Skocz do zawartości

naprawa takiego ustrojstwa

Recommended Posts

Napisano

Kochani
padło takie ustrojstwo (ten suwaczek) w 3 oknach
8e491f97cb85631amed.jpg

czy ktoś orientuje się ile może kosztować naprawa takiego "cuś"?
ja nie mam pojęcia, ale chyba robią w konia człowieka, który ma z tym problem, a że jest innostrańcem, to pewnie można go szwabić

Napisano (edytowany)
Cytat

A może filnandia poradzi (doradzi) ?

Nie, ale.. prześlę wiadomość dalej, do kogoś kto się dobrze zna na serwisowaniu okućicon_smile.gif

Ps. A moze jesteś w stanie odczytać na okuciach symbol/nazwę ich producenta? Edytowano przez finlandia (zobacz historię edycji)
Napisano
Artur ale na czym ta awaria polega jakoś opisz bo owszem widać ale co jest nie tak dokładnie?
Napisano
Kolega IVO z innego forum prosi o podanie więcej info - ocenia że to na 99% Sigenia,ale ważna jest jeszcze data (można by ją odczytać może z szyby).
Podobno też suwaki są dostępne wyłącznie z szyną, więc to nie musi być tania naprawa.
Napisano
Cytat

Kolega IVO z innego forum prosi o podanie więcej info - ocenia że to na 99% Sigenia,ale ważna jest jeszcze data (można by ją odczytać może z szyby).
Podobno też suwaki są dostępne wyłącznie z szyną, więc to nie musi być tania naprawa.

Wysłałem zapytanie do ROTO i Winkhaus.

Mam nadzieję, że odpowiedź nadejdzie szybko.

Barbossa - w oczekiwaniu na odpowiedź zadzwoń KOLEGO tutaj

http://www.okna-serwis.pl/kontakt

Na forum z branży okiennej jest też taki kontakt:
http://www.oknonet.pl/firma/kontakt/fid,14695.html

Napisano
Witajcie
Żeby można było zdobyć jakieś części do okien przesuwnych trzeba dokładnie sprecyzować jaki masz dokładnie model okuć obwiedniowych . zdejmij dolną listwę maskującą od strony mieszkania . pod spodem będzie widać wózki aluminiowe na nich powinna być wybity symbol okucia . do tego jest jeszcze ważne czy skrzydło przesuwne ma sterowanie domknięcia z klamki . czyli jak przekręcasz klamkę skrzydło drzwi samo dochodzi do ościeżnicy czy trzeba je dopchnąć . w niektórych przypadkach są dostępne same ślizgi górne do szyny a w niektórych to trzeba nabyć cały komplet . Po zdjęciach widać że okucia maja ok 10 lat stary model. Ale jeżeli byś zrobił dokładniejsze foty i przesłał na email jestem wstanie podpowiedzieć więcej .moja firma okna-serwis.pl posiada większość okuć starego typu na stanie magazynowym.
Napisano
Cytat

Witajcie
Żeby można było zdobyć jakieś części do okien przesuwnych trzeba dokładnie sprecyzować jaki masz dokładnie model okuć obwiedniowych . zdejmij dolną listwę maskującą od strony mieszkania . pod spodem będzie widać wózki aluminiowe na nich powinna być wybity symbol okucia . do tego jest jeszcze ważne czy skrzydło przesuwne ma sterowanie domknięcia z klamki . czyli jak przekręcasz klamkę skrzydło drzwi samo dochodzi do ościeżnicy czy trzeba je dopchnąć . w niektórych przypadkach są dostępne same ślizgi górne do szyny a w niektórych to trzeba nabyć cały komplet . Po zdjęciach widać że okucia maja ok 10 lat stary model. Ale jeżeli byś zrobił dokładniejsze foty i przesłał na email jestem wstanie podpowiedzieć więcej .moja firma okna-serwis.pl posiada większość okuć starego typu na stanie magazynowym.

Dziekuję serdecznie PANCINEX z firmy OKNA-SERWIS za chęć pomocy i odzew na mojego maila.

Z poważaniem
Aleksander Rembisz
Napisano
i ja dziękuję za pospolite ruszenie, normalnie się wzruszyłem

otóż
chata z około 2002, czyli 10 latek okna mają
wydawało mi się, że faktycznie lekko "dochodzą" przy przesunięciu do zamknięcia i "odchodzą" przy przekręceniu klamki
właściciel chałupy to lamer budowlany i do tego hiszpańskojęzyczny
wystawili mu fakturkę na 860 peelenów za naprawę 3 sztuk takiego ustrojstwa
oczywiście nie wie co dokładnie zrobili, wiadomo, że chodzi

on sam nie potrafi niczego opisać, sprawdzić nazwę itp itd
ja raczej za szybko to go nie odwiedzę, żeby sprawdzić Wasze sugestie i zrobić lepsze fotki (on to zrobił i przesłał)
może w najbliższy weekend
teraz kwiczy, że go chyba orżnęli, ja nie potrafię tego potwierdzić lub temu zaprzeczyć, a nie chciałbym aby mu się jakaś awersja do naszej nacji utworzyła icon_smile.gif

jeżeli uda mi się coś więcej ustalić, dam znać

jeszcze raz dzięki
Napisano
Witam,
Człowiek z okna-serwis raczej ma rację, to na 99% Sigenia. Ale Sigenia jakieś 5-6 lat temu zmieniła systemy jezdne w przesuwkach. Sądzę, że należy dokupić szynę razem z suwakami. Powstaje tylko pytanie: co stało się tym suwakom?

