MrTomo Napisano 30 maja 2015 Udostępnij #1 Napisano 30 maja 2015 Jak w temacie.Używacie takiej folii?Ja używam a właściwie to chyba już w czasie przeszłym.Oglądałem program, z którego wynika że pod wpływem temperatury (?) z aluminiowej folii wydziela się straszne świństwo. Mam tez sąsiada, który ma fioła na punkcie tego co je (praktycznie wszystko robi sam) i on już dawno przestał korzystać z tej folii jak i ogólnie z jakichkolwiek aluminiowych "narzędzi" kuchennych.A ja codziennie kawę w aluminiowym sitku parzę... Jak to jest z tym aluminium? Ktoś wie? Link do komentarza
PeZet Napisano 30 maja 2015 Udostępnij #2 Napisano 30 maja 2015 Pierwsze słyszę. Nawet by mi do głowy... Ciekaw jestem co inni na to.Jeśli to prawda, to co z folią na grillu jakoby zdrowotności dodającą? Link do komentarza
MrTomo Napisano 30 maja 2015 Autor Udostępnij #3 Napisano 30 maja 2015 Cytat Pierwsze słyszę. Nawet by mi do głowy... Ciekaw jestem co inni na to.Jeśli to prawda, to co z folią na grillu jakoby zdrowotności dodającą? Rozwiń Grill!Otóż to. Link do komentarza
bajbaga Napisano 30 maja 2015 Udostępnij #4 Napisano 30 maja 2015 Najbardziej szkodliwe dla zdrowia człowieka jest życie (jako takie).Najmniej "szkodliwe" naczynia (przybory kuchenne) to wykonane ze stali nierdzewnej (no może za wyjątkiem alergików uczulonych na nikiel) oraz z wypalonej gliny.Ale bez przesady. Naczynia (przybory kuchenne) z aluminium, nie używane do potraw kwaśnych, w zasadzie nie wydzielają szkodliwego glinu. Link do komentarza
MrTomo Napisano 30 maja 2015 Autor Udostępnij #5 Napisano 30 maja 2015 Do poczytania, obejrzenia.Niech każdy sam zdecyduje.Linka1Linka2Linka3 Link do komentarza
bajbaga Napisano 30 maja 2015 Udostępnij #6 Napisano 30 maja 2015 Tiaaa.A następnie poczytajmy, o szkodliwości telefonów komórkowych, naczyń teflonowych, opakowań foliowych, leków przeciwbólowych, pszenicy, cukru, soli, lekarza pierwszego kontaktu, ...........................A jak już poczytamy, to szukamy myśliwego, który nas za 300zł zastrzeli (dla mniej zasobnych pozostaje aptekarz, który za 50zł nas otruje) I dodatkowo, przypomnę stwierdzenie klasyka: Cytat Skrzywdzić się można nawet młotkiem, a on specjalnie skomplikowany nie jest!Adam M. Rozwiń Link do komentarza
daggulka Napisano 30 maja 2015 Udostępnij #7 Napisano 30 maja 2015 Też jestem zdania, że niestety czas zdrowego życia i zdrowej żywności minął bezpowrotnie wraz z naszymi prababciami i babciami. Tylko wspomnienie zostało po mleku prosto od krowy wypasanej na babcinej łące za domem i chlebie wypiekanym w piecu z zebranego na żniwach zboża .... bez chemii i modyfikowania. Ja pamiętam te czasy - byłam wtedy małym dzieciakiem. Teraz - wszystko przetworzone, "ulepszone" .... więc marne pocieszenie że zrezygnujesz z używania folii jak w jedzeniu i wdychanym powietrzu przyjmujesz codzienną dawkę z tablicy mendelejewa. Link do komentarza
solange63 Napisano 30 maja 2015 Udostępnij #8 Napisano 30 maja 2015 Cytat Też jestem zdania, że niestety czas zdrowego życia i zdrowej żywności minął bezpowrotnie wraz z naszymi prababciami i babciami. Tylko wspomnienie zostało po mleku prosto od krowy wypasanej na babcinej łące za domem i chlebie wypiekanym w piecu z zebranego na żniwach zboża .... bez chemii i modyfikowania. Ja pamiętam te czasy - byłam wtedy małym dzieciakiem. Teraz - wszystko przetworzone, "ulepszone" .... więc marne pocieszenie że zrezygnujesz z używania folii jak w jedzeniu i wdychanym powietrzu przyjmujesz codzienną dawkę z tablicy mendelejewa. Rozwiń niby trochę tak, ale jednak niebałdzo mi to brzmi jak wymówka. Tylko chemii wkoło, że nie ma po co się starać...Można kupić mleko prosto od krowy, można samemu wypiekać chleb, jak nie ma się dostępu do pieczywa z dobrego źródła. Można iść do sklepu i kupić wędlinę 98% mięsa, a nie 50% i to jeszcze brei oddzielanej mechanicznie. Można dużo tylko trzeba chcieć i mieć trochę pojęcia. 1 Link do komentarza
