Skocz do zawartości

Kino domowe - zdalne sterowanie

Recommended Posts

Napisano
Jak Wam się podoba takie coś? http://www.darin.pl/15-kino-domowe
Zaczynam się nad tym zastanawiać - fakt, że to jest taki w sumie bajer, nic niezbędnego, ale podoba mi się. Trochę też jest to dla leniwych, komu się nie chce wstać z kanapy, ale ja w sumie do takich należę :P
Bo ja już darina w sumie mam - oświetlenie i rolety, a teraz chcę to sobie poszerzyć bo naprawdę fajnie działa.
Napisano
Mi się podoba to sprzężenie kina domowego z klimatyzatorem i podlewaniem ogrodu.
Cytat

IO22 - pozwoli sterować niektórymi projektorami oraz urządzeniami wyposażonymi w wejścia sterujące - np. w celu automatycznego uruchomienia projektora lub klimatyzacji.
Moduł wejść / wyjść przeznaczony jest do sterowania dwoma urządzeniami w zakresie dwustanowym (włącz / wyłącz) oraz wprowadzania do systemu dwóch sygnałów binarnych. Uniwersalna konstrukcja modułu sprawia, iż może być wykorzystany m.in. jako sterownik nawadniania.

Zaczynam się zastanawiać jak do tej pory mogłem oglądać filmy bez nawadniania... bynajmniej nie siebie icon_mrgreen.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Mi się podoba to sprzężenie kina domowego z klimatyzatorem i podlewaniem ogrodu.

Zaczynam się zastanawiać jak do tej pory mogłem oglądać filmy bez nawadniania... bynajmniej nie siebie icon_mrgreen.gif

No właśnie chodzi o to, żeby oglądać, a nawadniało się w tym samym czasie samo. Bo ja np. mam duży ogródek i jak mam nawadniać, to już sobie nie pooglądam… :P

W każdym razie, dla osób, które naprawdę szukają jakiejś sensownej informacji dodam, że to chodzi o centralne strerowanie tym wszystkim, z jednego włącznika, więc może to być nawadnianie, a równie dobrze zasłanianie rolet czy włączanie oświetlenia - jak co komu pasuje.
Napisano
Cytat

W każdym razie, dla osób, które naprawdę szukają jakiejś sensownej informacji dodam, że to chodzi o centralne strerowanie tym wszystkim, z jednego włącznika, więc może to być nawadnianie, a równie dobrze zasłanianie rolet czy włączanie oświetlenia - jak co komu pasuje.

Nie żebym był zagorzałym przeciwnikiem automatyki domowej.
Ale powiedz mi jaką różnicę robi (ile czasu to zajmuje, albo na ile jest to skomplikowane) jeśli poszczególne czynności będę uruchamiał indywidualnymi przełącznikami znajdującymi się w tym samym panelu.

Bo jeśli dla komfortu dalszego życia muszą zaprogramować scenę świetlną żeby dwu-funkcyjnym przełącznikiem nie włączać raz dwóch, a raz czterech "żarówek" lub i sześciu naraz to pójdę na to... oj pójdę, obowiązkowo. icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Nie żebym był zagorzałym przeciwnikiem automatyki domowej.
Ale powiedz mi jaką różnicę robi (ile czasu to zajmuje, albo na ile jest to skomplikowane) jeśli poszczególne czynności będę uruchamiał indywidualnymi przełącznikami znajdującymi się w tym samym panelu.

Bo jeśli dla komfortu dalszego życia muszą zaprogramować scenę świetlną żeby dwu-funkcyjnym przełącznikiem nie włączać raz dwóch, a raz czterech "żarówek" lub i sześciu naraz to pójdę na to... oj pójdę, obowiązkowo. icon_smile.gif

A mnie obojętnie czy w jednym panelu kilka przycisków, czy wszystkie w jednym, jeśli oczywiście to będzie funkcjonalne. Wazne żeby był ten jeden panel, a nie kilka różnych...
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
nie ma co kombinować. Są prostsze rozwiązania - kina domowe LG mają możliwość sterowania ze smartfona lub tableta. Dodatkowo zapewniają komunikację w drugą stronę, czyli można przesyłać drzwięk na inne urządzenia podłączone do sieci domowej wifi.
Napisano
Cytat

ale LG to szajs

Votum separatum -od dziesięcioleci mam elektronikę LG, tj od czasu jak PHILIPS (jako PHILIPS) przestał produkować.

