Skocz do zawartości

CZY TO JEST NORMALNIE ZROBIONA wylewka betonowa?

Recommended Posts

Gość mhtyl

Wylewka zapewne była zrobiona dobrze jedynie do czego można się czepić to mogli lepiej ją wygładzić. Pęknięcia są z powodowane poprzez złą pielęgnacją a raczej jej brak. To jest chudziak czy posadzka pod płytki czy panele?

Dnia 3.05.2017 o 12:05, Kulijevycz napisał:

CZEŚC. CZY TO JEST NORMALNIE ZROBIONA wylewka betonowa?

Rozwiń  

to jest chyba podkład betonowy na ziemi, zabrakło mu trochę wody - chyba. Napisz jaką ma grubość, bo nie wygląda to na zwykłą wylewkę betonowa - ale fotki są mało czytelne i grubości nie pokazują.

Dnia 3.05.2017 o 12:51, mhtyl napisał:

To jest chudziak czy posadzka

Rozwiń  

No własnie...co to jest konkretnie, panie tematodawco? 

Gość mhtyl
  Dnia 3.05.2017 o 14:25, zenek napisał:

Nie denerwuj się - potwierdzam jakby twoje pytanie - nie pozwolisz się z tobą zgodzić trochę? :14_relaxed:

Rozwiń  

Nie mam czego się denerwować. I dlaczego miałbym się nie zgodzić z tym że Ty się ze mną zgadzasz? Pytanie jakie zadałeś było dwuznacznie napisane.

Dnia 3.05.2017 o 14:25, zenek napisał:

A podkład betonowy ? - miałem na myśli chudy beton, nie płytkę - a co naprawdę jest, to pewnie napisze tematodawca

Rozwiń  

:zalamka: Chudy beton a tzw posadzka chudziak czy inaczej zwana posadzką ślepą to dwie różne rzeczy choć mianownik mają wspólny- beton. 

Dnia 3.05.2017 o 17:11, mhtyl napisał:

Chudy beton a tzw posadzka chudziak czy inaczej zwana posadzką ślepą to dwie różne rzeczy choć mianownik mają wspólny- beton. 

Rozwiń  

No wiem, dlatego pisałem ogólnie podkład - ale dalej nie wiemy - co to jest, bo gość nie odpowiedział. Zdaje się więcej na to tracimy czasu, niż on.

Dnia 3.05.2017 o 13:54, zenek napisał:

to jest chyba podkład betonowy na ziemi, zabrakło mu trochę wody - chyba. Napisz jaką ma grubość, bo nie wygląda to na zwykłą wylewkę betonowa - ale fotki są mało czytelne i grubości nie pokazują.

No własnie...co to jest konkretnie, panie tematodawco? 

Rozwiń  

To jest wylewka betonowa w łazieńce. Grubość gdzieś od 5-6 centymetrów, ale są miejsca, gdzie są ulożony płyty styropianu, grubość 2 cm., to tam wylewka ma mniej, gdzieś 4 cm. W tych miejscach są rurki ogrzewania podłogowego.  Na fotkach ą pokazane pęknięćia wylewki. Martwię się, czy te pęknięćia póżniej nie pojawią na płytach keramicznych

Dnia 3.05.2017 o 14:07, mhtyl napisał:

Siekło Cię? Bo jakiego mnie pytasz o coś o co ja zapytałem wcześniej autora tematu?

A może jest to żelbet?:D

Rozwiń  

nie

Dnia 3.05.2017 o 17:42, zenek napisał:

No wiem, dlatego pisałem ogólnie podkład - ale dalej nie wiemy - co to jest, bo gość nie odpowiedział. Zdaje się więcej na to tracimy czasu, niż on.

Rozwiń  

To jest wylewka betonowa w Łażieńce pod plity keramiczne. Na wylewce zaobserwowałam pęknięcia. Czy warto więc wstrzymać się z ułożeniem terakoty i po pewnym czasie sprawdzić czy podkład nie uległ odkształceniu. Ewentualna naprawa może polegać na ułożeniu wylewki wyrównującej zbrojonej siatką stalową.