daggulka Napisano 30 maja 2015 Udostępnij #9 Napisano 30 maja 2015 Cytat niby trochę tak, ale jednak niebałdzo mi to brzmi jak wymówka. Tylko chemii wkoło, że nie ma po co się starać...Można kupić mleko prosto od krowy, można samemu wypiekać chleb, jak nie ma się dostępu do pieczywa z dobrego źródła. Można iść do sklepu i kupić wędlinę 98% mięsa, a nie 50% i to jeszcze brei oddzielanej mechanicznie. Można dużo tylko trzeba chcieć i mieć trochę pojęcia. Rozwiń Zgadzam się z Tobą, że można ograniczyć "złe". Ale nie oszukujmy się - wszystkiego się nie da. Trzeba by być fanatykiem, żeby aż tak bardzo kontrolować , bo to wymaga sporo czasu i zachodu. W masce przeciwgazowej też pomykać raczej się nie da ... a powietrze na Śląsku gdzie mieszkam tudzież choćby w Londynie gdzie przebywam zamiennie pozostawia sporo, naprawdę sporo - do życzenia. Tak, tak , wiem .... sprzedać, kupić w górach tudzież nad morzem.Jasne , jasne .... Cytat Można iść do sklepu i kupić wędlinę 98% mięsa, a nie 50% i to jeszcze brei oddzielanej mechanicznie. Można dużo tylko trzeba chcieć i mieć trochę pojęcia. Rozwiń Tak mi się jeszcze nasunęło - i kasy , kochana .... i kasy Teraz zdrowe i eco jest w takiej cenie, że to niemalże luksus Link do komentarza
bajbaga Napisano 30 maja 2015 Udostępnij #10 Napisano 30 maja 2015 Problem jest trochę w czymś innym.Np. producent folii nie napisał dużymi i kolorowymi literami, że nie należy jej używać do produktów kwaśnych.Z drugiej strony, nawet gdyby napisał, to nasza przywara i duma narodowa, nie pozwala na podporządkowanie się, jakiemuś tam ....... - mamy obsesyjną i zapisaną w genach niechęć do czytania i przestrzegania "instrukcji obsługi".Gdyby Polacy czytali "instrukcję obsługi" kobiety, to byliby najlepszymi kochankami w galaktyce - a nie są Link do komentarza
solange63 Napisano 30 maja 2015 Udostępnij #11 Napisano 30 maja 2015 Cytat Tak mi się jeszcze nasunęło - i kasy , kochana .... i kasy Teraz zdrowe i eco jest w takiej cenie, że to niemalże luksus Rozwiń kupując w marketach pewnie tak, ale mając wypracowane latami "dojścia", już niekoniecznie a najlepiej sprzedać mieszkanie na Śląsku, kupić małą szopę gdzieś w środku lasu, mieć swój ogródek i kurki i kózkę...ech... rozmarzyłam się Link do komentarza
bajbaga Napisano 30 maja 2015 Udostępnij #12 Napisano 30 maja 2015 Cytat Tak mi się jeszcze nasunęło - i kasy , kochana .... i kasy Rozwiń Raczej czasu - bo wszystko można wykonać (zrobić) w domu, a bez polepszaczy i tak będzie i lepsze i zdrowsze, a często i tańsze.I na pewno nie będzie to "boskie jedzenie", bo tylko Bóg jedyny wie, co w gotowcach sklepowych jest. 1 Link do komentarza
daggulka Napisano 30 maja 2015 Udostępnij #13 Napisano 30 maja 2015 (edytowany) Cytat kupując w marketach pewnie tak, ale mając wypracowane latami "dojścia", już niekoniecznie a najlepiej sprzedać mieszkanie na Śląsku, kupić małą szopę gdzieś w środku lasu, mieć swój ogródek i kurki i kózkę...ech... rozmarzyłam się Rozwiń Hahahaha .... a nie, takie wiejskie życie mi nie bardzo pasuje na dłuższą metę. Dlatego świadoma pełni praw i obowiązków ... a nie , to nie to, wrrrróć .... świadoma niebezpieczeństw i zagrożeń wybieram trochę złego, trochę wypracowanego dobrego . Cytat Raczej czasu - bo wszystko można wykonać (zrobić) w domu, a bez polepszaczy i tak będzie i lepsze i zdrowsze, a często i tańsze.I na pewno nie będzie to "boskie jedzenie", bo tylko Bóg jedyny wie, co w gotowcach sklepowych jest. Rozwiń Nie posiadam niestety takich talentów , dojść i czasu Edit: dlategóż własnie na przykład wędlinkę kupuję swojską od znajomych moich rodziców , ze zwierzątek przez nich wyhodowanych na wsi i uwędzoną w ich własnym "wędzoku" , miód od znajomych z Mazur rodzice mi przywożą co roku Co do większości jednak - niestety czytam etykiety , płacę .... i płączę ... przy kasie Edytowano 30 maja 2015 przez daggulka (zobacz historię edycji) Link do komentarza
