heurysta Napisano 11 grudnia 2014 Udostępnij #1 Napisano 11 grudnia 2014 (edytowany) Chciałbym zasięgnąć opinii na temat tych lamp. Która z nich jest według was będzie najbardziej pasować do wnętrza w stylu skandynawskim? Najpierw poglądowe zdjęcie na wnętrze:No i lampy:Ciężko się zdecydować. Edytowano 3 lutego 2015 przez Redakcja (zobacz historię edycji) Link do komentarza
solange63 Napisano 11 grudnia 2014 Udostępnij #2 Napisano 11 grudnia 2014 wklej zdjęcie Twojego wnętrza, a wtedy będziemy radzić Link do komentarza
Olszaaa Napisano 15 grudnia 2014 Udostępnij #3 Napisano 15 grudnia 2014 Podoba mi się trzecia od góry Ta ostatnia jakoś mi zupełnie nie pasuje , ale wiadomo-kwestia gustu. Mi kojarzy się z lampą, którą, w latach '90. moi rodzice mieli w kuchni. Odnosząc się bezpośrednio do stylu skandynawskiego, wybrałabym jakąś minimalistyczną lampę. Fajnie też komponują się lampy, czy żyrandole o klasycznych formach, np. ten: Link do komentarza
prowix Napisano 15 grudnia 2014 Udostępnij #4 Napisano 15 grudnia 2014 Ta pierwsza, w kształcie fasoli chyba najbardziej będzie pasowała do takich prostych, nowoczesnych wystrojów. Kolejne dwie są chyba za bardzo ozdobne. Ja bym celował w coś takiego jak zaproponowała Olszaaa ew. Link do komentarza
rower Napisano 18 grudnia 2014 Udostępnij #5 Napisano 18 grudnia 2014 Pierwsze określenie na tę ostatnią lampę jakie przyszło mi na myśl to retro, a nie Skandynawia. Musiałbym ją zobaczyć w aranżacji. Link do komentarza
meblonista Napisano 12 stycznia 2015 Udostępnij #6 Napisano 12 stycznia 2015 Bardzo podobna lampa do tej, którą zamieścił prowix jest Lampa wisząca HKliving, dostępna w wielu ciekawych kolorach na stronie www.meblonista.plStyl skandynawski to nie tylko biel albo czerń, to także m.in. turkus/morska zieleń. Link do komentarza
Pracownia2p Napisano 16 stycznia 2015 Udostępnij #7 Napisano 16 stycznia 2015 Podstawowe pytanie jest takie czy faktycznie musi być to lampa wisząca,bo dobrym pomysłem i zarazem stylową dekoracją jest oczywiście lampa podłogowa,nie sądzisz? Przemyśl tą propozycję. Link do komentarza
tadeo_g Napisano 2 lutego 2015 Udostępnij #8 Napisano 2 lutego 2015 Zamiast zdjęcia poglądowego, wklej zdjęcie pokoju, bo inaczej ciężko doradzić coś;) z tych wszystkich w miarę podoba mi się środkowa, ale czy będzie pasować do Twojego wnętrza, to ciężko stwierdzić. Link do komentarza
zyśko Napisano 2 lutego 2015 Udostępnij #9 Napisano 2 lutego 2015 Te lampy z żarówek, z pierwszego zdjęcia widzę w różnych wnętrzach i naprawdę ciekawe się prezentują.. Ale jak z pobieraniem prądu, to mnie interesuje najbardziej Link do komentarza
stokrotka.35 Napisano 6 lutego 2015 Udostępnij #10 Napisano 6 lutego 2015 Cytat Te lampy z żarówek, z pierwszego zdjęcia widzę w różnych wnętrzach i naprawdę ciekawe się prezentują.. Ale jak z pobieraniem prądu, to mnie interesuje najbardziej Rozwiń Żarówki to sobie można założyć energooszczędne, ledowe itp i "będzie oszczędnie" Link do komentarza
