Justynad Napisano 9 grudnia 2013 Udostępnij #101 Napisano 9 grudnia 2013 A jak to się dzieje, że takie sławy jak Gordon Ramsay lubią gotować na kuchence gazowej? :P wiem, że wydał swoje garnki indukcyjne za chore pieniądze, ale w wielu krótkich programach (niby w jego domu) gotuje na kuchence gazowej. Wielu kucharzy chwali sobie kuchenkę gazową Link do komentarza
vip42 Napisano 9 grudnia 2013 Udostępnij #102 Napisano 9 grudnia 2013 kuchenka gazowa jest dla kucharza tym samym co adapter dla audiofila.Ale faktycznie na wszystkich programach kulinarnych jest zawsze kuchenka gazowa: czy to Makłowicz czy Master Chef Link do komentarza
retrofood Napisano 9 grudnia 2013 Udostępnij #103 Napisano 9 grudnia 2013 Cytat Ale faktycznie na wszystkich programach kulinarnych jest zawsze kuchenka gazowa: czy to Makłowicz czy Master Chef A co, mają jeździć z podręcznym agregatem prądotwórczym? Link do komentarza
budownicza1 Napisano 9 grudnia 2013 Udostępnij #104 Napisano 9 grudnia 2013 Cytat kuchenka gazowa jest dla kucharza tym samym co adapter dla audiofila.Ale faktycznie na wszystkich programach kulinarnych jest zawsze kuchenka gazowa: czy to Makłowicz czy Master Chef Tyle, ze indukcyjna można wyczyścić bez problemu, a gazowa zawsze wokół palnika ufajdana. Link do komentarza
Justynad Napisano 9 grudnia 2013 Udostępnij #105 Napisano 9 grudnia 2013 Ramsay gotuje na gazowej nawet w pomieszczeniach/programach kulinarnych, które sprawiają wrażenie: 'o patrzcie dom ramsaya! gotuje dla żony' Link do komentarza
bajbaga Napisano 9 grudnia 2013 Udostępnij #106 Napisano 9 grudnia 2013 Bo gotowanie, zwłaszcza smażenie na żywym ogniu jest bardziej widowiskowe - nie wspominając już o flambirowaniu. Link do komentarza
budownicza1 Napisano 9 grudnia 2013 Udostępnij #107 Napisano 9 grudnia 2013 Cytat Bo gotowanie, zwłaszcza smażenie na żywym ogniu jest bardziej widowiskowe - nie wspominając już o flambirowaniu. Pewnie tak. Link do komentarza
vip42 Napisano 9 grudnia 2013 Udostępnij #108 Napisano 9 grudnia 2013 Cytat A co, mają jeździć z podręcznym agregatem prądotwórczym? Przecież i tak z nim jeżdżą!!! Albo "kradną prąd" z budynku obok. Oświetlenie, nagłośnienie i inne ...lenie wymagają duuuużo prądu.A tak poważnie, sporo programów jest kręconych w studio i tam gotują też na gazówkach. Link do komentarza
Justynad Napisano 10 grudnia 2013 Udostępnij #109 Napisano 10 grudnia 2013 dokładnie. Nie pierwszy raz spotykam się z opinią, że gazowa to ulubiona kuchenka kucharzy... pomijając oczywiście kuchnie w restauracji. Link do komentarza
bajbaga Napisano 10 grudnia 2013 Udostępnij #110 Napisano 10 grudnia 2013 Ciekawe : http://www.audytorzy.com/img/file/Badania%...0grzewczych.pdf 3 Link do komentarza
Jani_63 Napisano 10 grudnia 2013 Udostępnij #111 Napisano 10 grudnia 2013 Reasumując:Sprawność płyty gazowej maksymalnie do 46% (średnio dużo mniej, w okolicach 30%)Sprawność płyty indukcyjnej maksymalnie do 95% (średnio >90%)Dokładając do tego szczegółowe wyliczenia w złotówkach (kWh/m3) mamy dowód w postaci wyników badań porównawczych(dla niedowiarków) że płyta indukcyjna nie może, a jest tańsza w eksploatacji. PS.Kiedyś o podobnych sprawnościach w/w urządzeń Ty czy ja... a może ktoś inny już pisał Link do komentarza
