Skocz do zawartości

Przemalowanie toaletki Ikea

hoptop00

Recommended Posts

Napisano
Witam Serdecznie!
Ostatnio kupiłam toaletkę firmy Ikea koloru białego (niestety innych nie było) oraz czarne lustro.
Chciałabym przemalować toaletkę na kolor czarny, ponieważ kolor będzie pasował mi do mebli oraz wystroju pokoju.
Proszę o rady czym mogłabym ją pomalować: farba/ spray jakiś specjalny? Niżej umieściłam opis produktu, mam nadzieję że ktoś będzie mi mógł doradzić czym najlepiej będzie ją przemalować i jak się do tego zabrać icon_smile.gif

Oto opis produktu:
Okleina z naturalnego drewna - bardzo trwała,
Płyta komórka: Płyta wiórowa, Płyta pilśniowa, papier
Szkło: szkło hartowane
Panel górny/ Panel boczny: Płyta wiórowa, Płyta pilśniowa, papier, Bezbarwny lakier akrylowy, okleina brzozowa
Przód szuflady: Płyta wiórowa, Bezbarwny lakier akrylowy, okleina brzozowa
Spód szuflady: 100% poliester

DSC01446.jpg

DSC01446.jpg

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie lustra.
Chodzi mi o żarówki na listwie/lampy jakie mogłyby pasować do niego? Czy lepiej sobie darować, bo popsują efekt? ;)

Jeszcze jedno pytanie odnośnie koloru pufy, gdy już toaletka będzie czarna to jaki kolor będzie pasował? Chciałabym kupić identyczna pufę tylko o połowę mniejszą i zastanawiam się nad kolorem. Czarna to raczej nie, ale taki jak na zdjęciu poniżej? ;)

DSC01446.jpg

Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie icon_smile.gif icon_smile.gif

DSC01446.jpg

Napisano
  Cytat

Chodzi mi o żarówki na listwie/lampy jakie mogłyby pasować do niego? Czy lepiej sobie darować, bo popsują efekt? ;)

Rozwiń  

Raczej popsują. Oprawa lustra nie pasuje ani do lamp LED, ani do energooszczędnych. Od biedy mogłyby być żarówki, ale te, jak wiesz, są już w Unii zabronione...
Napisano
  Cytat

Witam Serdecznie!
Ostatnio kupiłam toaletkę firmy Ikea koloru białego (niestety innych nie było) oraz czarne lustro.
Chciałabym przemalować toaletkę na kolor czarny, ponieważ kolor będzie pasował mi do mebli oraz wystroju pokoju.
Proszę o rady czym mogłabym ją pomalować: farba/ spray jakiś specjalny? Niżej umieściłam opis produktu, mam nadzieję że ktoś będzie mi mógł doradzić czym najlepiej będzie ją przemalować i jak się do tego zabrać icon_smile.gif

Rozwiń  

na pewno ten biały nie będzie Ci pasował w pokoju, w takim zestawieniu black&white, jeśli inne meble też masz czarne?
może warto zostawić taki jasny akcent kolorystyczny?

jeśli jednak zdecydujesz się na zmianę koloru, to należy lekko zmatowić powierzchnię papierem ściernym i malować wałkiem, farbą akrylową do drewna.

Cytat

Jeszcze jedno pytanie odnośnie koloru pufy, gdy już toaletka będzie czarna to jaki kolor będzie pasował? Chciałabym kupić identyczna pufę tylko o połowę mniejszą i zastanawiam się nad kolorem. Czarna to raczej nie, ale taki jak na zdjęciu poniżej? ;)

Rozwiń  

a to zależy od wystroju całego pokoju. najlepiej, gdybyś wstawiła zdjęcie, wtedy łatwiej byłoby doradzić..
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
  Cytat

Witam Serdecznie!

Oto opis produktu:
Okleina z naturalnego drewna - bardzo trwała,
Płyta komórka: Płyta wiórowa, Płyta pilśniowa, papier
Szkło: szkło hartowane
Panel górny/ Panel boczny: Płyta wiórowa, Płyta pilśniowa, papier, Bezbarwny lakier akrylowy, okleina brzozowa
Przód szuflady: Płyta wiórowa, Bezbarwny lakier akrylowy, okleina brzozowa
Spód szuflady: 100% poliester
[attachment=14510:malm_toa...86972_S4.JPG]
[attachment=14511:ung_dril...83223_S4.JPG]

[attachment=14513:toaletka_Ikea.JPG]

Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie icon_smile.gif icon_smile.gif

Rozwiń  

Ten będzie bardzo gładko i równo rozprowadzał farbę, no i nie odpadnie icon_smile.gif

http://www.sklep.majic.pl/farby-w-spray-u/...jic-paints.html

Napisano
Starawy wątek, ale dodam swoje trzy grosze.

