Skocz do zawartości

Kuchnia Indukcyjna czy kuchnia gazowa?


MMarcin

Recommended Posts

Cytat

A co, mają jeździć z podręcznym agregatem prądotwórczym? icon_eek.gif


Przecież i tak z nim jeżdżą!!! Albo "kradną prąd" z budynku obok. Oświetlenie, nagłośnienie i inne ...lenie wymagają duuuużo prądu.

A tak poważnie, sporo programów jest kręconych w studio i tam gotują też na gazówkach.
Link do komentarza
Reasumując:
Sprawność płyty gazowej maksymalnie do 46% (średnio dużo mniej, w okolicach 30%)
Sprawność płyty indukcyjnej maksymalnie do 95% (średnio >90%)

Dokładając do tego szczegółowe wyliczenia w złotówkach (kWh/m3) mamy dowód w postaci wyników badań porównawczych
(dla niedowiarków) że płyta indukcyjna nie może, a jest tańsza w eksploatacji. icon_smile.gif

PS.
Kiedyś o podobnych sprawnościach w/w urządzeń Ty czy ja... a może ktoś inny już pisał icon_wink.gif
Link do komentarza
Przestudiowałem, wniosek jest jeden : nie zrobiłem źle, rezygnując z gazowej kuchenki na gaz płynny i montując płytę indukcyjną icon_lol.gif

Cytuję wnioski z badania:

Płyta indukcyjna odznacza się:
- najkrótszymi czasami gotowania i stygnięcia,
- najmniejszym zużyciem energii elektrycznej,
- największą sprawnością całkowitą,
- niskim, zbliżonym do najmniejszego, kosztem gotowania.
Płyta ceramiczna charakteryzuje się;
- najdłuższymi czasami gotowania i stygnięcia,
- największym zużyciem energii elektrycznej,
- najwyższym kosztem gotowania,
- sprawnością na średnim poziomie.
Płyta gazowa ma:
- dużą rozpiętość zużycia gazu na poszczególnych palnikach,
- najmniejszą sprawność całkowitą,
- najniższy koszt gotowania.
Link do komentarza
Cytat

Płyta gazowa ma:

- najniższy koszt gotowania.




Tyle, że to wynik dla gazu ziemnego, a różnica rzędu 1 grosza

Cytat

PS.
Kiedyś o podobnych sprawnościach w/w urządzeń Ty czy ja... a może ktoś inny już pisał icon_wink.gif



Tyle, że tamte wyliczenia były tylko "teoretyczne" (jak nam to ktoś zarzucił icon_cool.gif ), ale jak widać były bliskie rzeczywistości (laboratoryjnej).
Link do komentarza
Co z tego, że najniższy koszt - nawet niech będzie większy niż 1 grosz na 1 litr wody, ale teraz, przy porządkach przedświątecznych widzę i czuję różnicę: nie mam na szafkach, płytkach, oknach tego tłustawego nalotu, powstającego podczas spalania gazu i wszędzie się osadzającego, mimo częstego używania i mycia filtra w okapie nad kuchenką...

Polecam płyty indukcyjne icon_lol.gif
Link do komentarza
Cytat

Gaz jest beeee


No, toś teraz poleciał icon_rolleyes.gif
Piekarnik gazowy - którego nie mam, ale ma go córka - najlepszy jest do pieczenia ciasta drożdżowego.

Wróciłem z pracy do domu, z lodówki wyjąłem - pod nieobecność mojej koleżanki małżonki - garnuszek z zupą, nastawiłem na płytę indukcyjną, na odpowiednim miejscu płyty, włączyłem na 8 i zanim włączyłem telefonik, znalazłem na poczcie maila, zwiastującego ruch na tym temacie i przecytałem, że gaz jes beeee, już zupka się zagotowało, więc włączyłem komputer i piszę niniejsze, pomiędzy kolejnymi łyżkami gorącej zupki icon_lol.gif
I co, indukcja nie jest the best icon_question.gif icon_question.gif icon_question.gif
icon_lol.gif
Link do komentarza
W przypadku kiedy ktoś ogrzewa prądem (np. poprzez PC) lub kotłem na paliwo stałe, robienie specjalnie przyłącza gazowego do kuchenki to przerost formy nad treścią i duże koszta (projekt, odbiory, opłata przyłączeniowa).

Albo wentylacja mechaniczna - trudno ją zgrać z kuchenką gazową, która jest, jakby nie patrząc, paleniskiem otwartym i wymaga kratki wentylacji grawitacyjnej.

Kuchenka gazowa ma sens głównie u osób, które planują kocioł gazowy, bo i tak robią przyłącze. No i osób, które lubią często sprzątac, bo tłusty osad z gotowania przy gazie powstaje szybciej niż przy prądzie.