Gość stach Napisano 10 grudnia 2013 Udostępnij #112 Napisano 10 grudnia 2013 Przestudiowałem, wniosek jest jeden : nie zrobiłem źle, rezygnując z gazowej kuchenki na gaz płynny i montując płytę indukcyjną Cytuję wnioski z badania:Płyta indukcyjna odznacza się:- najkrótszymi czasami gotowania i stygnięcia,- najmniejszym zużyciem energii elektrycznej,- największą sprawnością całkowitą,- niskim, zbliżonym do najmniejszego, kosztem gotowania.Płyta ceramiczna charakteryzuje się;- najdłuższymi czasami gotowania i stygnięcia,- największym zużyciem energii elektrycznej,- najwyższym kosztem gotowania,- sprawnością na średnim poziomie.Płyta gazowa ma:- dużą rozpiętość zużycia gazu na poszczególnych palnikach,- najmniejszą sprawność całkowitą,- najniższy koszt gotowania. Link do komentarza
bajbaga Napisano 10 grudnia 2013 Udostępnij #113 Napisano 10 grudnia 2013 Cytat Płyta gazowa ma:- najniższy koszt gotowania. Tyle, że to wynik dla gazu ziemnego, a różnica rzędu 1 grosza Cytat PS.Kiedyś o podobnych sprawnościach w/w urządzeń Ty czy ja... a może ktoś inny już pisał Tyle, że tamte wyliczenia były tylko "teoretyczne" (jak nam to ktoś zarzucił ), ale jak widać były bliskie rzeczywistości (laboratoryjnej). Link do komentarza
coolibeer Napisano 10 grudnia 2013 Udostępnij #114 Napisano 10 grudnia 2013 Ja jestem z indukcji zadowolony. Również zamieniłem Gaz z butli na Indukcję i mogę powiedzieć że nie żałuję Link do komentarza
Gość stach Napisano 10 grudnia 2013 Udostępnij #115 Napisano 10 grudnia 2013 Co z tego, że najniższy koszt - nawet niech będzie większy niż 1 grosz na 1 litr wody, ale teraz, przy porządkach przedświątecznych widzę i czuję różnicę: nie mam na szafkach, płytkach, oknach tego tłustawego nalotu, powstającego podczas spalania gazu i wszędzie się osadzającego, mimo częstego używania i mycia filtra w okapie nad kuchenką...Polecam płyty indukcyjne Link do komentarza
moniss Napisano 10 grudnia 2013 Udostępnij #116 Napisano 10 grudnia 2013 Co mogę jeszcze dodać, to że kuchenka indukcyjna jest bezpieczniejsza: po zdjęciu z niej garnka, sama się wyłącza. Gdy używałam gazwej, to zdarzało mi się zapomnieć o wyłączeniu palnika, co zauważałam dopiero wieczorem Link do komentarza
bajbaga Napisano 10 grudnia 2013 Udostępnij #117 Napisano 10 grudnia 2013 Tylko z obowiązku "kronikarskiego" - kuchenka gazowa zużywa powietrze, które należy dostarczyć, a które uprzednio zostało podgrzane przez instalację CO. 1 Link do komentarza
coolibeer Napisano 10 grudnia 2013 Udostępnij #118 Napisano 10 grudnia 2013 Gaz jest beeee Link do komentarza
Gość stach Napisano 10 grudnia 2013 Udostępnij #119 Napisano 10 grudnia 2013 Cytat Gaz jest beeee No, toś teraz poleciał Piekarnik gazowy - którego nie mam, ale ma go córka - najlepszy jest do pieczenia ciasta drożdżowego.Wróciłem z pracy do domu, z lodówki wyjąłem - pod nieobecność mojej koleżanki małżonki - garnuszek z zupą, nastawiłem na płytę indukcyjną, na odpowiednim miejscu płyty, włączyłem na 8 i zanim włączyłem telefonik, znalazłem na poczcie maila, zwiastującego ruch na tym temacie i przecytałem, że gaz jes beeee, już zupka się zagotowało, więc włączyłem komputer i piszę niniejsze, pomiędzy kolejnymi łyżkami gorącej zupki I co, indukcja nie jest the best Link do komentarza
Jani_63 Napisano 10 grudnia 2013 Udostępnij #120 Napisano 10 grudnia 2013 Z Twoich słów wynika że indukcja jest nie tylko dobra, ale i......... smaczna. A że jeszcze był potrzebny czynnik "X" w postaci koleżanki małżonki... to już szczegół Smacznego Link do komentarza
Gość stach Napisano 10 grudnia 2013 Udostępnij #121 Napisano 10 grudnia 2013 Tak, czynnik X mam bardzo dobry, czterdzieści parę lat testowany z doskonałymi wynikami Było smaczne Dzięki. Link do komentarza
vip42 Napisano 10 grudnia 2013 Udostępnij #122 Napisano 10 grudnia 2013 to teraz wyobraź sobie jakby smakowało to na gazie Link do komentarza
