JacekW81 Napisano 28 stycznia 2013 Udostępnij #1 Napisano 28 stycznia 2013 Witam po długiej przerwie.Mam takie pytanie: czy parkiet układa, cyklinuje i maluje się przed czy po malowaniu ścian?Pytam bo jedni mi mówią że przed inni po i nie wiem:(Dzięki za odpowiedzi. Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 29 stycznia 2013 Udostępnij #2 Napisano 29 stycznia 2013 Parkiet najczęściej układa się już w wykończonym pomieszczeniu choćby ze względu na montaż listew przypodłogowych, ale można też zrobić to w odwrotnej kolejności - w końcu po pewnym czasie ściany i tak będą odnawiane. 1 Link do komentarza
Gość stach Napisano 29 stycznia 2013 Udostępnij #3 Napisano 29 stycznia 2013 Cytat Witam po długiej przerwie.Mam takie pytanie: czy parkiet układa, cyklinuje i maluje się przed czy po malowaniu ścian?Pytam bo jedni mi mówią że przed inni po i nie wiem:(Dzięki za odpowiedzi. Rozwiń Niektórzy zalecają pomalowanie sufitu i jednokrotnie ścian, zaś po ułożeniu parkietu, jego wycyklinowaniu i polakierowaniu, po odczekaniu okresu utwardzenia się lakieru, odkurza się ściany ( mimo, że cyklinuje się "bezpyłowo", na ścianach zostaje sporo pyłu drzewnego), naprawia jakieś drobne uszkodzenia ścian i wtedy wykańcza malowanie ścian. Link do komentarza
coolibeer Napisano 29 stycznia 2013 Udostępnij #4 Napisano 29 stycznia 2013 (edytowany) Ja u siebie zrobiłem tak. Sufity na glanc. Później położenie parkietów. Następnie cyklinowanie, malowanie . Zabezpieczyłem podłogę kartonami oraz folią i pomalowałem ściany. Żadnych uszkodzeń parkietów. Wszyscy zadowoleniCo do cyklinowania bezkurzowego to i tak w powietrzu i na ścianach osadzały się bardzo duże ilości pyłu. Edytowano 29 stycznia 2013 przez coolibeer (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Eksperci Śnieżka Napisano 31 stycznia 2013 Udostępnij #5 Napisano 31 stycznia 2013 Cytat Witam po długiej przerwie.Mam takie pytanie: czy parkiet układa, cyklinuje i maluje się przed czy po malowaniu ścian?Pytam bo jedni mi mówią że przed inni po i nie wiem:(Dzięki za odpowiedzi. Rozwiń Dobrym rozwiązaniem jest położenie, wycyklinowanie i zalakierowanie parkietu przed prowadzeniem prac malarskich. Niezabezpieczony parkiet może bowiem chłonąć wilgoć podczas wykonywania „prac mokrych” w pomieszczeniu. Z kolei cyklinowanie parkietu przy pomalowanych ścianach może po prostu doprowadzić do ich uszkodzenia. Link do komentarza
Niewiadomski Napisano 14 lutego 2013 Udostępnij #6 Napisano 14 lutego 2013 A ja polecałbym odwrotnie,czyli najpierw malowanie czy też inne elementy remontu, po czym dopiero położyć parkiet. Dzięki temu po prostu nie ubrudzi się lub nie uszkodzi. Link do komentarza
17remi58 Napisano 14 lutego 2013 Udostępnij #7 Napisano 14 lutego 2013 Cytat Niektórzy zalecają pomalowanie sufitu i jednokrotnie ścian, zaś po ułożeniu parkietu, jego wycyklinowaniu i polakierowaniu, po odczekaniu okresu utwardzenia się lakieru, odkurza się ściany ( mimo, że cyklinuje się "bezpyłowo", na ścianach zostaje sporo pyłu drzewnego), naprawia jakieś drobne uszkodzenia ścian i wtedy wykańcza malowanie ścian. Rozwiń Zajmuję się tym zawodowo i jest to jak najbardziej prawidłowo sposób. Eliminuje wiele niepotrzebnych prac przy innych kolejnościach Link do komentarza
