P3C1U Napisano 23 października 2012 Udostępnij #1 Napisano 23 października 2012 mam dylemat chce kupic deski sosnowe bądz inne do salonu... położyć cala dlugoscią i che uzyskać taki efekt... tzn kolor, moze ktos mi doradzi jaka bejca i jaki lakier położyć, aby uzyskać taki efekt jak na zdjeciu Link do komentarza
Niewiadomski Napisano 24 października 2012 Udostępnij #2 Napisano 24 października 2012 A z jakich desek dokładnie wykonana jest podłoga? Znasz szczegóły,czy masz tylko samo zdjecie? Link do komentarza
P3C1U Napisano 25 października 2012 Autor Udostępnij #3 Napisano 25 października 2012 mam tylko to samo zdjecie... niestety Link do komentarza
mojdom Napisano 26 października 2012 Udostępnij #4 Napisano 26 października 2012 Nie chcę zniechęcać ale ciężko będzie uzyskać modrzew z sosny. Po pierwsze sosna jest bardzo trudna do barwienia i nabiera nierównomiernie koloru (wchłania nierówno). Policz sobie czy nie wyjdzie taniej gotowa podłoga? A na pewno szybciej Link do komentarza
Dombal - tarasy i architektura ogrodowa Napisano 5 listopada 2012 Udostępnij #5 Napisano 5 listopada 2012 Cytat mam dylemat chce kupic deski sosnowe bądz inne do salonu... położyć cala dlugoscią i che uzyskać taki efekt... tzn kolor, moze ktos mi doradzi jaka bejca i jaki lakier położyć, aby uzyskać taki efekt jak na zdjeciu Na zdjęciu widoczne jest bez sęczne drewno egzotyczne w swoim naturalnym kolorze. Najprawdopodobniej jest pokryte olejem bez pigmentu stąd różnica w odcieniu desek. Można uzyskać podobne odcienie na deskach iglastych typu modrzew, sosna... lecz wszystkie deski wtedy będą miały jednolity kolor. Link do komentarza
Afrodytaa Napisano 5 listopada 2012 Udostępnij #6 Napisano 5 listopada 2012 Znajomym kiedyś pękła rura /jeszcze przed zamieszkaniem/ i woda z grzejnika poszła na parkiet.Deski rozpęczniały, kilka w najgorszym stanie wymienili, a reszta...pięknie się sama po jakimś czasie pocieniowała.Może to jest jakiś patent... Link do komentarza
Meble-Bogart Napisano 9 listopada 2012 Udostępnij #7 Napisano 9 listopada 2012 Widziałem już wielokrotnie zamoczone i spęczniałe drewniane panele - niestety nie zauważyłem żeby wyglądały estetycznie :/ Link do komentarza
Afrodytaa Napisano 9 listopada 2012 Udostępnij #8 Napisano 9 listopada 2012 To nie były panele tylko deski, bodaj sosnowe, gdzieś 10x40 ułożone w cegiełkę Link do komentarza
DekorLid Napisano 21 listopada 2012 Udostępnij #9 Napisano 21 listopada 2012 Cytat To nie były panele tylko deski, bodaj sosnowe, gdzieś 10x40 ułożone w cegiełkę Dokładnie - panel a deska to zupełnie cos innego. Link do komentarza
coolibeer Napisano 22 listopada 2012 Udostępnij #10 Napisano 22 listopada 2012 (edytowany) Deska chyba Klonowa o ile dobrze pamiętam. Taka mam w salonie i wszędzie na górze. a tu panele ;) Efekt deski po malowaniu Edytowano 22 listopada 2012 przez coolibeer (zobacz historię edycji) Link do komentarza
prospektinwestycje Napisano 22 listopada 2012 Udostępnij #11 Napisano 22 listopada 2012 no no no niezle Link do komentarza
mojdom Napisano 22 listopada 2012 Udostępnij #12 Napisano 22 listopada 2012 No nieźle się prezentuje ale nie jest to kolor, który chciał uzyskać P3C1U. Link do komentarza
Domartstyl Napisano 14 grudnia 2012 Udostępnij #13 Napisano 14 grudnia 2012 Jak dla mnie efekt jest bardzo fajny i powinieneś być zadowolony z takiej podłogi,zarówno pod względem wzornictwa jak i jakości. Link do komentarza