Gość stach Napisano 10 grudnia 2013 Udostępnij #123 Napisano 10 grudnia 2013 Cytat to teraz wyobraź sobie jakby smakowało to na gazie Na czymkolwiek moja luba gotuje, zawsze i wszystko mi smakuje A na gazie na pewno dłużej bym czekał Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 10 grudnia 2013 Udostępnij #124 Napisano 10 grudnia 2013 Cytat Ciekawe : http://www.audytorzy.com/img/file/Badania%...0grzewczych.pdf Bardzo dobre opracowanie i daje dużo do myślenia Cytat A na gazie na pewno dłużej bym czekał Ale za to więcej byś zjadł Link do komentarza
vip42 Napisano 10 grudnia 2013 Udostępnij #125 Napisano 10 grudnia 2013 Cytat Na czymkolwiek moja luba gotuje, zawsze i wszystko mi smakuje A na gazie na pewno dłużej bym czekał zależy kto by był na gazie Link do komentarza
Elfir Napisano 16 grudnia 2013 Udostępnij #126 Napisano 16 grudnia 2013 W przypadku kiedy ktoś ogrzewa prądem (np. poprzez PC) lub kotłem na paliwo stałe, robienie specjalnie przyłącza gazowego do kuchenki to przerost formy nad treścią i duże koszta (projekt, odbiory, opłata przyłączeniowa).Albo wentylacja mechaniczna - trudno ją zgrać z kuchenką gazową, która jest, jakby nie patrząc, paleniskiem otwartym i wymaga kratki wentylacji grawitacyjnej.Kuchenka gazowa ma sens głównie u osób, które planują kocioł gazowy, bo i tak robią przyłącze. No i osób, które lubią często sprzątac, bo tłusty osad z gotowania przy gazie powstaje szybciej niż przy prądzie.A kucharz amator, wielbiciel fladrowania, postawi sobie w kuchni przenośny kocherek w razie potrzeby. Link do komentarza
Maly8431 Napisano 30 grudnia 2013 Udostępnij #127 Napisano 30 grudnia 2013 (edytowany) Witam po przeanalizowaniu całego wątku na tym forum oraz innych forach padło na wybór płyty indukcyjnej (pomimo że dom będzie ogrzewany gazem). Koszty gotowania porównywalne do gazu, mniej brudu, i nie ma rurki gazowej puszczonej przez cały dom oraz sam wygląd w kuchni na blacie kuchennym.Co do postu vip42 o myciu ścian przed malowaniem to nie w tych czasach są już takie farby ze wszystko pokryją ale to tylko ciekawostka Cytat prawda, jest to związane jakoś ze spalaniem gazu ale nie wiem dokładnie w jaki sposób. I nie tylko na płytkach, również na meblach, okapie, ścianach i suficie. Przed remontem kuchni niezbędne jest mycie ścian i sufitu. Życzę wszystkiego najlepszego w nowym roku. Edytowano 30 grudnia 2013 przez Maly8431 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
LysyBudowlaniec Napisano 30 grudnia 2013 Udostępnij #128 Napisano 30 grudnia 2013 Cytat Witam po przeanalizowaniu całego wątku na tym forum oraz innych forach padło na wybór płyty indukcyjnej (pomimo że dom będzie ogrzewany gazem). Koszty gotowania porównywalne do gazu, mniej brudu, i nie ma rurki gazowej puszczonej przez cały dom oraz sam wygląd w kuchni na blacie kuchennym.Co do postu vip42 o myciu ścian przed malowaniem to nie w tych czasach są już takie farby ze wszystko pokryją ale to tylko ciekawostka Życzę wszystkiego najlepszego w nowym roku. I bardzo słusznie moim zdaniem Argumenty miałem bardzo podobne + jakoś panicznie boje się płonącego gazu ;) Nie lubie z nim obcować. Link do komentarza
rybniczak Napisano 3 stycznia 2014 Udostępnij #129 Napisano 3 stycznia 2014 Cytat I bardzo słusznie moim zdaniem Argumenty miałem bardzo podobne + jakoś panicznie boje się płonącego gazu ;) Nie lubie z nim obcować. Nawet jak jest pod ceramiczną płytą? Solgaz takie sprzedaje i podobno są oszczędniejsze od tradycyjnych, tylko cena wyższa. Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 4 stycznia 2014 Udostępnij #130 Napisano 4 stycznia 2014 Cytat Ciekawe : http://www.audytorzy.com/img/file/Badania%...0grzewczych.pdf bardzo ładne porównanie.Dla mnie osobiście koszty eksploatacji maja znaczenie drugorzędne. Dla mnie najważniejsze jest łatwość utrzymania płyty indukcyjnej w czystości Link do komentarza