Ps. Jedną z lepszych powietrznych pomp ciepła jest Therma V LG - niestety mało dostępna w Polsce.
Napisano
Cytat

Votum separatum -od dziesięcioleci mam elektronikę LG, tj od czasu jak PHILIPS (jako PHILIPS) przestał produkować.

Ps. Jedną z lepszych powietrznych pomp ciepła jest Therma V LG - niestety mało dostępna w Polsce.

Rysiu rozmawiamy o kinie domowym a nie pompce ciepła ;)

Napisano
Kino też mam LG - od kilku lat. Chodzi bez problemow, a mimo upływu czasu daje radę - a jest eksploatowane dość intensywnie.
Nie mam innego radia, a moje dziewczyny dość często urządzają sobie seanse kinowe.

A tak przy okazji - co zarzucasz LG ? Jakieś wady wrodzone ?
Oczywiście mam na uwadze podobny przedział cenowy sprzętu.
Napisano
Cytat

Kino też mam LG - od kilku lat. Chodzi bez problemow, a mimo upływu czasu daje radę - a jest eksploatowane dość intensywnie.
Nie mam innego radia, a moje dziewczyny dość często urządzają sobie seanse kinowe.

A tak przy okazji - co zarzucasz LG ? Jakieś wady wrodzone ?
Oczywiście mam na uwadze podobny przedział cenowy sprzętu.

Jedynie z własnego doświadczenia nie jestem zadowolony. Kiedyś miałem 3 sprzęty LG i jakoś nie pałam do niego miłością
Napisano (edytowany)
Ps. A tak na marginesie.
Moim zdaniem kino domowe jako "podmiot" odchodzi powoli do lamusa.

Współczesne TV (a zwłaszcza TV Smart) powoli zastępują kino domowe, a elektroniczna obróbka dźwięku wypiera kolumny "przestrzenne".

Bez problemów można kupić (za 2.000zł) 40' TV Smart z 3D, gdzie w warunkach domowych uzyska się efekty dźwiękowe takie jak przy (przeciętnym) kinie domowym.

dopisałem: cenę Edytowano przez bajbaga (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

Ale kino domowe to kino domowe ;)

To prawda - zwłaszcza Blu-ray 3D, bo tego TV nie pokona. icon_mrgreen.gif

Jeśli jednak komuś wystarczy "zwykła jakość" z CD, to nie widzę w tym sensu.

Ps. Historycznie - kino domowe miało na celu (i ma) lepsze efekty wizyjne i dźwiękowe niż to co daje TV.
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Nie chce nic mówić ale np. moje kino domowe LG ma również możliwość sterowania z poziomu smartfona więc tego rodzaju rozwiązania prędzej czy później przejdą do lamusa.
  • 1 rok temu...
Napisano
Jeśli chodzi o automatykę budynkową, to długo zastanawiałem się nad wyborem rozwiązania. W końcu padło na fibaro http://www.fibaro.com/pl/ , głównie z uwagi na cenę (kilkukrotnie niższa od systemów przewodowych) i możliwość rozszerzania systemu. Póki co mam kilka Wall Plugów, modułów do sterowania żaluzji i Motion Sensorów, ale już widzę, że na tym się nie skończy icon_smile.gif
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Myślę, że to substytut "emocjonalny", dokładnie taki sam jak wibrator.
Jak ktoś lubi - czemu nie.

Ps. Program (tapeta) do TV, kosztuje taniej, a efekty może i lepsze :scratching:
Napisano
Cytat

Myślę, że to substytut "emocjonalny", dokładnie taki sam jak wibrator.
Jak ktoś lubi - czemu nie.

Ps. Program (tapeta) do TV, kosztuje taniej, a efekty może i lepsze :scratching:

a jakiej mocy ta tapeta do TV i czy ma DGP? icon_mrgreen.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Powiedz to tym w bloku, co malowali pokój.     Też pytałem grok-a i zalecał odwożenie do PSZOK-u (oczywiście, oddzielne postępowanie z brudami niebezpiecznymi), ale co drugie zdanie zalecał zapoznanie się z zasadami lokalnymi segregacji, bo mogą to regulować odmiennie. Do doopy więc z takimi zasadami, które w każdej gminie mogą być inne. Naprawdę, mam dość robienia doktoratu z segregacji odpadów przy każdej dupereli. Kiedy wreszcie producenci zaczną oznaczać wyroby i ich opakowania jakimiś kodami, żeby nie mieć wątpliwości w tym zakresie? To producent wie jakie materiały wchodzą w skład i co się z nimi da zrobić. Dlaczego ten obowiązek zrzuca na mnie i to bez wynagrodzenia?
    • Czemu, przecież nikt  Cię nie zmusza, żeby bujać się do  PSZOK z jedna para rękawic po malowaniu. Wrzucasz do reklamówki i leży w garażu, aż się uzbiera odpowiednia porcja odpadów do samodzielnego wywozu. Wywieziesz razem z tekstyliami, ale w osobnym worku, albo z meblami, elektroodpadami, oponami lub innymi odpadami, których nie odbierają na miejscu. Trzeba tylko w głowie sobie to zakodować.         
    • Gumowane rękawice ochronne to wyroby złożone z wielu materiałów, których w praktyce nie da się rozdzielić i następnie poddać przetworzeniu. W związku z tym traktowałbym je ogólnie jako odpady zmieszane.  Moim zdaniem najważniejsze będzie jednak to czy rękawice są zanieczyszczone substancjami klasyfikowanymi jako niebezpieczne. Przy czym do tej grupy zalicza się nawet farby i lakiery, środki ochrony roślin, środki czystości itd. W takiej sytuacji zanieczyszczone rękawice również powinny być traktowane jako odpady niebezpieczne. W związku z czym zalecane jest ich przekazanie do punktu selektywnej zbiórki odpadów.  Będziemy w związku z tym mieć kolejno odpowiednią grupę, podgrupę oraz kod odpadu: 15 Odpady opakowaniowe; sorbenty; tkaniny do wycierania; materiały filtracyjne i ubrania ochronne nieujęte w innych grupach 15 02 Sorbenty; materiały filtracyjne; tkaniny do wycierania i ubrania ochronne 15 02 02 Sorbenty; materiały filtracyjne (w tym filtry olejowe nieujęte w innych grupach); tkaniny do wycierania (np. szmaty; ścierki) i ubrania ochronne zanieczyszczone substancjami niebezpiecznymi (np. PCB).   Jeżeli natomiast rękawice nie będą zanieczyszczone substancjami klasyfikowanymi jako niebezpieczne, to będzie można je wyrzucić do pojemnika na odpady zmieszane. Grupa i podgrupa odpadów będzie w tym przypadku ta sama, jednak inny będzie kod odpadu: 15 02 03 Sorbenty; materiały filtracyjne; tkaniny do wycierania (np. szmaty; ścierki) i ubrania ochronne inne niż wymienione w 15 02 02.    Do odzieży lub tekstyliów takich rękawic zdecydowanie bym nie zaliczał. Jeden powód jest logiczny i praktyczny - i tak nie nadają się do przetworzenia. Drugi to natomiast kwestia formalna - ubrania ochronne mają własną grupę, podgrupę i kod w klasyfikacji. Natomiast odzież i tekstylia to odpowiednio: 20 Odpady komunalne łącznie z frakcjami gromadzonymi selektywnie 20 01 Odpady komunalne segregowane i gromadzone selektywnie (z wyłączeniem 15 01) 20 01 10 Odzież 20 01 11 Tekstylia   Odpowiednie kody można wyszukać chociażby tutaj: https://kartaewidencji.pl/katalog-odpadow/   Chociaż patrząc na to wszystko uważam, że przekroczyliśmy już granicę absurdu w kwestii segregacji śmieci. Nie bardzo sobie wyobrażam, że każdy będzie wywoził do PSZOK chociażby zużyte rękawiczki robocze, bo malował w nich ściany w pokoju, albo zakładał te rękawiczki używając środków czystości. W niektórych miejscach można trafić na radę, żeby takie rękawiczki zawinąć w foliową torebkę i też wyrzucić do odpadów zmieszanych. Osobiście uważam to za rozsądne.  No a przede wszystkim, absurdem jest to, że trzeba się przekopywać prze pogmatwane przepisy i klasyfikacje w tak podstawowych sprawach. Niedługo to trzeba będzie zaliczać obowiązkowe szkolenia.         
    • Jeśli ktoś jest uczulony na jad pszczół to nie chodzi boso i ma pod ręką autostrzykawkę z adrenaliną.      Nawet angielskie uniwersytety zaczynają rezygnować z dwustuletnich, równiutko wystrzyżonych trawników, żeby nie odstręczać od siebie młodych talentów, zainteresowanych ochroną planety.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...