PeZet Napisano 30 maja 2015 Udostępnij #14 Napisano 30 maja 2015 Cytat 1. Np. producent folii nie napisał dużymi i kolorowymi literami, że nie należy jej używać do produktów kwaśnych.2. Z drugiej strony, nawet gdyby napisał, to nasza przywara i duma narodowa, nie pozwala na podporządkowanie się, jakiemuś tam ....... - mamy obsesyjną i zapisaną w genach niechęć do czytania i przestrzegania "instrukcji obsługi". Rozwiń ad 1 - gdyby tak bardzo było to szkodliwe, z całą pewnością by napisał. ad 2 - mów za siebie, bo ja ani dumy narodowej nie mam, ani takich rzeczy zapisanych w genach. I czytam ZAWSZE instrukcję obsługi i do niej się stosuję. Cytat Ale nie oszukujmy się - wszystkiego się nie da. Trzeba by być fanatykiem, żeby aż tak bardzo kontrolować , bo to wymaga sporo czasu i zachodu. Rozwiń Ale, jeśli już o czymś się dowiemy i chcemy uniknąć, to dlaczego tego nie zrobić? Cytat Można kupić mleko prosto od krowy, można samemu wypiekać chleb, (...) Można dużo tylko trzeba chcieć i mieć trochę pojęcia. Rozwiń Dokładnie tak! Dokładnie tak. Cytat Co do większości jednak - niestety czytam etykiety , płacę .... i płączę ... przy kasie Rozwiń To chyba najgorszy paradoks jest - jak się nie wie, to się ma szczęście i święty spokój. Ziemia płaska czy okrągła, wsio ryba. Ale jak się wie, to się z miejsca ma przegwizdane. Bo się też zaraz wie, że pewnych spraw nie sposób przeskoczyć.I tak jest ze wszystkim.Do tego też idealnie pasuje motto, jakie ma Jani_63 w stopce. Link do komentarza
MrTomo Napisano 30 maja 2015 Autor Udostępnij #15 Napisano 30 maja 2015 Cytat niby trochę tak, ale jednak niebałdzo mi to brzmi jak wymówka. Tylko chemii wkoło, że nie ma po co się starać...Można kupić mleko prosto od krowy, można samemu wypiekać chleb, jak nie ma się dostępu do pieczywa z dobrego źródła. Można iść do sklepu i kupić wędlinę 98% mięsa, a nie 50% i to jeszcze brei oddzielanej mechanicznie. Można dużo tylko trzeba chcieć i mieć trochę pojęcia. Rozwiń Mleko od krowy mam często, chleb wypiekany własnoręcznie (no - ręcami żony) co drugi dzień (bo na dwa dni starcza)a folii i innych aluminiów od dzisiaj zaczynam unikać.Na zimno to może i rzeczywiście tylko produktów kwaśnych unikać (czyli czego?) ale na ciepło to już nie mam zaufania. Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 31 maja 2015 Udostępnij #16 Napisano 31 maja 2015 Cytat Najbardziej szkodliwe dla zdrowia człowieka jest życie (jako takie).Najmniej "szkodliwe" naczynia (przybory kuchenne) to wykonane ze stali nierdzewnej (no może za wyjątkiem alergików uczulonych na nikiel) oraz z wypalonej gliny.Ale bez przesady. Naczynia (przybory kuchenne) z aluminium, nie używane do potraw kwaśnych, w zasadzie nie wydzielają szkodliwego glinu. Rozwiń udowodniono ze najbardziej szkodliwe jest oddychaniepo powoduje powstawanie wolnych rodników ,a te bezpośrednio przekładają się na rakaczyli mamy kolejną rzecz do likwidacji - Nie oddychać no niby fajnie ale co mi szkodzi folia skoro mam przestać oddychać ??? Link do komentarza
todomownik Napisano 2 czerwca 2015 Udostępnij #17 Napisano 2 czerwca 2015 Pierwsze słyszę, żeby folia aluminiowa była jakimś zagrożeniem. NIe przyszło by mi coś takiego do głowy. Muszę poszukać informacji na ten temat. Link do komentarza
