Skocz do zawartości

Dachówka cementowa vs ceramiczna

Recommended Posts

• 2 tygodnie temu...
Napisano

Konstrukcja samej więźby i zabezpieczenia dachówek się generalnie nie zmienia. W zalażności od tego jaki masz stopień nachylenia dachu możesz sobie spróbować odpuścić też wykonywanie krycia wstępnego z desek. Teraz te dachówki są tak profilowane, że naprawdę trudno żeby podciekały. Kiedyś zabezpieczano się przed tym waląc zaprawę albo cement między dachówki ceramiczne, a teraz wystarczy je po prostu ułożyć zgodnie ze sztuką budowlaną i poczekać kilka- kilkanaście tygodni na porządną ulewę icon_smile.gif To co mi się podoba przy ceramice to naprawdę super warunki "bytowe" w sytuacji jak jest bardzo gorąco na zewnątrz, a my mamy użytkowe poddasze. U mnie w domu od dachu naprawdę nie szła w lipcu i sierpniu żadna szalona fala gorąca icon_smile.gif Wiem że teraz dachówki betonowe mają wprowadzać jakieś technologie, żeby produkt się mniej przegrzewał, ale nie ma co się łudzić, że to będzie choćby porównywalne z tym co daje dachówka ceramiczna!

Napisano
Cytat

U mnie w domu od dachu naprawdę nie szła w lipcu i sierpniu żadna szalona fala gorąca icon_smile.gif Wiem że teraz dachówki betonowe mają wprowadzać jakieś technologie, żeby produkt się mniej przegrzewał, ale nie ma co się łudzić, że to będzie choćby porównywalne z tym co daje dachówka ceramiczna!

icon_eek.gif
A ja gupi cały czas myślałem że to izolacja cieplna dachu ma jakieś znaczenie, a tu się okazuje że wystarczy sama dachówka ceramiczna... reszta to już tylko dodatek icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

To co mi się podoba przy ceramice to naprawdę super warunki "bytowe" w sytuacji jak jest bardzo gorąco na zewnątrz, a my mamy użytkowe poddasze. U mnie w domu od dachu naprawdę nie szła w lipcu i sierpniu żadna szalona fala gorąca icon_smile.gif Wiem że teraz dachówki betonowe mają wprowadzać jakieś technologie, żeby produkt się mniej przegrzewał, ale nie ma co się łudzić, że to będzie choćby porównywalne z tym co daje dachówka ceramiczna!

icon_eek.gif icon_eek.gif icon_eek.gif icon_eek.gif icon_eek.gif icon_eek.gif icon_eek.gif :takaemotka:
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Ja też pozwolę sobie zacytować jeszcze jedną złotą myśl tej błyskotliwej wypowiedzi:

Cytat

... W zalażności od tego jaki masz stopień nachylenia dachu możesz sobie spróbować odpuścić też wykonywanie krycia wstępnego z desek. Teraz te dachówki są tak profilowane, że naprawdę trudno żeby podciekały.

Takie kuriozalne rady mogą nie jeden dach doprowadzić do zagłady! icon_mad.gif
Pozdrawiam.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Takie kuriozalne rady mogą nie jeden dach doprowadzić do zagłady! icon_mad.gif
Pozdrawiam.

Nie rozumiem gdzie tu jest kuriozum. Ja mam dach bez krycia wstępnego, z membraną dachową bezpośrednio na krokwiach. To jest dopuszczalne rozwiązanie, wymaga tylko zastosowania innej technologii przy wykończeniu poddasza (płyty podwieszane na hakach, a nie na przykręcane bezpośrednio do więźby).

