Gość mhtyl Napisano 9 maja 2015 Udostępnij #51 Napisano 9 maja 2015 Musiałbyś popytać w dobrym sklepie ogrodniczym. Powinni mieć jakieś specyfiki. Link do komentarza
MrTomo Napisano 9 maja 2015 Udostępnij #52 Napisano 9 maja 2015 Cytat Musiałbyś popytać w dobrym sklepie ogrodniczym. Powinni mieć jakieś specyfiki. Tzn?Jakieś papierki lakmusowe czy co? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 9 maja 2015 Udostępnij #53 Napisano 9 maja 2015 Cytat Tzn?Jakieś papierki lakmusowe czy co? Bardziej coś takiego,ale cena , kosmos, prawie 800 zł Wpisz sobie w googlach preparaty do badania gleby i przeglądnij grafikę, jest tego multum. Link do komentarza
bobiczek Napisano 9 maja 2015 Udostępnij #55 Napisano 9 maja 2015 Nie lękaj się!!!!!Ładuj , obsiewaj, grab i przekopuj Dżdżownice są? Dendrodeny? coś tam w niej żyje?NoTo jak tam znajdziesz - to znaczy że wszystko jest ok.Przesiej przez sito, co nie przechodzi na kompost, co przesiane - ładuj do szklarni i sadź! Link do komentarza
MrTomo Napisano 10 maja 2015 Udostępnij #56 Napisano 10 maja 2015 Cytat ...Dżdżownice są? Dendrodeny? coś tam w niej żyje?... No właśnie nie zauważyłem tam niczego co by się ruszało... Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 10 maja 2015 Udostępnij #57 Napisano 10 maja 2015 Cytat No właśnie nie zauważyłem tam niczego co by się ruszało... Użyj mikroskopu na pewno coś ujrzysz. Link do komentarza
MrTomo Napisano 23 maja 2015 Udostępnij #58 Napisano 23 maja 2015 Szklarnia stoi (konstrukcja)Ślamazarnie to idzie, ale teraz pójdzie szybciej (roboty w kotłowni na ukończeniu i mały ogrodnik też mnie pogania... Link do komentarza
bajbaga Napisano 23 maja 2015 Udostępnij #59 Napisano 23 maja 2015 Cytat No właśnie nie zauważyłem tam niczego co by się ruszało... Do sklepu wędkarskiego - kup rosówki i podaruj im wolność Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 23 maja 2015 Udostępnij #60 Napisano 23 maja 2015 Cytat [attachment=22076:MD000101.jpg]i mały ogrodnik też mnie pogania...[attachment=22077:MD000106.jpg] Ten "Mały Ogrodnik" to byłby szczęśliwszy gdyby zamiast tej czarnej ziemi dałbyś tam piasek, ale miałby raj Link do komentarza
NeLo Napisano 28 maja 2015 Udostępnij #61 Napisano 28 maja 2015 Młody już od małego się uczy jak postępować z roślinkami Link do komentarza
MrTomo Napisano 31 maja 2015 Udostępnij #62 Napisano 31 maja 2015 Szklarnia oszklona, pomidorki wsadzone.Czym umyć szyby (zabrudzone po kilku sezonach) w takiej szklarni? Link do komentarza
Policjant Napisano 31 maja 2015 Udostępnij #63 Napisano 31 maja 2015 Słyszałem o myciu najpierw z proszkiem do prania 5l wody 1/.2 miarki proszku, drugie wiadro czystą wodą, a trzecie woda z dodatkiem octu. Link do komentarza
bajbaga Napisano 31 maja 2015 Udostępnij #64 Napisano 31 maja 2015 Myjką ? Taką ?Cena około 250zł Link do komentarza
MrTomo Napisano 31 maja 2015 Udostępnij #65 Napisano 31 maja 2015 Cytat Słyszałem o myciu najpierw z proszkiem do prania 5l wody 1/.2 miarki proszku, drugie wiadro czystą wodą, a trzecie woda z dodatkiem octu. Z proszkiem do prania?W szklarni? Cytat Myjką ? Taką ?Cena około 250zł 250?Poważnie? Link do komentarza
bajbaga Napisano 31 maja 2015 Udostępnij #66 Napisano 31 maja 2015 http://nexterio.pl/138209,Myjka-cisnieniow...ceneo_spo=false Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 31 maja 2015 Udostępnij #67 Napisano 31 maja 2015 Ja bym nic nie mył. Przecież szklarnie czy tunele foliowe malują na biało aby złagodzić dopływ światła/słońca, a liczy się że jest o wiele cieple w szklarni niż na zewnątrz. Link do komentarza
MrTomo Napisano 31 maja 2015 Udostępnij #68 Napisano 31 maja 2015 Cytat Ja bym nic nie mył. Przecież szklarnie czy tunele foliowe malują na biało aby złagodzić dopływ światła/słońca, a liczy się że jest o wiele cieple w szklarni niż na zewnątrz. W sumie masz rację ale takie brudne paskudnie wygląda.Widziałem też, że zamiast malować dają taką siatkę zieloną z tworzywa.Folia sama w sobie jest mniej przepuszczalna, szyby jak to szyby.Chyba, żeby przyciemnione wstawić Cytat http://nexterio.pl/138209,Myjka-cisnieniow...ceneo_spo=false Zaskoczony jestem.Wydawało mi się, że to więcej kosztuje. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 31 maja 2015 Udostępnij #69 Napisano 31 maja 2015 Cytat W sumie masz rację ale takie brudne paskudnie wygląda.Widziałem też, że zamiast malować dają taką siatkę zieloną z tworzywa.Folia sama w sobie jest mniej przepuszczalna, szyby jak to szyby.Chyba, żeby przyciemnione wstawić Zaskoczony jestem.Wydawało mi się, że to więcej kosztuje. To nie ma ładnie wyglądać, to ma działać Natomiast co do myjki, to nie ma szału za te pieniądze w tej myjce pompa jest plastikowa. Do potrzeb zastosowania domowego taka myjka wystarczy spoko. Jest tu temat na forum na temat wyboru myjki ciśnieniowej. Link do komentarza