Lustro i pufę czarne, a toaletka biała.
Ten zestaw też by się ładnie prezentował, ale to zależy jakiego koloru są meble i dodatki w pokoju.
Może toaletka czarna i lustro, a pufa w jakimś kolorze pasującym do dodatków w pokoju.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Można zamiast malować to okleić toaletkę, a obok lustra zamocować dwa kinkiety.

I tam można zastosować energooszczędne świetlówki w kształcie np tradycyjnych "świeczek"
Napisano
malować w taki sposób jaki podpowiada Molytek

Zrobiłem tak samo dokładnie z sypialnią (całą)
Była biała - a wymyśliłem taki delikatny seledynik.
Jak znajdę chwilkę - powklejam zdjęcia
Wyszło całkiem nieźle - chociaż wałeczkiem musiałem robić 2 razy
Napisano
  Cytat

Wiem, że może nieco ekstrawaganckie, ale ja bym dodała kilka lampek zwisających z sufitu.
Każda na osobnym kabelku. To by było coś.

Rozwiń  

Ozdobnie, pewnie byloby nieźle. Schody się zaczynają jak zadamy sobie pytanie: czy tylko do tego mają służyć? Jesli do czegoś więcej, to jakie lampy?

Temat w ogóle został przedstawiony wyłącznie od strony designu, a nie od strony użytkowej. Bo według mnie, toaletka powinna (mogłaby) do czegoś służyć, oprócz robienia dobrego wrażenia. A wtedy kwestie własciwego oświetlenia wypadało postawić na pierwszym miejscu. Jego natężenia, a więc wyboru lamp, odpowiedniego ustawienia i ukierunkowania światła, jego regulowania... I od tego należałoby zaczynać kompletowanie sprzętu.

Cytat

tak wałkiem to nie umiem malować icon_lol.gif

Rozwiń  

Tylko i wyłącznie wałkiem. Ale rodzaj wałka musi być dobrany do farby.
Napisano (edytowany)
  Cytat

tylko bez drzew i narciarzy icon_lol.gif

Rozwiń  

Cytat

A moim zdaniem bez drzew byłoby bardzo monotonnie i wręcz raziłoby w oczy. Może samych narciarzy faktycznie można sobie darować,ale drzewa muszą zostać.

Rozwiń  

Cytat

tak wałkiem to nie umiem malować icon_lol.gif

Rozwiń  

Cytat

Tylko i wyłącznie wałkiem. Ale rodzaj wałka musi być dobrany do farby.

Rozwiń  

Na meblach nie mam "tafli lustra" tylko powierzchnia jest "muldowata", meble (fornir drewniany lakierowany) były zeszlifowane z lakieru. Malowane wałkiem farbą akrylową satynową do drewna. Może lepiej byłoby sprayem? Ja jestem w miarę zadowolony, bo to są zużyte meble kuchenne które trzeba było jakoś odświerzyć. Położone 3 warstwy farby bez podkładu (może tu jest błąd). Edytowano przez vip42 (zobacz historię edycji)
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
No nie wiem czy w przypadku użycia sprayu efekt będzie lepszy. Moim zdaniem niestety nie,w tym wypadku tylko wałek może to zagwarantować,jednak dobrej jakosci,nie taki pierwszy lepszy z brzegu.
Napisano
  Cytat

Na meblach nie mam "tafli lustra" tylko powierzchnia jest "muldowata", meble (fornir drewniany lakierowany) były zeszlifowane z lakieru. Malowane wałkiem farbą akrylową satynową do drewna. Może lepiej byłoby sprayem? Ja jestem w miarę zadowolony, bo to są zużyte meble kuchenne które trzeba było jakoś odświerzyć. Położone 3 warstwy farby bez podkładu (może tu jest błąd).

