, tylko zapomniałem, a to dlaczego że być może nie są tak popularne jak te na drut, no są droższe od tych co wspomniałem wcześniej. Rozwiń Mają bardziej skomplikowaną budowę, muszą być droższe. Dnia 20.10.2017 o 18:04, nocturnus napisał: PeZet YKY 1,5mm2 ma jedna żyłe i jest kablem. YKY 3*1,5mm3 ma trzy żyły i też jest kablem DY 1,5mm2 ma jedna żyłe i jest przewodem. YDY 3*1,5mm3 ma trzy żyły i też jest przewodem Rozwiń Zgadza się... Link do komentarza
PeZet Napisano 20 października 2017 Udostępnij #57 Napisano 20 października 2017 (edytowany) Kurwa mać. Odwalcie się. Przewód jest giętki, akbel jest twardy. Retro, nie kwestionuję tego co piszesz o naskórkowości i te de. Skąd więc ja mogłem wziąć moje informacje? Uczciwie czytałem dyskusje i artykuły o rozszywaniu rozdzielnic i nie wyssałem z palca tych informacji ani nie dałem się porwać oszołomom.. Edytowano 20 października 2017 przez PeZet emotikon do ... maci (zobacz historię edycji) Link do komentarza
retrofood Napisano 20 października 2017 Udostępnij #58 Napisano 20 października 2017 Dnia 20.10.2017 o 18:13, PeZet napisał: Kurwa mać. Odwalcie się. Przewód jest giętki, akbel jest twardy. Rozwiń Nie, przewód równie dobrze może być twardy a kabel miękki. Otóż w elektroenergetyce przyjmuje się, że kabel jest przewodem do zastosowań zewnętrznych, czyli każdy kabel jest przewodem, ale nie każdy przewód jest kablem. I nie ma znaczenia ilość żył, ich rodzaj (linki, drut), materiał (Cu, Al)... Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 20 października 2017 Udostępnij #59 Napisano 20 października 2017 Wystarczy tak na chłodno bez emocji wpisać w wyszukiwarkę hasło przewód elektryczny aby zobaczyć co sie ukaże, a ukaże się i przewód jak i kabel. To jest tylko nazwa umowna. Link do komentarza
retrofood Napisano 20 października 2017 Udostępnij #60 Napisano 20 października 2017 Dnia 20.10.2017 o 18:30, mhtyl napisał: Wystarczy tak na chłodno bez emocji wpisać w wyszukiwarkę hasło przewód elektryczny aby zobaczyć co sie ukaże, a ukaże się i przewód jak i kabel. To jest tylko nazwa umowna. Rozwiń Nie radzę Wikipedii ufać bezgranicznie. Tym bardziej jeśli hasła nie były aktualizowane -naście lat. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 20 października 2017 Udostępnij #61 Napisano 20 października 2017 Dnia 20.10.2017 o 18:33, retrofood napisał: Nie radzę Wikipedii ufać bezgranicznie. Tym bardziej jeśli hasła nie były aktualizowane -naście lat. Rozwiń Ja nie posiłkuje się Wikipedią, mam na myśli oferty sprzedaży, jak nazywają sprzedawcy i producenci. Link do komentarza
bajbaga Napisano 20 października 2017 Udostępnij #62 Napisano 20 października 2017 Tiiiaaaaa. Kiedyś było wszystko bardziej proste. Przewód był pojedynczy (także linka), a kabel składał się z kilku przewodów. Domy były ogrzewane piecami lub kotłami - była to zdecydowana różnica. Zbadziewili nazewnictwo totalnie - do tego stopnia, że nawet oficjalne dokumenty posługują się jakimiś żargonami i trzeba sprawdzać, co ktoś miał na myśli (np. ogrzewam dom piecem gazowym). Ps. A Retrowaty nie bez przyczyny napisał kabel elektryczny. Link do komentarza
