marek911 Napisano 29 kwietnia 2014 Udostępnij #1 Napisano 29 kwietnia 2014 Witam. Mam pytanie odnośnie suszenia domu. Dom jest świeżo postawiony ,zadaszony i teraz pytanie - ile powinien się suszyć by nie doszło do sytuacji takiej,że gdzieś wyjdzie wilgoć itp ?Pozdrawiam Link do komentarza
Gość stach Napisano 30 kwietnia 2014 Udostępnij #2 Napisano 30 kwietnia 2014 Cytat Dom jest świeżo postawiony ,zadaszony Rozwiń Zadaszony, ale czy zamknięty , wstawione okna i drzwi, czy wewnątrz otynkowany, czy wylane posadzki Woda z murowania ścian, "fruwająca" to tylko maleńka część wilgoci w porównaniu do ilości wody powstałej w czasie dojrzewania i suszenia paruset metrów kwadratowych tynków na ścianach i sufitów oraz stu kilkudziesięciu (przeważnie) metrów posadzek Bez otwierania na oścież okien, drzwi woda się będzie "kisić" wewnątrz i parę miesięcy Przy kolejnych pracach wykończeniowych trzeba - w miarę możliwości - wietrzyć, otwierać drzwi, z tym, że przeciągi mogą nie być korzystne... Link do komentarza
marek911 Napisano 30 kwietnia 2014 Autor Udostępnij #3 Napisano 30 kwietnia 2014 Cytat Zadaszony, ale czy zamknięty , wstawione okna i drzwi, czy wewnątrz otynkowany, czy wylane posadzki Woda z murowania ścian, "fruwająca" to tylko maleńka część wilgoci w porównaniu do ilości wody powstałej w czasie dojrzewania i suszenia paruset metrów kwadratowych tynków na ścianach i sufitów oraz stu kilkudziesięciu (przeważnie) metrów posadzek Bez otwierania na oścież okien, drzwi woda się będzie "kisić" wewnątrz i parę miesięcy Przy kolejnych pracach wykończeniowych trzeba - w miarę możliwości - wietrzyć, otwierać drzwi, z tym, że przeciągi mogą nie być korzystne... Rozwiń Budynek zadaszony, zamknięty ( zabite okna i drzwi) - posadzki wylane ok - 2 tygodni temu. ściany - goła cegła. Przez te dwa tygodnie okna i drzwi nie były zabite na czas "wietrzenia". Mam nadzieję,że pogoda będzie dopisywać, ciepły wiatr to może szybciej do środka się wejdzie z wykończeniem. Link do komentarza
theme Napisano 30 kwietnia 2014 Udostępnij #4 Napisano 30 kwietnia 2014 Susz ile się da jeśli jest pogoda. Nie ma to jakiejś złotej recepty, że mniej więcej miesiąc starczy. Dodasz tynki i zabawę zaczniesz od początku.Pytanie do bardziej doświadczonych czy można zrobić przeciąg poprzez odjęcie jednej deski na przestrzał z okien zabitych dechami? To może by się sprawdziło? Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 30 kwietnia 2014 Udostępnij #5 Napisano 30 kwietnia 2014 tynki robiłem bez okien ( lato )okna wstawiałem po 2 miechachwilgoć wyłaziła do następnej wiosnygrzane i wietrzone non stoptrochę wody tam idziei kiedyś musi wyleźć Link do komentarza
Wielicek Napisano 3 lipca 2014 Udostępnij #6 Napisano 3 lipca 2014 U nas paliliśmy w piecu, okna otwarte i mąż kupował takie sączki wilgoci. Po 3 - 4 dniach już się nie napełniały, więc oznaczało to, że wilgotność spadła. Link do komentarza
huncwot Napisano 29 lipca 2014 Udostępnij #7 Napisano 29 lipca 2014 Cytat U nas paliliśmy w piecu, okna otwarte i mąż kupował takie sączki wilgoci. Po 3 - 4 dniach już się nie napełniały, więc oznaczało to, że wilgotność spadła. Rozwiń No i woda jeszcze przez jakiś czas będzie wychodzić. Ale nie przejmowałbym się tym, bo to nieuniknione.Ja do własnego domu z pustaka ceramicznego wprowadziłem się jeszcze w tym samym sezonie Oczywiście dopłacałem do ogrzewania, ale liczyłem się z tym. Po prostu nie miałem wyjścia. Dom nie puścił mnie z torbami - być może z powodu dobrych materiałów, a być może z powodu względnie łagodnej zimy a.d. 2012 Link do komentarza
tomek26 Napisano 26 września 2014 Udostępnij #8 Napisano 26 września 2014 Im dłużej się suszy, tym lepiej Link do komentarza
Jani_63 Napisano 26 września 2014 Udostępnij #9 Napisano 26 września 2014 Bez przesady... tylko do momentu aż wyschnie Link do komentarza
jotesz Napisano 26 września 2014 Udostępnij #10 Napisano 26 września 2014 Cytat Witam. Mam pytanie odnośnie suszenia domu. Dom jest świeżo postawiony ,zadaszony i teraz pytanie - ile powinien się suszyć by nie doszło do sytuacji takiej,że gdzieś wyjdzie wilgoć itp ?Pozdrawiam Rozwiń Pytanie za pytanie: a co zamierzasz? Bo prace wewnątrz możesz prowadzić, ale ocieplenie dachu musi być wykonane jednym ciągiem, i to od razu z wewnętrzaną folią. Inaczej mogą być kłopoty, jak wełna nasiąknie, a przecież ogrzewania nie uruchomisz bez zamknięcia otworów. Bo, jak zrozumiałem, nie masz okien i drzwi, tylko "zabite" otwory? Jeśli będzie wewnętrzna izolacja ocieplenia dachu oraz szczelne okna i drzwi, to można grzać i pracować, ale wentylacja musi być intensywna - nie tak, jak przy "zabitych" otworach, ale tak, żeby zachować równowagę między ucieczką ciepła a ucieczką wilgoci. Najlepszy byłby rekuperator. Jedynie prace z drewnem będzie trzeba odłożyć, aż wilgoć przestanie być problemem. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 27 września 2014 Udostępnij #12 Napisano 27 września 2014 Cytat Pytanie za pytanie: a co zamierzasz? Bo prace wewnątrz możesz prowadzić, ale ocieplenie dachu musi być wykonane jednym ciągiem, i to od razu z wewnętrzaną folią. Inaczej mogą być kłopoty, jak wełna nasiąknie, a przecież ogrzewania nie uruchomisz bez zamknięcia otworów. Bo, jak zrozumiałem, nie masz okien i drzwi, tylko "zabite" otwory? Jeśli będzie wewnętrzna izolacja ocieplenia dachu oraz szczelne okna i drzwi, to można grzać i pracować, ale wentylacja musi być intensywna - nie tak, jak przy "zabitych" otworach, ale tak, żeby zachować równowagę między ucieczką ciepła a ucieczką wilgoci. Najlepszy byłby rekuperator. Jedynie prace z drewnem będzie trzeba odłożyć, aż wilgoć przestanie być problemem. Rozwiń Co to za wykład fizolozoficzno-teoretyczny?Przecież to co napisałeś nie trzyma się kupy Pomieszałeś kilka etapów budowy w jeden ciąg technologiczny Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się