Skocz do zawartości

Zewnętrzne gniazdka elektryczne

jarson

Recommended Posts

Napisano
Problem polega na tym, iż dom został ocieplony i otynkowany w zeszłym roku i niestety zapomniałem zamontować przed tym wszystkim gniazdek elektrycznych. Teraz nie wiem jak je zamontować tak aby nie zniszczyć elewacji i tak aby się dobrze trzymały. Styropian ma 10cm i nie został mi też tynku na ewentualne poprawki.
Może macie jakiś pomysł jak zamontować te gniazdka, może są jakieś zewnętrzne gniazdka z ramką, która by zamaskowała zniszczoną wokół nich elewację.
Napisano
No to żeś się dokładnie zdrzemnął.
Spróbuj może zastosować, umieścić na elewacji jakąś gustowną puszkę tak aby w niej ukryć samo gniazdko.
Coś na wzór tego

Oczywiście całość musi się na koniec legitymować odpowiednim IP.
Sugerowałbym jednak żeby nie było niższe niż 44. icon_biggrin.gif
Napisano
No zdrzemnąłem się troszkę i teraz mam problem.
Te puszki to dobry pomysł, nie wiesz gdzie takowe można dostać i jak się fachowo nazywają?
Jeśli chodzi o przewody to są tam gdzie powinny być, czyli na elewacji w miejscu gdzie powinny być gniazdka.
Napisano
  Cytat

Masz przewody pod styropianem?

Rozwiń  

Przewody są pod styropianem

Cytat

Będziesz musiał se sam poszukać, a nazywa się to to "Kopos KUZ"

Rozwiń  

Wielkie dzięki za pomoc, muszę teraz tylko poszukać w necie i kupić.
Jeszcze raz dzięki, mam nadzieje że się to sprawdzi
Napisano
  Cytat

Nie wiem, gdzie szukałeś, pewnie w biurku. ;)

Tu masz stronę producenta: klik

A tu masz cennik:

klik

W cenniku pozycja E1952 czyli:
KUZ-VOI KB 114,57zł netto

Rozwiń  

Wychodzi na to że się słabo postarałem w tych poszukiwaniach.
Dzięki
Troszkę drogie te puszki, musiałbym ich kupić 8 a to zdecydowanie za drogo.
Trzeba coś innego wymyślić
Napisano
Fakt, wynalazek nie jest tani, ale z pewnością patent jest elegancki i ładnie się prezentuje.
Też zastanawiam się od kilku lat (!) nad gniazdkiem w warstwie ocieplenia.
Patent podsunięty przez Janiego_63 można spróbować zrobić po domowemu,
np..... na drukarce 3D. Mamy XXI wiek.
Napisano (edytowany)
  Cytat
Rozwiń  

Wszystko ładnie i pięknie, tylko że przed zrobieniem elewacji a ja już mam elewację??

A jakby zamontował takie gniazdko

DSC01446.jpg

Zamontował by je do głębokiej puszki elektrycznej, a samą puszkę przykręcił do ściany. Edytowano przez jarson (zobacz historię edycji)
Napisano
Ja mam na balkonach normalne gniazdko z klapką takie jak wewnątrz domu i nic się nie dzieje od 11 lat
Napisano
  Cytat

Nóż mam tylko chcę aby wszystko było ładnie zrobione i dobrze przytwierdzone, tak aby nie wyleciało.

Rozwiń  

Jeżeli chcesz aby dobrze trzymało i było to w miarę tanio (bo wyżej rozwiązanie jest dość drogie) to tak wpadłem na pomysł aby wykorzystać do tego celu puszkę do złącza odgromowego.
Coś takiego jak poniżej

A tu jak jest ta puszka zamontowana w murze. Zamiast złącza pomiarowego dasz gniazdo nadtynkowe i będzie ok.

Gniazdo coś w tym stylu

Napisano
Temat i mnie interesuje,będę wiosną instalował.
Ciekawi mnie też czy ktoś z Was ma zewnętrzne gniazdo do odkurzacza centralnego.Czy to sprawdzi się bo zostawiłem końcówkę rury w miejscu gdzie kiedyś do domu będzie dostawiona wiata.
Napisano
  Cytat

Temat i mnie interesuje,będę wiosną instalował.
Ciekawi mnie też czy ktoś z Was ma zewnętrzne gniazdo do odkurzacza centralnego.Czy to sprawdzi się bo zostawiłem końcówkę rury w miejscu gdzie kiedyś do domu będzie dostawiona wiata.

Rozwiń  

Na pewno się sprawdzi i nawet wiem gdzie a raczej do czego, do odkurzania samochodu icon_biggrin.gif
Napisano
  Cytat

(...) Ciekawi mnie też czy ktoś z Was ma zewnętrzne gniazdo do odkurzacza centralnego. (...)

Rozwiń  

Warto by icon_rolleyes.gif sprawdzić - jakoś - czy wilgoć nie będzie rozrabiała zwierając w gnieździe styki.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...