MrTomo Napisano 31 maja 2015 Udostępnij #70 Napisano 31 maja 2015 Cytat To nie ma ładnie wyglądać, to ma działać Natomiast co do myjki, to nie ma szału za te pieniądze w tej myjce pompa jest plastikowa. Do potrzeb zastosowania domowego taka myjka wystarczy spoko. Jest tu temat na forum na temat wyboru myjki ciśnieniowej. Ma działać - dlatego trzeba to od czasu do czasu domyć (zdezynfekować)Czytałem gdzieś, że nawet pali się coś w środku (siarkę ?? - nie chciałbym palnąć głupoty)Może faktycznie woda z octem na razie wystarczy.Za zewnątrz to pól biedy bo deszcz wymyje. Link do komentarza
bajbaga Napisano 31 maja 2015 Udostępnij #71 Napisano 31 maja 2015 Cytat Ma działać - dlatego trzeba to od czasu do czasu domyć (zdezynfekować) Jedna sprawa to mycie, a druga to dezynfekcja.Te białe szyby (w okresie letnim) to efekt dezynfekcji mleczkiem wapiennym.Po lecie - zmywa się bardzo łatwo, ale zarazem "użyźnia" się glebę - a ocet raczej przynosi szkodę. Link do komentarza
bajbaga Napisano 31 maja 2015 Udostępnij #73 Napisano 31 maja 2015 Ta myjka posiada min: Cytat - optymalnie wyposażone - wbudowany wężyk do zasysania środka czyszczącego z opakowań zewnętrznych Późna wiosną, w wiaderko mleczko wapienne, a myjka sama zaczerpnie i będziesz miał "pistolet natryskowy".Po lecie - bez wiaderka, łatwo zmyjesz wapno z szyb.Masz 3 w jednym:- mycie,- dezynfekcję,- nawożenie. 1 Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 31 maja 2015 Udostępnij #74 Napisano 31 maja 2015 Cytat bądź tu mądry Ryszardo dobrze prawi. Ja też nie chciałem głupoty palnąć czym się te szyby maluje więc nie pisałem, wiem tylko że na biało malowane są. Link do komentarza
Policjant Napisano 31 maja 2015 Udostępnij #75 Napisano 31 maja 2015 Fakt może proszek do szklarni to nienajlepszy pomysł, ale woda z octem jak najbardziej. Spróbuj i zobaczymy jaki będzie efekt. Link do komentarza
bajbaga Napisano 1 czerwca 2015 Udostępnij #76 Napisano 1 czerwca 2015 Cytat Fakt może proszek do szklarni to nienajlepszy pomysł, ale woda z octem jak najbardziej. Panie, to nie akordeon - to kaloryfer ......... Link do komentarza
MrTomo Napisano 12 czerwca 2015 Udostępnij #77 Napisano 12 czerwca 2015 Jest pierwszy "chwast"! Link do komentarza
Majeeczka Napisano 8 października 2015 Udostępnij #78 Napisano 8 października 2015 Nie opłaca się budować. Można kupić gotową małą szklarnie na allegro za niecały 1000zł. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 8 października 2015 Udostępnij #79 Napisano 8 października 2015 Cytat Nie opłaca się budować. Można kupić gotową małą szklarnie na allegro za niecały 1000zł. I co to będzie za satysfakcja? Zrobić coś własnoręcznie bez porównania, bezcenne. Link do komentarza
bobiczek Napisano 9 października 2015 Udostępnij #80 Napisano 9 października 2015 Cytat Nie opłaca się budować. Można kupić gotową małą szklarnie na allegro za niecały 1000zł. Z takim budżetem to wybuduję - wiesz...i wybuduje sobie szklarnięszklarnię albo dwie wakacje spędzi w Soczi, w Warnie albo NRD! Link do komentarza
Wladca-Chmielu Napisano 10 lipca 2019 Udostępnij #81 Napisano 10 lipca 2019 Taką matce zrobiłem po kosztach Link do komentarza
Qworum Napisano 19 lipca 2019 Udostępnij #82 Napisano 19 lipca 2019 Wladca-Chmielu pomysł miałeś genialny! Niech zgadnę Dragonballa się naoglądałeś? Mam nadzieję, że dobrze służy i z tego co widze to można ją przenosić co jest wielką zaletą, gdyż ziemia w szklarni po paru sezonach wymaga reperacji albo wymiany. Link do komentarza
Igo Napisano 20 kwietnia 2021 Udostępnij #83 Napisano 20 kwietnia 2021 Ja też polecam tunel, dobrze się sprawdza do każdej uprawy http://ogrodowydom.pl/jak-tunel-foliowy-w-zaleznosci-od-rodzaju-hodowli Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się