Nie wygląda jakby wypadły z szyny. Mało prawdopodobne też, aby ramie rozwórki samo z siebie wyskoczyło z suwaka. Trzeba do tego użyć sporej siły.

Szczerze mówiąc nie widziałem jeszcze przesuwki, w której suwaki wypadły by same z siebie, albo wypadła z nich samowolnie rozwórka.

Coś tu jest nie do końca wyjaśnione w tej historii.
Napisano
Cytat

Witam,
Człowiek z okna-serwis raczej ma rację, to na 99% Sigenia. Ale Sigenia jakieś 5-6 lat temu zmieniła systemy jezdne w przesuwkach. Sądzę, że należy dokupić szynę razem z suwakami. Powstaje tylko pytanie: co stało się tym suwakom?

Pragnąłbym icon_biggrin.gif zauważyć, że to mój znajomy pierwszy wytypował Sigenię - więc wygląda że się zna - i jakby ktoś potrzebował namiar na dobrego serwisanta okien w okolicach Siedlec to mogę Wam dać na niego namiar:)

Ps. I też powiedział, że raczej trzeba zrobić zakup razem z szyną, więc cena miałaby tu jakieś uzasadnienie..
Napisano
no i git
cień podejrzenia jest, ale zbyt późno i nie do końca uzasadniony
ja więcej nic nie wiem
a stanu pierwotnego już nie ustalę, ewentualnie stan po naprawie, faktem jest, że pracowało niezbyt dobrze (ale w jednym, nie trzech), to potwierdzam, bo sam otwierałem, potem już mnie przy tym nie było

niemniej - przy okazji ustalę typ i jeżeli była to uczciwa wycena, to powiem pardon, ale jeżeli naciągnęli, bo miał juro w kieszeni, to napiętnuję łobuzów icon_smile.gif

dzięki za zaangażowanie
może kwota niewielka, ale b. nie lubię cwaniactwa (jeżeli takie miało miejsce)
każdemu należy się uczciwy zarobek, to obliguje moim zdaniem obie strony

