kris127 Napisano 20 kwietnia 2012 Udostępnij #1 Napisano 20 kwietnia 2012 Witam. Proszę o poradę czy możliwa jest zmiana usytuowania budynku garażowo gospodarczego względem domu.Dzisiaj dostałem WZ i okazuje się że garaż ma być cofnięty aż 3 metry za tylną ścianę domu. Chciałem aby budynki były tak usytuowane ( foto 1 ). Niestety urbanista stwierdził że jest to niezgdne z przepisami tymczasem widze nowo zabudowywane działki i sporo budynków jest właśnie tak umiejscowionych jak ja chciałem zrobić. Czy dla mojej działki możliwa jest zmiana tego zapisu ? Na zdjęciu nr 2 widoczne są działki sąsiednie (moja to 74/2) które były obszarem analizownym. Bardzo proszę o pomoc.Dziękuje i pozdrawiam. Link do komentarza
Barbossa Napisano 20 kwietnia 2012 Udostępnij #2 Napisano 20 kwietnia 2012 na sąsiednich działkach jest zgodnie z wydanym WZ(?) - prawdopodobnie nic nie wskóraszale możesz się odwołać od WZ, tylko przygotuj sobie porządne uzasadnienieale do analizy można wziąć większy obszar, daje to jakieś szanse? Link do komentarza
kris127 Napisano 22 kwietnia 2012 Autor Udostępnij #3 Napisano 22 kwietnia 2012 na sąsiednich działkach jest stara zabudowa niestety. Na zdjęciu jest cały obszar analizowany. Jak musiałbym argumentować swoje odwołanie bo za bardzo nie wiem jak je napisac. Link do komentarza
retrofood Napisano 22 kwietnia 2012 Udostępnij #4 Napisano 22 kwietnia 2012 Na działce po lewej masz zabudowania. Twój budynek musi być odsunięty na 8 m od tego z sąsiedniej działki (niezależnie od tego, gdzie przebiega granica). Sprawdź, gdzie Ci wyjdzie. Link do komentarza
kris127 Napisano 22 kwietnia 2012 Autor Udostępnij #5 Napisano 22 kwietnia 2012 Nie rozumiem o co chodzi z tymi 8 metrami. Mi chdzi o mój budynek gospodarczy który ma stać 3 metry w głąb działki od tylnej sciany domu Link do komentarza
retrofood Napisano 22 kwietnia 2012 Udostępnij #6 Napisano 22 kwietnia 2012 Cytat Nie rozumiem o co chodzi z tymi 8 metrami. Przecież napisałem. Odległość budynku projektowanego od istniejącego (u sąsiada) nie może (w Twoim przypadku) być mniejsza niż 8 metrów. I chociażby dlatego Twój budynek gospodarczy nie może być tam gdzie chcesz. Link do komentarza
kris127 Napisano 22 kwietnia 2012 Autor Udostępnij #7 Napisano 22 kwietnia 2012 a dlaczego 8 metrów a nie 3 od granicy działki? Link do komentarza
Barbossa Napisano 22 kwietnia 2012 Udostępnij #8 Napisano 22 kwietnia 2012 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Dział II Rozdział Imiłej lektury Link do komentarza
retrofood Napisano 22 kwietnia 2012 Udostępnij #9 Napisano 22 kwietnia 2012 Cytat ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Dział II Rozdział Imiłej lektury http://isap.sejm.gov.pl/VolumeServlet?type...2&numer=075 Link do komentarza
kris127 Napisano 22 kwietnia 2012 Autor Udostępnij #10 Napisano 22 kwietnia 2012 7. Budynek inwentarski, budynek gospodarczy ze ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi nie mogą byćsytuowane w odległości mniejszej niŜ 8 m od ściany istniejącego budynku mieszkalnego, budynkuzamieszkania zbiorowego albo budynku uŜyteczności publicznej, dla których wydano decyzję o pozwoleniu nabudowę na sąsiedniej działce.A budynek z którym miałby graniczyć mój garaż to nie budynek mieszkalny tylko również garaż. Link do komentarza
kris127 Napisano 22 kwietnia 2012 Autor Udostępnij #11 Napisano 22 kwietnia 2012 Jeśli już ma być te 8 metrów od granicy obojętnie której z lewej czy prawej strony to patrząc na prostą grafikę którą nakreśliłem to też nie byłby problem więc dlaczego ten garaż musi być z tyłu?? Chyba że ja dalej czegoś nie rozumiem:( Link do komentarza
bajbaga Napisano 23 kwietnia 2012 Udostępnij #12 Napisano 23 kwietnia 2012 1. Masz wyznaczoną obowiązującą linię zabudowy, czyli garaż może (powinien) być usytuowany w tej linii, tak jak na działce po lewej stronie.2. Obszar analizowany, to 3 krotna szerokość frontu Twojej działki, ale i tak jeśli linia tworzy uskok, a taki tworzy budynek na działce po prawej, to ustala się ją (linię zabudowy) w odległości takiej, w jakiej jest najdalej odsunięty od drogi budynek – czyli takiej jak na działce po lewej.Biorąc to wszystko pod uwagę możesz (musisz) postawić budynki w tej wyznaczonej linii, zachowując przepisowe odległości od granicy i od istniejących na sąsiednich działkach budynków. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się