Dnia 4.05.2017 o 11:04, Kulijevycz napisał:

To jest wylewka betonowa w łazieńce. Grubość gdzieś od 5-6 centymetrów, ale są miejsca, gdzie są ulożony płyty styropianu, grubość 2 cm., to tam wylewka ma mniej, gdzieś 4 cm. W tych miejscach są rurki ogrzewania podłogowego.

Rozwiń  

OK - ale co jest pod tą wylewką i styropianem?

Jeśli to jest poziom na gruncie  - to jakie sa warstwy począwszy od gruntu?

Jeśli na stropie - to też -  jak to wygląda z warstwami?

Pod płytki się nie nadaje , wierzchnia część nie została zatarta , wybiło na wierzch zaczyn cementowy tzw mleczko, i zrobiła się taka skorupka która po przyklejeniu płytek odstanie razem z klejem....za jakiś czas.tym bardziej że masz podłogówkę ....

można to jeszcze uratować swrezowując z wierzchu ....są specjalne frezy do betonu , pęknięciami za mocno bym się nie przejmował , jeszcze pytanie - czy była dawana siatka stalowa ?

jeżeli nie to przy ogrzewaniu podłogowym będzie kiepsko ,

Gość mhtyl
  Dnia 4.05.2017 o 11:04, Kulijevycz napisał:

To jest wylewka betonowa w łazieńce. Grubość gdzieś od 5-6 centymetrów, ale są miejsca, gdzie są ulożony płyty styropianu, grubość 2 cm., to tam wylewka ma mniej, gdzieś 4 cm. W tych miejscach są rurki ogrzewania podłogowego.  Na fotkach ą pokazane pęknięćia wylewki. Martwię się, czy te pęknięćia póżniej nie pojawią na płytach keramicznych

Rozwiń  

Wylewka była za rzadka, do takich celów robi się nie powiem że pół suchą ale konsystencji plasteliny i powinno dodać się plastyfikatora i włókna PP (zbrojenie rozsiane) tym bardziej że masz ogrzewanie podłogowe. Chyba nie chcesz powiedzieć, że między chudziakiem a posadzką masz dane tylko 2 cm styropianu, chyba że to łazienka na piętrze czy poddaszu to wtedy grubość styropianu jest ok. Co do izolacji przeciwwilgociowej to jeżeli jest to na piętrze nie ma zbytnio potrzeby ale za to jest rażący błąd i nie ważne czy to jest na parterze czy na piętrze, brak dylatacji między posadzka a ścianami.

Resztę już powiedział joks w tym temacie.

Gość mhtyl
  Dnia 4.05.2017 o 16:31, joks napisał:

dylatacja jest ....nawet na bogato bo na moje oko styro 2cm.....tylko brak foli??!!!

Rozwiń  

Myślałem, że to białe to jakaś podmurówka czy obmurówka z innego materiału ale być może że to dylatacja ze styropianu, ale też może być tak że folia została schowana pod styropianem.

20170411_142602.jpg

Dnia 4.05.2017 o 14:37, joks napisał:

projekt na zasr...ą posadzkę?

Rozwiń  

wygląda, że to jakiś grubszy remont, albo budowa od podstaw - no to chyba jest jakiś ogólny projekt - a w nim opis warstw

Dnia 4.05.2017 o 20:24, mhtyl napisał:

Dla przypomnienia, dyskutujemy o posadce betonowej.

Dnia 4.05.2017 o 20:22, zenek napisał:

Jaką? 

Rozwiń  

W płynie.

Rozwiń  

wydaje mi się, że jeżeli tam ma być łazienka - no to powinna być izolacja przeciwwilgociowa - trzeba by chyba info od inwestora, czy jakaś jest - z czego i kolejność warstw, grubość - i ile mu zostaje wysokości do lica przyszłej podłogi . Na razie to jest wszystko mało dokładne - a przecież sprawdzić to może tylko inwestor. I tak wiadomo trochę więcej, niż na początku.