Dacheo1979 Napisano 6 grudnia 2015 Udostępnij #18 Napisano 6 grudnia 2015 Cytat Pierwsze słyszę, żeby folia aluminiowa była jakimś zagrożeniem. NIe przyszło by mi coś takiego do głowy. Muszę poszukać informacji na ten temat. Rozwiń Ja też nic nie wiem o tym, aby folia była szkodliwa!!!! Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 6 grudnia 2015 Udostępnij #19 Napisano 6 grudnia 2015 Cytat Ja też nic nie wiem o tym, aby folia była szkodliwa!!!! Rozwiń Jest szkodliwa pod warunkiem jak się ją zje Link do komentarza
kasan45 Napisano 19 stycznia 2016 Udostępnij #20 Napisano 19 stycznia 2016 Wszystko teraz takie szkodliwe. A o foli aluminiowej sobie poczytałam i nic tak strasznie szkodliwego w niej nie ma- http://deccoria.pl/warto-zobaczyc/poradnik...wa-,15,744.html Link do komentarza
wera.1989 Napisano 20 stycznia 2016 Udostępnij #21 Napisano 20 stycznia 2016 w takim razie czego uzywac zamiast foli aluminiowej? Link do komentarza
solange63 Napisano 20 stycznia 2016 Udostępnij #22 Napisano 20 stycznia 2016 Cytat w takim razie czego uzywac zamiast foli aluminiowej? Rozwiń dziwne pytanie...a do czego jest potrzebna?bo ja na przykład nie używam wcale i nie wiem co bym sobie mogła nią owijać Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 20 stycznia 2016 Udostępnij #23 Napisano 20 stycznia 2016 (edytowany) Rybkę na grilla owijam w folię o ile ją złowię oczywiście nic tak nie smakuje jak jadło własnoręcznie złowione Edytowano 20 stycznia 2016 przez mhtyl (zobacz historię edycji) Link do komentarza
solange63 Napisano 20 stycznia 2016 Udostępnij #24 Napisano 20 stycznia 2016 Cytat Rybkę na grilla owijam w folię o ile ją złowię oczywiście nic tak nie smakuje jak jadło własnoręcznie złowione Rozwiń czyli rybkę dusisz na grillu. Do grillowania nadają się bloki solne, albo koszyk (można kupić na 1 rybkę, albo siatkę na kilka sztuk)Obie wersje lepsze od foliówki Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 20 stycznia 2016 Udostępnij #25 Napisano 20 stycznia 2016 W terenie (na rybach nad wodą) najlepsza folia, w domu to sprawdzą się takie cuda. Link do komentarza
daska Napisano 31 stycznia 2016 Udostępnij #26 Napisano 31 stycznia 2016 Uzywam folii alumioniowej. Wszędzie mówią że jakieś związki chemiczne sa. Nawet mąka , chleb niezrdowy. Najlepiej niczego nie używac i niczego nie jeśc. gotowac na ognisku ...szkoda słów. jak folia dobre j firmy to i bezpieczna bo by im nie przepuścili do obrotu Link do komentarza
PiotrDomagala Napisano 10 lutego 2016 Udostępnij #27 Napisano 10 lutego 2016 Podobno każdy kto miał jakikolwiek z wodą kiedyś umrze Ja folię aluminiową używam gdy muszę coś włożyć do lodówki a nie chcę żeby przeszedł zapach. Także owoce lub warzywa. Może przy niższej temp. tak nie szkodzi? Nigdy nie robiłem nic w folii na grillu. Link do komentarza
szeptucha Napisano 30 marca 2016 Udostępnij #28 Napisano 30 marca 2016 Bardzo rzadko używam takiej folii, więc nie wiem. Zaskoczyła mnie ta wiadomość. Link do komentarza
namdu Napisano 7 kwietnia 2016 Udostępnij #29 Napisano 7 kwietnia 2016 Nie przesadzałabym. Jak sama nazwa wskazuje są to folie spożywcze. Myślę, że nie dopuszczono by ich do sprzedaży ogólnej gdyby miały być szkodliwe. No sama nie wiem, ale ja często używam folii do pieczenia. Moja Mama i Babcia robiły to samo i wszyscy jeszcze żyjemy xp poza tym zewsząd dopadają nas zanieczyszczenia i szkodliwe substancje o których wiemy i o których nie wiemy. Nie ma co popadać ze skrajności w skrajność. Nawet mormoni nie prowadzą tak sterylnego życia jak kiedyś ;) Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się