Rozwiń  

Wydaje mi się , że źle po prostu przygotowałeś powierzchnię.
Przeczytaj sobie ten post:
https://forum.budujemydom.pl/odnowienie-kuchni-t18671.html

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• u mnie gaz wygrywa - rachunki dużo niższe niż przy indukcji, a gotuję sporo. mam dużą płytę solgaz optimex 4+2 i bardzo sobie chwalę. wygląda nowocześnie, gotuje się na szkle, więc łatwo się czyści, a dzięki technologii bezpłomieniowej gaz zużywa się dużo mniej niż w tradycyjnych palnikach.
    • Bedzie 12-14 cm perlitu wsypane w podloge. Rurki nie beda zalane jastrychem. Plan jest polozyc na  legarach plyty włóknowo-cementowe lub włóknowo-gipsowej dla usztywnienia i  wzmocnienie podloza, nastepnie plyty farmacel 25 lub dfe *jak na zdjeciu* wloknowo-gipsowe powrotne na calej powierzchni zeby weszko mi rurek w spirale co 10 cm. potem hydroizolacja i terakota. jest maly grzejniczek ok 60x60 jedno plytowy. woda do niego trafia goraca, niewiem pewnie ze 60 st.    Bedzie tam brodzik kompozutowy schedpol ktory raczej bedzie izolowal cieplo z podlogowki.    niestety elektryczna mata potrzebuje pradu ktory tani nie jest
    • Dzień dobry, Robię generalny remont na poddaszu 22 letniego domu parterowego o powierzchni poddasza 140mkw po podłodze, dachu wielospadowym ze słupami i dachówką betonową na 390mkw. W związku z tym usunąłem wylewkę i styropian i chce upewnic sie ze nie bede musial kuć nowej. Generalnie mimo braku dykatacji na takiej powierzchni strop wygląda dobrze poza jednym fragmentem jak na zdjęciu. Wydaje mi się, że to jakoś wzmacniano przed pierwszą wylewką? Co to jest? Widzę że i tak pęknięcie poszło i zrobiło się takie U. Czy tam coś trzeba dodatkowo wzmacniać? Niby stoi 20 lat dom, ale będzie podłogówka i 2 cm wyżej wylewki i nowe ścianki GK, meble, płytki zamiast paneli, więc trochę wagi dojdzie. Ponadto zauważyłem że ktoś beztrosko sobie wykuł wzmocnienie stropu i tak zostawił. Teraz mam szanse to jakoś wzmocnić bo prętów nie przeciął a naprężenia tam będą ściskające. Czym to uzupełnić? Gotowa masa naprawcza wymieszana z kamieniami? To jest aż 5cm głębokie. Nie sypie się, trzeba gruntować? Poza tym w narożnikach domu widzę pęknięcia po przekątnej. Chyba mniej niebezpieczne, ale czy na pewno? Szkoda, że nie pomyśleli o dylatacji!
    • Od dołu folia paroizolacyjna bezpośrednio pod płyty g-k, chociaż jeżeli zaraz nad nimi jest OSB to i tak para wodna zbytnio przez nią nie przejdzie. Bardziej mnie zastanawia całość od góry, bo skuteczność wentylacji przestrzeni z wełną będzie bardzo słaba, gdy zostawimy 2 cm poziomej szczeliny pomiędzy wełną i płytą OSB, płyty też rozsuniemy po 2 m. Bezpieczniej byłoby od góry ułożyć deski i pomiędzy nimi zrobić odstępy po 2 cm. Płyty to jest jednak duża ciągłą powierzchnia. 
    • Po pierwsze, skoro to podłoga na legarach to jak wygląda sprawa z konstrukcją i izolacją tej podłogi? Ile tam jest lub będzie izolacji? Czy rurki mają być zalane w warstwie jastrychu? Po drugie, skoro w tej łazience jest dość chłodno to czym jest teraz ogrzewana? Jakimś grzejnikiem? Na ile gorąca woda do niego trafia? Wtedy będzie można ocenić jaką ma moc. Po trzecie, mam nadzieję, że podłogówka ma tu uzupełniać ogrzewanie grzejnikiem, nie je całkowicie zastąpić? Bo prawdopodobnie w takiej słabo izolowanej łazience nie będzie w stanie tego zrobić. Ta łazienka jest mała, powierzchni z podłogówką będzie tam więc ok. 1,5 m2. Nawet naprawdę mocno grzejąca podłoga (jak na podłogówkę) nie odda więc do pomieszczenia więcej jak ok. 200-300 W mocy. To mało, jako jedyne źródło ciepła się nie sprawdzi. Przy okazji, dlaczego nie zaplanowano ogrzewania pod prysznicem? Po czwarte, nie wiem czy warto w takiej łazience męczyć się z robieniem wodnej podłogówki. Efekt ciepłej podłogi z powodzeniem zapewniłaby tam elektryczna mata pod płytkami. 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...