Skocz do zawartości

Nazywamy kolory Forum

Recommended Posts

Napisano

Jak wiecie, nasze Forum oferuje zestawy kolorystyczne. Chciałbym Was poprosić o propozycje nazw "skórek". Obecnie mamy anglojęzyczne nazwy:

• black red
  • blue blue
  • blue red
  • green green - jasne
  • orange sea
  • yellow green
  • brown brown
  • grey black
  • heather purple
  • green green - ciemne

Proponuję, aby to były polskie, jednowyrazowe określenia. Czekam na Wasze propozycje... :)

Pozdrawiam

Marcin

ClipBoard-1.jpg

Napisano (edytowany)

Ależ dałeś trudne zadanie ...  bo skojarzenia mam z nazwami drinków odpowiadających kolorystycznie, a to nie są polskie (ani chyba odpowiednie)  nazwy  :icon_razz: :icon_lol:

Doooobra ... metodą skojarzeń, na szybko - rozpocznę zabawę :icon_biggrin:
Dawajcie ludziska jakieś fajne nazwy - rozruszajmy szare komórki :D
Moje: 

• black red ... róża
  • blue blue ... ocean 
  • blue red ... dart 
  • green green-jasne ... groszek lub kameleon 
  • orange sea...pomarańczowy zawrót głowy (dooobra, wiem - przesadziłam, ale mi się podoba :icon_mrgreen: )
  • yellow green ... cytryna lub liść lub słońce
  • brown brown ... czekolada :icon_mrgreen:
  • grey black ... miasto lub wilk 
  • heather purple ... wrzos
  • green green-ciemne ... las lub trawa lub smok 
Edytowano przez daggulka (zobacz historię edycji)
Napisano
3 godziny temu, Redakcja napisał:

yellow green

Wreszcie wiosna!

grey black

Wrota Hadesu

green green - ciemne

Smocze łuski

heather purple

Purpurowy obłęd

:yahoo:

Napisano
18 minut temu, Brum napisał:

Wreszcie wiosna!

Wrota Hadesu

Smocze łuski

Purpurowy obłęd

:yahoo:

Brum, masz moc! :)
Wreszcie wiosna!
Wrota Hadesu.

Yes yes

7 minut temu, Redakcja napisał:

Ma być jedno :)

Wrota-Hadesu

Wreszcie-Wiosna

Napisano
3 minuty temu, Budujemy Dom - ekspert ZielonyOgrodek.pl napisał:

black red - promocja
blue red - niebo
orange sea - cegła

O, a jakby tak iść budowlanym tokiem myślenia?  :hahaha2:

• black red ... dachówka
  • blue blue ... okno
  • blue red ... Atlas 
  • green green - jasne ... impregnat
  • orange sea .... betoniarka
  • yellow green .... wełna mineralna tudzież kask
  • brown brown .... bruk
  • grey black ....  beton 
  • heather purple ... dudlux
  • green green - ciemne ... tuja
Napisano

black red ... hiszpanerski
green green - ciemne ... odlotliwy
grey black ....  kościolny
blue blue ... bulgotliwy
brown brown .... heroiniczny
heather purple ... rewolucjalny
yellow green .... jajoszczypiorny
green green - jasne  .... kortemplacyjny
blue red .... ligawy
orange sea .... majdaryński

Napisano
2 godziny temu, daggulka napisał:

O, a jakby tak iść budowlanym tokiem myślenia?  :hahaha2:

• black red ... dachówka
  • blue blue ... okno

Dachówkę mam grafitową... :(

Okna mam "winczester" - i znowu doopa blaada

Napisano

Ja proponuje aby kolory nazwać  nazwa koloru, 

• black red - czerwony
  • blue blue - niebieski
  • blue red - błękitny
  • green green - zielony
  • orange sea - pomarańczowy
  • yellow green - żółty
  • brown brown - brązowy
  • grey black - szary
  • heather purple - purpurowy
  • green green - turkusowy

Uważam po co komplikować z abstrakcyjnymi nazwami jak można nazwać po imieniu:icon_biggrin:

Napisano

Dobrze, jeśli taka jest Wasza wola. To zostawiamy :)

grey black - Wrota Hadesu
green green-ciemne - smok

Czekam na więcej propozycji, a także opinie na temat już przedstawionych. Dwóch wymienionych nazw już nie będziemy zmieniać na inne.

Napisano

Skoro współtworzymy nazwy, wypadałoby, żeby przy nich zamieścić imię autora. To by ładnie wyglądało, sądzę.

Na przykład Wrota Hadesu - jak się najedzie myszką to w chmurze pojawia się "by Brum"

Smok - "by daggulka"

Napisano

Bo też w końcu w efekcie autorzy zatwiewrdzonych nazw wykonują czyjąś robotę.

7 minut temu, Redakcja napisał:

Zrobię takie podsumowanie w tym temacie ;)

To nie to samo. Podsumowania w temacie nikt nie znajdzie za jakiś czas, a chmurki pozostaną na trwałe.