retrofood Napisano 8 lutego 2015 Udostępnij #11 Napisano 8 lutego 2015 Cytat Te lampy z żarówek, z pierwszego zdjęcia widzę w różnych wnętrzach i naprawdę ciekawe się prezentują.. Ale jak z pobieraniem prądu, to mnie interesuje najbardziej Rozwiń Niby dlaczego? Centralne oświetlenie salonu winno być dekoracyjnym, a nie użytkowym! Na lampę, meble obrazki, grafiki bibeloty, dupeloty to was stać, a na dopasowane do lampy źródło światła już nie? Taka oszczędnościowa pseudożarówka w postaci spiralnie zwiniętej rurki, w oryginalnej na pozór lampie to kicz nad kicze, nawet makatka z jeleniem na rykowisku to przy tym kunszt smaku artystycznego własciciela (-lki) chaty. Link do komentarza
meblonista Napisano 12 marca 2015 Udostępnij #12 Napisano 12 marca 2015 Cytat Niby dlaczego? Centralne oświetlenie salonu winno być dekoracyjnym, a nie użytkowym! Na lampę, meble obrazki, grafiki bibeloty, dupeloty to was stać, a na dopasowane do lampy źródło światła już nie? Taka oszczędnościowa pseudożarówka w postaci spiralnie zwiniętej rurki, w oryginalnej na pozór lampie to kicz nad kicze, nawet makatka z jeleniem na rykowisku to przy tym kunszt smaku artystycznego własciciela (-lki) chaty. Rozwiń Każdemu polecam zwykłe "okrągłe" żarówki LEDowe o ciepłej barwie,wg mnie o wiele lepiej się sprawdzają od tych często jeszcze reklamowanych rtęciowych "energooszczędnych".Nie każdy musi się znać na wszystkim, a jeżeli komuś spiralnie zwinięta rurka się podoba to czemu nie Sporo osób przykuwa uwagę do wyglądu lampy, a żarówki tratuje drugorzędnie, a szkoda. Link do komentarza
retrofood Napisano 20 marca 2015 Udostępnij #13 Napisano 20 marca 2015 Tia... do wyglądu...Za pięć stówek! Link do komentarza
isen.sen Napisano 8 kwietnia 2015 Udostępnij #14 Napisano 8 kwietnia 2015 Cześć, dobry temat to podpytam. Styl oczywiście skandynawski i teraz tak - meble czarne ściany białe i myślę nad białą lampą wiszącą. Kupić coś ciekawego nie jest łatwo, więc bede wdzięczna za wszelkie sugestie:) Link do komentarza
kucykowa Napisano 9 kwietnia 2015 Udostępnij #15 Napisano 9 kwietnia 2015 Cytat Cześć, dobry temat to podpytam. Styl oczywiście skandynawski i teraz tak - meble czarne ściany białe i myślę nad białą lampą wiszącą. Kupić coś ciekawego nie jest łatwo, więc bede wdzięczna za wszelkie sugestie:) Rozwiń Masz czarne meble białe ściany to nie chcesz właśnie czarnej lampy, żeby była widoczna? Link do komentarza
isen.sen Napisano 10 kwietnia 2015 Udostępnij #16 Napisano 10 kwietnia 2015 Cytat Masz czarne meble białe ściany to nie chcesz właśnie czarnej lampy, żeby była widoczna? Rozwiń Za dużo już tego czarnego, stwierdziłam, że lampa jednak będzie biała i nie musi się rzucać w oczy Link do komentarza
QUADRE Napisano 13 kwietnia 2015 Udostępnij #17 Napisano 13 kwietnia 2015 Cytat Za dużo już tego czarnego, stwierdziłam, że lampa jednak będzie biała i nie musi się rzucać w oczy Rozwiń Cześć, isen.sen również polecam biały kolor lampy. Dzięki temu doświetlimy ciemne wnętrze, jak również lampa będzie stanowić kontrast dla czarnych mebli. Przy wyborze lampy w stylu skandynawskim należy pamiętać o doborze lampy w prostym kształcie tak, aby stanowiła uzupełnienie minimalistycznego wnętrza. Link do komentarza
isen.sen Napisano 14 kwietnia 2015 Udostępnij #18 Napisano 14 kwietnia 2015 Mógłbyś zaproponować, jakiś konkretny model by sobie to wszystko jakoś zobrazować...? Link do komentarza
QUADRE Napisano 16 kwietnia 2015 Udostępnij #19 Napisano 16 kwietnia 2015 Proszę bardzo: wisząca lampa Karbon,wykonana z wysokiej jakości aluminium o średnicy 60 cm pasująca swoim kształtem do skandynawskich pomieszczeń. Oferowana w kolorze białym i czarnym. Link do komentarza
