Skocz do zawartości

Wkopanie w ziemię basenu stelażowego

Recommended Posts

Witam
Kupiłem basen stelażowy 5,5x 1,3m i okazał się dużo za wysoki icon_biggrin.gif Czy ktoś słyszał, albo próbował wkopać częściowo basen w ziemię, myślę tak 0,5m. Zastanawiam się czy po wykopaniu dziury betonować podłogę czy tylko wyłożyć tą matę/folię, która jest w zestawie basenu. Obawiam się, że po wybetonowaniu dna woda będzie się zbierała, niestety nie mam w tym miejscu możliwości podłączenia odprowadzenia wody do kanalizacji, szukałem informacji w internecie niestety nic nie znalazłem. Jeżeli coś to pomoże to wysyłam zdjęcie w załączniku
Nie wiem czy dobrze doradzę ale jak już kopiesz - to nie naruszaj gruntu pod spodem basenu - wykop na 2 sztychy szpadlem, potem wyrównaj dno łopatą i dawaj basen. Potem wkoło basenu rozłóż folię budowlaną tak by zachodziła te 15cm na basen i obsyp piachem tak byś miał po skosie. Tylko rób to jak basen będziesz miał napełniony wodą - wtedy nic nie powinno się stać. Z akcentem na "powinno" ;)
o wodach gruntowych nie zapomnij - albo wody na zimę nie pozbywaj się.
Bo zależne jest.
Widziałem pustą nieckę - którą wody po zimie i mróz wywaliły na wierzch.
Właściciel pozbył się problemu w momencie nie opróżniania wody na zimę (ciężar własny pozwolił że basen został na przyszły rok w miejscu kotwienia)
Tak czy tak - sprawdź na jakim poziomie woda gruntowa jest - przed kopaniem pod basen

Cytat

I jak pięknie będzie wyglądała działka po zdemontowaniu tego basenu.

to jeszcze PAn Pikuś!
Znam z opowieści kumpla - jak po grilowaniu które przeciągnęło się do godzin nocnych - jeden z gości poszedł pęcherzowi pomóc i po ciemku nie zauważył basenowej niecki wkopanej icon_smile.gif Edytowano przez bobiczek (zobacz historię edycji)
Cytat

Witam
Kupiłem basen stelażowy 5,5x 1,3m i okazał się dużo za wysoki icon_biggrin.gif Czy ktoś słyszał, albo próbował wkopać częściowo basen w ziemię, myślę tak 0,5m. Zastanawiam się czy po wykopaniu dziury betonować podłogę czy tylko wyłożyć tą matę/folię, która jest w zestawie basenu. Obawiam się, że po wybetonowaniu dna woda będzie się zbierała, niestety nie mam w tym miejscu możliwości podłączenia odprowadzenia wody do kanalizacji, szukałem informacji w internecie niestety nic nie znalazłem. Jeżeli coś to pomoże to wysyłam zdjęcie w załączniku

czyli sam sobie życie chcesz utrudnić
nie dość że się naorasz wkopując to jeszcze stworzysz warunki do tego że jak się ktoś uprze to wpadnie.
i kolejny raz zamiast odkręcić korek spustu wody pompę.
zbieranie się wody w zagłębieniu do zimy to raczej mały problem a zimą darmowe lodowisko

mnie by się nie chiało

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Witajcie Postanowiłem sam wyremontować pokój w bloku z lat 90 z betonowej płyty. Proszę o  porady (zdjęcie ściany jak i sufitu w załączniku). Dodam, że jestem budowlanym laikiem i wszelkie roboty będę wykonywał po raz pierwszy, więc zależy mi na najłatwiejszych rozwiązaniach.   W jaki sposób przygotować ściany do malowania? Czy gładź Knauf fill and finish to dobre rozwiązanie? Myślałem o sposobie nakładania wałkiem. W jaki sposób przygotować jedną ze ścian (chropowaty beton) na naklejenie tapety (Rodzaj : Tapeta Flizelinowa)? Wystarczy zagruntować czy też warto wyszpachlowac?   Dodam, że wcześniej na ścianach była właśnie tapeta przez dekady    Jeśli chodzi o sufit (delikatne załamania) czym polecacie wyrównać?    Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.  
    • Mam podobny dom z kaloryferami i jestem bardzo zadowolony z Termeta 19kw. Najważniejszy dla mnie jest dostęp do menu serwisowego żeby ustawić sobie wszystko pod konkretną instalację. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Witam chcę zamontować kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny z zasobnikiem wody ACV SMART 210 litrów wymiennik stal nierdzewna. Dom jest wiekowy ocieplony 150 m2. Ogrzewanie kaloryferki:)  Proszę o sugestie na jaki piec powinienem zwrócić uwagę i jakiej mocy. 
    • Dzień dobry Drodzy Forumowicze!   W tym sezonie planuje rozpoczęcie budowy swojego domu i mam pewien dylemat, którym chciałbym się podzielić oraz poprosić o rady. Otóż działka, na której stanie dom ma spory spadek w kierunku cieku wodnego znajdującego się w sąsiadującym ze mną lasie, w związku z czym poziom terenu jest niższy niż pozostałe domostwa po drugiej stronie ulicy.  Projekt drogi dojazdowej zakłada rzędną 54.1. Na tej podstawie mój Projektant wyznaczył rzędną "0" na rzędnej 54.3, załadając 0.5m schodów. W związku z czym poziom terenu po niwelacji, będzie na rzędnej 53.8 (30cm poniżej planowanej drogi) Rzędna najbardziej wysuniętego punktu do lasu (najniższy punkt) to obecnie 53.2 Założenie przewiduje ławy fundamentowe. Jak widzicie, teren będzie musiał zostać mocno podniesiony, ława fundamentowa w najniższym punkcie terenu będzie posadowiona płytko, na głębokości 40cm (grunt nośny) a potem teren będzie obsypany ziemią (z pobliskiej budowy drogi szybkiego ruchu także materiału gliniastego jest sporo).  Obawiam się jednak, iż podniesienie terenu do rzędnej 53.8 i tak będzie powodował zalewanie terenu. Czy powiedzmy zniwelowanie terenu dookoła posesji z 2% spadkiem w strone lasu wystarczy, żeby uniknąc problemu? Dodam, że projektant przewidział drenaż fundamentów. Czy widzicie tutaj ryzyka, którym powinenem się bardziej przyjrzeć? Działki sąsiadujące są na razie puste.  Będę bardzo wdzięczny za rady.   Pozdrawiam
    • Może podaj linka o którą dokładnie Ci chodzi.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...