Gość mhtyl
  Dnia 4.05.2017 o 20:58, zenek napisał:

wydaje mi się, że jeżeli tam ma być łazienka - no to powinna być izolacja przeciwwilgociowa - trzeba by chyba info od inwestora, czy jakaś jest - z czego i kolejność warstw, grubość - i ile mu zostaje wysokości do lica przyszłej podłogi . Na razie to jest wszystko mało dokładne - a przecież sprawdzić to może tylko inwestor. I tak wiadomo trochę więcej, niż na początku.

Rozwiń  

Zlituj się i się nie nakręcaj, pytanie było o posadzkę, rozumiesz? A to że ktoś tak na boku wspomniał o izolacji to nie znaczy aby zamiast pisać o posadzce rozpisywać się o jakiś projektach, izolacji i sam jeszcze nie wiem o czym.

Trzymajmy się meritum tematu a będzie dobrze.

• 3 lata temu...

wydaje mi się, że jeżeli tam ma być łazienka - no to powinna być izolacja przeciwwilgociowa - trzeba by chyba info od inwestora, czy jakaś jest - z czego i kolejność warstw, grubość - i ile mu zostaje wysokości do lica przyszłej podłogi . Na razie to jest wszystko mało dokładne - a przecież sprawdzić to może tylko inwestor. I tak wiadomo trochę więcej, niż na początku.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Nie musisz wlewać do naczynia. Zakładam, że na grzejnikach masz zawory, tzn na przyłączu i na powrocie powinny być małe zaworki, tzn takie śrubki imbusowe, które wkręcasz do środka i odcinasz zasilanie i powrót wody z grzejnika. Najpierw zamykasz zasilanie grzejnika do którego zamierzasz wlać środek czyszczący. Wypuszczasz wodę z kotła czy tam innego źródła zasilania, wypuszczasz mniej więcej tyle ile potrzebujesz wlać. Odkręcasz korek w grzejniku na górze, wlewasz, zakręcasz korek, odkręcasz zasilanie grzejnika, dobijasz wody, odpowietrzasz i środek czyszczący krąży już sobie w obiegu. Pod warunkiem, bo ja to opisuję jak ja robiłem, że kocioł znajduje się poniżej grzejnika do którego zamierzasz wlać. Jak kocioł jest na tym samym poziomie co grzejniki lub wyżej, trzeba to zrobić na odwrót. Czyli najpierw zamknąć zasilanie grzejnika, wykręcić śrubkę z powrotu grzejnika, wypuścić wodę z samego grzejnika, żeby było szybciej trzeba popuścić korek na górze grzejnika, wlać środek do grzejnika, zakręcić powrót, odkręcić zasilanie i dobić wody. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Jakie oświetlenie polecacie do łazienki? LED, żarówki, punktowe 1-2mocne źródła światła? Dom z lat '90, na chwile obecną 2 punkty oświetlone + LED wokół lustra...
    • nie kumam do naczynia wlać nie mogę bo i tak nie popłynie w grzejniki do grzejnika, to myślałem by wlewać, ale 50% wody zinstalacji musiał bym wylać by   wlaś w grzejniki np. przez odpowietrznik....   Napisz proszę jaśniej jak Ty  to widzisz...   Załączam rysunek   Jak wleje do baniaka to wszystko zostanie na spodzie - mało co popłynie przy uzupełnianiu, a mam wyliczone... Jak przeleje to resztki wywale w odpływ Stąd też kombinuje by pod cisnieniem, kompresorem wprowadzić to przy kotle, tylko jak zbudować na szybko zbiornik, który pozwoli  wtłoczyć srodek pod cisnieniem 3-4bar w instalacje. Jak nie ma patentu jakiegoś kompresor, dętka to będe zlewal wode i lał w instalację np. przez odpowietrznik... Zakręce, uzupełnie od góry  wodą, uruchomie pompę, zamieszam i git, ale szukam jak najprostrzego rozwiązania tak w 30min, bo tyle będe miec czasu na weekendzie
    • eee, w 80% tam gdzie jest kotłownia to sucho, aż się cement kruszy w 20%tam gdzie do tej pory były trzymane warzywa - zimna, nieogrzewana - jest wilgoć, ale bez grzyba. Wietrzona, chłodzona pow. z zewnątrz...
    • Ściany są suche w miarę? Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...