panigrey Napisano 17 kwietnia 2015 Udostępnij #20 Napisano 17 kwietnia 2015 Cytat Proszę bardzo: wisząca lampa Karbon,wykonana z wysokiej jakości aluminium o średnicy 60 cm pasująca swoim kształtem do skandynawskich pomieszczeń. Oferowana w kolorze białym i czarnym. [attachment=21791:1_max.jpg] Rozwiń Do oo całkiem spoko ta czarna, tylko może faktycznie w tym przypadku lepiej będzie pasować lampa biała bo jak będzie wszystko czarne to będzie dość ciemno w pomieszczeniu Link do komentarza
isen.sen Napisano 20 kwietnia 2015 Udostępnij #21 Napisano 20 kwietnia 2015 Fajna propozycja dzięki. Taki kształt fajnie by współgrał z moją lampą stojącą Link do komentarza
karol wol Napisano 23 kwietnia 2015 Udostępnij #22 Napisano 23 kwietnia 2015 Trzecia lampa jakoś najbardziej kojarzy mi się ze stylem skandynawskim Link do komentarza
Ninna Napisano 23 kwietnia 2015 Udostępnij #23 Napisano 23 kwietnia 2015 A może coś takiego: - lampa do surowych wnetrz.Albo taka, wszak styl skadynawski to tez naturalne elementy.: Link do komentarza
klawiaturabezguzikow Napisano 27 kwietnia 2015 Udostępnij #24 Napisano 27 kwietnia 2015 dobra to ja jeszcze zapytam o lampę ale w stylu bardziej takim fabrycznym, jak do loftu. ktoś, coś? Link do komentarza
QUADRE Napisano 28 kwietnia 2015 Udostępnij #25 Napisano 28 kwietnia 2015 Chciałbym zaproponować dla Ciebie klawiaturabezguzikow nowość w ofercie, a mianowicie lampę Crudo. Jest to lampa wisząca, bezpośrednio nawiązująca do industrialnego charakteru wnętrza. Jej prosta forma idealnie wypełni wnętrze loftu i pomoże go w pełni rozświetlić. Link do komentarza
kucykowa Napisano 29 kwietnia 2015 Udostępnij #26 Napisano 29 kwietnia 2015 mi się mega podobają takie mieszkania stylizowane na loft, a lampa jest genialna.widzę do tego jakies takie mega proste meble (nawet takie zwykłe ikeowskie), i akcesoria ktore tez by wykorzystywały metal Link do komentarza
klawiaturabezguzikow Napisano 30 kwietnia 2015 Udostępnij #27 Napisano 30 kwietnia 2015 Super, o coś takiego chodziło, dziękuję za linka. W sumie takie lampy można spotkać w starych magazynach. Link do komentarza
retrofood Napisano 30 kwietnia 2015 Udostępnij #28 Napisano 30 kwietnia 2015 U mnie leży w składziku na drzewo. Link do komentarza
kuba1739 Napisano 6 maja 2015 Udostępnij #29 Napisano 6 maja 2015 Na Twoim miejscu bym wybrał tą trzecią. Jest najładniejsza i chyba dobrze będzie komponować pozdrawiam Link do komentarza
Samuul003 Napisano 18 maja 2015 Udostępnij #30 Napisano 18 maja 2015 Środkowa jest ciekawa, ostatnia paskudna;) Link do komentarza
Agpol Napisano 29 czerwca 2015 Udostępnij #31 Napisano 29 czerwca 2015 Polecam lampę Palp składającą się z 5 ramion, każde można dowolnie rozstawiać na boki. Wykonujemy ją z chromu, dzięki czemu wpasuje się do modernistycznych pomieszczeń. Lampa ma wysokość 210 cm i ciężką podstawę, co gwarantuje jej stabilność. Link do komentarza
retrofood Napisano 29 czerwca 2015 Udostępnij #32 Napisano 29 czerwca 2015 Cytat Polecam lampę Palp Rozwiń W cenie... (dla zarestrowanych na forum)? Link do komentarza
ewa42karolin Napisano 30 czerwca 2015 Udostępnij #33 Napisano 30 czerwca 2015 lampa na pierwszym zdjęciu bardzo przypadła mi do gustu!! a wybór zależy od typu wnętrza, producenci też nie ułatwiają wyboru, type tych lamp jest dostępnych... Link do komentarza