Andrzej83 Napisano 20 lutego 2013 Udostępnij #8 Napisano 20 lutego 2013 Cytat Zajmuję się tym zawodowo i jest to jak najbardziej prawidłowo sposób. Eliminuje wiele niepotrzebnych prac przy innych kolejnościach Rozwiń Może nie zajmuję się cyklinowaniem, ale i bywało.Zgadzam się z powyżej piszącymi, ale: 100 procent pewności daje malowanie pokoju przy jednokrotnym malowaniu ścian i sufitu (ewentualnie 2 razy sufit, jeżeli będzie konieczność malować go 3 krotonie.) Dla tego iż po lakierze, mogą wyjść przebarwienia i owe malowanie może nie być tak efektowne. (co zalecają producenci lakierów, (może nie wszyscy)).Dodatkowo, mogą ale nie powinny uszkodzić się ściany przy cyklinowaniu.No i wykończenie, nie zawsze ściany są idealnie równe, przy montażu listew drewnianych, mogą pojawić się szczeliny pomiędzy ścianą a listwą i wtedy nie wszystkim się to podoba (nawet najmniejsza szczelina potrafi zniszczyć efekt pracy). To takie moje sugestie, jak na pierwszy wpis . Link do komentarza
17remi58 Napisano 21 lutego 2013 Udostępnij #9 Napisano 21 lutego 2013 Cytat Może nie zajmuję się cyklinowaniem, ale i bywało.Zgadzam się z powyżej piszącymi, ale: 100 procent pewności daje malowanie pokoju przy jednokrotnym malowaniu ścian i sufitu (ewentualnie 2 razy sufit, jeżeli będzie konieczność malować go 3 krotonie.) Dla tego iż po lakierze, mogą wyjść przebarwienia i owe malowanie może nie być tak efektowne. (co zalecają producenci lakierów, (może nie wszyscy)).Dodatkowo, mogą ale nie powinny uszkodzić się ściany przy cyklinowaniu.No i wykończenie, nie zawsze ściany są idealnie równe, przy montażu listew drewnianych, mogą pojawić się szczeliny pomiędzy ścianą a listwą i wtedy nie wszystkim się to podoba (nawet najmniejsza szczelina potrafi zniszczyć efekt pracy). To takie moje sugestie, jak na pierwszy wpis . Rozwiń W pełni zgadzam się z Twoimi uwagami. Pozdrawiam Link do komentarza
Alarmserwis Napisano 24 lutego 2013 Udostępnij #10 Napisano 24 lutego 2013 3 krotne malowanie będzie wskazane w przypadku jeżeli nakładamy faktycznie kolor przez który poprzedni może w dalszym ciągu przebijać,dlatego wcześniej radze dać 2 krotne gruntowanie ścian,to najlepsze rozwiązanie. Link do komentarza
Patrycja88 Napisano 25 lutego 2013 Udostępnij #11 Napisano 25 lutego 2013 z remontów które pamiętam u siebie w domu i u rodziny czy znajomych to wszędzie najpierw robiona była podłoga ;) Link do komentarza
cyklinowaniewaw Napisano 24 marca 2013 Udostępnij #12 Napisano 24 marca 2013 Lepiej układać go po malowaniu. Link do komentarza
mojdom Napisano 26 marca 2013 Udostępnij #13 Napisano 26 marca 2013 Jeżeli podłoga jest już polakierowana/olejowana typu deska barlinecka to można śmiało montować po malowaniu natomiast litą dechę, która wymaga cyklinowania należy ułożyć przed. Link do komentarza
tomasz234 Napisano 26 marca 2013 Udostępnij #14 Napisano 26 marca 2013 witamMoim skromnym zdaniem najpierw cyklinowanie podlogi i lakierowanie a pozniej malowanie scian, chociazby z tego powodu ze latwiej zabezpieczyc podloge folia niz pozniej czyscic sciany. Teoretycznie cykliniarki maja zbiorniki na pyl ale zawsze cos sie unosi. Wiec ja bym najpierw wycyklinowal podloge, dobrze zabezpieczyl ja folia i dopiero wzial sie za malowonie scian.Ewentualnie jeżeli zrobi się na odwrót to ścianę można zawsze odkurzyć z pyłu (ale po co?). Link do komentarza
Elektrotip Napisano 27 marca 2013 Udostępnij #15 Napisano 27 marca 2013 Ja mam takie samo zdania na ten temat. Najpierw zajmij się podłogą,wycyklinuj i połóż folię ochronną, a dopiero później zajmij się ścianami. To o wiele bardziej praktyczne rozwiązanie. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się