A kucharz amator, wielbiciel fladrowania, postawi sobie w kuchni przenośny kocherek w razie potrzeby.
Link do komentarza
  • 2 tygodnie temu...
Witam po przeanalizowaniu całego wątku na tym forum oraz innych forach padło na wybór płyty indukcyjnej (pomimo że dom będzie ogrzewany gazem).
Koszty gotowania porównywalne do gazu, mniej brudu, i nie ma rurki gazowej puszczonej przez cały dom oraz sam wygląd w kuchni na blacie kuchennym.
Co do postu vip42 o myciu ścian przed malowaniem to nie w tych czasach są już takie farby ze wszystko pokryją ale to tylko ciekawostka icon_smile.gif
Cytat

prawda, jest to związane jakoś ze spalaniem gazu ale nie wiem dokładnie w jaki sposób. I nie tylko na płytkach, również na meblach, okapie, ścianach i suficie. Przed remontem kuchni niezbędne jest mycie ścian i sufitu.



Życzę wszystkiego najlepszego w nowym roku. Edytowano przez Maly8431 (zobacz historię edycji)
Link do komentarza
Cytat

Witam po przeanalizowaniu całego wątku na tym forum oraz innych forach padło na wybór płyty indukcyjnej (pomimo że dom będzie ogrzewany gazem).
Koszty gotowania porównywalne do gazu, mniej brudu, i nie ma rurki gazowej puszczonej przez cały dom oraz sam wygląd w kuchni na blacie kuchennym.
Co do postu vip42 o myciu ścian przed malowaniem to nie w tych czasach są już takie farby ze wszystko pokryją ale to tylko ciekawostka icon_smile.gif


Życzę wszystkiego najlepszego w nowym roku.



I bardzo słusznie moim zdaniem icon_smile.gif
Argumenty miałem bardzo podobne + jakoś panicznie boje się płonącego gazu ;) Nie lubie z nim obcować.
Link do komentarza
  • 4 tygodnie temu...
Cytat

eee mam gazówkę ale nie kojarzę żebym tak patrzył na ten ogień

a w razie takiej potrzeby to można sobie zawsze świeczkę zapalić ;)


Szczera prawda icon_smile.gif
A jeszcze co do ognia na gazówce, to w dzień i tak go nie widać , dlatego też zdarzało mi się dopiero kilka godzin po ugotowaniu obiadu wyłączyć palnik (gdy był już wieczór i widać było niezgaszony płomień) icon_razz.gif
Link do komentarza
Gość arturo72
Po ponad 40 latach mieszkania z kuchenką gazową i po ponad 5 miesiącach użytkowania płyty indukcyjnej uważam (żona także),że indukcja jest super sprawą i już nigdy więcej nie przesiedlibyśmy się na kuchenkę gazową icon_smile.gif
Link do komentarza
  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie temu...
Gotowanie indukcyjne w ostatnich latach zdobywa coraz większą popularność. Duży wpływ na to ma systematyczna obniżka cen, dzięki której na sprzęt wykonany w tej technologii może pozwolić sobie coraz więcej gospodarstw domowych. Równie ważnym powodem takiego stanu rzeczy jest to, że w porównaniu do kuchenek gazowych czy elektrycznych, energooszczędne płyty indukcyjne zdają się mieć zdecydowanie więcej zalet niż wad.
Jednak trzeba być przygotowanym na ewentualny zakup specjalnych garnków ze stali ferromagnetycznej. Niestety zwykłe garnki ze stali szlachetnej lub aluminium nie nadają się do gotowania przy użyciu płyt indukcyjnych.

Pozdrawiamy,

Kuchnie Wielkopolskie
Link do komentarza
Cytat

Jednak trzeba być przygotowanym na ewentualny zakup specjalnych garnków ze stali ferromagnetycznej. Niestety zwykłe garnki ze stali szlachetnej lub aluminium nie nadają się do gotowania przy użyciu płyt indukcyjnych.

Pozdrawiamy,

Kuchnie Wielkopolskie



Jeśli pod pojęciem stali szlachetnej kryje się popularna nierdzewka, to się z Tobą nie zgodzę. Na początku mojej przygody z indukcją miałam tylko patelnie z aluminium, więc wygrzebałam w garażu płytkę ze stali nierdzewnej, którą kładłam na kuchenkę i dzęki temu mogłam coś usmażyć. Miałam też garnki emaliowane, ale one bez wspomagaczy działały na indukcji.
Po pewnym czasie kupiłam w IKEA najtańszy zestaw garnków z pokrywkami (zestaw 3 sztuk za 30zł) i służą mi one od kilku lat nieprzerwanie.
Tak więc nie trzeba kupować garnków po 300zł dedykowanych specjalnie na kuchenki indukcyjne. Wystarczy zwykłe, tanie naczynie stalowe (w tym także emaliowane). Może być nawet z aluminium, byleby miało dno stalowe (np. często sprzedawane w dyskontach spożywzych patelnie po 25zł).
Link do komentarza
Cytat

Gotowanie indukcyjne w ostatnich latach zdobywa coraz większą popularność. Duży wpływ na to ma systematyczna obniżka cen, dzięki której na sprzęt wykonany w tej technologii może pozwolić sobie coraz więcej gospodarstw domowych. Równie ważnym powodem takiego stanu rzeczy jest to, że w porównaniu do kuchenek gazowych czy elektrycznych, energooszczędne płyty indukcyjne zdają się mieć zdecydowanie więcej zalet niż wad.
Jednak trzeba być przygotowanym na ewentualny zakup specjalnych garnków ze stali ferromagnetycznej. Niestety zwykłe garnki ze stali szlachetnej lub aluminium nie nadają się do gotowania przy użyciu płyt indukcyjnych.

