przemty Napisano 21 października 2012 Udostępnij #1 Napisano 21 października 2012 (edytowany) Ponieważ coraz więcej pytań rodzi się w głowie postanowiłem ( m.in aby nie śmiecić forum coraz to nowszymi tematami ) założyć ogólny temat do tych pytań.No to zaczynamy.Dzisiejszy wieczór będzie pod tematem schody. W większości projektów "włożone" są schody zabiegowe. Czy schody dwubiegowe ze spocznikiem dużo więcej potrzebują miejsca niż te zabiegowe ? Edytowano 21 października 2012 przez przemty (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Jani_63 Napisano 21 października 2012 Udostępnij #2 Napisano 21 października 2012 Szerokość biegu jest podobna, ale schody zabiegowe mogą być prawie metr krótsze od schodów ze spocznikiem.Jak powierzchni brakuje to się zaczyna walka o każdy m2. Link do komentarza
przemty Napisano 21 października 2012 Autor Udostępnij #3 Napisano 21 października 2012 Cytat Jak powierzchni brakuje to się zaczyna walka o każdy m2. chciałbym poznać kogoś takiego kto powie, że ma w nadmiarze powierzchni Link do komentarza
daggulka Napisano 21 października 2012 Udostępnij #4 Napisano 21 października 2012 u mnie schody ze spocznikiem najzwyczajniej "nie wyszły" , zabrakło metrażu .... dlatego mam 4 szerokie wygodne zabiegi Link do komentarza
przemty Napisano 21 października 2012 Autor Udostępnij #5 Napisano 21 października 2012 Czy to jaki typ schodów zastosujemy musi być ustalone przy adaptacji projektu, czy możemy to zrobić już w trakcie budowy? Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 21 października 2012 Udostępnij #6 Napisano 21 października 2012 Cytat Czy to jaki typ schodów zastosujemy musi być ustalone przy adaptacji projektu, czy możemy to zrobić już w trakcie budowy? Raczej przy adaptacji bo to jakby nie patrzeć zmiana w projekcie i do schodów może zajść potrzeba zmiany otworu czy zastosowania podciągu w stropie. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 21 października 2012 Udostępnij #7 Napisano 21 października 2012 Cytat chciałbym poznać kogoś takiego kto powie, że ma w nadmiarze powierzchni Ci co mają w nadmiarze (powierzchni też) to przeważnie w innej lidze chodzą Cytat OPIS DOMU: Na parterze znajduje się:salon, kuchnia, jadalnia, gabinet, sala telewizyjna, salon bilardowy, 2 łazienki, wc, sauna, basen , pokój gimnastyczny, 3 garderoby, pom.gospodarcze, 3 garderoby. Na piętrze: 3 sypialnie, 3 łazienki. Poddasze: 2 pomieszczenia, łazienka. Garaż. Ogród zagospodarowany.Pow. całkowita 977,30m2 na działce 4250m2. Link do komentarza
przemty Napisano 22 października 2012 Autor Udostępnij #8 Napisano 22 października 2012 Cytat Raczej przy adaptacji bo to jakby nie patrzeć zmiana w projekcie i do schodów może zajść potrzeba zmiany otworu czy zastosowania podciągu w stropie. a kierunek schodów też trzeba uzgadniać przy adaptacji? Link do komentarza
solange63 Napisano 22 października 2012 Udostępnij #9 Napisano 22 października 2012 (edytowany) Cytat a kierunek schodów też trzeba uzgadniać przy adaptacji? tak. Edytowano 22 października 2012 przez solange63 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
przemty Napisano 22 października 2012 Autor Udostępnij #10 Napisano 22 października 2012 Cytat tak. to może od drugiej strony zapytama jakie zmiany nie wymagają zamieszczenia ich w projekcie składanym o PnB? Link do komentarza
bajbaga Napisano 22 października 2012 Udostępnij #11 Napisano 22 października 2012 Wybudować musisz zgodnie ze złożonym w urzędzie i ostemplowanym projektem.Każda zmiana (odstępstwo) od projektu, wymaga tak, czy siak, „wpisu” projektanta. Link do komentarza