Lucy20 Napisano 25 maja 2013 Udostępnij #14 Napisano 25 maja 2013 Podłoga wygląda świetnie, jakiego koloru użyłeś, ma on jakieś oznaczenia? Malowałeś to tylko czy lakierowałeś również? Link do komentarza
MyLed Napisano 30 sierpnia 2013 Udostępnij #15 Napisano 30 sierpnia 2013 Ja także uważam,że drewno sosnowe to bardzo fajna opcja jako rodzaj podłogi- nie dość,że ładnie się prezentuje to w dodatku jest solidne i wytrzymałe. Pytanie tylko czy biały kolor na pewno bezie tutaj praktyczny. Link do komentarza
Boret Napisano 23 września 2013 Udostępnij #16 Napisano 23 września 2013 A co myślicie o tym kolorze http://www.barlinek.com.pl/deska_lita/prod...at,58,info.html ? Link do komentarza
remonterier Napisano 23 września 2013 Udostępnij #17 Napisano 23 września 2013 (edytowany) Deski sosnowe będą wyglądały mniej więcej jak na pierwszym obrazku, u moich teściów po jakimś czasie troszkę ściemniały i kolor jest bardziej jak na zdjęciu drugim. Ja osobiście polecam panele laminowane z firmy Quick-Step seria Eligna - mam je (quick-step - nie Elignę) już 5 lat i nie znalazłem na nich nawet rysy. Może nie są najtańsze ale.... Ostatnie zdjęcie to podłoga w pokoju gościnnym. Edytowano 23 września 2013 przez remonterier (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Boret Napisano 24 września 2013 Udostępnij #18 Napisano 24 września 2013 Ja jednak pozostanę przy naturalnym drewnie. Link do komentarza
remonterier Napisano 24 września 2013 Udostępnij #19 Napisano 24 września 2013 Ok, trzeba pamiętać, że dobór faktury drewna i jej kolor nie pozostają bez wpływu na resztę wykończenia pomieszczenia. Jeśli chcesz uzyskać jasne przytulne pomieszczenie to warto użyć drewna bambusowego o miodowym odcieniu lub żółto-brązowego Teac'u. Jeśli jednak wnętrze miałoby być bardziej wyraziste polecam podłogę wykonaną z Merbau. Aby uzyskać odrobinę niezwykłości i wyrafinowania to Palisander będzie dobrym rozwiązaniem. Pewnie dodatkowym atutem przemawiającym za użyciem drewna egzotycznego jest jego wytrzymałość mechaniczna. Link do komentarza
Lodowiec Napisano 1 października 2013 Udostępnij #20 Napisano 1 października 2013 Czy z czasem taka podłoga trochę nie ściemnieje? Link do komentarza
asiakamien Napisano 2 października 2013 Udostępnij #21 Napisano 2 października 2013 Taki efekt jest świetny, ale ja bym spróbowała kupić gotowe już pomalowane deski. Albo też postawiła na to "nierówne wchłanianie pigmentu" to też może wyglądać ciekawie. Link do komentarza
Elfir Napisano 25 października 2013 Udostępnij #22 Napisano 25 października 2013 Cytat mam tylko to samo zdjecie... niestety Na zdjęciu jest drewno egzotyczne, bodajże teak.Sosna zółknie pod wpływem UV i jest bardzo miękka (szpilki zrobią wgłębienia). W salonie rustykalnym, wiejskim nie będzie to tak przeszkadzać. Ale w nowoczesnym będzie wyglądać źle. Link do komentarza
Led-Lux Napisano 8 listopada 2013 Udostępnij #23 Napisano 8 listopada 2013 Laminat będzie droższy niż sosna,aczkolwiek prezentuje się równie fajnie i efektownie,wiec jak najbardziej warto brać takie rozwiązanie pod uwagę. Pomyślcie także o oświetleniu,polecam diody LED,w obecnej chwili bardzo popularne. Link do komentarza
WikiMeble Napisano 4 lutego 2014 Udostępnij #24 Napisano 4 lutego 2014 Racja,ale jeżeli miałbym wybierać to chyba właśnie panele laminowane które znakomicie się sprawdzą i są też w kuchni czy każdym pokoju. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się