Skocz do zawartości

Jak wypełnić pustkę na ścianie?

Maryska

Recommended Posts

Napisano
Mój problem polega na tym, że w sypialni ściana przy której stoi łóżko jest pusta, nic na niej nie ma i bardzo mi się to nie podoba, ale nie wiem w jaki sposób mogłabym ją zaaranżować. Pokój jest urządzony w nowoczesnym stylu, więc potrzebowałabym czegoś prostego, ale przyciągającego uwagę. Możecie mi coś polecić?
Napisano (edytowany)
Cytat

Mój problem polega na tym, że w sypialni ściana przy której stoi łóżko jest pusta, nic na niej nie ma i bardzo mi się to nie podoba, ale nie wiem w jaki sposób mogłabym ją zaaranżować. Pokój jest urządzony w nowoczesnym stylu, więc potrzebowałabym czegoś prostego, ale przyciągającego uwagę. Możecie mi coś polecić?

Może jakaś tapeta z nowoczesnym wzorkiem na tą część ściany albo trawertyn, glinka wenecka itp w innym odcieniu niż reszta ścian. Edytowano przez Redakcja (zobacz historię edycji)
Napisano
To wszystko zależy ile chcesz wydać na wykończenie tej ściany i czy masz czas żeby namalować takie wzorki. Fajnym i szybkim rozwiązaniem jest foto-obraz. Przy takim rozwiązaniu oszczędzasz czas i pieniądze. W sklepach internetowych masz bardzo dużą bazę zdjęć, więc bez problemu dobierzesz coś co będzie pasowało zarówno do stylu jak i kolorystyki tego pomieszczenia.
Napisano
Cytat

Na TV4 co niedzielę zaraz po południu jest program "Dekoratornia", ma on stronę
http://www.dekoratorniatv.pl/
Tam projektanci pokazują bardzo często takie puste ściany i rozmaite rozwiązania. Często proponują różne mniejsze i większe wezgłowia: tapicerowane, naklejane np. z paneli 3D, malowane. Naprawdę niektóre są bardzo pomysłowe i ciekawe. Zależy od Twoich upodobań, rodzaju pozostałego umeblowania - powinnaś coś ciekawego i inspirującego znaleźć icon_biggrin.gif
Oto przykłady:
http://www.dekoratorniatv.pl/deko/home/
http://www.dekoratorniatv.pl/aranzacje/sypialnie/ens/3.jpg
http://www.dekoratorniatv.pl/aranzacje/sypialnie/ens/7.jpg
http://www.dekoratorniatv.pl/aranzacje/sypialnie/ens/10.jpg
Napisano
Jeżeli jest to pomieszczenie w nowoczesnym stylu to moim zdaniem fajnie by wyglądał jakiś plakat w odpowiedniej kolorystyce, albo tak jak pisze Blazej jakiś foto-obraz.
Napisano
Jakieś większe inwestycje/remonty nie wchodzą w grę, pokój przeszedł remont pod koniec października, więc nie chcę robić tego jeszcze raz. A co to takiego jest ten foto-obraz?
Gość stach
Napisano
Cytat

Jakieś większe inwestycje/remonty nie wchodzą w grę, pokój przeszedł remont pod koniec października, więc nie chcę robić tego jeszcze raz.

Nie namawiam na jakieś inwestycje, tylko na popatrzenie na Dekoratornię, może coś wpadnie do głowy icon_biggrin.gif

Cytat

A co to takiego jest ten foto-obraz?

Dobry wujek GOOGLE coś podrzuci po wpisaniu np. "foto obraz na płótnie"
np.:
http://www.fotoboard.pl/?gclid=CNWai_-OlbUCFUmN3godIz0AnA
http://www.drukuj-obrazy.pl/
http://www.art-prestige.com.pl/