To, że Pan rekomenduje pełne deskowanie zawsze i wszędzie to Pana wizja. Proszę z niej nie robić prawdy objaawionej!
Napisano
Cytat

Ja mam dach bez krycia wstępnego, z membraną dachową bezpośrednio na krokwiach. To jest dopuszczalne rozwiązanie

icon_lol.gif icon_eek.gif icon_lol.gif
Chęć zamieszczenia spamu przysłoniła Ci logikę tego co piszesz, vel kompletnie nie wiesz co masz/piszesz. icon_biggrin.gif

zalamka.jpg
Napisano
Piszę to co uważam za stosowne a Ty na swoim dachu możesz sobie robić co chcesz. To Twój dach i Twoja kasa. To, że nie rozumiesz to normalne i nie masz się czy przejmować bo wielu nie rozumie. Właśnie dlatego czasami piszę mając nadzieję, że choć część zrozumie. Kuriozalne w tej wypowiedzi było stwierdzenie, że dachówki nie przeciekają! Warto czasem przed pierwszą przemądrzałą wypowiedzią uporządkować choć trochę swoją wiedzę. Skoro masz folię pod dachówką to ta folia jest kryciem wstępnym. Nic nie stoi na przeszkodzie aby przy takim kryciu montować sufit bezpośrednio do krokwi bo to krycie nie ma nic do tego. Oczywiście taki montaż gdy poddasze użytkowe jest błędny z innej przyczyny. Tą przyczyną jest wysokość krokwi, w której można zmieścić grubość izolacji cieplnej i mostek na krokwi. Dlatego stosuje się drugą warstwę izolacji cieplnej w poprzek krokwi i to ta warstw a odsuwa sufit od krokwi. Pozwolę sobie jeszcze raz powtórzyć, że folia na dachu choć dopuszczona jest najgorszym materiałem. Na szczęście każdy ma prawo wyboru. I to by było na tyle. Pozdrawiam.
Napisano
Cytat

To, że Pan rekomenduje pełne deskowanie zawsze i wszędzie to Pana wizja. Proszę z niej nie robić prawdy objaawionej!