Pozdrawiamy,

Kuchnie Wielkopolskie



Jakie specjalne? wystarczą zwykłe garnki np emaliowane
warunek: muszą być ferromagnetyczne czyli przyciągać magnes
Link do komentarza
Przy gotowaniu może to nawet nie mieć żadnego znaczenia, ale przy pieczeniu, smażeniu sprawa ma się już zgoła inaczej.
Sposób w jaki jest rozprowadzane ciepło na dnie gara będzie miało wpływ na na to co wyjdzie z pod ręki przygotowującego potrawę


Cytat

oczywiście, że specjalistyczne są lepsze... ale czy trzeba je kupowac od razu z kuchenką?


Nikt tak nie mówi.
Ale należałoby zakup "specjalnych" garów jednak uwzględnić w przyszłych wydatkach.
Link do komentarza

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • To wydaje się szybsze w wykonaniu, tym bardziej, że mam dostęp do tanich płyt OSB. 2 warstwy płyt OSB to jaka minimalna grubość płyty? Skręcać czy płyty z piórowpustem położyć?
    • Muszę jeszcze wybrać fugi. Czy warto kupować epoksydową do łazienki czy jednak zdecydować się na ceramiczną? A może jeszcze inna? Na balkon to chyba cementowa?
    • Robię listę rzeczy, które muszę spakować na tygodniowy wyjazd pod namiot, aby pobyt był maksymalnie komfortowy. Stacjonować będę na polu namiotowym z dwoma dużymi węzłami sanitarnymi (toalety+prysznice) Nie chciałabym obudzić się na miejscu z brakiem czegoś, czego kupienie będzie problematyczne na miejscu. Jeśli przyjdzie wam do głowy coś, co jest ważne, a przegapiłam, albo może ułatwić pobyt, proszę o info namiot - to najważniejsze, już kupiony Taki:  https://www.decathlon.pl/p/namiot-kempingowy-quechua-arpenaz-4-1-f-b-4-osobowy-1-sypialnia/_/R-p-177332 materac + śpiwory stolik +  krzesła niewielka tekstylna szafa turystyczna na ubrania spray przeciw owadom elektrofumigator turystyczny na komary w namiocie mini-regalik składany z trzema poziomami - postawię obok materaca, będzie można na nim położyć okulary, telefon, książkę lampki LED na baterie do zawieszenia pod sufitem zatyczki do uszu zestaw turystycznych garnków, naczyń i sztućców + kuchenka turystyczna krem z filtrem mokre chusteczki (te dla dzieci są bardzo uniwersalne) odzież na każdą pogodę klapki gumowe duże stojące lusterko ręczniki własnej roboty zestaw solarny do "robienia" prądu + akumulator powerbank Tyle mi przychodzi do głowy .... coś pominęłam? Rady wskazane .... sto lat nie byłam pod namiotem
    • Czy wyjazd pod namiot osoby z entomofobią może się udać? Odpowiedź: musi się udać, gdyż namiot już zakupiony, a termin urlopu zaklepany. Przeszkodą jest tylko lęk przed owadami Wnętrze namiotu przed komarami zabezpieczy mi urządzenie zwane elektrofumigatorem turystycznym. Niewielkie, z wbudowanym wiatraczkiem i paskowym wkładem, nasączonym środkiem odstraszającym komary. Działa na baterie, co jest cennym rozwiązaniem na polu namiotowym z utrudnionym dostępem do prądu w gniazdku. Mam nadzieję, że da radę.   Ale co z owadami, dostającymi się do namiotu po ziemi? Mrówki, kleszcze ... i inne pełzające potwory. Wymyśliłam, że kupię granulat na mrówki i rozsypię w trawie dookoła namiotu, tworząc zaporę przed wszystkim, co pełza. Powstaje pytanie - czy to się sprawdzi, i co najważniejsze - czy to jest bezpieczne? Czy nie zatruję się?   Może ktoś podzieli się sprawdzonymi sposobami na owady na biwaku?  
    • Tyle, że taką perforację (potrzebną przecież), bardzo lubią osy na przykład.  kilka lat temu musiałem czekać na zimę, żeby dostać się do lampy umieszczonej zbyt blisko takich dziurek.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...