retrofood Napisano 20 października 2017 Udostępnij #63 Napisano 20 października 2017 Dnia 20.10.2017 o 18:37, mhtyl napisał: Ja nie posiłkuje się Wikipedią, mam na myśli oferty sprzedaży, jak nazywają sprzedawcy i producenci. Rozwiń Oni też stosują często (mówiąc bardzo grzecznie) marketing kreatywny. Dnia 20.10.2017 o 18:48, bajbaga napisał: Zbadziewili nazewnictwo totalnie - do tego stopnia, że nawet oficjalne dokumenty posługują się jakimiś żargonami i trzeba sprawdzać, co ktoś miał na myśli (np. ogrzewam dom piecem gazowym). Rozwiń No cóż, skoro nawet księgowość może być kreatywna, o czym już wspomniałem... Przewód elektryczny – element instalacji elektrycznej służący do przewodzenia prądu, wykonany z materiału o dobrej przewodności elektrycznej w postaci drutu, linki lub szyny, izolowany lub bez izolacji; Kabel elektryczny - przewód jedno lub wielożyłowy, z oddzielną izolacją każdej żyły, przeznaczony do przewodzenia prądu elektrycznego, zaopatrzony w powłokę ochronną i pancerz uzależniony od środowiska, w jakim ma być ułożony (ziemia, woda, kanały podziemne, powietrzne itp.) 1 Link do komentarza
Leszek4 Napisano 20 października 2017 Udostępnij #64 Napisano 20 października 2017 Kabel do ziemi, przewód do wnętrz. Ide dalej piwkować. Chodzi o osłonę przewodów. Link do komentarza
retrofood Napisano 20 października 2017 Udostępnij #65 Napisano 20 października 2017 Dnia 20.10.2017 o 18:59, Leszek4 napisał: Kabel do ziemi, przewód do wnętrz. Ide dalej piwkować. Chodzi o osłonę przewodów. Rozwiń Mniej więcej. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 20 października 2017 Udostępnij #66 Napisano 20 października 2017 Dnia 20.10.2017 o 18:54, retrofood napisał: Oni też stosują często (mówiąc bardzo grzecznie) marketing kreatywny. Rozwiń Ale czy My mamy na to wpływ aby nazywali poprawnie? Link do komentarza
Leszek4 Napisano 20 października 2017 Udostępnij #67 Napisano 20 października 2017 Dnia 20.10.2017 o 19:00, retrofood napisał: Mniej więcej. Rozwiń Nie żądaj wysiłku. Napij się ze mną, kaleko. Link do komentarza
retrofood Napisano 20 października 2017 Udostępnij #68 Napisano 20 października 2017 Dnia 20.10.2017 o 19:01, Leszek4 napisał: Nie żądaj wysiłku. Napij się ze mną, kaleko. Rozwiń Nie mogę. Mam założoną maskę do oddychania powietrzem z tlenem. Dnia 20.10.2017 o 19:00, mhtyl napisał: Ale czy My mamy na to wpływ aby nazywali poprawnie? Rozwiń Możemy ich skląć i... to chyba wszystko. Link do komentarza
Leszek4 Napisano 20 października 2017 Udostępnij #69 Napisano 20 października 2017 Rychtyk kaleka. "Idę" zapalić za Twe płuca. A tak w ogóle, to wielkie pozdrowienia (stary zdechlaku ). Wypiję browara, który ani Tobie, ani mnie nie pomoże. Ale da mi przez chwilę poczucie szczęścia. Link do komentarza
retrofood Napisano 20 października 2017 Udostępnij #70 Napisano 20 października 2017 Dnia 20.10.2017 o 19:06, Leszek4 napisał: Rychtyk kaleka. "Idę" zapalić za Twe płuca. A tak w ogóle, to wielkie pozdrowienia (stary zdechlaku ). Wypiję browara, który ani Tobie, ani mnie nie pomoże. Ale da mi przez chwilę poczucie szczęścia. Rozwiń Spoko, ja się przygotowałem na jutro. Na coś mocniejszego niż browar. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się