W przeciwieństwie do Twojej żałosnej wypowiedzi ten Pan (mam na myśli Pana Andrzeja) wie co pisze i wie jak to się robi.
Za to Twoja wypowiedź objawiła się reklamą i to w marnym wykonaniu.
Uważaj aby firma którą tak nieudolnie reklamujesz ie założyła Ci sprawy w sądzie icon_biggrin.gif
Napisano
Dodam jeszcze, że przytoczony odnośnik to nie tylko spam ale i chłam bo występują w nim kuriozalne stwierdzenia takie jak: "membrany dachowe służą do ocieplenia", "ich zadaniem jest odprowadzenie pary wodnej, która powstaje w wyniku dobowych wahań temperatury". Pierwsze stwierdzenie nie wymaga żadnego komentarza bo poza demagogią niczego sensownego nie zawiera. Natomiast drugie stwierdzenie świadczy trochę o braku logiki bo na jakiej podstawie piszący zakłada, że w izolacji cieplnej jest woda czy lód? Oczywiście w ekstremalnych warunkach mogą być ale świadczyłoby to dobitnie o braku wentylacji warstwy izolacji cieplnej czyli złym wykonawstwie.
Para wodna w izolacji cieplnej jest zawsze. Folie wysokoparoprzepuszcalne nie odprowadzają pary wodnej! One co najwyżej umożliwiają jej przepływ ale w obie strony. Natomiast gdy po obu stronach folii będzie takie samo stężenie pary wodnej to żadnego przepływu nie będzie! Z całym szacunkiem dla firmy Koramic zamieszczony tekst nie jest najszczęśliwszy. Oczywiście można to wybaczyć producentowi doskonałej dachówki. Pozdrawiam.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• 🏡 Szukasz sprawdzonego partnera w nieruchomościach w Polsce lub marzysz o własnym apartamencie w Turcji? Poznaj HEIM Estate – agencję, która przeprowadzi Cię przez cały proces zakupu, wynajmu lub inwestowania w nieruchomości w kraju, gwarantując indywidualne podejście i najlepszą, starannie wyselekcjonowaną ofertę rynku pierwotnego. https://heimestate.com/   A dla miłośników słońca i wakacyjnego klimatu polecamy Nieruchomości TURCJA – ekspertów w zakupie domów i apartamentów nad Morzem Śródziemnym. Zapewniają kompleksową obsługę i bezpieczeństwo transakcji, pomagając Ci spełnić marzenie o wyjątkowej nieruchomości w Turcji.   👉 Zaufaj profesjonalistom i zrealizuj swoje plany z najlepszymi! Sprawdź też Biuro Cypr Północny Nieruchomości – ekspertów w nieruchomościach na Cyprze. Dzięki ich wsparciu kupisz apartament lub willę w jednej z najpiękniejszych lokalizacji nad Morzem Śródziemnym, bezpiecznie i bez zbędnych formalności.   Cypr to nie tylko wspaniała pogoda przez cały rok, ale i atrakcyjne ceny, rosnąca wartość inwestycji i łatwość procesu zakupu dla obcokrajowców.   Skontaktuj się z CyprPółnocny.com.pl i spełnij swoje marzenie o kawałku raju pod palmami! 🌴
    • Refinansujemy.com – Twoje wsparcie w refinansowaniu kredytu hipotecznego   Refinansowanie kredytu hipotecznego to proces, w ramach którego przenosisz swoje obecne zobowiązanie do innego banku lub instytucji finansowej na nowych, korzystniejszych warunkach. Dzięki temu możesz obniżyć wysokość miesięcznej raty, skrócić okres spłaty lub zmniejszyć całkowity koszt kredytu. To doskonałe rozwiązanie dla osób, które chcą poprawić swoją sytuację finansową, lepiej dostosować spłatę do aktualnych możliwości budżetu domowego lub po prostu zoptymalizować swoje zobowiązanie w obliczu zmieniającego się rynku.   Dlaczego warto skorzystać z refinansowania kredytu hipotecznego? Po pierwsze, rynek finansowy wciąż się zmienia – pojawiają się nowe oferty, korzystniejsze oprocentowanie czy bardziej elastyczne warunki spłaty. Refinansując kredyt, możesz obniżyć ratę nawet o kilkaset złotych miesięcznie, a w dłuższej perspektywie oszczędzić znaczną sumę pieniędzy. Po drugie, refinansowanie daje Ci szansę lepszego zarządzania domowym budżetem i większej swobody w planowaniu przyszłości. Możesz skrócić okres spłaty i szybciej cieszyć się spłaconą nieruchomością lub wydłużyć go i zmniejszyć obciążenie finansowe w danym momencie życia.   W reFinansujemy.com od 18 lat pomagamy naszym Klientom w przechodzeniu przez ten proces w sposób bezpieczny, szybki i przejrzysty. Rozumiemy, że kredyt hipoteczny to poważna i długoterminowa decyzja finansowa, dlatego do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Nasi doświadczeni doradcy analizują Twoją sytuację finansową, weryfikują dostępne na rynku oferty i proponują najlepsze rozwiązanie dopasowane do Twoich potrzeb i oczekiwań.   Nie musisz znać skomplikowanych procedur bankowych i prawniczych – my zajmiemy się wszystkim. Od wstępnej konsultacji i zebrania niezbędnych dokumentów, przez przygotowanie wniosków, negocjacje z instytucjami finansowymi, po finalizację umowy i wsparcie w formalnościach związanych z przeniesieniem kredytu. Zyskujesz czas, spokój i pewność, że cały proces jest w rękach ekspertów, dla których priorytetem jest Twoja korzyść.   Dzięki naszej wieloletniej obecności na rynku i setkom zadowolonych Klientów możesz mieć pewność, że otrzymasz nie tylko najkorzystniejsze warunki refinansowania, ale i profesjonalną, kompleksową obsługę. W reFinansujemy.com wierzymy, że każdy kredyt można zoptymalizować – i jesteśmy po to, aby Ci w tym pomóc. Zaufaj naszym 18-letnim doświadczeniom i zacznij oszczędzać już dziś.
    • No tak... nie doczytałem  Za szybko napisałem....
    • Nie ma jej u autora wątku.  Całe zdanie brzmi: "deweloper odpowiedział, że dostęp do dachu z zewnątrz (drabina na stałe przymocowana do elewacji) nie jest wymagana przepisami" Ja bym chciała zobaczyć projekt tego budynku, czy rzeczywiście nie było wrysowanej drabiny w projekcie.  
    • Akurat żaluzje można całkowicie podnieść do góry jak i mieć je opuszczone i można zmieniać kąt lamelek. Lekko domkniemy żaluzje i światło wpada a nas nie widać.  Jeśli nie ten dział to przepraszam. Jestem tu nowy.   
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...