http://www.google.com/search?q=foto+obraz+...SFMSAhQf5u4HADg

icon_biggrin.gif
Napisano
Foto-obraz jest to cyfrowe zdjęcie (wysokiej jakości) nadrukowane na płótno i naciągnięte na ramę. Na pewno nie raz się z czymś takim spotkałaś, ponieważ jest to coraz popularniejsze rozwiązanie, a jego największą zaletą jest indywidualny wybór stylu, kształtu, rozmiaru czy motywu.
Napisano
Ten foto-obraz mnie chyba najbardziej zainteresował i nie będę musiała się za dużo przy tym napracować icon_smile.gif
Tylko gdzie takie coś można kupić/zamówić i w jakiej cenie? I czy nie jest to tandetnie wykonane, bo w świeżo wyremontowanym pokoju nie chciała bym czegoś co źle wygląda.
Napisano
Ja zamówiłem jeden z jakiegoś sklepu, ale jakościowo było strasznie, a później zamówiłem z Arttor-u i jest dużo lepszy, laminowany i tańszy. Mój obraz wisi nad komodom w salonie, panorama 120cm na 50cm za 110zł.
Napisano
Jeśli ma być płasko to możesz powiesić obraz, makatkę, lustro, fototapetę, TV lub ołtarzyk (w zależności w co wierzysz ;) ).
Jeśli chcesz zająć też kawałek podłogi to ilość możliwości jest nieograniczona - zaczynając od toaletki i komódki...
Napisano
A co sądzicie o plakatach metalowych? Jak dla mnie to wygląda to dosyć oryginalnie. Najlepiej wygląda kilka takich obrazów obok siebie. Sam sobie kupiłem niedawno do pokoju dziennego i naprawdę bardzo fajnie to wygląda.
Napisano
Nie wiem czy to już nie jest zbyt wiele- projekt multimedialny.. Brzmi ciekawie,ale chyba jednak proponowałbym pozostać przy fototapecie i na tym się skupić. Ewentualnie droższa wersja: położyć tynk dekoracyjny plus obraz.
  • 2 tygodnie temu...
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Szanowna Pani,

Ciekawym rozwiązaniem może być aplikacja na ścianie struktury dekoracyjnej. Pozwoli ona na wzbogacenie wnętrza i w interesujący sposób może komponować się z wystrojem sypialni. W zależności od rodzaju, może ona imitować np. płyty marmurowe, „strukturę piasku” czy też strukturę „miętego papieru”. Szeroką gamę struktur dekoracyjnych, takich jak np. Stiuk Wenecki, Pergameno czy Trawertyn, znajdzie Pani w ofercie marki MAGNAT http://www.magnatfarby.pl/produkty/produkt...yle/page,1.html
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Ja także uważam,ze pustkę na ścianie najlepiej wypełni obraz,lub jakaś naklejka ścienna- te są ostatnio bardzo modne,wiec to dobre rozwiązanie nad którym warto się zastanowić.
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Też miałem taki dylemat, gdy urządzałem sypialnię w moim nowym domu. Cały dom mam wybudowany w nowoczesnym stylu i szukałem czegoś naprawdę extra. Przypadkiem przez znajomego trafiłem na super fachowca zaproponował mi obłożenie ściany panelami tapicerowanymi materiałem ( gładki, błyszczący materiał - pikowany i ozdabiany kryształowymi jakby ''ćwiekami''). Moja żona jest tym zachwycona, aż nie chce się wychodzić z sypialni icon_smile.gif.
P.S. Dodatkowo dałem się namówić na nowoczesną ścianę wodną w salonie oraz zmianę zwykłej łazienki w prawdziwy pokój kąpielowy wyłożony cały mozaiką.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano

Fototapeta najlepsza. Pusta ściana to masa kłopotu. Sama się głowiłam nad tym, bo urządzając pierwszą kawalerkę mebli wiele nie miałam, a pustka była przerażająca.

Inną opcją była jakaś ciekawa szafka ale nie znalazłam odpowiedniej.
A skończyło się na obrazie - tryptyku.
Napisano
Jeśli nie chcesz remontować, to pewnie tylko jakiś obraz, ewentualnie można podrukować i ponaklejać np. zdjęcia rodzinne, nawet zwykłą taśmą klejącą powinny się trzymać.
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
Fototapety są spoko, ale ostatnio zainspirowała mnie też opcja pasków na ścianie (i nie tylko). Ponoć bardzo modne się to robi.
Napisano
My polecamy ekologiczne fototapety. Nie tylko są bezpieczne dla zdrowia, ale również łatwe w montażu i demontażu. Spośród setek wzorów dostępnych w naszej ofercie każdy na pewno znajdzie coś dla siebie icon_smile.gif

DSC01446.jpg

• 1 miesiąc temu...
Napisano
Cytat

My polecamy ekologiczne fototapety.

icon_eek.gif

to już jest przegięcie. ja rozumiem ekologiczna żywność, kosmetyki, ale fototapeta?!
czym odznacza się ta ekologiczność? jak poliżę tapetę, to nie umrę na raka?
Napisano
Cytat

W jakim sklepie internetowym można zakupić foto tapety na ścianę? Kolor ściany mam żółty i jest to ściana chropowaty, tynk mineralny tzw. baranek. Czy w ogóle tapeta będzie się trzymać na tym?