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Raczej tak - inaczej deweloper nie dostałby pozwolenia na budowę bo projekt nie spełniałby przepisów.  ?  
    • Proszę o poradę tych, co się znają, bo pojęcia nie mam jak właściwie do tematu podejść. Dwa lata temu stałem się właścicielem jednego z lokali na niewielkim osiedlu szeregowców. Niedawno dopiero zastanowił mnie fakt, że nie mamy dostępu do dachu. Temat zaistniał tym bardziej, że chcemy podejść do przeglądu kominowego i na fakt braku dostępu do dachu zwrócił uwagę kominiarz. Stwierdził, że takiego dostępu wymagają przepisy i powołał się na Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Konkretnie w Dziale VII. Bezpieczeństwo użytkowania, § 308 Wejścia na dach napisane jest, że w budynkach o dwóch lub więcej kondygnacjach nadziemnych należy zapewnić wyjście na dach co najmniej z jednej klatki schodowej, umożliwiające dostęp na dach i do urządzeń technicznych tam zainstalowanych. W odpowiedzi na zadane pytanie deweloper odpowiedział, że dostęp do dachu z zewnątrz (drabina na stałe przymocowana do elewacji) nie jest wymagana przepisami, ponieważ przepis dotyczy jedynie budynków z wydzieloną wewnętrzną klatką schodową. Nie rozumiem tego, że dwukondygnacyjny budynek (czyli minimum parter z piętrem, tak?) z wewnętrzną wydzieloną klatką schodową powinien taki dostęp mieć a budynek w zabudowie szeregowej (każdy lokal ma swoje wewnetrzne schody, które nie są traktowane jako "klatka schodowa"?) już nie, mimo że wysokość takiego budynku może być przecież identyczna? Dostęp do kominów to jedno, ale na przykład jakieś zaprószenie ognia i... możemy sobie z dołu tylko patrzeć i czekać aż strażacy przyjadą - oby na czas. Czy deweloper ma rację?
    • Firma Real Klim świadczy usługi z zakresu klimatyzacji, wentylacji i rekuperacji na terenie województw małopolskiego i śląskiego. Posiadamy certyfikaty oraz uprawnienia państwowe, które są niezbędne przy wykonywaniu prac montażowo - serwisowych. https://realklim.pl/   Nasza firma specjalizuje się w profesjonalnym montażu klimatyzacji w domach, biurach i lokalach usługowych. Gwarantujemy szybki, solidny i estetyczny montaż oraz fachowe doradztwo w doborze urządzeń. https://realklim.pl/klimatyzacja   Oferujemy kompleksowy serwis klimatyzacji – od przeglądów po naprawy. Dbamy o wydajność, czystość i długą żywotność Twojego urządzenia. https://realklim.pl/serwis-klimatyzacji   Projektujemy i montujemy systemy wentylacyjne dopasowane do potrzeb budynku. Zapewniamy komfort oddychania i skuteczne usuwanie wilgoci. https://realklim.pl/wentylacja   Zajmujemy się instalacją i serwisem systemów rekuperacji, które zapewniają świeże powietrze w domu i pozwalają oszczędzadź na ogrzewaniu. https://realklim.pl/rekuperacja   Specjalizujemy się w montażu pomp ciepła – ekologicznego źródła ogrzewania. Pomagamy dobrać odpowiednie urządzenie i zapewniamy jego obsługę. https://realklim.pl/pompy-ciepła   Sprawdź Naszą wizytówkę Google, sprawdź opinię klientów oraz wybrane realizacje: Wizytówka Google
    • Chcąc wylać poduszki pod nadproża, musimy je najpierw zaszalować. Tym właśnie będziemy się teraz zajmować.  
    • Drewniane podłogi to klasyka, która z czasem może wymagać miejscowych napraw – szczególnie wtedy, gdy pojawią się przebarwienia, plamy lub drobne uszkodzenia na pojedynczych deskach. Dobrą wiadomością jest to, że nie musisz od razu cyklinować całej powierzchni. Dzięki produktom marki Osmo można łatwo i estetycznie odnowić pojedynczą deskę, bez widocznych różnic w kolorze i strukturze. Krok 1: Wydzielenie uszkodzonej deski Najpierw dokładnie określ deskę, która wymaga renowacji. Następnie oklej jej krawędzie taśmą malarską, najlepiej niebieską lub różową, która jest delikatna i nie uszkadza powierzchni ani sąsiednich desek. Taśma zapobiegnie przypadkowemu przetarciu lub zabarwieniu sąsiednich fragmentów podłogi. Krok 2: Szlifowanie powierzchni Za pomocą papieru ściernego o gradacji 180 przeszlifuj powierzchnię deski. Usuniesz w ten sposób stare powłoki, przebarwienia oraz drobne rysy. Szlifuj zawsze wzdłuż włókien drewna, a po zakończeniu dokładnie odkurz i przetrzyj wilgotną ściereczką, by pozbyć się pyłu. Krok 3: Nadanie koloru – bejce olejne i woski dekoracyjne Osmo Kiedy powierzchnia jest sucha i czysta, czas na nadanie jej odpowiedniego odcienia. Użyj bejcy olejnej Osmo lub wosków dekoracyjnych Osmo, w zależności od wykończenia reszty podłogi. Aplikacja wygląda następująco: Nanieś niewielką ilość bejcy lub wosku przy pomocy gąbki lub miękkiej szmatki. Następnie wetrzyj preparat równomiernie w drewno, zgodnie z kierunkiem słojów. Nadmiar produktu zetrzyj czystą szmatką, tak by kolor był jednolity i bez smug. To bardzo ważny etap – dobór koloru musi być maksymalnie zbliżony do reszty podłogi. Warto wcześniej wykonać próbę na niewidocznym fragmencie lub na kawałku podobnego drewna. Pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Krok 4: Zabezpieczenie powierzchni – Wosk Twardy Olejny Osmo Po wyschnięciu koloru, nałóż warstwę ochronną – najlepiej sprawdzają się produkty: Osmo 3062 (półmat) Osmo 3065 (mat) Aplikacja: Nałóż cienką warstwę wosku twardego olejnego przy użyciu pędzla lub wałka. Pozostaw do wyschnięcia na 24 godziny. Delikatnie zmatow powierzchnię papierem ściernym (np. gradacja 240). Nałóż drugą, finalną warstwę tego samego produktu i pozostaw do pełnego wyschnięcia. Dodatkowe wskazówki: Zawsze pracuj w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Unikaj nakładania zbyt grubej warstwy – produkty Osmo są bardzo wydajne. Nie chodź po naprawianej powierzchni przez co najmniej 2–3 dni, aby powłoka miała czas się utwardzić. Jeśli odcień różni się od reszty, można dodać drugą warstwę koloru, ale zawsze wykonuj próbę wcześniej. Podsumowanie Dzięki odpowiednim materiałom i precyzyjnej pracy, renowacja pojedynczej deski podłogowej może być szybka i bardzo skuteczna. Produkty Osmo, takie jak bejce olejne, woski dekoracyjne i wosk twardy olejny, pozwalają na punktową naprawę bez konieczności renowacji całej podłogi. Kluczem do sukcesu jest dobranie odpowiedniego koloru i staranne wykonanie każdego etapu – od szlifowania po finalne zabezpieczenie powierzchni.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...