Agpol Napisano 2 lipca 2015 Udostępnij #34 Napisano 2 lipca 2015 Cena powyższej lampy Palp wynosi 595 zł. Link do komentarza
solange63 Napisano 2 lipca 2015 Udostępnij #35 Napisano 2 lipca 2015 Tak się składa, że od lat kilku jestem mieszkanką Skandynawii i mam dziwne wrażenie, że Polacy to mają swój własny "styl skandynawski", odbiegający od oryginalnego i to znacznie. W sumie to chyba nie powinnam się dziwić. Po rybie po grecku, karpiu po żydowsku, przyszła pora na polski styl skandynawski Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 2 lipca 2015 Udostępnij #36 Napisano 2 lipca 2015 Nie ma co się dziwić Ewa, wszystko musi być zaadaptowane do polskich warunków a tylko nazwy pozostają bez zmian Link do komentarza
solange63 Napisano 2 lipca 2015 Udostępnij #37 Napisano 2 lipca 2015 Cytat Nie ma co się dziwić Ewa, wszystko musi być zaadaptowane do polskich warunków a tylko nazwy pozostają bez zmian Rozwiń nie użyłabym słowa adaptacja... bardziej mi pasuje podróba...a jak wiadomo "prawie" robi różnicę Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 2 lipca 2015 Udostępnij #38 Napisano 2 lipca 2015 Cytat nie użyłabym słowa adaptacja... bardziej mi pasuje podróba...a jak wiadomo "prawie" robi różnicę Rozwiń Wiesz, z tymi daniami to jest tak jakbyś za granicą i kosztowała typowego polskiego dania, też było by ono tylko z nazwy polskie, bo w smaku na pewno nie Link do komentarza
solange63 Napisano 2 lipca 2015 Udostępnij #39 Napisano 2 lipca 2015 Cytat Wiesz, z tymi daniami to jest tak jakbyś za granicą i kosztowała typowego polskiego dania, też było by ono tylko z nazwy polskie, bo w smaku na pewno nie Rozwiń no co Ty?! u mnie wszystkie polskie dania wychodzą przepyszne; gołąbki, bigos, kopytka, pyzy... kochanieńki długo by wymieniać. W każdym razie smakują jak z Polski, a często lepiej Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 2 lipca 2015 Udostępnij #40 Napisano 2 lipca 2015 Cytat no co Ty?! u mnie wszystkie polskie dania wychodzą przepyszne; gołąbki, bigos, kopytka, pyzy... kochanieńki długo by wymieniać. W każdym razie smakują jak z Polski, a często lepiej Rozwiń Bo to robi rodowita polka to musza być pyszne. Ja pisałem w kontekście, że np w restauracji lub u tubylców.jestem zdania, że każde danie narodowe zrobione przez osobę pochodzące z danego kraju będzie lepiej smakowało aniżeli wykonane przez inna osobę nie związaną z tym krajem czy nawet tym regionem. Link do komentarza
monika2153 Napisano 20 lipca 2015 Udostępnij #41 Napisano 20 lipca 2015 Jak wpisałam w google "styl skandynawski" to m.in coś takiego wyskoczyło Sama mam taką lampę, nie wiedzialam, ze to jest styl skandynawski Link do komentarza
gucio_ Napisano 20 lipca 2015 Udostępnij #42 Napisano 20 lipca 2015 Cytat Jak wpisałam w google "styl skandynawski" to m.in coś takiego wyskoczyło Sama mam taką lampę, nie wiedzialam, ze to jest styl skandynawski Rozwiń na mnie wrażenia nie robi Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 20 lipca 2015 Udostępnij #43 Napisano 20 lipca 2015 Cytat Jak wpisałam w google "styl skandynawski" to m.in coś takiego wyskoczyło Sama mam taką lampę, nie wiedzialam, ze to jest styl skandynawski Rozwiń Sama lampa nie czyni, że masz w domu styl skandynawski, cała ta fotka przedstawia wnętrze w stylu skandynawski, a lampa jest tylko jedną składowa owego stylu. Cytat na mnie wrażenia nie robi Rozwiń I na szczęście nie musi, o gustach się nie dyskutuje. Link do komentarza