Na baranku na pewno tapety nie położysz icon_rolleyes.gif
A już fototapeta wymaga bardzo gładkiego podkładu - przy dobrym oświetleniu widać będzie każde ziarenko piasku, każdą nierówność ściany icon_rolleyes.gif
Kolor ściany jest mniej istotny, chociaż, jeśli kolor ściany jest intensywny, a tapeta jasna - może w sposób znaczący prześwitywać przez tapetę.
Jeśli ścianę wyrównasz gładzią i zamalujesz na biało - będziesz miał idealny podkład pod każdą tapetę icon_lol.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Ja bym dał jakiś obraz, albo niedużą półkę do powieszenia. Bardzo podoba mi się też rozwiązanie które widziałem u znajomych, a mianowicie małe ramki ze zdjeciami rodzinnymi. Wszystkei ramki w prostym stylu, takie same. Powieszone tak, że razem bardzo fajnie się prezentują.
Napisano
Obraz tak, półka tak, ale to wszystko jest moim zdaniem takie zbyt proste. Nie lepiej zaszaleć i zrobić sobie jakąś super tapetę? Albo położyć na kawałku ściany czerwoną cegłę? Moim zdaniem o wiele lepiej by się to wtedy prezentowało. Ściana nie byłaby pusta i przynajmniej zwracałaby na siebie uwagę.
Napisano
Cytat

Albo kamień dekoracyjny, myślę, że warto przynajmniej sobie pooglądać.

polecam panele 3d - teraz do wyboru jest tyle tego, że każdy coś dla siebie znajdzie..

DSC01446.jpg

• 2 tygodnie temu...
Napisano
Ja bym pomyślałam nad kupnem ładnej fototapety z ciekawym motywem. Można też w tym miejscu powiesić półkę, zawsze to dodatkowe miejsce na ułożenie bibelotów itd. ten pomysł z wyłożeniem ściany kamieniem też ciekawy, ale na pewno trzeba wziąć pod uwagę fakt, że to się wiąże z większymi kosztami.
  • 6 miesiące temu...
Napisano
Cytat

biała ściana a na niej piękny nowoczesny fioletowo, czerwono zielony czy jak se tam autor wymyślił obraz...

Cytat

biała ściana a na niej piękny nowoczesny fioletowo, czerwono zielony czy jak se tam autor wymyślił obraz...

No albo ta fototapeta, też dobry pomysł ;)
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Obraz tak, półka tak, ale to wszystko jest moim zdaniem takie zbyt proste. Nie lepiej zaszaleć i zrobić sobie jakąś super tapetę? Albo położyć na kawałku ściany czerwoną cegłę? Moim zdaniem o wiele lepiej by się to wtedy prezentowało. Ściana nie byłaby pusta i przynajmniej zwracałaby na siebie uwagę.

Tapeta też całkiem fajna sprawa, jeśli jest dobrze dobrana, to czemu nie icon_smile.gif
  • 5 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

najlepsza bedzie tapeta z jakims wzorem. jezeli reszta jest stonowana to szalony wzor moze sporo wniesc do pomieszczenia.

Tapety zazwyczaj są z jakimiś wzorami ;P
Napisano
Cytat

Myślę, że ta aranżacja przypadnie ci do gustu. Na ścianie wykonano ciekawy wzór, którego inspiracją były motywy stosowane w architekturze Indian Ameryki Południowej. Wzór wykonany został przy użyciu płyt gipsowo-włóknowych fermacell.

DSC01446.jpg

• 1 miesiąc temu...
Napisano
Jeśli nie zamierzasz często zmieniać aranżacji, to ja bym postawił na kamień. Ale jeśli lubisz często zmianę swojego otoczenia, to proponowałbym ozdobną tapetę na jednej ścianie. Pooglądaj sobie różne katalogi z ofertami i wybierz coś dla siebie icon_smile.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Tapety zazwyczaj są z jakimiś wzorami ;P

Zamiast drogiej fototapety, nawet tej z wzorami, wydrukuj sobie z internetu jakiś wzór, np. kwiat, abstrakcję, cokolwiek, co będzie pasować do twojego nowoczesnego wnętrza, naklej na twardszy papier, cienką tekturkę, wytnij i pomaluj. Zapewniam, że efekt będzie bardzo ciekawy i z pewnością będzie pasował do twojego wnętrza.
Napisano
Z jednej strony racja,ale z drugiej takie wyszukiwanie,wycinanie i naklejanie to naprawdę czasochłonne zajęcie więc nie wiem czy jest sens skoro można kupić już gotowe. Nie musi być to od razu fototapeta,może być np szablon malarski który też fajnie się sprawdzi.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...