Napisano
35 minut temu, Redakcja napisał:

Dobrze, jeśli taka jest Wasza wola. To zostawiamy :)

grey black - Wrota Hadesu
green green-ciemne - smok

Czekam na więcej propozycji, a także opinie na temat już przedstawionych. Dwóch wymienionych nazw już nie będziemy zmieniać na inne.

No i super .... mamy Wrota Hadesu ... jak nikt inny !!! :yahoo:

No i mam swojego smoka ... to już drugi na forum po avatarze :tease2:... oczywiście smok na avatar wróci po Świętach :icon_mrgreen:

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• poradź lepiej, pokaż sie profesjonalnie - zamiast wypisywania głupawych pierdół  
    • Historia wygląda tak, że mieszkanie kupiliśmy w marcu 2022. Było kupione od poprzedniego właściciela, który najprawdopodobniej flipowal mieszkaniami, kupił, wyremontował i ja się pojawiłem i kupiłem. Mieszkanie kupiłem świeżo po remoncie. Pierwsze problemy zaczęły pojawiać się w następną zimę, czyli na przełomie 2022/2023 bo sąsiad z dołu pokazał mi, że od sufitu pod naszym balkonem ma trochę mokre ściany. Na naszej ścianie o którą mi chodzi, zacząłem zauważać wilgoć już chyba na wiosnę 2023. Czy ściana przemarzala/przemakala przed remontem nie mam pojęcia i już do tego nie dotrę. Jeśli chodzi o ocieplenie budynku, jakieś prace na elewacji były robione w okolicach 2010 roku, ale budynek nie jest ocieplony styropianem. Drzwi balkonowe najprawdopodobniej nie były wymieniane w czasie tego remontu mieszkania sprzed mojego kupna, bo nie wyglądaly na nowe.  Co najlepiej zrobić w takiej sytuacji? Na ocieplenie elewacji nie mam co liczyć, bo jestem właścicielem jednego z wielu mieszkan w tym bloku. Dodam, że na ścianie gdzie się zbiera wilgoć nie ma kaloryfera a na ścianie po drugiej stronie kaloryfer jest i tam też taka wilgoć się pojawia ale w zdecydowanie mniejszym stopniu. 
    • Z OSB mi doradziło dwóch fachowców, a deski wiadomo że sztywniejsze, ale myślę że to, że OSB z GK będą razem ze sobą skręcone dadzą już dużo. A co do wyprostwania ścian czy skosów, to jest zrobione co do milimetra. Za pomocą dobrego lasera w zasadzie nie ma z tym większych problemów, ale trochę czasu na to trzeba poświęcić. Jakby ktoś chciał zrobić to "po łebkach", nie ma opcji później z tego wyjść, bo każdą płytę trzeba byłoby ciąć inaczej. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Sam zastosowałem folię aktywną, bo piana PUR nie ma równej powierzchni, stąd do 10cm mam pustkę za folią, ale nie jest to aluminiowa. A co do tej aluminiowej to może jako aktywna to coś w tym może być, ale co ma dawać dodatkowa pustka to pojęcia nie mam. Według mnie trochę przerost treści nad formą. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Nie jest to kluczowe już mi się wydaje. W każdym bądź razie zapoznając się w sieci z informacjami zazwyczaj faktycznie można znaleźć informację, że kładziemy wełnę na równi z folią. Nie spotkałem się z celowym zostawianiem tam np. 2-3 cm luzu. To, że ta wełna potem obsiądzie i wtedy będzie szczelina już chyba jest doszukiwaniem się jakiegoś sposobu bronienia tego, że tam musi być szczelina.   Co do tej foli srebrnej od wewnątrz. Właśnie doczytałem się o co chodzi. Kilka dni temu widziałem jakiś filmik majstrów z YT co mówili o tym i tam było wspomniane, że taka folia ma najlepsze swoje właściwości gdy zostawi się szczelinę. Teraz doczytałem. Szczelinę można tam zostawić ale też nie jest to koniecznie. Taka folia nazywa się folią aktywną i reguluje przenikanie pary wodnej w zależności od warunków. Pewnie kolejny temat rzeka...
    • Nie słyszałem o takich praktykach i nie wiem ile taka folia aluminiowa kosztuje i czy to się w ogóle opłaca, tzn koszt vs oszczędność energii. Z tego co wiem, najlepiej wykonana izolacja to taka, która bezpośrednio przylega do folli paroizolacyjnej, ponieważ każda pustka powietrzna, a w przypadku poddasza za płytą GK ma już w granicach 50% niższą temperaturę niż w pomieszczeniu, czyli stwarzają się idealne warunki do wykraplania. Dlatego jedyna pustka powietrzna w każdym przypadku skosów czy sufitu powinna się znajdować za ociepleniem tak jak pisze[mention=66843]rett[/mention] np przed deskowaniem, lub za membraną, która z zasady ma mieć wysoką paroprzepuszczalność, bo w przypadku piany PUR, którą klei się bezpośrednio do membrany inczej się nie da. Dlatego uważam że podstawowym błedęm jest dodatkowe ocieplanie przesztrzeni nad sufitem, bo nad sufitem powinna być już tylko wentylacja aż do kalenicy. Było tu już kilka tematów o wyciekach po ścianach szczytowych. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...