agus Napisano 9 kwietnia 2012 Udostępnij #1 Napisano 9 kwietnia 2012 Witam jestem w trakcie poszukiwana działki o powierzchni około 30 arów pod budowę domu i zawsze marzyłam aby koło domu mieć staw kąpielowo-rybny (wstępnie myślę o stawie o wymiarach 10x15 metrów). Pisząc kąpielowo-rybny mam na myśli staw w którym będą w nim pływały takie ryby jak szczupak, karp, okoń itp. oraz będę mogła w nim wraz z rodziną pływać. Chciałabym aby ten staw był samoczyszczący –nie chciałabym używać dużych ilości środków chemicznych do jego czyszczenia aby przypadkiem rodzina podczas pływania nie dostała uczulenia jak również ryby w nim pływające będę czasem konsumować. Na co muszę zwrócić uwagę podczas zakupu działki aby mieć pewność że da się na niej zrobić staw o jakim marzę.Czy potrzebne jest pozwolenie budowlane lub jakieś inne na taką budowę stawu?Z góry bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam Link do komentarza
retrofood Napisano 9 kwietnia 2012 Udostępnij #2 Napisano 9 kwietnia 2012 Cytat mam na myśli staw w którym będą w nim pływały takie ryby jak szczupak, karp, okoń itp. Rozwiń To będzie krótko. Szczupak je zeżre. Link do komentarza
agus Napisano 9 kwietnia 2012 Autor Udostępnij #3 Napisano 9 kwietnia 2012 Cytat To będzie krótko. Szczupak je zeżre. Rozwiń Czy to wszystko co ma Pan do powiedzenia na temat który poruszyłam? Będę wdzięczna za pomoc. Link do komentarza
Draagon Napisano 9 kwietnia 2012 Udostępnij #4 Napisano 9 kwietnia 2012 pow 30m2 stawu - pozwolenie na budowę.Radziłbym zrobić 2x do 30m2 (zgłoszenie) i połączyć ze sobą -1 część płytszą zrobić jako biologiczną i tu trzymać ryby.2 część kąpielowa.Najlepszy stosunek to minimum 50m2 powierzchni stawu, do tego 2/3 powierzchni biologicznej ( czyszczącej) i 1/3 pow. kąpielowej.W powierzchni czynnej biologicznie zrobić zagłębienie do1,5m głębokości - by tu zbierały się wszelkie zanieczyszczenia łatwe do wybrania oraz odpowiednia głębokość do przezimowania rybwięcej info google: staw kąpielowy Link do komentarza
Elfir Napisano 11 kwietnia 2012 Udostępnij #5 Napisano 11 kwietnia 2012 Stawy kąpielowe nie sa rybne.Zwłaszcza karp bardzo brudzi wodę i filtr biologiczny nie da rady jej oczyścić. Na youtube masz film o budowie stawów kąpielowych: http://www.youtube.com/watch?v=AB8d4fYRdpA Nie polega to na wykopaniu dołka. Link do komentarza
Elżbieta Napisano 13 kwietnia 2012 Udostępnij #6 Napisano 13 kwietnia 2012 Cytat Witam jestem w trakcie poszukiwana działki o powierzchni około 30 arów pod budowę domu i zawsze marzyłam aby koło domu mieć staw kąpielowo-rybny (wstępnie myślę o stawie o wymiarach 10x15 metrów). Pisząc kąpielowo-rybny mam na myśli staw w którym będą w nim pływały takie ryby jak szczupak, karp, okoń itp. oraz będę mogła w nim wraz z rodziną pływać. Chciałabym aby ten staw był samoczyszczący –nie chciałabym używać dużych ilości środków chemicznych do jego czyszczenia aby przypadkiem rodzina podczas pływania nie dostała uczulenia jak również ryby w nim pływające będę czasem konsumować. Na co muszę zwrócić uwagę podczas zakupu działki aby mieć pewność że da się na niej zrobić staw o jakim marzę.Czy potrzebne jest pozwolenie budowlane lub jakieś inne na taką budowę stawu?Z góry bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam Rozwiń staw kąpielowy powinien mieć powierzchnię lustra wody min. 200 m2, na budowę takiego stawu potrzebne jest pozwolenie Link do komentarza
Mathir Napisano 22 kwietnia 2012 Udostępnij #7 Napisano 22 kwietnia 2012 Ależ te stawy kąpielowe stały się popularne... Link do komentarza
Franek_Janek Napisano 1 maja 2012 Udostępnij #8 Napisano 1 maja 2012 Cytat Ależ te stawy kąpielowe stały się popularne... Rozwiń Chyba tu na forum, bo w naturze jeszcze nie udało mi się natrafić! Link do komentarza
retrofood Napisano 24 czerwca 2013 Udostępnij #10 Napisano 24 czerwca 2013 A może tak? Link do komentarza
kamisucha Napisano 23 lutego 2015 Udostępnij #11 Napisano 23 lutego 2015 Też nigdzie nie widziałam takiego stawu. Zazwyczaj ludzie budują baseny, albo po prostu kupują baseny... ;] Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się