Paweł1981 Napisano 25 listopada 2016 Udostępnij #44 Napisano 25 listopada 2016 A dla mnie w salonie doskonałym rozwiązaniem są lampy Luminato, wykonane z kompozytu półkule świetnie kreują oświetleniem klimat domu Link do komentarza
Leszek4 Napisano 25 listopada 2016 Udostępnij #45 Napisano 25 listopada 2016 Cytat A dla mnie w salonie doskonałym rozwiązaniem są lampy Luminato, wykonane z kompozytu półkule świetnie kreują oświetleniem klimat domu[attachment=26360:salon.jpg] Rozwiń Ale fajna! Chciałbym taką kupić. Sprzedasz mi? Pliss! Link do komentarza
Gość stach Napisano 25 listopada 2016 Udostępnij #46 Napisano 25 listopada 2016 Cytat wykonane z kompozytu półkule Rozwiń I powiadasz, że to tak wygląda i że skala jest zachowana... półkula ma ok 2 metry średnicy ... Link do komentarza
tomekmorawski1987 Napisano 14 grudnia 2016 Udostępnij #47 Napisano 14 grudnia 2016 Cytat Chciałbym zasięgnąć opinii na temat tych lamp. Która z nich jest według was będzie najbardziej pasować do wnętrza w stylu skandynawskim? Najpierw poglądowe zdjęcie na wnętrze:No i lampy:Ciężko się zdecydować. Rozwiń sznury są super, możesz wybrać kolor, firma Nowodvorski ma różne opcje. Warto zajrzeć. Lampa nazywa się Spider Link do komentarza
Budujemy Dom - otoczenie domu Napisano 7 lutego 2017 Udostępnij #48 Napisano 7 lutego 2017 Lampy są obecnie ważnym elementem wystroju wnętrz. Ale oprócz jednej lampy sufitowej, warto zamontować jeszcze inne źródła światła w pokojach. Oświetlenie boczne, np. z kinkietów ściennych, nadaje przytulności pomieszczeniu. Będzie dobrym uzupełnieniem dla lampy sufitowej. W miejscach, gdzie wykonujemy precyzyjne czynności, niezbędne jest światło robocze (miejscowe). Powinno dobrze oświetlać miejsce pracy, nie tworząc cieni, ani nie oślepiając. Nad stołem jadalnianym warto zamontować oddzielne źródła światła. Można też zainstalować oświetlenie dekoracyjne – buduje nastrój albo służy do eksponowania różnych przedmiotów czy roślin. We wnętrzach w stylu minimalistycznym oprawy często się ukrywa, np. wbudowuje w sufit, ściany. Link do komentarza
skira Napisano 17 stycznia 2018 Udostępnij #49 Napisano 17 stycznia 2018 Stół najlepiej oświetli żyrandol rzucający światło na środek blatu. Oprawa może mieć jedno lub kilka źródeł światła. U nas salon oświetlają kinkiety i wisząca lampa Link do komentarza
JuliaM Napisano 30 sierpnia 2019 Udostępnij #50 Napisano 30 sierpnia 2019 Hej, tez szukam oświetlenia do remontowanego mieszkania. Przez to, że styl skandynawski czy tam minimalistyczny jest taki popularny ejst tego poprostu masa, a ja i tak nie potrafię zdecydować. Mam w pokoju piec kaflowy, do usunięcia całkowicie lub do przekształcenia na drewniany, całkiem spore okno. Pokój nie jest zbyt duży, ale nie planuje w nim mieć wielu mebli, stąd pomysł, żeby poswiesić bardzo dużą ale wysoko zawieszoną lampę. Podsyłam kilka fotek. Co myślicie? Styl od loftowego po jakiś minimalizm. Większośc do siebie podobna. ajbardziej podoba mi sie ta z 16 żarówkami, ale osłabia mnie czyszcenie jej z kurzu. Pozostałe chyba bardziej do kuchni. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się