przemty Napisano 22 października 2012 Autor Udostępnij #12 Napisano 22 października 2012 Cytat Wybudować musisz zgodnie ze złożonym w urzędzie i ostemplowanym projektem.Każda zmiana (odstępstwo) od projektu, wymaga tak, czy siak, „wpisu” projektanta. czyli np. wpisu do dziennika przez kierownika z uprawnieniami projektowymi? Link do komentarza
bajbaga Napisano 22 października 2012 Udostępnij #13 Napisano 22 października 2012 (edytowany) To nie tu Teraz dobrze.Nie, zawsze wpisuje poprawki na projekcie, a jak stwierdzi, że zmiany istotne, to projekt zamienny i procedura zmiany PnB. Edytowano 22 października 2012 przez bajbaga (zobacz historię edycji) Link do komentarza
przemty Napisano 22 października 2012 Autor Udostępnij #14 Napisano 22 października 2012 Cytat To nie tu Teraz dobrze.Nie, zawsze wpisuje poprawki na projekcie, a jak stwierdzi, że zmiany istotne, to projekt zamienny i procedura zmiany PnB. to idziemy dalej, czy jest gdzies zapisane co jest zmianą istotną a co nieistotną ? Link do komentarza
bajbaga Napisano 22 października 2012 Udostępnij #15 Napisano 22 października 2012 Jest w PB, ale i tak ostateczna decyzja należy do projektanta - on jest, w tym zakresie, szefem wszystkich szefów. Link do komentarza
przemty Napisano 22 października 2012 Autor Udostępnij #16 Napisano 22 października 2012 Cytat Jest w PB, ale i tak ostateczna decyzja należy do projektanta - on jest, w tym zakresie, szefem wszystkich szefów. no to będzie trzeba poczytać PBa czy kierownik budowy może nie być projektantem - czy raczej jest to niemożliwe? Link do komentarza
bajbaga Napisano 22 października 2012 Udostępnij #17 Napisano 22 października 2012 MożeI z reguły nie jest i nie musi być. Link do komentarza
przemty Napisano 22 października 2012 Autor Udostępnij #18 Napisano 22 października 2012 (edytowany) Cytat MożeI z reguły nie jest i nie musi być. Wiem, że to co napiszę jest trochę naciągane ale z tego wynika, że funkcja kierownika budowy (przynajmniej na budowie domu jednorodzinnego) to jest niezła fucha - pilnuje tylko aby wszystko było zgodnie z projektem i tyle... Edytowano 22 października 2012 przez przemty (zobacz historię edycji) Link do komentarza
bajbaga Napisano 22 października 2012 Udostępnij #19 Napisano 22 października 2012 I odpowiada za to, zawodowo, karnie, finansowo……...A kierownicy budów, nawet małych, dzielą się na tych co spowiadali się już przed prokuratorem i na tych co dopiero będą się spowiadali – upraszczając. Link do komentarza
przemty Napisano 22 października 2012 Autor Udostępnij #20 Napisano 22 października 2012 Cytat Jest w PB, Przejrzałem PB a dokładnie art. 36a i z niego tak pobieżnie wynika co jest istotne - tak wiec tak jak piszesz decyzja i tak w kwestii szefa szefów Link do komentarza
bajbaga Napisano 22 października 2012 Udostępnij #21 Napisano 22 października 2012 W zasadzie, nie co jest istotnym odstępstwem, tylko które (jakie) odstępstwa nie mogą (nie powinny) być zakwalifikowane przez projektanta, jako nieistotne.Jak projektant ma fanaberię, to każde odstępstwo, w zasadzie, może zakwalifikować jako istotne. Link do komentarza
przemty Napisano 22 października 2012 Autor Udostępnij #22 Napisano 22 października 2012 Cytat Jak projektant ma fanaberię, to każde odstępstwo, w zasadzie, może zakwalifikować jako istotne. tylko co na tym zyskuje? Link do komentarza
Wikingowa Napisano 23 października 2012 Udostępnij #23 Napisano 23 października 2012 Moi rodzice zwyczajnie aktualizowali projekt (oczywiście odpłatnie), bo do domu dobudowali taras i powiększyli schody. Dodam, że dom budowali dobre 18 lat! Link do komentarza