m-alina Napisano 7 stycznia 2014 Udostępnij #131 Napisano 7 stycznia 2014 Dla mnie indukcja też jest wygodniejsza, łatwiejsza w czyszczeniu i zdecydowanie tania. Na pewno jest też mnie widowiskowa, w końcu co ogień, to ogień. ;) Link do komentarza
vip42 Napisano 31 stycznia 2014 Udostępnij #132 Napisano 31 stycznia 2014 eee mam gazówkę ale nie kojarzę żebym tak patrzył na ten ogieńa w razie takiej potrzeby to można sobie zawsze świeczkę zapalić ;) Link do komentarza
moniss Napisano 31 stycznia 2014 Udostępnij #133 Napisano 31 stycznia 2014 Cytat eee mam gazówkę ale nie kojarzę żebym tak patrzył na ten ogieńa w razie takiej potrzeby to można sobie zawsze świeczkę zapalić ;) Szczera prawda A jeszcze co do ognia na gazówce, to w dzień i tak go nie widać , dlatego też zdarzało mi się dopiero kilka godzin po ugotowaniu obiadu wyłączyć palnik (gdy był już wieczór i widać było niezgaszony płomień) Link do komentarza
vip42 Napisano 31 stycznia 2014 Udostępnij #134 Napisano 31 stycznia 2014 a przy indukcji zdejmujesz garnek i kuchenka "nie grzeje" Link do komentarza
Gość arturo72 Napisano 31 stycznia 2014 Udostępnij #135 Napisano 31 stycznia 2014 Po ponad 40 latach mieszkania z kuchenką gazową i po ponad 5 miesiącach użytkowania płyty indukcyjnej uważam (żona także),że indukcja jest super sprawą i już nigdy więcej nie przesiedlibyśmy się na kuchenkę gazową Link do komentarza
vip42 Napisano 31 stycznia 2014 Udostępnij #136 Napisano 31 stycznia 2014 ale warto mieć gazową kuchenkę turystyczną - w razie awarii Link do komentarza
Diakon Napisano 8 kwietnia 2014 Udostępnij #137 Napisano 8 kwietnia 2014 A ja mimo wszystko polecam polskie nowoczesne ceramiczne płyty gazowe. Kto chce wiedzieć jakie niech poszuka, bo ja mu nie mogę powiedzieć. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 8 kwietnia 2014 Udostępnij #138 Napisano 8 kwietnia 2014 Ot, doradził w bardzo tajemniczy sposób. Link do komentarza
Diakon Napisano 8 kwietnia 2014 Udostępnij #139 Napisano 8 kwietnia 2014 Doradziłbym w mnie tajemniczy ale niestety nie mogę - sprytny chochlik forumowy nie pozwala. Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 8 kwietnia 2014 Udostępnij #140 Napisano 8 kwietnia 2014 O czym piszesz? Kto Ci nie pozwala? Pierwsze słyszę. Link do komentarza
retrofood Napisano 8 kwietnia 2014 Udostępnij #141 Napisano 8 kwietnia 2014 Otake!http://www.youtube.com/watch?v=x3uioiXJR2o Link do komentarza
rybniczak Napisano 10 kwietnia 2014 Udostępnij #142 Napisano 10 kwietnia 2014 Cytat Otake!http://www.youtube.com/watch?v=x3uioiXJR2o Toż wyżej już wspomniałem o nich. Link do komentarza
Kuchnie Wielkopolskie Napisano 23 kwietnia 2014 Udostępnij #143 Napisano 23 kwietnia 2014 Gotowanie indukcyjne w ostatnich latach zdobywa coraz większą popularność. Duży wpływ na to ma systematyczna obniżka cen, dzięki której na sprzęt wykonany w tej technologii może pozwolić sobie coraz więcej gospodarstw domowych. Równie ważnym powodem takiego stanu rzeczy jest to, że w porównaniu do kuchenek gazowych czy elektrycznych, energooszczędne płyty indukcyjne zdają się mieć zdecydowanie więcej zalet niż wad.Jednak trzeba być przygotowanym na ewentualny zakup specjalnych garnków ze stali ferromagnetycznej. Niestety zwykłe garnki ze stali szlachetnej lub aluminium nie nadają się do gotowania przy użyciu płyt indukcyjnych. Pozdrawiamy,Kuchnie Wielkopolskie Link do komentarza