przemty Napisano 31 października 2012 Autor Udostępnij #24 Napisano 31 października 2012 (edytowany) Jako, że temat z zamysłu ma być o wszystkim to kolejne pytanie.Jakieś za i przeciw odnośnie poniższego projektu - chodzi mi tylko o sprawy techniczno-użytkowe ( ewentualne zmiany to zmiana na beton komórkowy i kocioł na paliwo stałe)?http://www.domywstylu.pl/projekt-domu-agat...cieply_dom_opis Źródło: http://www.domywstylu.pl/projekt-domu-agat...cieply_dom_opis Edytowano 31 października 2012 przez przemty (zobacz historię edycji) Link do komentarza
solange63 Napisano 31 października 2012 Udostępnij #25 Napisano 31 października 2012 (edytowany) Cytat Jako, że temat z zamysłu ma być o wszystkim to kolejne pytanie.Jakieś za i przeciw odnośnie poniższego projektu - chodzi mi tylko o sprawy techniczno-użytkowe ( ewentualne zmiany to zmiana na beton komórkowy i kocioł na paliwo stałe)? - brak dodatkowego pokoju na parterze- kuchnia z wejsciem przez salon- dziwaczne proporcje pomieszczen na pietrze; gigantyczna sypialnia z duza garderoba, a pokoje dzieci male (a to one maja najwiecej roznego rodzaju gratow do pomieszczenia)- za maly wiatrolapTo oczywiscie wady wedlug mnie, dla Ciebie moga byc zaletami... Edytowano 31 października 2012 przez solange63 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
przemty Napisano 31 października 2012 Autor Udostępnij #26 Napisano 31 października 2012 (edytowany) Cytat - brak dodatkowego pokoju na parterze projekt z pokojem na parterze jest w zanadrzu, to jest opcja z garażem w bryle nazwimy ją "ekonomiczna"Wersja z pokojemhttp://www.studioatrium.pl/projekty-domow/...hwytek,465.html Cytat - kuchnia z wejsciem przez salon jak dla mnie to nie jest jakiś minusjeżeli już ma być wejście do kuchni to na pewno nie wybiorę projektu jeżeli będzi to z wiatrołapu, który jednoczenie jest połączony z kotłownią lub garażem. Bo jak dla mnie to wówczas wiatrołap połączony z kuchnią traci swoją funkcję Cytat - dziwaczne proporcje pomieszczen na pietrze; gigantyczna sypialnia z duza garderoba, a pokoje dzieci male (a to one maja najwiecej roznego rodzaju gratow do pomieszczenia) jak dla nas nie jest to jakiś problem - garderoba z sypialnią miała taka być - no mniej wiecej taka Cytat - za maly wiatrolap poza tym, że zmieszczą się tam tylko dwie osoby to w czymś to jeszcze utrudnia życie? Edytowano 31 października 2012 przez przemty (zobacz historię edycji) Link do komentarza
solange63 Napisano 31 października 2012 Udostępnij #27 Napisano 31 października 2012 Cytat jak dla nas nie jest to jakiś problem - garderoba z sypialnią miała taka być - no mniej wiecej taka poza tym, że zmieszczą się tam tylko dwie osoby to w czymś to jeszcze utrudnia życie? no widzisz, co kto lubi. ja mam male dziecko (niedlugo drugie) i jeszcze psa, wiec musze miec duze wejscie, zeby sie wszyscy pomiescili. z doswiadczenia wiem, ze gosci tez wygodnie nie powitasz w takim wiatrolapie, nie mowiac o miejscu na kurtki, buty, itd. dla mnie niefunkcjonalne, ale skoro Wy macie to przemyslane, to nie zglaszam wiecej zastrzezen Link do komentarza
przemty Napisano 31 października 2012 Autor Udostępnij #28 Napisano 31 października 2012 Cytat ale skoro Wy macie to przemyslane, to nie zglaszam wiecej zastrzezen powiedziałbym, że jest to pewien kompromisnie zależy nam na dużym domu (max. 120 m2) ale też nie chcemy domu wielkości mieszkania w bloku z tego względu wybieramy projekty które niestety nie wszystko mają idealnezawsze coś jest kosztem czegoś innego a wszelkie zastrzeżenia są jak najbardziej mile widziane Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się