moniss Napisano 23 kwietnia 2014 Udostępnij #144 Napisano 23 kwietnia 2014 Cytat Jednak trzeba być przygotowanym na ewentualny zakup specjalnych garnków ze stali ferromagnetycznej. Niestety zwykłe garnki ze stali szlachetnej lub aluminium nie nadają się do gotowania przy użyciu płyt indukcyjnych. Pozdrawiamy,Kuchnie Wielkopolskie Jeśli pod pojęciem stali szlachetnej kryje się popularna nierdzewka, to się z Tobą nie zgodzę. Na początku mojej przygody z indukcją miałam tylko patelnie z aluminium, więc wygrzebałam w garażu płytkę ze stali nierdzewnej, którą kładłam na kuchenkę i dzęki temu mogłam coś usmażyć. Miałam też garnki emaliowane, ale one bez wspomagaczy działały na indukcji. Po pewnym czasie kupiłam w IKEA najtańszy zestaw garnków z pokrywkami (zestaw 3 sztuk za 30zł) i służą mi one od kilku lat nieprzerwanie. Tak więc nie trzeba kupować garnków po 300zł dedykowanych specjalnie na kuchenki indukcyjne. Wystarczy zwykłe, tanie naczynie stalowe (w tym także emaliowane). Może być nawet z aluminium, byleby miało dno stalowe (np. często sprzedawane w dyskontach spożywzych patelnie po 25zł). 1 Link do komentarza
vip42 Napisano 23 kwietnia 2014 Udostępnij #145 Napisano 23 kwietnia 2014 Cytat Gotowanie indukcyjne w ostatnich latach zdobywa coraz większą popularność. Duży wpływ na to ma systematyczna obniżka cen, dzięki której na sprzęt wykonany w tej technologii może pozwolić sobie coraz więcej gospodarstw domowych. Równie ważnym powodem takiego stanu rzeczy jest to, że w porównaniu do kuchenek gazowych czy elektrycznych, energooszczędne płyty indukcyjne zdają się mieć zdecydowanie więcej zalet niż wad.Jednak trzeba być przygotowanym na ewentualny zakup specjalnych garnków ze stali ferromagnetycznej. Niestety zwykłe garnki ze stali szlachetnej lub aluminium nie nadają się do gotowania przy użyciu płyt indukcyjnych. Pozdrawiamy,Kuchnie Wielkopolskie Jakie specjalne? wystarczą zwykłe garnki np emaliowanewarunek: muszą być ferromagnetyczne czyli przyciągać magnes Link do komentarza
bajbaga Napisano 24 kwietnia 2014 Udostępnij #146 Napisano 24 kwietnia 2014 Cytat Jakie specjalne? wystarczą zwykłe garnki np emaliowanewarunek: muszą być ferromagnetyczne czyli przyciągać magnes To prawda - nie mniej jednak, te dedykowane są wydajniejsze.To taka różnica jak przy woku tradycyjnym i tanim "łoku" z marketu. 1 Link do komentarza
Jani_63 Napisano 24 kwietnia 2014 Udostępnij #147 Napisano 24 kwietnia 2014 Dokładnie... "specjalne" dno garnka "indukcyjnego" to nie tylko ferromagnetyzm. Link do komentarza
vip42 Napisano 24 kwietnia 2014 Udostępnij #148 Napisano 24 kwietnia 2014 oczywiście, że specjalistyczne są lepsze... ale czy trzeba je kupowac od razu z kuchenką? Link do komentarza
moniss Napisano 24 kwietnia 2014 Udostępnij #149 Napisano 24 kwietnia 2014 A ile wydajniejsze? Czy w przeliczeniu na złotówki nie okaże się jednak, że taniej wyjdzie gotować w starych, mniej wydajnych garach? Link do komentarza
Jani_63 Napisano 24 kwietnia 2014 Udostępnij #150 Napisano 24 kwietnia 2014 Przy gotowaniu może to nawet nie mieć żadnego znaczenia, ale przy pieczeniu, smażeniu sprawa ma się już zgoła inaczej.Sposób w jaki jest rozprowadzane ciepło na dnie gara będzie miało wpływ na na to co wyjdzie z pod ręki przygotowującego potrawę Cytat oczywiście, że specjalistyczne są lepsze... ale czy trzeba je kupowac od razu z kuchenką? Nikt tak nie mówi.Ale należałoby zakup "specjalnych" garów jednak uwzględnić w przyszłych wydatkach. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się